Home TOP NEWS Γιώργος Σαββίδης: «Γιατί οι φίλαθλοι συνεχίζουν να φέρουν ένσταση στην κάρτα φιλάθλου;»

Γιώργος Σαββίδης: «Γιατί οι φίλαθλοι συνεχίζουν να φέρουν ένσταση στην κάρτα φιλάθλου;»


Ο Υπουργός δικαιοσύνης και δημοσίας τάξης Γιώργος Σαββίδης μίλησε στο ραδιόφωνο του «Πολίτη». Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η κάρτα φιλάθλου.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναστολής της ανέφερε…

Αναλυτικά:

Αδειάζοντας τα γήπεδα θα πολεμήσουμε τη βία;

Άμα είναι με τέτοια συνείδηση τότε να καταργήσουμε το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση με αυτά τα επιχειρήματα και να το παραλληλίζουμε με το ότι για να καταργήσουμε τα δυστυχήματα πρέπει τότε να καταργήσουμε τα αυτοκίνητα. Με στεναχωρεί το γεγονός ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που προσπαθούμε να δούμε τι υπάρχει πίσω από την κάθε απόφαση αντί να δούμε τι δυσκολία μας βάζει η κάθε απόφαση και ποια είναι τα πραγματικά διλήμματα. Προσπαθούμε να απαξιώσουμε έναν θεσμό, δεν έχω αντιληφθεί γιατί οι φίλαθλοι συνεχίζουν να φέρουν ένσταση στην κάρτα φιλάθλου. Είναι μια νομοθεσία που εισήχθη ως αποτέλεσμα της βίας, όλοι υπήρξαμε μάρτυρες βίας στα γήπεδα. Ένα από τα βήματα της νομοθεσίας είναι η κάρτα φιλάθλου που υλοποιήθηκε, κάποια άλλα όχι.

Χωρίς ταξιθέτηση πώς θα πάμε σε συλλήψεις; Πώς ισχύει η κάρτα;

Εγώ λέω να προχωρήσουν οι υπεύθυνοι των σταδίων να υλοποιήσουν κι εκείνο το κομμάτι της νομοθεσίας.

Οι Σκωτσέζοι μπήκαν με αλκοόλ στο ΓΣΠ. Εγώ γιατί δεν δικαιούμαι και ο άλλος ήταν ελεύθερος να το κάνει;

Έχω την άποψη ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στο κατά πόσο μπήκαν μπύρες στο εν λόγω παιχνίδι. Η ενημέρωση που είχα ήταν ότι ήταν ένα παιχνίδι που είχε από τις καλύτερες αστυνομεύσεις. Οι φίλαθλοι της Σκωτίας συνοδεύονταν από Σκωτσέζους αστυνομικούς. Τα οποιαδήποτε αλκοολούχα ποτά δεν μπήκαν στο γήπεδο, αυτή τη διαβεβαίωση είχα.

Εμείς είδαμε στην τηλεόραση Σκωτσέζους στο γήπεδο να κάνουν «cheers»

Εγώ αυτή τη διαβεβαίωση είχα. Μου είπαν και ότι δεν υπήρξε καμία περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς. Έχω κι ένα μήνυμα που ήρθε από την αστυνομία της Γλασκώβης προς την κυπριακή αστυνομία, τη συγχαίρει για την ποιότητα της αστυνόμευσης. Συγχαίρει για τη διαδικασία και ζητά να μεταβιβαστούν τα συγχαρητήρια στους αστυνομικούς.

Δεν υπήρχαν περιστατικά βίας στους ευρωπαϊκούς αγώνες, γιατί να μην εξαιρεθεί η κάρτα από τα ευρωπαϊκά;

Καταρχάς θέλω να τελειώσουμε στη 15η θέση φέτος για να κερδίσουμε κι άλλο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Για αναστολή της κάρτας. Ο φίλος μου ο Ιωνάς είναι σε καφέ τώρα και σας έχει βάλει δύσκολα εσάς

Δεν βλέπω να υπάρχει λόγος για αναστολή. Θέλω να μιλήσουμε με αριθμούς, ο Αποέλ δίνει έμφαση στη σημαντική όπως αναφέρει μείωση των εισιτηρίων. Μπορούμε να παίξουμε με τα νούμερα και να τα κάνουμε να εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας χωρίς να λέμε ψέματα. Ο Αποέλ ισχυρίζεται ότι υπήρχε μείωση 37% τις τελευταίες δύο περιόδους. Εκείνο που δεν λέει είναι ότι το 2017-18 συμμετείχαν 14 ομάδες, έγιναν 242 παιχνίδια, άρα είχε 1.713 φιλάθλους ανά αγώνα. Το 2018-19 με 12 ομάδες, έγιναν 192 παιχνίδια, είχαμε 1.352 εισιτήρια ανά αγώνα. Τι μας δείχνουν αυτά τα νούμερα; Η πραγματική μείωση από το 2017-18 στο 2018-19 ήταν 361 εισιτήρια ανά αγώνα ή μείωση συνολικά 18.050 εισιτήρια για όλη τη χρονιά.

Για άλλα αθλήματα…

Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω μπροστά μου άλλα θέματα.

Στο βόλεϊ ήταν… sold-out, 8,5 οπαδοί!

Αφήστε με να σας πω κάποια πράγματα για αυτό που έλεγα, ας μην πάμε σε άλλο θέμα. Ας περιοριστούμε στα κύρια, χωρίς να θέλω να αποφύγω τα άλλα αθλήματα, είναι το ποδόσφαιρο που ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμο. 18.050 εισιτήρια  χάσαμε την τελευταία χρονιά με την κάρτα. Από το 2009-10 που ήταν η πρώτη χρονιά που έχω στοιχεία, μέχρι το 2017-18 πριν την κάρτα, είχαμε 603.049 εισιτήρια το 2009-19 ενώ το 2017-18 είχαμε 414.651. Σημαίνει πριν την εφαρμογή είχαμε μείωση 188.398 εισιτήρια σε εννέα χρόνων. Αν το διαιρέσεις για τα εννέα χρόνια δίνει 20.933 ανά έτος πριν την κάρτα. Και ναι, μειώθηκε άλλες 18.050 μετά την εφαρμογή της κάρτας. Αυτά τα νούμερα αναφέρονται στην επιστολή της ΑΕΛ δεν είναι θέμα να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις. Δεν τα βρήκα εγώ. Άρα πρέπει να ψάξουμε το πρόβλημα.

Θέλω να πω κάποια πράγματα γιατί νιώθω έντονα ότι κάπου φταίνε και τα σωματεία που δεν έχουν συμμεριστεί αυτό το θέμα. Αυτοί που δέχθηκαν επίσημα ή ανεπίσημα την κάρτα δεν έχουν αυτά τα θέματα που λέει το Αποέλ.

Ανόρθωση και Ομόνοια κάνουν πολύ καλές χρονιές, σε περίπτωση που δεν πήγαιναν καλά πιστεύετε ότι θα είχαμε αυτούς τους αριθμούς; Ο Αποέλ για να είμαστε δίκαιοι ο κόσμος του έχει απομακρυνθεί λόγω και των τίτλων. Εκτός του Αποέλ και της ΑΕΛ οι άλλες ομάδες παίρνουν κόσμο, και ο Απόλλωνας αν ανέβει θα πάρει. Αν αυτές οι ομάδες δεν ανέβαιναν ο αριθμός θα ήταν ακόμα πιο κάτω.

Δεν είναι η κάρτα φιλάθλου που έχει διώξει τον κόσμο. Έχω κάποιες απαντήσεις, θα σας πω τρία νούμερα από τη μελέτη που μου έδωσε πολύ ευγενώς ο κ. Πετεβίνος για την Αγγλία. Ήταν και η κ. Χατζηκώστα στη βουλή. Πριν τη βία στα αγγλικά γήπεδα, ήταν 40 εκατομμύρια εισιτήρια για τις τέσσερις κατηγορίες τον χρόνο. Μετά τα περιστατικά ο αριθμός έπεσε στα 16 εκατομμύρια. Έχασαν λόγω βίας περισσότερους από τους μισούς φιλάθλους. Γιατί ο κόσμος δεν θέλει να πηγαίνει γήπεδο και να κινδυνεύει η οικογένεια και τα παιδιά του. Την ημέρα της έκθεσης αυτής του 2012, τα 16 εκατομμύρια δεν κατάφεραν να τα φέρουν πίσω στα 40 εκατομμύρια που ήταν προ της βίας, το πήραν στα 30. Μετά από 20 χρόνια και μετά τα μέτρα της βίας, δεν κατάφεραν να φτάσουν το τότε νούμερο.

Μετά την εφαρμογή της κάρτας ποιος έχει συλληφθεί; Είχαμε περιστατικά με Μοράις, Γιαννιώτας, καμία σύλληψη. Παραποίηση του εθνικού ύμνου στον τελικό κυπέλλου. Δεκάδες φωτοβολίδες στην ανατολική της ΑΕΛ. Συλλήψεις μηδέν, πού είναι η αστυνομία;

Δεν είναι ερωτήματα που υποστηρίζουν το επιχείρημα ότι πρέπει να καταργηθεί η κάρτα. Το ότι δεν έγιναν συλλήψεις δεν σημαίνει ότι η κάρτα δεν επέτρεψε να γίνουν συλλήψεις. Αναφέρατε ποδοσφαιριστή, κατήγγειλε ο ποδοσφαιριστής το περιστατικό στην αστυνομία; Να μη συγχέουμε δύο διαφορετικά πράγματα. Αν η κάρτα βοήθησε να μην ανοίξει μύτη σε αγώνα, και όλοι ξέρουμε τι γινόταν πριν και πόσα πλήρωσαν τα σωματεία σε πρόστιμα…

Κάρτα φιλάθλου για τους παράγοντες; Οι μισοί θα ήταν φυλακή. Υπάρχει και διαφθορά και στημένα παιχνίδια.

Επειδή υπάρχει η εντύπωση στον φίλαθλο ότι υπάρχει διαφθορά και πιθανότητα στημένων αγώνων, εσείς τα είπατε τώρα, αυτά τα στοιχεία είναι κι αυτά στοιχεία που έχουν διώξει κόσμο από τα γήπεδα. Δεν είναι η κάρτα, είναι η αναξιοπιστία του προϊόντος, η άνεση που δεν υπάρχει.

Για τις συνθήκες στα γήπεδα

Δεν μπορεί το κράτος να έχει την ευθύνη να βελτιώσει τις συνθήκες για ένα προϊόν που διέπεται από την ΚΟΠ και όλοι ξέρουν τι χρήματα διακινούνται. Εγώ λέω ναι να γίνει αυτή η προσπάθεια που λέτε. Και οι διαχειριστές των γηπέδων κι αυτοί που πουλάνε το προϊόν στον φίλαθλο.

Ζητάμε να μας δώσει η αστυνομία τα επίσημα στοιχεία για πόσες συλλήψεις έγιναν.

Πες μου στον τελευταίο χρόνο και σε τόσες αγωνιστικές πότε κινδύνεψε ο οποιοσδήποτε στο γήπεδο για βία, είχαμε κανένα επεισόδιο; Να συλλάβουμε κόσμο χωρίς να γίνονται επεισόδια; 

Μα σας είπαμε πριν τέσσερα περιστατικά.

Να κάνουν τις καταγγελίες. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.