Home Uncategorized Barato: «Λέξεις στην πόλη»

Barato: «Λέξεις στην πόλη»


Κashine e o NÃO (Ο Κασίνε γράφει «Όχι»): Ο δεκαεξάχρονος Κασίνε, στον τοίχο ανάμεσα σε δυο σπίτια, γράφει «όχι», στα δέντρα γράφει «όχι», τρέμοντας ένα βράδυ, στο περιπολικό της αστυνομίας γράφει «όχι»…

Αυτό είναι η τελευταία εγκατάσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή και περιβαλλοντικού καλλιτέχνη Barato, στην πορτογαλική πόλη Abrantes.

Υλοποιήθηκε με τη βοήθεια παιδιών κατά τη διάρκεια της δημιουργικής κατασκήνωσης «180», το 2016. Και είναι μέρος της σειράς αστικών δημιουργημάτων του Barato, με τίτλο «Λέξεις στην πόλη».

Η αστική παρέμβαση του Πορτογάλου καλλιτέχνη κάνει χρήση λογοτεχνίας, ιστοριών της πόλης, φωτογραφίας και της αθωότητας των μικρών παιδιών.

Ο Barato επηρεάστηκε από το διήγημα του Πορτογάλου πεζογράφου Goncalo M. Tavares, στο οποίο ο συγγραφέας διερευνά τη σχέση μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνικών πεδίων. Από τη φωτογραφία και το βίντεο μέχρι την τέχνη δρόμου, από την εφήμερη τέχνη μέχρι την περφόρμανς.

Το «Ο Κασίνε γράφει “όχι”» είναι μέρος του πρότζεκτ «Διεθνής Περιπατητής», μιας καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας στην οποία έχουν αφιερωθεί περίπου 20 οργανισμοί από περισσότερες από 10 χώρες.

«Ο Κασίνε ήταν δεκαέξι χρονών και κανείς δεν καταλάβαινε γιατί έκανε αυτό που έκανε για πολλές εβδομάδες χωρίς να συλληφθεί, και σ’ ορισμένα μέρη αυτό το «όχι» είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα, κάποια απ’ αυτά ήταν παράξενα και προκαλούσαν έκπληξη…».