Home Uncategorized «Η Αμερική, πρώτη. Εμείς, μπορούμε δεύτεροι;»

«Η Αμερική, πρώτη. Εμείς, μπορούμε δεύτεροι;»


Στις ΗΠΑ, ο κόσμος της σάτιρας δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσα από τις «πάσες» που του δίνει καθημερινά ο Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν λογικό να μη θέλει να μείνει πίσω ο υπόλοιπος κόσμος.


Το βίντεο-παρωδία «America First» έχει σαρώσει την υφήλιο, μετά την εκπομπή στο ολλανδικό comedy show «Zondag met Lubach» τον περασμένο Ιανουάριο. Η ιδέα ήταν, με αφετηρία φράσεις του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, να τον πείσουν να «ανακηρύξει» δεύτερη την Ολλανδία. Ακολούθησε κύμα ανάλογων βίντεο από άλλες χώρες –παρουσιάζει μια επιλογή το Time– στα οποία κάθε χώρα διεκδικεί με αξιώσεις να είναι «η δεύτερη». Όλες, εκτός από την Τσεχία, η οποία πρωτοτυπεί…

Όλα όμως ξεκίνησαν από την ολλανδική εκπομπή. Αξέχαστα είναι τα επιχειρήματα των Ολλανδών στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης: «Έχουμε το Afsluitdijk, το φράγμα που μας προστατεύει απ’ τον ωκεανό, και φτιάξαμε έναν ωκεανό, κανείς δεν μπορεί να φτιάξει ωκεανούς καλύτερα από εμάς, φτιάξαμε έναν μεγάλο ωκεανό από το Μεξικό μέχρις εδώ, και βάλαμε τους Μεξικάνους να τον πληρώσουν».

Άλλο επιχείρημα ήταν ότι «εσείς έχετε τους Πύργους Τραμπ. Εμείς έχουμε το Madurodam, τη μεγαλύτερη πόλη-μινιατούρα στον κόσμο». Επίσης «τον Δεκέμβριο, έχουμε την παράδοση του Black Pete. Είναι προσβλητική, είναι το πιο ρατσιστικό πράγμα που έχετε δει».