Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Τακτικές σκλαβοπάζαρου από Αποελ και Ανόρθωση με “ομήρους” ανήλικους ποδοσφαιριστές

Τακτικές σκλαβοπάζαρου από Αποελ και Ανόρθωση με “ομήρους” ανήλικους ποδοσφαιριστές

U15-VSapoel (27)


Έκθεση-καταπέλτης σε βάρος Αποελ και Ανόρθωσης από το Γραφείο της Επιτρόπου των Δικαιωμάτων του Παιδιού!

Η Λήδα Κουρσουμπά με αφορμή καταγγελίες που κλήθηκε να διερευνήσει σε βάρος των δυο ποδοσφαιρικών ομάδων ότι ζήτησαν χρήματα σε έκθεσή της μετά από καταγγελίες που υποβλήθηκαν στο γραφείο της, κάνει εμμέσως λόγο για τακτικές σκλαβοπάζαρου από πλευράς των δυο ομάδων, που καταπατούν τα δικαιώματα των παιδιών και δεν συνάδουν με τους κανονισμούς της ΚΟΠ.

Τόσο έντονη είναι η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού που στο θέμα της έκθεσής της κάνει λόγο για «χρηματισμό». Μια λέξη που έχει ιδιαίτερα αρνητική έννοια.

Η υπόθεση αφορά τον 15χρονο Ιωάννη Λουκά που αγωνιζόταν στον Αποελ και τον 16χρονο Σάκη Φασουλιώτη της Ανόρθωσης. Και οι δυο για σοβαρούς λόγους ζήτησαν να αποχωρήσουν από τους συλλόγους τους.

Ωστόσο, οι δυο ομάδες, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των γονέων τους, ζήτησαν χρηματικά ποσά για να τους παραχωρήσουν την ελευθέρα μεταγραφή τους. Στην πρώτη περίπτωση ο Αποελ ζήτησε το ποσό των 5.000 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τον Φασουλιώτη, η Ανόρθωση φέρεται να ζήτησε αρχικά 10.000 ευρώ, ενώ αργότερα υποχώρησε στις 2.000 ευρώ. Έκανε και παζάρια, δηλαδή…

Στην έκθεση σημειώνεται ότι με βάση τις καταγγελίες, οι δυο ομάδες ενήργησαν εκτός νόμου και κανονισμών. Είναι ενδεικτική η ακόλουθη αναφορά: «Ειδικότερα, οι μεταγραφές παιδιών ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών σε κάθε περίπτωση διέπονται από τις διατάξεις του Άρθρου 12.6 των Κανονισμών, σύμφωνα με τις οποίες δεν προβλέπεται πουθενά οποιαδήποτε αποζημίωση στο σωματείο».

Η Λήδα Κουρσουμπά καλεί την ΚΟΠ και τον ΚΟΑ να πάρουν μέτρα για να σταματήσει αυτή η τακτική από πλευράς συλλόγων. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι Πανευρωπαϊκά υπάρχει εκστρατεία κατά των ομάδων που μεταχειρίζονται παιδιά-ποδοσφαιριστές με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ενέργειές τους να θυμίζουν τακτικές σκλαβοπάζαρου.

Η έκθεση της κ Κουρσουμπά έχει αποσταλεί μεταξύ άλλων στον Αποελ, στην Ανόρθωση, στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, στην Ανώτατη Δικαστική Επιτροπή Αθλητισμού και στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών.

Του Φάνη Μακρίδη / tothemaonline.com