Home SPORTS NEWS Θρύλος στο …θρίλερ!

Θρύλος στο …θρίλερ!


Γράφουν οι Παναγιώτης Περπερίδης – Παναγιώτης Βουγιούς

Με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Βασίλη Σπανούλη και Στράτο Περπέρογλου ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μεγάλο διπλό στο άντρο του αιώνιου αντιπάλου του με 64-60. Με τάσεις αυτοχειρίας οι ερυθρόλευκοι στην τελευταία περίοδο επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να πιστέψει στην ανατροπή, αλλά οι παίκτες του Πεδουλάκη ήταν άστοχοι σε όλες τις κρίσιμες επιθέσεις.

H αρχή του αγώνα βρήκε τον Ολυμπιακό να παίζει πάρα πολύ καλή άμυνα με τον Μάντζαρη να εξαφανίζει τον Διαμαντίδη και τον Ούκιτς να είναι σε κάποιο άλλο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός άρχισε με Ούκιτς, Διαμαντίδη, Αρμστρονγκ, Μπράμος, Πάνκο. Ο Μπαρτζώκας επέλεξε Μάντζαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Ντόρσι.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν τον Σπανούλη να δημιουργεί άριστα και να τρέχει την ομάδα με μέτρο. Έκαναν πρώτη φορά διπλό σκορ στο 6-12 και αργότερα στο 7-14. Ήταν η ώρα του Σχορτσανίτη που μάζευε τέσσερις παίκτες πάνω του σε κάθε περίπτωση. Ταυτόχρονα ο Πεδουλάκης έβαλε στον αγώνα τον Ξανθόπουλο αντί του κακού (στο πρώτο δεκάλεπτο) Ούκιτς και τον Ματσιούλις. Γύρισε την άμυνα του σε ζώνη και απέδωσε. Όταν ο Διαμαντίδης απηλλάγη από το ασφυκτικό μαρκάρισμα του Μάντζαρη (με την είσοδο του Λο) εκτέλεσε και ο Παναθηναϊκός μείωσε στο καλάθι , 14-16. Παράλληλα, η είσοδος του Χάινς διευκόλυνε αρκετά τον Σχορτσανίτη. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 14-18, καθώς ορθά ακυρώθηκε καλάθι του Σόφο που ήταν εκπρόθεσμο.

Εκτόξευση με εκπληκτική άμυνα και Σπανούλη

Η δεύτερη περίοδος εδραίωσε τον Ολυμπιακό στη θέση του οδηγού. Πώς; Με το τέλειο παιχνίδι του Σπανούλη (στα μισά του δρόμου είχε 16 πόντους και 3 ασίστ), την άρτια λειτουργία στην άμυνα και την εκτελεστική ικανότητα να δουλεύει στο φουλ. Σπανούλης και Περπέρογλου με τρίποντα έφεραν τη διαφορά πρώτα στο +9 (17-26 και 19-28) και αργότερα στο +12 (19-31 με τρίποντο του Σπανούλη). Ο Παναθηναϊκός εξακολουθούσε να είναι δραματικός στην οργάνωση του παιχνιδιού του, αναποτελεσματικός στην επίθεση, χωρίς λύσεις στην άμυνα και κυρίως σχεδόν εκτός γηπέδου όταν ο Διαμαντίδης ήταν εκτός αγώνα είτε ως φυσική παρουσία, είτε εξουδετερωμένος. Στο πεντάλεπτο η διαφορά πήγε στο 21-34 με τρίποντο του Μάντζαρη. Ο Διαμαντίδης με τρίποντο έφερε τη διαφορά στους 10 και αμέσως απάντησε με γκολ-φάουλ ο αρχηγός του Ολυμπιακού εκατό δευτερόλεπτα πριν το ημίχρονο. Το 28-40 ήταν η μικρότερη ζημιά που θα μπορούσαν να πάθουν οι γηπεδούχοι που σούταραν 3/10 σε βολές και τρίποντα, 6/19 δίποντα και είχαν κάνει διπλάσια λάθη. Το σκορ ημιχρόνου τα λέει όλα. Ο Ολυμπιακός πιο έτοιμος, ήξερε τι ζητάει σε άμυνα και επίθεση, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, που με τους Διαμαντίδη, Σχορτσανίτη να έχουν προβλήματα απέναντι στην άμυνα των “ερυθρολεύκων”, δεν μπορεί να βρει λύσεις από τους άλλους παίκτες του στην επίθεση, ενώ αμυντικά οι αλληλοκαλύψεις δεν λειτουργούν.

Οσμή ανατροπής αλλά…

Με κάρφωμα του Λάσμε άρχισε την τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός, την ώρα που ο ερυθρόλευκοι κατέβασαν 4 συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ δίχως να βάλουν …γκολ όμως για 2.30 λεπτά. Βέβαια για να σκοράρει ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να περάσουν 4 λεπτά. Το λέι απ του Παπανικολάου έκανε το 42-34 και το πρώτο εντός παιδιάς καλάθι του Πρίντεζη (3π) την εκτόξευσε ξανά στους 11 (45-34) με τον Λο να ευστοχεί και αυτός έξω από τα 6.75 για την υψηλότερη τιμή της (48-34) Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έβρισκε λύση στην …θολούρα της τρίτης περιόδου η οποία παραδοσιακά είναι η χειρότερή του στο ΟΑΚΑ.

Με κακές επιλογές συνέχισαν οι ερυθρόλευκοι (τραβηγμένα σουτ δίχως συγκέντρωση και αδικαιολόγητη νευρικότητα) ενώ ο Διαμαντίδης εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις βολές για να κατεβάσει την διαφορά στους 6 (51-45) 37 δεύτερα πριν από το φινάλε. Το τρίποντο του Πρίντεζη στην εκπνοή μετρίασε την ζημιά για την ομάδα του Μπαρτζώκα και οδήγησε τον Ολυμπιακό στην τελική ευθεία του ματς με μαξιλαράκι 9 πόντων (54-45)

Θρύλος στο …θρίλερ

Με έμμεσο τρίποντο του Μασιούλις (48-54) 8.18 πριν από το τέλος και ο Διαμαντίδης με τρίποντο της …απελπισίας κατέβασε την διαφορά στους 5 (51-56) αλλά ο Σπανούλης είχε και πάλι την απάντηση με σουτ 3 πόντων (51-59) για να ακολουθήσει το λέι άπ του Στράτου Περπέρογλου που οδήγησε την διαφορά στους 10 (51-61 5.50 πριν το φινάλε) και τον έντονο πανηγυρισμό του φόργουορντ του Ολυμπιακού μέσα στην έδρα της παλιάς του ομάδας.

Μετά το 0 στις 6 βολές του Λάσμε η πρώτη εύστοχη πανηγυρίστηκε ως κάτι πολύ σημαντικό στο ΟΑΚΑ καθώς έριξε εκ νέου την διαφορά στους 6 (55-61) . Παπανικολάου και Διαμαντίδης με συνεχόμενα τρίποντα κράτησαν την διαφορά στους 4 (60-64). Με 1.39 να απομένει ο Παναθηναϊκός επιχείρησε κάτι που θα έμοιαζε με θαύμα σύμφωνα με την συνολική απόδοση των δύο ομάδων. Δύο φορές οι πράσινοι έχασαν αλλεπάλληλες ευκαιρίες με Τσαρτσαρή και Λάσμε να αστοχούν από κάτω αλλά η επίθεση του Ολυμπιακού κατέληξε σε άστοχο τρίποντο.

Το 60-64 παρέμεινε αναλλοίωτο με τον Ολυμπιακό να ελέγχει απόλυτα τα τελευταία δευτερόλεπτα και να πανηγυρίζει μία μεγάλη εκτός έδρας νίκη την οποία – παρά τις τάσεις αυτοχειρίας που έδειξε στο τέλος- άξιζε πέρα για πέρα.

Τα δεκάλεπτα: 14-18, 28-40, 45-54, 60-64

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 6, Μπράμος 2, Πάνκο, Ματσιούλις 6(1), Άρμστρονγκ, Ούκιτς 10, Λάσμε 7, Τσαρτσαρής 10(2), Διαμαντίδης 19(3), Κίτσεν, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 4, Λο 5(1), Άντιτς, Σπανούλης 19(2), Περπέρογλου 12(2), Ντόρσεϊ 4, Σλούκας, Μαυροειδής, Πρίντεζης 6(2), Παπανικολάου 9(1), Μάντζαρης 5(1).

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr