Home Uncategorized Το μάρκετινγκ υπαγορεύει τους κανόνες του παιχνιδιού

Το μάρκετινγκ υπαγορεύει τους κανόνες του παιχνιδιού

 


Το μάρκετινγκ υπαγορεύει τους κανόνες του παιχνιδιού στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή. Μία ακόμα τρανταχτή επιβεβαίωση, φτάνει από την Ισπανία, με την εξέταση της Ρεάλ Μαδρίτης να αφαιρέσει τον χριστιανικό σταυρό από το στέμμα στο σήμα της, προοπτική που έχει προκαλέσει αναστάτωση και πολλές συζητήσεις στην χώρα της Ιβηρικής, αλλά και γενικότερα στον κόσμο.

Μία κίνηση για να εξυπηρετήσει τη θέληση στην αγορά της Μέσης Ανατολής. Η διάσημη ισπανική ομάδα, από την εποχή του Φιλίππου Β` υπερηφανεύεται για την «καθολική» της ύπαρξη. Από το 1920 ένας μικρός σταυρός βρίσκεται πάνω στο ισπανικό στέμμα και αφαιρέθηκε μόνο μεταξύ 1931 και 1940. Η ?λεπτομέρεια αυτή όμως τώρα φαίνεται πως θα αλλάξει, προσφέροντας άφθονο υλικό για συζήτηση.

Η σκέψη της κατάργησης της θρησκευτικής εικόνας από το σήμα της, προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις σε εδάφη που δεν υποστηρίζουν τον χριστιανισμό, συνδέεται με μια περιφερειακή συμφωνία, αξίας 50 εκατ ευρώ με την εταιρεία ενδυμάτων των ΗΑΕ, Marka, η οποία θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα κατασκευής και πώλησης των προϊόντων του αθλητικού ομίλου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και το Ομάν.

Μιλώντας στο Reuters, ο αντιπρόεδρος της Marca, Χάλεντ αλ-Μειρί, εξήγησε ότι η εταιρεία πρέπει «να είναι προσεκτική, επειδή στην περιοχή του Κόλπου υπάρχει έντονη ευαισθησία για τα προϊόντα που αποτυπώνονται με σταυρό. Οι πωλήσεις των προϊόντων θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο και θα ήταν καλό, να είναι όλα έτοιμα. Ο επανασχεδιασμός του σήματος απαιτεί μικρές αλλαγές, ουσιαστικά μόνον την αφαίρεση του σταυρού από το στέμμα».
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρεάλ Μαδρίτης θα πάρει μία τέτοια απόφαση. Στο παρελθόν είχε αφαιρέσει το σύμβολο για τη χρήση του εμπορικού σήματος σε θέρετρα και τις τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το 2014 η Ρεάλ Μαδρίτης στη σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα του Αμπού Ντάμπι εμφάνισε στις πιστωτικές κάρτες, το λογότυπο του συλλόγου χωρίς σταυρό. Τότε ο πρόεδρος του συλλόγου Φλορεντίνο Πέρεθ, δήλωνε: «Ξέρω ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν εκεί κάθε παιχνίδι με έναν πολύ μοναδικό τρόπο. Ο σύλλογός μας κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στα ΗΑΕ. Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει το σύλλογό μας να κατακτήσει την καρδιά των Αράβων οπαδών του ποδοσφαίρου». Από τότε πάντως οι φίλοι της Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία, έσπευσαν δυναμικά να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παρέμβαση.

Και φυσικά δεν είναι η μόνη. Προφανώς, η ασιατική αγορά προσελκύει όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία, όχι μόνο την Ρεάλ Μαδρίτης. Όπως θυμίζει χαρακτηριστικά το AsiaNews, «ακόμη και η Μπαρτσελόνα είχε καταργήσει το σταυρό του Αγίου Γεωργίου από το σήμα της για να πουλήσει περισσότερες φανέλες σε μουσουλμανικές χώρες, αλλά και η Παρί Σεν Ζερμέν, η γαλλική ομάδα που ανήκει στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, έχει επίσης αλλάξει το σήμα της, αφαιρώντας την άσπρη κούνια, η οποία αναπαριστά την βασιλική κούνια του εμβλήματος της πόλης του Σεν-Ζερμέν όπου γεννήθηκε ο Λουδοβίκος ΙΔ΄, που θεωρείται προσβλητικό στον αραβικό κόσμο».