Home Uncategorized Και το όνομα αυτής… ΝΕΡΙΤ!

Και το όνομα αυτής… ΝΕΡΙΤ!


Κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται στην Ελλάδα υπό το βάρος της κατακραυγής που προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το νομοσχέδιο για τη “νέα ΕΡΤ” αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, για δημόσια διαβούλευση.

Στον νέο φορέα, ο οποίος θα λέγεται ΝΕΡΙΤ. ΑΕ προστίθεται και το «Ι» του ίντερνετ.

Το νέο νομικό πρόσωπο θα είναι Ιδιωτικού Δικαίου και η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. ορίζεται ως “δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το κράτος”.

Τα έσοδά της θα προέρχονται και από το ανταποδοτικό τέλος (μέσω ΔΕΗ) χωρίς να ορίζεται σαφώς το ποσό.

Το νομοσχέδιο δεν ορίζει χρόνο επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ωστόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαίωσε σε πρωινές του δηλώσεις ότι η επανεκκίνηση θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι – δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου που ανατρέπει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι έχουν εκφράσει την ριζική τους διαφωνία με το «λουκέτο» στην δημόσια τηλεόραση, συναντήθηκαν το πρωί με το προεδρείο των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, συναντήθηκε το μεσημέρι για το θέμα της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητώντας του να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο ΔΕΚΟ – φορέων του Δημοσίου.

Πρόταση μομφής κατά της ελληνικής Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης να την στηρίξουν.

Επίσης, η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης νόμου, που θα περιέχει ένα μόνο άρθρο, και θα ζητά την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, αντισυνταγματικά κατέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ρεν: Δεν ζήτησε η Κομισιόν το κλείσιμο της ΕΡΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν τονίζοντας ότι πρόκειται για μία κυβερνητική απόφαση.

“Η Κομισιόν δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ωστόσο δεν αμφισβητεί επίσης την εντολή της ελληνικής κυβέρνησης να αναμορφώσει τον δημόσιο τομέα” τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου.

“Η απόφαση των ελληνικών αρχών θα πρέπει να εξεταστεί ως μέρος των προσπαθειών για εκσυγχρονισμό της οικονομίας, που περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα” πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, 24ωρη απεργία αποφάσισε για αύριο η ΑΔΕΔΥ ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν στη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αγία Παρασκευή.

ASTRA