Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ “Αντί πρόληψης, επιλέγουν το φακέλωμα”

“Αντί πρόληψης, επιλέγουν το φακέλωμα”

poreia-karta-g919


Την περασμένη εβδομάδα, έγινε κάτι που πέρασε μάλλον στο ντούκου. Ο ΚΟΑ, ανακοίνωση ότι έχει κατοχυρώσει σε συγκεκριμένη εταιρεία την ευθύνη για να προχωρήσει στην υλοποίηση του λογισμικού και της μεθοδολογίας, για την κάρτα οπαδού. Το θέμα είναι σοβαρό, όπως και το γεγονός πως η είδηση περνάει στα ψιλά, ενώ μόνο λύπη μας προκαλεί το γεγονός ότι το μοναδικό σωματείου που αντιτάχθηκε ανοικτά στο τρομονόμο είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ.

Με αφορμή τα πιο πάνω, η ΕΔΟΝ εξέδωσε ανακοίνωση απευθύνοντας κάποια ερωτήματα προς τους αρμόδιους ενώ τονίζει πως η νομοθεσία δεν ήταν προϊόν διαλόγου, αλλά ετσιθελισμού. Θεωρούμε πως πρέπει και οι υπόλοιπες νεολαίες κομμάτων, ανεξαρτήτως προελεύσεως, να πάρουν σοβαρά το θέμα, αφού αγγίζει όλους μας.

“Το Αθλητικό Γραφείο του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ νιώθει έντονα την ανάγκη να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή, από τον ΚΟΑ και την Πολιτεία, της νομοθεσίας για τη βία στους αθλητικούς χώρους.

Καταρχάς εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι, η εν λόγω νομοθεσία δεν ήταν προϊόν διαλόγου ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς. Για πολλοστή φορά ο ετσιθελισμός και η αυταρχικότητα των Κυβερνώντων ξεπέρασε κάθε όριο. Παρά τις αντιδράσεις κομμάτων, οργανώσεων νεολαίας, οργανωμένων συνόλων φιλάθλων και πολλών άλλων, μια αντιδραστική πλειοψηφία εντός της Βουλής προχώρησε στην ψήφιση του τον Ιούλη του 2014 και σήμερα βρισκόμαστε προ των πυλών εφαρμογής του. Αυτό αποτελεί ακόμα μια τρανή απόδειξη, ότι δεν είναι όλα τα κόμματα το ίδιο.

Μετά από τη διαδικασία προσφορών από τον ΚΟΑ για την εφαρμογή του περί της πρόληψης και της καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός σε συγκεκριμένη εταιρία. Αυτό σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία της υποδομής που θα χρειαστεί για το αρχείο που θα τηρείται με τα στοιχεία του φίλαθλου κόσμου. Το φακέλωμα δηλαδή, σε λίγο ξεκινά.

Προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα:

·         Δεν θα είναι στη διάθεση της εν λόγω εταιρίας και του ΚΟΑ τα στοιχεία και το ποιου σωματείου οπαδός είναι ο καθένας μας;

·         Ποιος εγγυάται τον τρόπο χρήσης των στοιχείων αυτών και για ποιους σκοπούς;

·         Γιατί να υπάρχει η δυνατότητα στους εκάστοτε λειτουργούς και διοικούντες του ΚΟΑ να ξέρουν τις οπαδικές προτιμήσεις, άρα σε κάποιο βαθμό και τις πιθανές πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός;

·         Που αλλού στον κόσμο καταγράφουν οι αρχές τις οπαδικές ή/και πολιτικές πεποιθήσεις των πολιτών;

·         Δεν είναι άλλο πράγμα να εμπιστεύεται ο καθένας το σωματείο το οποίο υποστηρίζει να του δίνει τα στοιχεία του και άλλο έναν οποιαδήποτε οργανισμό;

·         Στην Αγγλία, την οποία οι κυβερνώντες έχουν ως πρότυπο, δεν είναι τα σωματεία αποκλειστικά υπεύθυνα για την τήρηση των στοιχείων των φιλάθλων τους;

Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για τον κυπριακό αθλητισμό. Κι αυτό γιατί κάποιοι επέλεξαν την καταστολή και το φακέλωμα. Επέλεξαν να μην ασχοληθούν με την πρόληψη, τη διαπαιδαγώγηση και την καλλιέργεια κουλτούρας στο φίλαθλο κοινό. Αντίθετα επέλεξαν τον αυταρχισμό και την επιβολή, αντί το διάλογο, τη συναίνεση και το σεβασμό. Καλούμε για άλλη μια φορά τη νέα γενιά να αντισταθούμε, να αντιδράσουμε και να μην αποδεχτούμε το φακέλωμα. Αυτή η πολιτική είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

 
Αθλητικό Γραφείο”