Home Uncategorized Το Μουντιάλ αλλάζει!

Το Μουντιάλ αλλάζει!

Ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, πήρε σήμερα την έγκριση από την εκτελεστική επιτροπή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας για την αύξηση των ομάδων των Μουντιάλ από 32 σε 48, από το 2026. Οι 16 από αυτές θα αποκλείονται μετά από μόλις ένα νοκ άουτ αγώνα, σε 16 ομίλους με τρεις ομάδες, και η συνέχεια της διοργάνωσης θα εξελιχθεί ως έχει τώρα, δηλαδή με 32 ομάδες σε ομίλους και στη συνέχεια μονοί νοκ άουτ αγώνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FIFA η απόφαση ήταν ομόφωνη από τα 37 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής.


Ο Ινφαντίνο εξελέγη επικεφαλής της FIFA στις 26 του περασμένου Φεβρουαρίου αντικαθιστώντας τον Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος τιμωρήθηκε με εξαετή στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στα κοινά του ποδοσφαίρου για παραβιάσεις του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας. Ένα βασικό σημείο της προεκλογικής πλατφόρμας του Ινφαντίνο ήταν να αυξήσει το τουρνουά με 40 ομάδες, αλλά τελικά επέλεξε, παρά τις έντονες αντιδράσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, ένα μεγαλύτερο οργανωτικό σχήμα.
Να σημειωθεί πως αντίθετες είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες στην πρόταση του προέδρου της FIFA. Η ένωση ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA), που εκπροσωπεί πάνω από 200 ομάδες, με ανακοίνωση της τάχθηκε κατά της πρότασης Ινφαντίνο και είχε εξηγήσει τους λόγους: «Ο αριθμός των αγώνων σε μια χρονιά είναι ήδη σε απαράδεκτο επίπεδο και μια αύξηση των ομάδων στο Μουντιάλ, θα κάνει την κατάσταση δραματική για τους ποδοσφαιριστές.»

Από το 2026 και μετά, το Μουντιάλ, λοιπόν, θα έχει τις διπλάσιες ομάδες σε σχέση με την περίοδο 1986-1994, 16 περισσότερες μετά το 1998, όταν στη Γαλλία παρουσιάστηκαν 32 εθνικές στην τελική φάση. Με το σχέδιο αυτό ο Ινφαντίνο επιδιώκει να δημιουργήσει προφανώς μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των μεγάλων και των μικρών ομοσπονδιών.

Ένα παγκόσμιο κύπελλο με τη νέα φόρμουλα σημαίνει 80 παιχνίδια αντί 64, δηλαδή 16 περισσότερα παιχνίδια. Είναι επίσης 16 άλλες ημερομηνίες μετάδοσης και εμπορίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που είναι η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 υπήρχαν έσοδα 2.4 δις δολάρια. Γίνεται αντιληπτό, ότι το Μουντιάλ με 48 ομάδες, θα φέρει αύξηση των συγκεκριμένων εσόδων για την παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία.

Πάντως, η πρόταση Ινφαντίνο, στηρίχθηκε ξεκάθαρα από τις μικρότερες ομοσπονδίες και κυρίως της αυτές της Αφρικής και της Ασίας, ενώ δεν υποστηρίχθηκε από παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου, όπως η Γερμανία και η Αγγλία.

«Πρέπει να σχεδιάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 21ου αιώνα. Το ποδόσφαιρο δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική», υπογράμμισε ακόμη ο Ινφαντίνο, που διαβεβαίωσε ότι θα αυξηθεί η εκπροσώπηση όλων των ηπειρωτικών συνομοσπονδιών, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο καταμερισμός των 48 θέσεων.
Μετά τη σημερινή απόφαση της FIFA, το Μουντιάλ του 2026 (η ανάθεση του οποίου αναμένεται να γίνει τον Μάιο του 2020) θα διεξαχθεί με 16 ομίλους των τριών ομάδων. Οι δύο πρώτοι κάθε γκρουπ θα περάσουν στους «32», φάση από την οποία θα ξεκινήσουν οι νοκ-άουτ αγώνες.

Σε ό,τι αφορά την προσδοκώμενη αύξηση των εσόδων κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, ο Ινφαντίνο παραδέχθηκε ότι «… πρόκειται περί εκτιμήσεων, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση μετά από αρκετά χρόνια».

Από την πλευρά της, η ένωση των ευρωπαϊκών επαγγελματικών συλλόγων (ECA) είχε εκφράσει της αντιρρήσεις της από την πρώτη στιγμή που ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, κατέθεσε τη σχετική πρόταση, και επανήλθε σήμερα, λίγο μετά την επικύρωση της επέκτασης του Μουντιάλ από την εκτελεστική επιτροπή της διεθνούς συνομοσπονδίας.

«Είναι μία απόφαση που ελήφθη για πολιτικούς και όχι για αγωνιστικούς λόγους και αυτό είναι λυπηρό», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ECA που συνεχίζει: «Επαναλαμβάνουμε ότι δεν είμαστε υπέρμαχοι της επέκτασης του Μουντιάλ. Δεν βλέπουμε το λόγο να αλλάξει το υπάρχον σύστημα των 32 ομάδων, το οποίο έχει αποδειχθεί το καλύτερο. Το ερώτημα είναι: γιατί τόση βιασύνη, ενώ μεσολαβούν εννέα χρόνια μέχρι την εφαρμογή του νέου συστήματος, χωρίς την εμπλοκή των μερών (μεταξύ των οποίων και οι σύλλογοι) που επηρεάζονται από αυτή την απόφαση; Θα αναλύσουμε λεπτομερώς τις συνέπειες και θα συζητήσουμε το ζήτημα στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο, στα τέλη Ιανουαρίου».

Στο μεταξύ, οξεία κριτική στον Τζιάνι Ινφαντίνο άσκησε ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Χαβιέρ Τεμπάς. «Πριν από δύο μήνες, ο Ινφαντίνο επισκέφθηκε την παγκόσμια ένωση λιγκών και μας διαβεβαίωσε ότι θα μας συμβουλεύεται για θέματα που άπτονται του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Δεν το έκανε. Δεν είναι τρόποι αυτοί. Ο Ινφαντίνο συμπεριφέρεται σαν τον Μπλάτερ, που έπαιρνε μόνος του τις αποφάσεις, χωρίς να ενδιαφέρεται για κανέναν», δήλωσε ο Τεμπάς στην εφημερίδα “Equipe”.