Home TOP NEWS Δαμιανού: «Θα επαναφέρουμε ξανά στη Βουλή το θέμα της κάρτας»

Δαμιανού: «Θα επαναφέρουμε ξανά στη Βουλή το θέμα της κάρτας»


Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ενημερώνει με γραπτή του δήλωση ότι θα επαναξεταστεί το θέμα της κάρτας οπαδού στη Βουλή μετά τα όσα έγιναν.

Η γραπτή δήλωση του:

«Ως γνωστό, χθες η Αστυνομία προέβηκε σε επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι συλλήψεις τριών αθώων πολιτών ήταν αποτέλεσμα ταυτοποίησης την οποία έκανε ο ΚΟΑ, με βάση τη νομοθεσία για την πρόληψη της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω συλλήψεων, παιδιά ηλικίας 15 και 16 χρόνων πέρασαν μια ολόκληρη νύχτα στα κρατητήρια Λακατάμειας, με ό,τι και όσα αυτό συνεπάγεται, αθώοι πολίτες υπέστησαν διασυρμό αφού, μεταξύ άλλων, τους πέρασαν χειροπέδες σε δημόσια θέα μπροστά σε συναδέλφους τους και στερήθηκαν την ελευθερία τους, ενώ οικίες ανυποψίαστων γονιών έγιναν φύλλο και φτερό με βάση εντάλματα έρευνας που εκδόθηκαν από δικαστήριο. Είναι προφανές ότι η όλη δράση των εμπλεκομένων αρχών οδήγησε σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αθώων ανήλικων παιδιών και πολιτών της Δημοκρατίας. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Προφανώς υπάρχουν ευθύνες.

Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις αλλά και οι ενστάσεις που έγκαιρα διατύπωσε το ΑΚΕΛ, τόσο στη Βουλή όσο και δημόσια, για συγκεκριμένες, ακραίες και αντιδημοκρατικές πρόνοιες του Νόμου, οι οποίες πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα. Πρόθεση μας είναι να επαναρχίσει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Ταυτόχρονα, καλούμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, σε συνεργασία με τον ΚΟΑ και τους ιδιοκτήτες σταδίων, όπως προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για να καταστεί εφικτή η εφαρμογή άλλων προνοιών της νομοθεσίας. Εκκρεμούν εδώ και χρόνια η βελτίωση της ασφάλειας των σταδίων, η τοποθέτηση σύγχρονων και με ευκρίνεια κλειστών κυκλωμάτων, η τοποθέτηση turnstiles και άλλα. Παράλληλα, εκκρεμεί η αποτελεσματική εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων επιμόρφωσης και πρόληψης αντί της μονοδιάστατης επικέντρωσης στην καταστολή, όπως είναι η προτεραιότητα των κυβερνώντων.

Η βία είναι καταδικαστέα, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται. Και οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτούν. Όπως πρέπει να λογοδοτήσει και να δώσει εξηγήσεις τόσο ο ΚΟΑ όσο και η Αστυνομία για πράξεις και παραλείψεις που προκάλεσαν πολύ σοβαρή αναστάτωση και έπληξαν την αξιοπρέπεια αθώων συμπολιτών μας».