Ο Αντρέας Σίκερ είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πήρε άδεια από την FIFA να αγωνίζεται κανονικά παρά το γεγονός ότι έχει πρόσθετο χέρι. Μιλά στο SDNA για την… ιδιαίτερη περίπτωσή του.
Το περιστατικό που συνέβη στις 23 Νοεμβρίου 2014 έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Από μια βλακεία του. Δεν το αρνείται. Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, είχε παίξει στην Αούστρια Βιέννης, διεθνής με την U21 της Αυστρίας και ακολούθησαν ομάδες στην δεύτερη κατηγορία της πατρίδας του. Εκείνο το βράδυ αποφάσισε να διασκεδάσει με παρέα. Ένα πυροτέχνημα, που αποδείχθηκε ότι είχε πρόβλημα, η απώλεια ενός χεριού, η ανάρρωση και μετά η επιστροφή στη μπάλα.
Σχεδόν 15 μήνες μετά το ατύχημα, που θα μπορούσε να του κοστίσει και τη ζωή, επέστρεψε στην ενεργό δράση, καθώς απαιτήθηκε η σχετική άδεια από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Η αρμόδια επιτροπή της FIFA χρειάστηκε περισσότερο από ένα μήνα για να πάρει την απόφαση καθώς δεν υπήρχε προηγούμενο στα ποδοσφαιρικά χρονικά. Τελικά αποφάσισε υπέρ του Σίκερ, δίνοντάς του την ευκαιρία να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Εδώ και μερικές ημέρες ανήκε στη Νέουσταντ, που αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία της Αυστρίας. «Νιώθω και πάλι ποδοσφαιριστής. Νιώθω και πάλι χαρούμενος» λέει.
Ο Αντρέας Σίκερ μίλησε στο SDNA για το ατύχημα και όσα, δύσκολα, ακολούθησαν.
«Ήμουν μαζί με φίλους και διασκεδάζαμε. Επιστρέφοντας στο σπίτι, ένας φίλος μου έδωσε ένα πυροτέχνημα. Ως αριστερόχειρας εγώ, το πήρα με το αριστερό και προσπάθησα να το ανάψω. Μετά είπαν ότι ήταν ελαττωματικό. Πριν προλάβω να το ανάψω, έγινε έκρηξη και μετά έχω κενό μνήμης. Το σοκ ήταν μεγάλο και δεν μπορώ να θυμηθώ καθαρά. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο είχα αρχίσει να σκέφτομαι ότι θα ήταν αδύνατο να σωθεί το χέρι και ότι η ζωή μου θα άλλαζε. «Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο» είπα σε έναν ξάδερφό μου, τον πρώτο συγγενή που είδα μετά το συμβάν. Από την άλλη, ήμουν και τυχερός που δεν συνέβη κάτι «μεγαλύτερο». Ήταν μια ανοησία μου και το ξέρω. Δεν θέλω να με λυπούνται γι’ αυτό που έκανα. Ήταν χαζομάρα και το πλήρωσα» λέει ο 30χρονός ποδοσφαιριστής στο SDNA.
Kι από εκεί που έκανε όνειρα για τη μπάλα, αναγκάζεται να αλλάξει όλη την καθημερινότητά του και να προσαρμοστεί σε νέα, δύσκολα δεδομένα.
«Στην αρχή δεν ήταν εύκολο να διαχειριστώ την καθημερινότητά μου. Δεν τα παράτησα, όμως. Είχα την υποστήριξη της οικογένειάς μου και της συντρόφου μου. Έμεινα έξι μήνες σε ένα κέντρο ανάρρωσης. Αφιερώθηκα στο δεξί χέρι (όπου λείπουν ο αντίχειρας και ο δείκτης και το χέρι έχει αμέτρητα κατάγματα) και κατόπιν έπρεπε να μάθω να χρησιμοποιώ το πρόσθετο στην καθημερινότητα. Υπήρξαν, βέβαια, και πράγματα που χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να τα καταφέρω, για παράδειγμα να δένω τα κορδόνια, να μαγειρεύω, να γράφω στον υπολογιστή (μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις). Με τον καιρό τα πράγματα γίνονται καλύτερα και δεν φοβάμαι να ζητήσω και βοήθεια. Δεν είναι πια πρόσθετο… Είναι το χέρι μου» είναι τα λόγια του Αντρέας Σίκερ.
Μετά την πολύωρη λεπτή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία οι γιατροί προσπάθησαν να σώσουν ότι, μπορούσαν και να αποφύγουν τον ακρωτηριασμό, το πρώτο πράγμα που ρώτησε ο 28χρονος τότε ποδοσφαιριστής ήταν αν θα μπορούσε να αγωνιστεί ξανά. «Δεν υπήρξε στιγμή που σκέφτηκα ‘δεν μπορώ πια να παίξω ποδόσφαιρο, δεν μπορώ πια να κάνω κάτι’. Το βασικό ερώτημα ήταν σε τι επίπεδο θα μπορούσα να παίξω. Τρεις ημέρες μετά το ατύχημα ρώτησα τον γιατρό αν θα ήταν δυνατόν να παίξω ξανά ποδόσφαιρο. ‘Δεν είμαι σίγουρος’ είπε. Η απάντησή του μου έδωσε δύναμη, είπα στον εαυτό μου ότι μπορώ και θα το κάνω. Έτσι την περίοδο της ανάρρωσης είχα έναν στόχο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό στη ζωή, ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή. Αυτό μου έδινε κίνητρο. Ήθελα να μπω πάλι στο γήπεδο, να παίξω 90 λεπτά και να πανηγυρίσω μια νίκη. Τώρα που τα κατάφερα, ναι είμαι περήφανος. Μου δίνει θάρρος και αυτό κάνει καλό στην ψυχή μου» διηγείται στο SDNA.
Έχοντας επιστρέψει πια στην αγωνιστική δράση νιώθει πολύ καλύτερα. «Πήρα το μάθημά μου. Θα ήθελα να πω σε όλους ότι άσχετα με το τι συμβαίνει στον καθένα, πόσο άσχημη μπορεί να είναι μια κατάσταση, όσο κι αν φαίνεται ότι μπορεί να μην υπάρχει ελπίδα, δεν πρέπει να τα παρατάμε. Κάτι μπορούμε να κάνουμε για να γίνουν καλύτερα. Αρκεί να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να μην είμαστε απαισιόδοξοι και ακόμα και από τα δύσκολα να βγάζουμε το καλό» καταλήγει ο Αντρέας Σίκερ μιλώντας στο SDNA.
Πηγή: sdna.gr