Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο πολυπρωταθλητής κος Σκόρζα

Ο πολυπρωταθλητής κος Σκόρζα

Pilka Nozna, T-Mobile Ekstraklasa,  Lech Poznan - Wisla Krakow  , Polish Football Extraleague


Ο Μάτσει Σκόρζα είναι το φαβορί για να αναλάβει τις τύχες του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ο Πολωνός τεχνικός αρέσει πολύ στο διοικητικό συμβούλιο έχοντας μπόλικες κατακτήσεις τίτλων τα τελευταία χρόνια με Βίσλα Κρακοβίας, Λεχ Πόζναν, Λέγκια Βαρσοβίας και Ντισκοβόλια. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης το γεγονός πως έβαλε σε ευρωπαϊκό όμιλο 4 διαφορετικές ομάδες της Πολωνίας. Και όλα αυτά ενώ μόλις έχει κλείσει τα 43.

Ο Σκόρζα άρχισε την καριέρα του ως βοηθός προπονητή στην Λέγκια και την Εθνική Πολωνίας πλάι στους Πάβελ Γιάνας (51 παιχνίδια) και Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ (5 παιχνίδια). Στην Εθνική έκατσε για την τετραετία 2002-2006 και ακολούθως άρχισε την εμπειρία ως πρώτος προπονητής. Εισιτήριο για να μπει βοηθός στη Λέγκια, ήταν το σκάουτιγκ που είχε κάνει σε όλους τους αντιπάλους της στο Τσάμπιονς Λιγκ τη περίοδο 1995-96, χρονιά που η πολωνική ομάδα πέτυχε να πάει μέχρι τους 16. Ο Σκόρζα ήταν τότε μόνο 24 ετών!

z17467767Q,Rok-2004--Maciej-Skorza-i-Waldemar-Fornalik-na-tre

Πρώτη του ομάδα η Αμίκα Βρόνκι στην οποία εργάστηκε στο παρελθόν ως προπονητής Νέων, κατακτώντας τον τίτλο στους μικρούς. Την ομάδα των Αντρών της Αμίκα κοούτσαρε για 45 παιχνίδια και ακολούθως (2006) πήγε στην ομάδα του Γκρότζισκ, την Ντισκοβόλια. Μετά από 15 ματς, κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ και αυτό του άνοιξε την πόρτα για πιο μεγάλο σύλλογο. Με την Αμίκα έγινε ο πρώτος προποντής που βάζει πολωνική ομάδα στους ομίλους του Ουέφα.

Οι συνεχόμενοι τίτλοι

Το καλοκαίρι του 2007 ανέλαβε την Βίσλα Κρακοβίας και ολοκλήρωσε δύο σεζόν όνειρο. Κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα (2007/08, 2008/09) και αποχώρησε την τρίτη σεζόν μετά από άσχημο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Ουσιαστικά πλήρωσε τον αποκλεισμό από τη Λεβάντια Τάλιν στο Τσάμπιονς Λιγκ, που άφησε ουλή στην ομάδα για όλη τη χρονιά.

z6639801Q,Maciej-Skorza

Το 2010 πήγε στην Λέγκια και συνέχισε τις επιτυχίες. Αυτή τη φορά κατέκτησε για δύο συνεχόμενες σεζόν το Κύπελλο! Το 2010/11 και το 2011/12. Εκεί όμως έμελλε να κάνει και μια χρονιά που τον σημάδεψε. Το 2011/12 η Λέγκια απέδιδε υπέροχο ποδόσφαιρο ήταν πρώτη και όλοι τη θεωρούσαν βέβαιη πρωταθλήτρια. 5 αγωνιστικές πριν το τέλος κατέρρευσε και τερμάτισε 3η. Ο Σκόρζα δέχθηκε έντονη κριτική, αφού για πρώτη φορά το “wonder boy” της Πολωνίας απέτυχε και αποχώρησε.

Η πρώτη απόπειρα εκτός Πολωνίας

Το 2012 δοκίμασε την τύχη του στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας με τα χρώματα της Έτιφακ. Δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο και προτίμησε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του.

maciej-skorza-w-arabii-saudyjskiej_22964730

Το τρίτο Ekstraklasa

Το 2014 επέστρεψε στην Πολωνία και περίμενε μία νέα ευκαιρία. Αυτή ήρθε από την Λεχ. Ο Σκόρζα αναλαμβάνει την ομάδα του Πόζναν και την οδηγεί στο 7ο της πρωτάθλημα κατακτώντας με την έναρξη της επόμενης σεζόν και το σούπερ καπ! Παίρνει έτσι την εκδίκηση του από την άσπονδη εχθρό της Λεχ, Λέγκια.

Συνολικά σε 8 χρονιές, κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, 1 σούπερ καπ και 1 λιγκ καπ. Με λίγα λόγια μόνο με την ομάδα της Σαουδικής Αραβίας δεν πήρε τίτλο μετά το 2006!

Maciej Skor¿a

Ξεχωρίζει για

Όπως μάθαμε το δυνατό του χαρτί είναι το διάβασμα του αντιπάλου. Δίνει μεγάλο βάρος στην τακτική του, η διατριβή του ήταν στις προπονητικές μεθόδους της Λέγκια Βαρσοβίας ενώ έχει και πτυχίο γυμναστή! Σε ηλικία 25 ετών, το διάβασμα των αντιπάλων της Λέγκια στο Τσάμπιονς Λιγκ χαρακτηρίστηκε από τον τότε προπονητή της Γιάνας, καταπληκτικό, και άμεσα τον έχρισε βοηθό του. Έχει δουλέψει στο πλευρό του Ράφα Μπενίτεθ, στα πλαίσια πρακτικής του στη Λίβερπουλ. Είναι προπονητής που κάνει ξεκάθαρο σε όλους, πως είναι ο απόλυτος άρχοντας της ομάδας.

Το προφίλ του

Όνομα Maciej Skorża
Ημερομηνία Γέννησης Jan 10, 1972
Χώρα Πολωνία
Ηλικία 43
Ποσοστά ως προπονητής 52,8 % Νίκες
21,1 % Ισοπαλίες
26,1 % Ήττες
UEFA licence UEFA Pro licence
Αγαπημένο σύστημα 4-2-3-1