Home TOP NEWS Νούνο Ασσίς: «Θέλω να φύγω τώρα που είμαι ψηλά»

Νούνο Ασσίς: «Θέλω να φύγω τώρα που είμαι ψηλά»

pod-apoel-omo2-5-5 assis


Ξεχωριστός ποδοσφαιριστής, ίσως και… φαινόμενο, αφού στα 38 του εξακολουθεί και αγωνίζεται με το ίδιο πάθος, την ίδια δύναμη, τον ίδιο ενθουσιασμό και την… ίδια τρέλα για το ποδόσφαιρο, λες και τώρα ξεκινάει. Οι φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τον αποκαλούν «μάγο» για τις περίτεχνες ενέργειες που κάνει στο γήπεδο και του δείχνουν μια απίστευτη αγάπη και λατρεία. Είναι παίκτης-κλειδί για το «τριφύλλι» και βαρόμετρο για την ομάδα. Είναι ο αρχηγός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ο Νούνο Ασίς!

Ο Πορτογάλος άσος ήρθε το καλοκαίρι του 2012 στους «πράσινους» στα 34 του χρόνια και λάμπρυνε με την παρουσία του τα κυπριακά γήπεδα. Φαίνεται ότι ήρθε το… πλήρωμα του χρόνου και όπως λέει ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη SPORTDAY, αποφάσισε να τερματίσει φέτος, με τη λήξη της περιόδου, την ποδοσφαιρική του καριέρα και θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον ίδιο, όπως επισήμανε, αν αυτό συνοδευόταν με την κατάκτηση ενός τίτλου. Είπε πολλά και ενδιαφέροντα ο Ασίς, για την ομάδα του, για τους προπονητές του, για τον ίδιο φυσικά και πως τα καταφέρνει σε αυτή την ηλικία να αποδίδει σε τόσο ψηλό επίπεδο, για την οικογένεια του και για την ζωή του στην Κύπρο.

Συνέντευξη στη Στέλλα Σωκράτους για τη SPORTDAY.

Πως σχολιάζεις την μέχρι τώρα παρουσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, από την αρχή της σεζόν;
«
Ξεκινήσαμε καλά στην Ευρώπη, είχαμε θετικά αποτελέσματα και προκρίσεις μέχρι που ήρθε το παιγνίδι με την Μπρόντμπι. Τίποτα πλέον δεν ήταν το ίδιο και  μετά το παιγνίδι με τη Νέα Σαλαμίνα στο ΓΣΠ άρχισαν τα προβλήματα. Η ψυχολογία έπεσε και η ομάδα είχε άσχημα αποτελέσματα. Το ίδιο είχε γίνει και πρόπερσι μετά τον αγώνα με τη Δυναμό Μόσχας. Όλα θα ήταν διαφορετικά αν παίρναμε την πρόκριση. Όλοι πιστεύαμε πως θα προκριθούμε, ότι μετά το 0-0 θα ήταν εύκολο, όμως για ακόμη μία φορά χάσαμε την πρόκριση στην έδρα μας…  Έπρεπε όμως να επανέλθουμε, και αρχίσαμε σιγά-σιγά να ανεβάζουμε τους ρυθμούς. Βλέπεται ότι στα τελευταία 5 παιγνίδια έχουμε τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία έστω και αν δεν παίζουμε το φανταστικό ποδόσφαιρο. Στην Κύπρο το πιο σημαντικό είναι να παίρνεις τους βαθμούς».

ag16-doxa-omonoia-b-Assis (62)

Τι να περιμένουμε στη συνέχεια από την ΟΜΟΝΟΙΑ;
«Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά πράγματα. Κερδίσαμε τη Δόξα και όλοι τα είχαν με την ομάδα, γιατί δεν έπαιξε καλά. Είδαμε τι έκανε η Δόξα στα δυο επόμενα παιγνίδια με Αποέλ και Ανόρθωση. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να παίρνουμε τους βαθμούς έστω και αν δεν έχουμε τόσο καλή απόδοση. Μην ξεχνάτε ότι έρχονται και νέοι παίχτες που θέλουν χρόνο για να ενσωματωθούν με την υπόλοιπη ομάδα».

Μπορεί η ομάδα, καθώς είναι πολύ πίσω από την πρώτη θέση να διακριθεί στο πρωτάθλημα;
Θυμάμαι τον πρώτο μου χρόνο στην ΟΜΟΝΟΙΑ ήμασταν 21 βαθμούς πίσω από την Ανόρθωση και όλοι έλεγαν πως η ομάδα δεν είναι ικανή και διάφορα. Κερδίσαμε την Ανόρθωση 4-0 στο κύπελλο και όλα άλλαξαν και αν θυμάμαι καλά χάσαμε μέχρι το τέλος της σεζόν εκείνης ακόμη 1 ή 2 παιγνίδια. Και θυμάστε και πέρσι που ήμασταν 13 βαθμούς πίσω από την κορυφή και τρία παιγνίδια πριν το τέλος της σεζόν είχαμε την ευκαιρία ακόμη και να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Έτσι είναι η ζωή του ποδόσφαιρου. Όταν κερδίζεις όλα αλλάζουν, παίρνεις ψυχολογία και νομίζεις πως πετάς, χωρίς να λογαριάζεις την κούραση. Υπάρχει ακόμη δρόμος στο πρωτάθλημα..».

ag12-omonoia-enp-aAssis (51)

Άλλαξε κάποια πράγματα και ποια είναι αυτά ο νέος προπονητής;
«Δεν άλλαξε τόσα πολλά πράγματα, έφερε όμως νέες ιδέες, νέο σύστημα και πολύ καλή ψυχολογία. Θέλει όμως χρόνο, όπως και οι ποδοσφαιριστές για να αντιληφθούν σωστά το τι θέλει ένας προπονητής. Έχει ανέβει και η αυτοπεποίθηση μας. Δεν θέλω να πω ότι δεν είχαμε αυτοπεποίθηση πριν. Είναι φυσιολογικό όμως κάθε προπονητής να φέρνει μαζί του διαφορετικά πράγματα σε μία ομάδα.  Η αλήθεια είναι ότι είχαμε και τύχη σε κάποια παιγνίδια. Όλα όμως είναι θέμα αποτελεσμάτων. Αν κερδίζεις όλα είναι καλά. Αν χάσουμε ένα παιγνίδι και δεν κερδίσουμε το επόμενο, τα πράγματα δυσκολεύουν».

Τι χρειάζεται η ΟΜΟΝΟΙΑ για ν’ ανέβει ξανά στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου;
«Χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα για να ανέβει ξανά η ΟΜΟΝΟΙΑ στην κορυφή. Δεν είναι δική μου δουλειά να τα πω… Έχουμε τώρα, πολλά παιγνίδια μπροστά μας και όλα μπορούν να συμβούν. Εμείς κοιτάζουμε να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε εδώ και δυο μήνες. Η ομάδα κερδίζει η ψυχολογία είναι πολύ καλή, έρχονται και νέοι καλοί ποδοσφαιριστές. Όλες οι ομάδες έχουν και τις κακές τους στιγμές. Εμείς πιστεύω πως τις περάσαμε…».

Το Σάββατο (σ.σ. σήμερα) δίνεται ένα πολύ σημαντικό παιγνίδι με τον Απόλλωνα…
«Είναι συνήθως δύσκολα αυτά τα παιγνίδια, όλα είναι ανοικτά, όλα είναι πιθανά, έχουμε στόχους. Ο Απόλλωνας έχασε από τον Εθνικό στην προηγούμενη αγωνιστική, για μένα δεν ήταν έκπληξη, είναι πολύ καλή ομάδα ο Εθνικός, ειδικά μέσα στην έδρα της. Εμείς κερδίσαμε σε προηγούμενους αγώνες, μπορεί να μην είχαμε φανταστική απόδοση, αλλά είχαμε καλά διαστήματα, γίνεται καλή δουλειά».

Ο Εθνικός είναι ο αντίπαλος σας στο κύπελλο…
«Πρέπει να περάσουμε, δεν γίνεται να δεχθούμε τρία γκολ, άλλαξαν τα πράγματα τώρα στο αμυντικό κομμάτι, έχουμε δεχτεί ένα γκολ στα τελευταία 6 παιγνίδια. Δύσκολα μας βάζουν γκολ πλέον. Δεν θα το υποτιμήσουμε το παιγνίδι. Θα αγωνιστούμε λες και είναι 0-0».

ag14-salamina-omonoia-a-Assis (108)

Πως τα καταφέρνεις στα 38 σου χρόνια και αποδίδεις τόσο καλά;
«Με ρώτησαν και στην Πορτογαλία γι’ αυτό το θέμα της ηλικίας, πως γίνεται στα 38 μου χρόνια να παίζω τόσο καλά και να επιτυγχάνω περισσότερα τέρματα απ’ ότι προηγουμένως. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ποτέ κάποιο σοβαρό τραυματισμό στην καριέρα μου. Επίσης ο τρόπος της ζωής μου είναι πολύ απλός, σπίτι, προπόνηση, σπίτι. Κάποιες φορές θα βγούμε με τη σύζυγο μου και με φίλους για φαγητό, αλλά μέχρι εκεί. Είναι και ο σωματότυπος μου τέτοιος που με βοηθά σημαντικά, αφού όπως ήμουν προηγουμένως συνεχίζω και τώρα».

Ακολουθείς δηλαδή το ίδιο πρόγραμμα προπόνησης, όπως οι άλλοι συμπαίκτες σου;
«Μέχρι πέρσι δεν έχανα προπόνηση, έκανα ότι έκαναν όλοι. Και μια μικρή ενόχληση να είχα, πάλι έκανα κανονικά προπόνηση. Φέτος παίρνω ένα ρεπό παραπάνω για να μπορώ να επανέλθω καλύτερα. Τη μια μέρα ξεκουράζομαι όπως όλοι και την άλλη κάνω φυσιοθεραπεία, μασάζ κλπ. Αυτό όμως δεν γίνεται πάντα…».

Είναι ο τελευταίος χρόνος φέτος στην ποδοσφαιρική σου καριέρα;
«Ήθελα πάρα πολύ να κέρδιζα ένα τίτλο και να σταματούσα. Θέλω και τώρα να σταματήσω παίρνοντας ένα τρόπαιο. Νιώθω ότι μπορώ να παίξω άλλο ένα χρόνο, αλλά θέλω να φύγω τώρα που είμαι ψηλά. Μου ζήτησαν να παίξω για ακόμη ένα χρόνο, αλλά δεν ξέρω, είναι και οι τραυματισμοί. Η απόφαση μου είναι να σταματήσω με το τέλος της περιόδου».

ag12-omonoia-enp-a-Assis (58)

Πήρες λοιπόν την απόφαση να αποχωρήσεις. Τι σκέφτεσαι να κάνεις στη συνέχεια;
«Έχω εταιρεία μάνατζερ με δυο άλλους φίλους μου στην Πορτογαλία εδώ και 3 χρόνια και θα ασχοληθώ με αυτή. Έχουμε κυρίως, κατά 90%, νεαρούς ποδοσφαιριστές. Είναι ο Πέδρο Μέντες και ο Φερνάντο Μέιρα. Ο Μέντες δεν έχει καμία σχέση με τον γνωστό μάνατζερ Ζόρζε Μέντες (σ.σ. είναι ο μάνατζερ του Ρονάλντο, του Μουρίνιο κλπ). Τον είχα όμως μάνατζερ μου όταν ήμουν στην Μπενφίκα. Είναι ο καλύτερος».

Πρότεινες αυτό το διάστημα κάποιο ποδοσφαιριστή στην ΟΜΟΝΟΙΑ;
«Παλαιότερα έδωσα κάποια ονόματα νεαρών ποδοσφαιριστών στην ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά μέχρι εκεί. Δεν ανακατεύομαι περισσότερο. Δεν έχω φέρει εδώ κάποιο παίκτη, γιατί ξέρω τι γίνεται στην Κύπρο. Αν γίνει κάτι θα φταίω εγώ… Όταν σταματήσω το ποδόσφαιρο είναι άλλο θέμα, θα μπορώ να λειτουργήσω καλύτερα».

Κάποιοι λένε ότι δεν θα είναι εύκολη η μετάβαση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη μετά… Ασίς εποχή;
«Είναι εύκολο να βρουν τη λύση, υπάρχουν πολύ καλοί ποδοσφαιριστές, το θέμα είναι πως θα το κάνουν. Θα πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν από τώρα. Και όχι μόνο για μένα, αλλά και για άλλους παίκτες. Αν θέλουν, μπορώ να τους βοηθήσω να βρουν τον αντικαταστάτη μου…» (!).

assis-vravefsi

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πέρσι στα 37 σου αναδείχτηκες ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος…
«Πρέπει να σας πως ότι αυτή η βράβευση, ήταν η καλύτερη μου στιγμή στην Κύπρο. Ήταν ένας από τους λόγους που με έκαναν να συνεχίσω για ακόμη ένα χρόνο. Ήθελα να σταματήσω πέρσι, αν και δεν ήμουν απόλυτα έτοιμος γι’ αυτό. Μετά από αυτή τη βράβευση, είπα ότι θα συνεχίσω για ακόμη μια χρονιά…».

Σου αρέσει το προσωνύμιο «μάγος», με το οποίο σε αποκαλούν οι φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ;
«Μου αρέσει αυτό, ναι. Μου δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση, μου αρέσει που πιστεύει ο κόσμος σε μένα. Θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό για τον κόσμο, με την απόδοση μου, θέλω να τους το ανταποδώσω, γι’ αυτό και κάποιες φορές προσπαθώ να κάνω εντυπωσιακά πράγματα και να τους ευχαριστήσω, γιατί και αυτοί αγαπάνε το ποδόσφαιρο όπως και εγώ».

Φαίνεται ότι συνδέθηκες πολύ με την ΟΜΟΝΟΙΑ, έστω και αν κάποια στιγμή είχε φάνει ότι θα αποχωρούσες…
«Μου είχε γίνει μια πρόταση που δεν με ικανοποιούσε. Επέστρεψα στην Κύπρο για να δω τι θα κάνω, γιατί είχα προτάσεις κι από άλλες ομάδες εδώ. Εγώ έκανα το πρώτο βήμα και μίλησα ξανά με τον πρόεδρο. Τον ρώτησα αν θέλουν να μείνω, ήταν δική μου απόφαση να μείνω στην ΟΜΟΝΟΙΑ με λιγότερα χρήματα. Ήθελα να συνεχίσω εδώ…».

Τι σε κράτησε τόσα χρόνια στην Κύπρο (κλείνει 4 φέτος);
«Η ΟΜΟΝΟΙΑ, η χώρα, ο κόσμος, ο καιρός… Η οικογένεια μου περνά πολύ καλά εδώ, ο 9χρονος γιος μου έχει μάθει και μιλά ελληνικά!.. Για τα παιδιά είναι πολύ καλά εδώ, υπάρχει ασφάλεια. Είναι… όλα μαζί. Το μόνο κακό είναι ότι δεν υπάρχουν τώρα απευθείας πτήσεις με την Πορτογαλία. Για να πάω στη χώρα μου πρέπει να κάνω τουλάχιστο δύο στάσεις».

«ΑΛΛΟΥ ΘΑ…ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΣΕΙ»
Τα… καλύτερα, όπως αναμενόταν, είπε για τον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ο Ασίς. «Είναι φανταστικοί, η ομάδα δεν έχει πάρει τρόπαιο εδώ και κάποια χρόνια και είναι συνεχώς δίπλα μας στο γήπεδο, ενώ βοηθούν και οικονομικά, είναι απίστευτοι. Αν υπήρχαν αυτά τα οικονομικά προβλήματα σε κάποια άλλη ομάδα, απλά δεν θα υπήρχε τώρα, θα είχε κλείσει. Όχι όμως στην ΟΜΟΝΟΙΑ, με αυτό τον κόσμο», τόνισε. Τον ευχαριστεί όπως είπε, ότι ο κόσμος τον αγαπά πολύ και του το δείχνουν με κάθε τρόπο, όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και στην καθημερινή ζωή.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ
Δούλεψε με… αρκετούς προπονητές, αυτά τα 3,5 χρόνια που είναι στην ΟΜΟΝΟΙΑ ο Ασίς. Για τον προπονητή που τον έφερε στην Κύπρο, τον Νεόφυτο Λάρκου είπε: «Είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές. Μπορεί να δουλέψει και στο εξωτερικό». Για τον Σαβέβσκι σχολίασε: «Είναι πολύ καλός άνθρωπος και προπονητής. Μαζί του παίξαμε φανταστικό ποδόσφαιρο, το γήπεδο γέμιζε….». Για τον Κώστα Καϊάφα ξεκαθάρισε γιατί είχαν ακουστεί πολλά: «Δεν είχα ποτέ πρόβλημα μαζί του. Είναι νέος προπονητής μαθαίνει ακόμη κάποια πράγματα, μπορεί να βελτιωθεί και να πάει καλύτερα». Για τον προπονητή του τώρα, τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς, η τοποθέτηση του ήταν: «Έχει φανταστικές ιδέες και δεν το λέω γιατί θέλω να κερδίσω την εύνοια του, είναι η αλήθεια. Είναι πολύ καλός προπονητής. Δουλεύουμε πράγματα που τα ήξερα από παλιά και τα κάνουμε τώρα σε σχέση με την τακτική, δουλεύουμε πολύ σε αυτό το κομμάτι».

Δούλεψε επίσης για σύντομο διάστημα με τον Λοτίνα και τους Σοφοκλέους, Κάσερες και Στάροβλαχ (υπηρεσιακοί).

«ΤΟ ΕΖΗΣΑ ΞΑΝΑ»
Μια πολύ αρνητική έως άσχημη εμπειρία, έμελλε να ζήσει δύο φορές στην καριέρα του ο Νούνο Ασίς. Η μία ήταν με την ΟΜΟΝΟΙΑ και η άλλη με τη Γκιμαράες. «Ότι ζήσαμε με τη Δυναμό, το έζησα και πριν από μερικά χρόνια με τη Γκιμαράες, στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Βασιλεία. Ήταν 0-0 το πρώτο ματς και στον επαναληπτικό προηγήθηκε η Βασιλεία. Ισοφαρίσαμε, αλλά ακυρώθηκε ως οφ-σάιντ το γκολ, που δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση. Δεν ήταν καν οριακό, ο ποδοσφαιριστής μας καλυπτόταν και ένα μετρό… Έπρεπε να περάσει η Βασιλεία όμως, λόγω χορηγών κλπ. Τα ίδια δυστυχώς έγιναν και με τη Δυναμό, μας ακύρωσαν γκολ καθαρό, μέτρησε το άλλο που δεν έπρεπε…. Ήταν η χειρότερη μου εμπειρία αυτή στην Κύπρο, τα όσα έγιναν στο παιγνίδι με τη Δυναμό. Η γυναίκα μου η οποία πάντα έρχεται στο γήπεδο, για πρώτη φορά έκλαιγε και ο γιος μου το ίδιο, ήταν πολύ άσχημη εμπειρία», τόνισε ο Πορτογάλος, ο οποίος πρόσθεσε: «Στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν αλλά όταν έρχεται κάποιος από… έξω με αυτό τον τρόπο και σε κόβει δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».

Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» μέσα από την κουβέντα μας, έδειξε να είναι ενοχλημένος και με κάποια πράγματα που γίνονται στην Κύπρο, αλλά δεν θέλησε να πει κάτι παραπάνω για ευνόητους προφανώς λόγους. Πιθανότατα όταν θα σταματήσει το ποδόσφαιρο να είναι σε θέση, αν το επιθυμεί, να τοποθετηθεί καλύτερα και να πει κάποια σημαντικά πράγματα για τα όσα έζησε στα γήπεδα όλα αυτά τα χρόνια…

Βγάζεις μια στεναχώρια. Νιώθεις αδικημένος που δεν κατέκτησες κάποιον τίτλο με την ΟΜΟΝΟΙΑ;
«Διάβασα για τους τίτλους που έπαιρνε η ΟΜΟΝΟΙΑ παλαιοτέρα και πόσες πολλές κατακτήσεις είχε. Τα οικονομικά προβλήματα είναι ένας από τους κύριους λόγους, που η ομάδα δεν μπόρεσε να πάρει κάποιο τίτλο τα τελευταία χρόνια. Γνώριζα για τις καταστάσεις από πριν… Είχαμε ευκαιρίες για διακρίσεις, όπως ήταν το παιγνίδι με τη Δυναμό, αλλά για διάφορους λόγους δεν τα καταφέραμε».

AG8-OMONOIA-PAFOS-KAZAMIAS-assis (135)