Home SPORTS NEWS Έπεσε από τη στρατόσφαιρα και βγαίνει… Βραζιλία!

Έπεσε από τη στρατόσφαιρα και βγαίνει… Βραζιλία!


Η εθνική ομάδα ξεπέρασε την κακή εμφάνιση, το τσουνάμι ευκαιριών των Σλοβάκων και πανηγύρισε τεράστιο διπλό στη Μπρατισλάβα με το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 63 (0-1)’.

Γράφει ο Παναγιώτης Βουγιούς

Χρειάζεται και η τύχη. Ο αστάθμητος παράγοντας – που γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στον Γκέκα και τον «Σάλπι» στον αγώνα με την Βοσνία – απόψε ντύθηκε στα γαλανόλευκα. Μακάρι να πάρουμε την εν λόγω κυρία στο αεροπλάνο μαζί μας έως την Βραζιλία και για να τελειώσουμε με το ευχολόγιο μακάρι να παίζουμε και λίγο καλύτερα. Όπως και να χει με τους Σλοβάκους εμφανώς ανώτερους και στα 90 (+6′) λεπτά του αγώνα να σφυροκοπούν την εστία του Καρνέζη και να χάνουν τα άχαστα η ελληνική απέδρασε με τεράστιο διπλό από τη Μπρατισλάβα με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να σκοράρει στην μοναδική μας φάση στο δεύτερο ημίχρονο.

Με 4-3-3 παρέταξε ο Σάντος την εθνική ομάδα, προτιμώντας την συμμετοχή του Νίνη στη θέση του Μανιάτη και τον Σιόβα στο κέντρο της άμυνας ως παρτενέρ του Παπασταθόπουλου στο επίσημο ντεμπούτο του με το εθνόσημο. Εμφανώς επηρεασμένη από τον βαρύ αγωνιστικό χώρο και την δυνατή βροχή που έπεσε στο παιχνίδι η απόδοση των Ελλήνων διεθνών δεν μαρτυρούσε δίψα για διπλό. Νωθροί απέναντι σε μία μέτρια Σλοβακία οι Έλληνες παίκτες έφτιαξαν τις δύο πρώτες φάσεις του παιχνιδιού ( που τελείωσαν ανεπιτυχώς οι Κατσουράνης 5, Σιόβας 11′) και μετά «βούλιαξαν» στην μετριότητα. Σε δύο περιπτώσεις γλυτώσαμε από του χάρου τα δόντια. Στην πρώτη (38′) η Ελληνική άμυνα χάρισε στον Χάμσικ το δικαίωμα να σουτάρει ανενόχλητος και ο επιθετικός της Νάπολι επέστρεψε το …δωράκι, ενώ στο 42′ ο Τοροσίδη απομάκρυνε με στραβοκλωτσιά πάνω στη γραμμή στο σουτ του ίδιου παίκτη. Ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν ο Καρνέζης έσωσε το τετ α τετ του Μπρεζνάνικ. Γενικά τα μαρκαρίσματα δεν βγήκαν απέναντι σε μία χαλαρή Σλοβακία η οποία είχε τρεις φαρμακερές φάσεις για γκολ με το κλείσιμο του πρώτου μέρους, με την ισοπαλία να αποτελεί …τίτλο τιμής για τον Σάντος και τους παίκτες του με τον τρόπο που έπαιξαν.

Ο Καρνέζης κατέβασε τα ρολά στο δεύτερο μέρος και ήταν καθοριστικός στην καθοδήγηση της άμυνας, η οποία δεν ανταποκρίθηκε καλά ούτε με την έναρξη του δεύτερου μέρους. Οι Σλοβάκοι έπεφταν πρώτοι πάνω στη μπάλα κέρδιζαν σχεδόν όλες τις προσωπικές μονομαχίες, αλλά τα τελειώματά τους νοσούσαν με τον Καρνέζη να καθαρίζει ουκ ολίγες φάσεις. Ο Σάντος επέλεξε αρχικά να φρεσκάρει την επίθεση με τον Μήτρογλου στην θέση του Γκέκα. Στην μοναδική αντεπίθεση η Σλοβάκικη άμυνα κόλλησε τον ιό της αδράνειας στο 63′ με τον Σάλατα να μένει μόνος στην μικρή περιοχή ανάμεσα σε Μήτρογλου και Σαλπιγγίδη και τον φορ του ΠΑΟΚ να πετυχαίνει ένα από το πιο εύκολα (και συνάμα καθοριστικά) γκολ της ζωής του, από τη μπαλιά του Κατσουράνη. Αυτό ήταν! Το σενάριο της πλήρους ανατροπής των δεδομένων και κυρίως η επιχείρηση καταρράκωσης ψυχολογίας των γηπεδούχων είχε πετύχει με ποσοστά καλύτερα και από …μπάσκετ. Αστραπιαία ο Σάντος έβαλε τον Καραγκούνη στην θέση του Νίνη και οι Σλοβάκοι συνέχισαν το βιολί τους. Επίθεση και διαρκής παραγωγή φάσεων με την Ελληνική ομάδα τις περισσότερες φορές αν γλυτώνει την τελευταία στιγμή πότε από την σωτήρια προβολή του Παπασταθόπουλου και άλλοτε με τις επεμβάσεις του Καρνέζη, ενώ το μενού είχε και δοκάρι από πλευράς γηπεδούχων με τον Μπρεζνανικ στο 88′ (!). Γενικά φλερτάραμε αμέτρητες φορές με το εγγεφαλικό που στο τέλος είχαμε πειστεί για ένα πράγμα: «ότι και να γίνει οι Σλοβάκοι δεν πρόκειται να βάλουν γκολ». Αυτό συνέβη παρά τα 6 λεπτά καθυστερήσεων.

Ξεχωριστή μνεία για τον Δημήτρη Σιόβα, ο οποίος ήταν ο καλύτερος (μαζί με Παπασταθόπουλο και Καρνέζη) στο επίσημο ντεπούτο του με την Εθνική ομάδα, ωστόσο δυστυχώς αποχώρησε (και αυτός) τραυματίας, συνεχίζοντας την παράδοση-κατάρρα που έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες κεντρικοί αμυντικοί.

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr