Home SPORTS NEWS Μάχη Αράβων στην Premier League που προκαλεί ίλιγγο

Μάχη Αράβων στην Premier League που προκαλεί ίλιγγο


O Moχάμεντ Μπιν Σαλμάν φαίνεται να επανέφερε το ενδιαφέρον του για να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μιλάμε για αγορά ύψους 4.9 δις δολάρια, ενώ αναπόφευκτα γίνεται σύγκριση με τον Σαουδάραβα της Σίτι. Η σύγκριση των δύο προκαλεί ίλιγγο με υπέρογκα ποσά σε περιουσίες, γιοτ κ.α.

Διαβάστε το άρθρο του Gazzetta.gr για το θέμα:

Oι Σαουδάραβες στο κόλπο για την αγορά της Γιουνάιτεντ και η Premier League παθαίνει… ίλιγγο από τη σύγκριση με τον ιδιοκτήτη της Σίτι, Σεΐχη Μανσούρ!

O Moχάμεντ Μπιν Σαλμάν μπαίνει ξανά στο κόλπο της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της Γιουνάιτεντ και το Νησί περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις. Μάλιστα, η νέα πρόταση φέρεται πως αγγίζει τα 4.9 δις δολάρια! Αν η Μάντσεστερ δεχθεί την κρούση, τότε η Premier League θα γίνει τόπος… μάχης ανάμεσα σε δυο οικονομικούς γίγαντες! Ο 33χρονος πάμπλουτος Σαουδάραβας επιθυμεί διακαώς να ανταγωνιστεί το βασιλικό μέλος της οικογένειας του Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μανσούρ. Η σύγκριση προκαλεί… ίλιγγο!

Η προσωπική περιουσία του Μπιν Σαλμάν αγγίζει τα 7 δις. λίρες, αν και ουσιαστικά έχει στα χέρια του τον πλούτο της Σαουδικής Αραβίας. Αλλωστε, ο 33χρονος είναι Πρίγκιπας της χώρας, ο γιος του Βασιλιά και ο de facto ηγέτης του Κράτους του Κόλπου, καθώς ο βασιλιάς Σάλμαν δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει εξ ολοκλήρου λόγω άνοιας. Οι διαφορές του με τον Σεΐχη Μανσούρ; Ο πρώτος είναι ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και προσπάθησε να παρουσιαστεί ως μετριοπαθής μεταρρυθμιστής. Ο ισχυρός άνδρας της Σίτι είναι ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπουργός Προεδρικών Υποθέσεων.

Ωστόσο, ενώ ο Μπιν Σαλμάν έχει επικεντρωθεί στην πολιτική του καριέρα ως ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο Μανσούρ έχει ξοδέψει πολύ περισσότερο χρόνο στο προσωπικό χαρτοφυλάκιό του. Ο Μανσούρ είναι επικεφαλής της Διεθνούς Εταιρείας Επενδύσεων Πετρελαίου, η οποία έχει συμμετοχές σε διάφορες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο ιδιοκτήτης της Σίτι έχει μερίδιο 32% στην Virgin Galactic – επενδύοντας περισσότερα από 200 εκατ. από το 2009 – καθώς και ποσοστό 9,1% στη Daimler, τη μητρική εταιρεία της Mercedes-Benz και αρκετές άλλες. Η Media Investment Corporation της Abu Dhabi του Μανσούρ δημιούργησε επίσης το Sky News Arabia! Ο Μπιν Σαλμάν είναι μέλος της οικογένειας των Σαούντ, που είναι και η κυρίαρχη οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας από το 1744. Ο πλούτος της οικογένειας αγγίζει το 1.3 τρις. Λίρες, ποσό που μάλλον είναι μεγαλύτερο.  Ο Μανσούρ είναι ο αδελφός του σημερινού προέδρου των ΗΑΕ. Η περιουσία της οικογένειας αγγίζει τα 150 δις λίρες, ενώ καρπώνεται την απίθανη ανάπτυξη του Ντουμπάι.

Τόσο ο Σεΐχης Μανσούρ όσο και ο Μπιν Σαλμάν έχουν πλήρη πρόσβαση στα πλούσια προεδρικά παλάτια. Και οι δύο είναι λάτρεις της Costa del Sol στην Ισπανία, ενώ ο Μανσούρ αγόρασε το 20.000 στρέμματα στο Los Quintos de San Martin το 2016 για 42 εκατ. λίρες. Η οικογένειά του έχει στην κατοχή της το ξενοδοχείο Emirates Palace, το οποίο περιγράφεται ως ξενοδοχείο επτά αστέρων στο Αμπου Ντάμπι. Από την άλλη, το 2015 ο Μπιν Σάλμάν έχτισε το πιο ακριβό σπίτι του κόσμου – το «Chateau Louis XIV» αξίας 230 εκατομμυρίων λιρών, δυτικά του Παρισιού. Το νεόκτιστο σπίτι με 10 υπνοδωμάτια έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με παλέτα του 17ου αιώνα και διαθέτει τα… πάντα!

Ο υποψήφιος αγοραστής της Γιουνάιτεντ  μπορεί να κερδίζει τη μάχη στην ξηρά, αλλά ο Σεϊχης Μανσούρ κερδίζει αυτή στη θάλασσα. Μπορεί η Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να διαθέτει το εντυπωσιακό σκάφος «Serene», ο ισχυρός άνδρας της Σίτι είναι ο ιδιοκτήτης του «Topaz» και αξίζει κοντά στα 380 εκατ. λίρες. Ο Μπιλ Γκέιτς κάποτε νοίκιασε για μια εβδομάδα το σκάφος με κόστος 5 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς διαθέτει επτά καταστρώματα, δύο ελικοδρόμια και μια τεράστια πισίνα με θαλασσινό νερό.

Ο Μανσούρ λατρεύει τα σπορ, εκτός από την αγάπη του για την F1, τρελαίνεται για τον Ιππόδρομο, έχει στη διάθεσή του αρκετές ομάδες ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει επενδύσει 1 δις λίρες στη Μάντσεστερ Σίτι.  Η New York City FC στις ΗΠΑ και η Melbourne City στην Αυστραλία είναι ομάδες του, ενώ διαθέτει μετοχές στην Yokohama Marinos στην Ιαπωνία, στην Club Atletico στην Ουρουγουάη και τη Χιρόνα στην Ισπανία. Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επέκταση στην Ευρώπη και την Αφρική.

Ωστόσο, οι οικογένειές τους έχουν συνδεθεί με διάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μπιν Σαλμάν θεωρείται… αρχιτέκτονας του πολέμου στην Υεμένη, των αδιάκριτων βομβιστικών επιθέσεων και του αποκλεισμού της χώρας που πυροδότησε την  ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχει και η διεθνής κατακραυγή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στην Τουρκία.

Ο Σεΐχης Μανσούρ κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τη Μάντσεστερ Σίτι και το ποδόσφαιρο ως βιτρίνα για να αλλάξει την εικόνα της χώρας. Η ομοφυλοφιλία παραμένει παράνομη και αποτελεί κύριο αδίκημα στο Εμιράτο. Το κυβερνών καθεστώς κατηγορείται επίσης για μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το μαστίγωμα, ο λιθοβολισμός και ο ακρωτηριασμός παραμένουν… ποινές των δικαστηρίων.