Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Άποψη Αναγνώστη: Ευκταίο, Εφικτό και ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομόνοιας

Άποψη Αναγνώστη: Ευκταίο, Εφικτό και ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομόνοιας

opinions-2015a


Ευκταίο είναι εκείνο το επιθυμητό που όλοι ευχόμαστε να γίνει και όλοι θέλουμε να συμβεί. Από την άλλη εφικτό είναι εκείνο που μπορεί να επιτευχθεί και να γίνει κατορθωτό υπό τον περιορισμό των πραγματικών μας δυνατοτήτων.

Ο σκοπός ενός Διοικητικού Συμβουλίου αποσκοπεί, μέσα από τις προσπάθειες, ενέργειες και τις πράξεις του α επιτύχει τους στόχους της Ομάδας, δεδομένης της κατάστασης των συνθηκών που επικρατούν. Ένα αποτελεσματικό ΔΣ θα πρέπει να διαθέτει βασικές δεξιότητες, να έχει όραμα και να προβλέπει και προσαρμόζεται στις ανάγκες του μέλλοντος. Πρόσθετα το ΔΣ θα πρέπει να ενδυναμώνει και να ενθαρρύνει τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους της Ομάδας να συμμετέχουν σε όλες τις προσπάθειες βελτίωσης της λειτουργίας και της ποιότητας της Ομάδας. H διαίσθηση είναι η δεξιότητα που το ΔΣ χρησιμοποιεί στη λήψη των αποφάσεων, κυρίως σε περιόδους αστάθειας, αβεβαιότητας,  οικονομικών προβλημάτων και μεγάλων αλλαγών. Η εσωτερική κατανόηση  απαιτεί την αναγνώριση των σχέσεων με τους ποδοσφαιριστές, μέλη και φιλάθλους της Ομόνοιας. Επίσης, το ΔΣ ενσωματώνει τις αξίες του σεβασμού, εμπιστοσύνης, ομαδικής εργασίας και εντιμότητα με τα μέλη και τους φιλάθλους της Ομάδας. Επίσης, ένα ΔΣ πρέπει να είναι να αναλάβει τις ευθύνες του και να είναι ανοικτό στην κριτική και  δεν ενδείκνυται να κρατεί επικριτική στάση απέναντι στους φιλάθλους του, αλλά θα πρέπει να διαθέτει κατανόηση και να χρησιμοποιεί παραδείγματα από τις δικές του εμπειρίες για να κατανοήσουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Ένα ΔΣ θα πρέπει να είναι αποφασιστικό και να επιλύει εσωτερικές αντιπαραθέσεις γρήγορα προτού πάρουν μεγάλες διαστάσεις και γίνουν ανεξέλεγκτες, να διαθέτει ζήλο και να θεωρεί ότι δεν έχει να αποδείξει κάτι σε κάποιον και ευθύνη έχει μόνο απέναντι στον κόσμο της Ομάδας του. Τέλος ένα ΔΣ θα πρέπει να διαθέτει αυτοπεποίθηση και να ενθαρρύνει τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους του να έχουν ψηλούς στόχους, αξιοποιώντας το ταλέντο και τις δυνατότητές του έμψυχου δυναμικού της Ομάδας και της δυναμικής που έχουν οι φίλαθλοι του.

Για εμάς τους Ομονοιάτες, το Ευκταίο είναι να εισέλθει η Ομάδα στους Ομίλους του Champions League. Για να γίνει όμως το Ευκταίο σε Εφικτό, θα πρέπει πρώτα να κατακτήσει η Ομόνοια το πρωτάθλημα. Πόσο εφικτό είναι όμως είναι κάτι τέτοιο, λαμβάνοντας υπόψη από την μια τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΔΣ και από την άλλη την έντονη αμφισβήτηση και κριτική του κόσμου προς το ΔΣ λόγω του μεγάλου κενού των στόχων που θέτει η κάθε πλευρά.

Αυτό που κατά την άποψη μου απαιτείται να γίνει από το ΔΣ είναι ο καθαρισμός Ευκταίων και Εφικτών στόχων,  ούτως ώστε το Ευκταίο που θέλουν όλοι οι Ομονοιάτες να γίνει κάποτε εφικτό.  Ως Ευκταίο για το ΔΣ είναι η αποφυγή μελλοντικών οικονομικών προβλημάτων και η δημιουργία μιας ισχυρής ποδοσφαιρικής Ομάδας. Για να επιτευχτεί αυτό απαιτείται ο καθορισμός, εκ μέρους του ΔΣ εφικτών στόχων, μέσα βασικές δεξιότητες που περιγράφονται πιο πάνω, αρχές διαφάνειας και πραγματικής προσέγγισης του μεγαλειώδους κόσμου της Ομόνοιας.

Δεν νοείται, να υπάρχει διχόνοια στην Ομόνοια. Δεν νοείται, κατά την τελευταία δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των εισιτηρίων διαρκείας, η εκστρατεία να συνοδεύεται από καταστροφολογία  και μάλιστα από επίσημα χείλη του ΔΣ και   συγκεκριμένα:

“Οι επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε με τα κριτήρια Μαρτίου, είναι οι ακόλουθες:

  • Θα μας αφαιρεθούν έξι βαθμοί από το νέο πρωτάθλημα.
  • Δεν θα έχουμε δικαίωμα συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας αγωνιστικής περιόδου.
  • Δεν θα έχουμε δικαίωμα πραγματοποίησης μετεγγραφών.
  • Δεν θα έχουμε δικαίωμα ανανέωσης συμβολαίων.

Είμαστε βέβαιοι πως, κανένας ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ δεν τολμά ούτε να φανταστεί, ότι θα επιβληθούν στην ομάδα μας αυτές οι ποινές. Θα είναι καταστροφή.”

Το πιο πάνω απόσπασμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια από τις βασικές δεξιότητες ΔΣ και που σχετίζεται με την αυτοπεποίθηση και την ενθάρρυνση του κόσμου. Οι πλείστοι Ομονοιάτες, αναγνωρίζουν τις προσπάθειες των Μελών του ΔΣ για την οικονομική εξυγίανση του Σωματείου. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι οι άνθρωποι του ΔΣ τρέχουν μέρα-νύκτα για κλείσουν παλιές αμαρτίες του πρόσφατου παρελθόντος. Γνωρίζουμε επίσης όλοι, λανθασμένες επιλογές έγιαναν, γίνονται και θα γίνονται από όλους μας. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε, είναι γιατί το ΔΣ δεν θέλει να γνωρίζουμε τις πραγματικές προσπάθειες που καταβάλει.  Η εμμονή του ΔΣ να τηρεί απόμακρη στάση και στάση σιγής από τον κόσμο, τόσο σε αυτούς που διαφωνούν, όσο και σε αυτούς που στα πλαίσια των οικονομικών τους δυνατοτήτων μπορούν να συνδρόμου έστω και με ένα ευρώ στην όλη προσπάθεια, δημιουργεί μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα.

Συμφωνώ απόλυτα με τη δήλωση που έγινε από το ΔΣ «Είμαστε βέβαιοι πως, κανένας ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ δεν τολμά ούτε να φανταστεί, ότι θα επιβληθούν στην ομάδα μας αυτές οι ποινές. Θα είναι καταστροφή.» Για εμάς η Ομόνοια δεν είναι μόνο η ομάδα μας ή απλώς μια ιδέα. Κοιμάστε, ξυπνούμε, γελάμε, κλαίμε, οδηγούμε και συνεχώς σκεφτόμαστε τη λέξη Ομόνοια. Είμαστε στην 5η θέση και έχουμε τη μεγαλύτερη προσέλευση οπαδών ανά αγώνα. Αυτό δείχνει ότι για εμάς ο στόχος μας είναι πάντοτε η Ομόνοια.  Για όσους από εμάς έχουμε season tickets, δεν το αγοράζουμε γιατί θέλουμε να σωθεί η Ομάδα. Το αγοράζουμε γιατί είμαστε Ομονοιάτες, και δεν μπορεί κανένας να μας πάρει αυτήν την ιδιότητα. Παρατηρώντας διάφορα άλλα δημοσιεύματα, όλες οι άλλες ομάδες θέτουν στόχους για τον αριθμό των εισιτηρίων διαρκείας τους. Πριν την πώληση κάνουν μεγάλο ντόρο για στόχους χιλιάδων καρτών διαρκείας. Μετά όμως μούγκα από όλους τους, και η απάντηση είναι πολύ απλή. Πολύ απέχουν οι στόχοι που θέτουν από αυτούς που είναι πράγματι εφικτοί. Εμείς έχουμε κατά τη χείριστη περίπτωση, προσέλευση 5.000 θεατών στο ΓΣΠ και μας κάνουν όλοι κριτική. Άλλες ομάδες που πάνε για πρωτάθλημα, κόβουν δεν κόβουν 2.000 εισιτήρια και μιλάνε για μεγάλη προσέλευση του κόσμου τους.

Καταλήγοντας, όλοι μας, ΔΣ και φίλαθλοι θα πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι ευκταίο και τι εφικτό για το Σωματείο μας. Όλοι θέλουμε Πρωτάθλημα αλλά όμως δεν παίζουμε μόνοι μας. Πέραν των αντιπάλων έχουμε και τον οικονομικό βραχνά του πρόσφατου παρελθόντος αφού στην πραγματικότητα πληρώνουμε ράστερ δύο Ομάδων!  Όλοι μας θα πρέπει να συνεργαστούμε, με πρώτο και καλύτερο το ΔΣ. Μια απλή συνέντευξη ή μια απλή ανακοίνωση, μέσα όμως από μια θετική διάθεση, από το ΔΣ, για την εμπειρία που καταβάλλεται από το ΔΣ στην προσπάθεια συμμόρφωσης με τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ, θα ενθαρρύνει τον μεγάλο ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΟ να μπει και πάλι Μπροστάρης στο στίβο του Πρωταθλητισμού σε όλα τα επίπεδα τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά.

Με εκτίμηση,
Γ.Γ.