Home SPORTS NEWS Αυτό είναι το νέο Τσάμπιονς Λιγκ!

Αυτό είναι το νέο Τσάμπιονς Λιγκ!


Την ερχόμενη Παρασκευή (17 Μαΐου), στη Βουδαπέστη, ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν θα παρουσιάσει στις 55 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA τα σχέδια για τη μορφή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από το 2024 και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, αυτά τα πλάνα ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στην αναδιαμόρφωση του Τσάμπιονς Λιγκ που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων (European Clubs Association, ECA) μέσω του προέδρου της (και ιδιοκτήτη της Γιουβέντους) Αντρέα Ανιέλι. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θεωρείται δεδομένο πως τα συγκεκριμένα σχέδια της UEFA θα αποτελέσουν πραγματικότητα σε μια πενταετία από σήμερα.

128 ομάδες, όχι Σαββατοκύριακα!
Οι σημαντικότερες αποκαλύψεις σε ό,τι αφορά το νέο φόρματ έχουν ως ακολούθως:
1. ΔΕΝ θα διεξάγονται ευρωπαϊκοί αγώνες τα Σαββατοκύριακα, τα οποία θα παραμείνουν διαθέσιμα για τα παιχνίδια των εθνικών πρωταθλημάτων.

2. Η δομή των τριών διοργανώσεων της UEFA θα είναι ίδια με αυτή των κατηγοριών στα εθνικά πρωταθλήματα, καθώς θα υπάρχει άνοδος και υποβιβασμός.

3. Το νέο Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι μια κλειστή λίγκα, αφού το 75% των συμμετεχουσών ομάδων θα ανανεώνουν τη συμμετοχή τους μέσω των επιδόσεών τους σε αυτό και όχι μέσω εθνικών πρωταθλημάτων.

4. Ο αριθμός των ομάδων που θα μετέχουν στις τρεις διοργανώσεις θα είναι 128, αφού στις δύο πρώτες θα λαμβάνουν μέρος από 32 και στην τρίτη τη τάξη 64 ομάδες!

Διάρθρωση και τρόπος διεξαγωγής
Από το 2024 οι τρεις διοργανώσεις της UEFA θα μετατραπούν σε τρεις κατηγορίες: τη League 1 (νέο όνομα του Τσάμπιονς Λιγκ), τη League 2 (νέο όνομα του Γιουρόπα Λιγκ) και τη League 3 (νέο όνομα του Europa League 2 που θα κάνει πρεμιέρα το 2021).

League 1 (Τσάμπιονς Λιγκ)
Η πρώτη ουσιώδης διαφοροποίηση είναι ότι για τον καταρτισμό των πρώτων 32 ομάδων το καθοριστικό κριτήριο δεν θα είναι, όπως μέχρι σήμερα, η βαθμολογία πενταετίας της UEFA, αλλά οι επιδόσεις των συλλόγων την τετραετία 2020-24. Παραμένει, ωστόσο, ο μέγιστος αριθμός των πέντε συλλόγων ανά ομοσπονδία. Αν συνεπώς μια χώρα έχει 5+ ομάδες στις κορυφαίες 32 της τετραετίας 2020-24, τότε μόνον οι πέντε πρώτες εξ αυτών θα πάρουν εισιτήριο για το θεσμό.

Η δεύτερη μεγάλη διαφορά είναι η αντικατάσταση των οκτώ ομίλων με τέσσερις ομάδες έκαστος από τέσσερις ομίλους με οκτώ ομάδες έκαστος. Αυτό σημαίνει ότι η φάση των ομίλων δεν θα έχει πλέον έξι, αλλά 14 αγωνιστικές.

Οι πρώτες τέσσερις ομάδες κάθε ομίλου θα συνθέτουν τη φάση των 16, ενώ από τις υπόλοιπες θα προκύπτεουν οι τέσσερις, οι οποίες θα υποβιβάζονται στη League 2 τον επόμενο χρόνο.

Τελευταία, αλλά εξ ίσου σημαντική, διαφοροποίηση: οι 24 ομάδες με τις καλύτερες επιδόσεις στη League 1 θα ανανεώνουν αυτόματα τη συμμετοχή τους σε αυτήν τον επόμενο χρόνο, ανεξαρτήτως της θέσης που θα τερματίσουν στα εγχώρια πρωταθλήματα!

Τις υπόλοιπες οκτώ θέσεις θα καλύπτουν οι τέσσερις ομάδες που θα κερδίζουν την άνοδο από τη League 2 και άλλες τέσσερις που θα προκρίνονται απ’ ευθείας μέσα από τα εθνικά τους πρωταθλήματα.

League 2 (Europa League)
Σε αντίθεση με το νυν φόρματ, από το 2024 στη διοργάνωση θα μετέχουν 32 (αντί 48) ομάδες. Και σε αυτή τη διοργάνωση ο παρθενικός καταρτισμός θα προκύψει από τη βαθμολογία της τετραετίας 2020-24.

Τις επόμενες χρονιές οι 20 ομάδες θα παίρνουν εισιτήριο από τα εθνικά τους πρωταθλήματα, ενώ τις άλλες 12 θα αποτελούν: οι τέσσερις που θα έχουν υποβιβαστεί τον προηγούμενο χρόνο από τη League 1, οι τέσσερις που θα έχουν κερδίσει την άνοδο από τη League 3 και (μόνο) τέσσερις που βάσει των επιδόσεών τους στη League 2 θα ανανεώνουν αυτόματα τη συμμετοχή τους σε αυτό (ανεξαρτήτως του πλασαρίσματός τους στα εθνικά πρωταθλήματα).

Η διοργάνωση θα διεξάγεται όπως το νυν Τσάμπιονς Λιγκ: οκτώ όμιλοι με τέσσερις ομάδες έκαστος, οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προχωρούν στη φάση των 16. Οι τέσσερις ομάδες της ημιτελικής φάσης θα κερδίζουν την άνοδο στη League 1, ενώ οι τέσσερις με τις χειρότερες επιδόσεις θα υποβιβάζονται στη League 3. Ο νικητής του τελικού θα παίρνει ξεχωριστό τρόπαιο.

League 3 (Europa League2, από το 2021)
Εν αντιθέσει με τις δύο πρώτες διοργανώσεις, σε αυτήν θα μετέχουν 64 ομάδες. Θα υπάρχει διαχωρισμός σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες, οι οποίες θα έχουν από 16 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους.

Εξαιρουμένων των τεσσάρων ομάδων που θα υποβιβάζονται από τη League2, οι υπόλοιπες θα προκύπτουν από τα εθνικά πρωταθλήματα. Οι τέσσερις ομάδες που θα φτάνουν στην ημιτελική φάση, θα κερδίζουν την άνοδο στη League2, ο νικητής της διοργάνωσης θα παίρνει ξεχωριστό τρόπαιο.

Συμπεράσματα κι ερωτήματα
Από τις υφιστάμενες δύο διοργανώσεις με 80 ομάδες (32 στο Τσάμπιονς και 48 στο Γιουρόπα Λιγκ) θα οδηγηθούμε το 2021 στις τρεις διοργανώσεις με 96 ομάδες (από 32 σε Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ 2), για να φτάσουμε το 2024 στις τρεις διοργανώσεις-κατηγορίες με 128 ομάδες (από 32 στη League 1 και στη League 2, 64 στη League 3).

Από αυτές τις 128 ομάδες οι 36 θα ανανεώνουν τη συμμετοχή τους χάρη στις επιδόσεις τους στην Ευρώπη και όχι μέσω του πλασαρίσματός τους στο εθνικό πρωτάθλημά τους. Ποιες (θα) είναι αυτές οι 36 ομάδες; Οι 24 με την καλύτερη επίδοση στη League 1 και άλλες 12 από τη League 2 (τέσσερις που θα κερδίζουν την άνοδο στη League 1, τέσσερις που θα υποβιβάζονται στη League 3 και τέσσερις που θα παραμένουν στη League 2 λόγω των αποτελεσμάτων τους σε αυτήν).

Ένα σημαντικό ερώτημα αφορά το πώς θα προκύπτουν οι ομάδες που υποβιβάζονται από κάθε κατηγορία, αν δηλαδή θα είναι οι τέσσερις χειρότερες με το πέρας της φάσης των ομίλων ή αν θα υπάρχουν αγώνες κατάταξης -παράλληλα με τα νοκ άουτ για τον νικητή της διοργάνωσης.

Ασαφές για την ώρα παραμένει και το αν θα παραμείνουν οι προκριματικές φάσεις (δεδομένου ότι αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των αγωνιστικών στη League 1) ή αν τα εισιτήρια μέσω εθνικών πρωταθλημάτων θα διαμοιράζονται ανάλογα με το πλασάρισμα της χώρας στη βαθμολογία της UEFA.

Συνέπειες για την Κύπρο
Αν ισχύσει το δεύτερο, π.χ., φαντάζει απίθανο η Κύπρος να βρεθεί σε τόσο υψηλή θέση, ώστε ο πρωταθλητής της να πάρει ένα από τα τέσσερα εισιτήρια για τη League 1. Σε ό,τι αφορά την παρθενική χρονιά της League 2, αν αυτή ξεκινούσε τώρα, τότε μόνον ο ΑΠΟΕΛ (59ος στη βαθμολογία της UEFA) θα συμπεριλαμβανόταν βάσει επιδόσεων στις πρώτες 32 ομάδες.

Η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση προβάλλει, με όσα μέχρι στιγμής είναι γνωστά, ως ο βασικότερος και πιο ρεαλιστικός προορισμός των κυπριακών ομάδων και μένει να φανεί, ανάλογα με τη διαστρωμάτωση της League 3, αν θα είναι εντός δυνατοτήτων τους να διεκδικούν μέσω αυτής τα τέσσερα εισιτήρια ανόδου στη League 2.

ΑΠΟ: omada.com.cy