Home TOP NEWS Η θέληση, οι ισορροπίες και η διαφορά

Η θέληση, οι ισορροπίες και η διαφορά

Dimitris Christofi, Filip Mladenovic


Η περίπτωση της μεταγραφής του Δημήτρη Χριστοφή, μονοπωλεί τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον. Είναι τέτοια η αξία του παίκτη, η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο του, αλλά και οι επιπλοκές που παρουσιάζει το θέμα, που κάνουν τη συνέχεια απρόβλεπτη. Όλοι θέλουν το Χριστοφή, κόσμος, τεχνικό τημ και συμβούλιο. Ο Τζίμης θέλει να επιστρέψει στην ΟΜΟΝΟΙΑ και είναι σαφές. Γιατί δεν έχει προχωρήσει λοιπόν ακόμα το ντηλ; Και τι πρέπει να γίνει για να έχουμε αίσιο τέλος;

Η υπέρβαση και οι ισορροπίες

Είναι ξεκάθαρο, πως για να αποκτηθεί ο Χριστοφή πρέπει να γίνει υπέρβαση. Είναι ο κορυφαίος Κύπριος, αμείβεται με μεγάλα ποσά στην Ελβετία, είναι διατεθειμένος να αφήσει πίσω του σεβαστό ποσό για να επιστρέψει στην ΟΜΟΝΟΙΑ και πάλι όμως υπάρχει διαφορά. Ο κυριότερος φόβος της διοίκησης είναι πως θα βγει εκτός προϋπολογισμού τόσο γιατί θα βάλει στο μισθολόγιο ένα ποσό που δεν υπολόγιζε (και μάλιστα τον μεγαλύτερο μισθό), όσο και γιατί τις 150 χιλιάδες που υπολόγιζε στο μπάτζετ της από τη Σιόν θα τις διαθέσει για τη μεταγραφή. Το μεγαλύτερο επίτευγμα πέρσι, ήταν που παίκτες και προσωπικό ήταν πληρωμένοι για 7 μήνες και σε καμία περίπτωση δεν θέλει η διοίκηση να αλλάξει αυτό.

Ο δεύτερος φόβος, έχει να κάνει με τις ισορροπίες στο ρόστερ. Ότι δηλαδή αν ο Τζίμης πάρει ποσό πολύ μεγαλύτερο των υπολοίπων, ίσως διαταραχθεί το κλίμα.

Η σωτηρία όμως έρχεται μέσα από την ανάπτυξη! 

Αντιλαμβανόμαστε τις πιο πάνω φοβίες, για αυτό στις προηγούμενες δυο παραγράφους δεν γράψαμε ούτε ένα “αλλά”. Σεβόμαστε τις απόψεις αυτές, όμως η δική μας είναι πως η σωτηρία δεν έρχεται μόνο μέσα από τις περικοπές αλλά και από την ανάπτυξη. Ήδη η περηφάνια του κόσμου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πληγώθηκε από το γεγονός πως πέρσι θέσαμε ως στόχο κάτι διαφορετικό από το πρωτάθλημα. Στο πρόσωπο του Χριστοφή, βλέπει τον άνθρωπο που θα την βοηθήσει να γίνει ξανά μεγάλη. Και έχει ανάγκη ο κόσμος να νιώθει πως κάνει υπέρβαση στην υπέρβαση, αλλά η ΟΜΟΝΟΙΑ μεγαλώνει, δε μένει στάσιμη.

Επιπρόσθετα, το κόστος της μεταγραφής του Χριστοφή είναι μετρήσιμο, ποιος όμως μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει το κόστος του να μην αποκτηθεί; Πέραν της άμεσης απογοήτευσης τους κόσμου και των συνεπειών αυτού, είναι και το θέμα της πορείας της ομάδας. Γιατί όπως κι αν το κάνει κανείς με το Χριστοφή η ομάδα θα είναι πιο διεκδικητική. Και πιο εύκολα θα μπορεί το συμβούλιο να ζητήσει χρήματα από το κόσμο ενόψει κριτηρίων με την ΟΜΟΝΟΙΑ 1η ή 2η, από ότι με την ομάδα 3η ή 4η. Χωρίς να ισχυριζόμαστε πως με το Τζίμη θα είμαστε 1οι ενώ χωρίς αυτόν 4οι. Δεν είμαστε προφήτες, αλλά ξέρουμε την αξία του. Και ακόμα δεν έχουμε αναφέρει τα…παράπλευρα κέρδη όπως εισιτήρια διαρκείας, πωλήσεις στη μπουτίκ και λοιπά! ΑΝ τελικά κλείσει, καλούμε τη διοίκηση να τον παρουσιάσει στο ΓΣΠ με είσοδο 10 ευρώ! Εδώ υπάρχει κόσμος που μας ζητά να ανοίξουμε λογαριασμό για να πληρώσει.

Όσον αφορά το θέμα των ισορροπιών, να μας επιτραπεί να εκφράσουμε άλλη μια διαφωνία. Στη Μπαρτσελόνα δηλαδή ο Μπάρτρα παίρνει όσα ο Μέσσι; Και σίγουρα δεν ισχυριζόμαστε πως ο Δημήτρης είναι ο Μέσσι, αλλά καθώς μιλάμε παίκτης εντεκάδας μας παίρνει 50 και άλλος παίκτης εντεκάδας παίρνει 170. Πέρσι ο Ποτέ θυμίζουμε έπαιρνε 210! Ε αν ο Χριστοφή πάρει κάτι παραπάνω, δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου. Στο κάτω κάτω, οι υφιστάμενοι ποδοσφαιριστές ξέρουν ποιος είναι, οι μισοί τον είχαν στους ώμους τους στο τελευταίο παιχνίδι του στη Κύπρο. Ξέρουν πως μπορεί να τους ανεβάσει, ξέρουν πως μπορεί να τους βοηθήσει να πάρουν νίκες. Και το πρώτο που θέλει ένας παίκτης είναι οι νίκες, τα πρωταθλήματα η δόξα.

Να κλείσει στη σωστή τιμή

Θα πούμε ξανά πως ξέρουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για υπέρβαση και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες. Για αυτό άλλωστε κινητοποιήθηκε κόσμος και κοσμάκις, επιχειρηματίες και μεροκαματιάρηδες. Δεν ζητάμε από τη διοίκηση να ξηλωθεί. Δεν ζητάμε να δημιουργηθεί ρόστερ δυο ταχυτήτων. Είδαμε τα αποτελέσματα την τετραετία 2008-2012 από τις υπερβάσεις στις υπερβάσεις. Τώρα όμως μιλάμε για μια μεμονωμένη περίπτωση, της οποίας τα θετικά είναι πολύ περισσότερα από τα (αυστηρά οικονομικά) αρνητικά. Να ανέβει λίγο η διοίκηση, να δείξει και ο Τζίμης κι άλλη καλή διάθεση (το τονίζουμε ήδη δέχεται να αμείβεται με σημαντικά λιγότερα από ότι Ελβετία) να γίνει η δουλειά. Ούτε να θέσουμε όλο το οικοδόμημα σε κίνδυνο επειδή τον αποκτήσαμε, ούτε να γίνει το ίδιο επειδή τον χάσαμε.

Και ο κόσμος στο παιχνίδι

“Ανοίξτε λογαριασμό να βάλουμε λεφτά” μας λέει πολύς κόσμος. Άλλοι εισηγούνται να παρουσιαστεί στο ΓΣΠ ο Χριστοφή με είσοδο. Πολλοί τονίζουν πως θα ανανεώσουν το διαρκείας τους. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι όμως, πως αν έρθει, η υπέρβαση δεν θα χρειαστεί να γίνει μόνο τώρα, αλλά και σε βάθος χρόνου. Το συμβόλαιο του δεν θα είναι μονοετές, αλλά τριετές ή τετραετές. Και επειδή ποτέ στην ιστορία του ποδοσφαίρου ένας παίκτης δεν κατέκτησε πρωτάθλημα μόνος του, να θυμόμαστε ότι έγινε υπέρβαση, ακόμα και στα κακά αποτελέσματα. Πολύ καλές οι ιδέες λοιπόν και κατά την άποψη μας θα ήταν ωραίο να γίνουν πράξη. Να θυμόμαστε πως την μεταγραφή την απαιτήσαμε όλοι μας και θα πρέπει να βοηθάμε όλοι σε βάθος χρόνου.