Home Uncategorized Το πιο ισορροπημένο τουρνουά των τελευταίων χρόνων

Το πιο ισορροπημένο τουρνουά των τελευταίων χρόνων

 


Το πρόβλημα του Champions League, που οι κορυφαίες ομάδες αμφισβήτησαν σε όλη την διάρκεια του 2016, απειλώντας με την υπόθεση μίας Superlega, είναι δίχως άλλο η ισορροπία στο γήπεδο. Και η διοργάνωση 2016-2017, έδωσε μία ξεκάθαρη απάντηση, παρουσιάζοντας την πιο δυνατή ισορροπία των τελευταίων χρόνων, κάνοντας περισσότερο απρόβλεπτα τα προγνωστικά.

Είναι γνωστό ότι οι λόγοι που οι μεγάλοι πίεζαν την UEFA, είναι κυρίως οικονομικοί(περισσότερα ματς μεταξύ των κορυφαίων ομάδων και μεγαλύτερος ανταγωνισμός), όμως οι «μικροί», με την σειρά τους, φρόντισαν να απορρίψουν οποιαδήποτε κριτική για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Με 30 ισοπαλίες και 32 νίκες με ένα γκολ διαφορά στους ομίλους του Champions League 2016-2017, ήταν η πιο ισορροπημένη διοργάνωση τα τελευταία επτά χρόνια.

Για να βρει κάποιος μία σεζόν κατά την οποία τα αποτελέσματα ήταν αβέβαια μέχρι τα τελευταία λεπτά, είναι ανάγκη να πάει πίσω στο 2009-2010, όταν οι ισοπαλίες ήταν 25 και οι νίκες με ένα γκολ διαφορά 39, δύο περισσότερες συνολικά από αυτό το έτος.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη ήταν η σεζόν, όπου η Ιντερ είχε κερδίσει, μόνη τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχοντας καταλήξει στην δεύτερη θέση του ομίλου της. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι φέτος οι όμιλοι χαρακτηρίστηκαν από αβεβαιότητα όσο ποτέ πριν.

Φυσικά πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι ομάδες που προκρίθηκαν ,είναι εκπρόσωποι των έξι μεγάλων πρωταθλημάτων: Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1 και Primeira.

Ένα επιπλέον κομμάτι που πρέπει να προστεθεί στο παζλ της σεζόν, είναι οι νίκες με 3 ή περισσότερα τέρματα διαφορά: συνολικά ήταν 21, σε αντίθεση με εκείνες 2010-2011 (27), 2013-2015 (25 ) 2014-2015 (22). Οι άλλες ήταν πάντα κάτω των 20 αγώνων, με ένα τόσο ευρύ σκορ.

Επιπρόσθετα, προς χάρη της ισορροπίας, αν κάποιος κοιτάξει τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Football Money League, μπορεί να διαπιστώσει ότι ο «κανόνας του ισολογισμού», επιβλήθηκε μόνο σε 5 περιπτώσεις από τις 8 στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης. Οι εξαιρέσεις ήταν η Άρσεναλ απέναντι στην Παρί Σ.Ζ (1ος όμιλος), Ατλέτικο Μαδρίτης εναντίον Μπάγερν (4ος όμιλος), Μονακό αντί Λεβερκούζεν και Ντόρτμουντ (5ος όμιλος) με Ρεάλ Μαδρίτης 6ος όμιλος). Μία πτώση καταγράφηκε επίσης και στα γκολ. Ο έκτος όμιλος ήταν ο πιο παραγωγικός (με 50 γκολ) τα τελευταία 8 χρόνια, και με την Ντόρτμουντ με 21 γκολ να κάνει ρεκόρ τερμάτων σε μία ενιαία φάση ομίλων, όμως ο μέσος όρος 2,86 ανά παιχνίδι στα οκτώ γκρουπ, ήταν ο χειρότερος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ετσι κι αλλιώς από τη σεζόν 2018/19 θα παρουσιαστεί το νέο Champions League. Τα κορυφαία τέσσερα πρωταθλήματα θα έχουν τέσσερις ομάδες στο Champions League, χωρίς να περάσουν από τα πλέι-οφ, ενώ οι χώρες που βρίσκονται στην 5η και 6η θέση θα έχουν μόνο 2 εκπρόσωπους συν μία από τα πλέι-οφ.

ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΜΟΝΟ 6 ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΥΣ “16”

Στο τραπέζι της ελίτ του ευρωπαικού ποδοσφαίρου, κάθονται ολοένα και λιγότεροι. Ποτέ πριν, όπως σε αυτό το Champions League, δεν υπήρχαν τόσες λίγες χώρες με τουλάχιστον μία ομάδα στο δεύτερο γύρο και σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι αυτοί είναι οι εκπρόσωποι των έξι μεγάλων πρωταθλημάτων: Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1 και Primeira. Μεταξύ των κορυφαίων 16 ομάδων στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης είναι τέσσερις ισπανικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Σεβίλλη και Ατλέτικο Μαδρίτης), τρεις αγγλικές (Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ και Λέστερ), τρεις γερμανικές (Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν), δύο γαλλικές ( Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό), δύο πορτογαλικές (Μπενφίκα και Πόρτο) και δύο ιταλικές ομάδες (Γιουβέντους και Νάπολι).

Κατά τα τελευταία 18 χρόνια , ποτέ πριν δεν είχε συμβεί, μόνο έξι χώρες για εκπροσωπούνται στο κορυφαίο τουρνουά της Ευρώπης σε αυτό το σημείο της σεζόν: πέρυσι υπήρξε ένα άλμα στις 10 με την προσθήκη της Ρωσίας, Ολλανδίας, Ουκρανίας και το Βελγίου, ενώ το προηγούμενο χαμηλό (7 χώρες) παρουσιάστηκε σε τέσσερις σεζόν (2002-2003, 2004-2005, 2008-2009 και 2010-2011).

Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία είχαν πάντα τουλάχιστον μία ομάδα μεταξύ των κορυφαίων 16. Η Γαλλία έχει χάσει ένα ραντεβού με τις κορυφαίες «16», ενώ η Πορτογαλία έχει δηλώσει «παρών» 14 φορές από τις 18. Η σχετική ανάλυση της Gazzetta Dello Sport, ξεκινά από την αγωνιστική περίοδο 1999-2000 γιατί παρουσιάστηκε μία νέα φόρμουλα αλλά και η κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, το πέρασμα από στους «16» στους «8» γινόταν με μία δεύτερη φάση ομίλων.

Αυτό το στατιστικό στοιχείο φαίνεται να ακολουθεί το κύμα που δημιουργείται από το νέο Champions League που θα σηκώσει την αυλαία το 2018. Τα κορυφαία τέσσερα πρωταθλήματα θα έχουν τέσσερις ομάδες στο Champions League, χωρίς να περάσουν από τα πλέι-οφ, ενώ οι χώρες που βρίσκονται στην 5η και 6η θέση θα έχουν μόνο 2 εκπρόσωπους συν μία από τα πλέι-οφ. Σύμφωνα με τις τρέχουσες βαθμολογίες Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία θα έχουν 4, η Γαλλία και η Ρωσία 2, Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο και Τουρκία 1. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι νικητές του Champions και Europa League συν 4 των πλέι-οφ για τους πρωταθλητές και 2 από πλέι-οφ για «μη πρωταθλητές».