Home Uncategorized Την έλλειψη νομικού πλαισίου για τετράτροχες μοτοσικλέτες, συζήτησε η Επ. Συγκοινωνιών

Την έλλειψη νομικού πλαισίου για τετράτροχες μοτοσικλέτες, συζήτησε η Επ. Συγκοινωνιών

http://www.astra.com.cy/images/tetratroxes.jpg


Την έλλειψη νομικού πλαισίου που να διέπει την εισαγωγή-πώληση-κυκλοφορία για τετράτροχες μοτοσικλέτες, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων της Βουλής, ύστερα και από τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα που συνέβησαν φέτος με την εμπλοκή αυτού του μεταφορικού μέσου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου είπε ότι ο αριθμός αυτού του τύπου των μηχανών παρατηρείται ότι αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια.

“Ακούμε συχνά για την επικινδυνότητα αυτών των μηχανών. Πρόσφατα είχαμε και δύο θανατηφόρα δυστυχήματα”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι η χρήση και κυκλοφορία τους ρυθμίζεται από τον περί μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμο ενώ δεν υπάρχουν οποιοιδήποτε περιορισμοί ειδικά γι’ αυτές τις μηχανές, πέραν της υποχρέωσης του οδηγού να χρησιμοποιεί κράνος.

“Υπάρχουν δύο κατηγορίες τέτοιων μηχανών, η κατηγορία L7E που είναι οι μηχανές εκείνες που επιτρέπεται η ταχύτητα να υπερβαίνει τα 45χλμ κι έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 3149 μηχανές και η κατηγορία L6 μέχρι 45χλμ ταχύτητα κι έχουν εγγραφεί 195 μηχανές αυτού του τύπου”, είπε.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι συζητείται στην ΕΕ τροποποίηση των κανονισμών και εξέφρασε την πεποίθηση πολύ σύντομα να δοθεί η δυνατότητα προώθησης τέτοιων ρυθμίσεων ώστε να συμβάλει στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής είπε ότι το θέμα έχει εγγραφεί μετά τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα με τετράτροχες μοτοσικλέτες.

Σημείωσε ότι το 25% των θανατηφόρων δυστυχημάτων είναι μοτοσικλετιστές.

«Μέχρι σήμερα οι τετράτροχες μηχανές δεν μπορούν να κυκλοφορούν στους αυτοκινητόδρομους και στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και γίνεται παραβίαση”, συμπλήρωσε.

πηγή: Astra