Home DON'T MISS Τρέμουν στη Μεγάλη Βρετανία το Brexit: τι θα αλλάξει στο ποδόσφαιρο

Τρέμουν στη Μεγάλη Βρετανία το Brexit: τι θα αλλάξει στο ποδόσφαιρο

pl


Το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί έντονο άγχος στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες της χώρας.

Σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ του, το BBC παρουσιάζει τις συνέπειες που θα υπάρξουν για το ποδόσφαιρο της χώρας αν το Brexit γίνει πραγματικότητα. Τι θα αλλάξει στο «Νησί» από την 24η Ιουνίου; Είναι δικαιολογημένη η αγωνία των ποδοσφαιρικών ηγετών της χώρας;

Περισσότεροι από 400 ποδοσφαιριστές δεν θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα της Μεγάλης Βρετανίας. «Η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στο ποδόσφαιρο από ό,τι μπορεί πολύς κόσμος να πιστεύει. Οι μισοί παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ θα χρειαστούν άδεια εργασίας. Βραχυπρόθεσμα οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει μακροπρόθεσμα καθώς οι ομάδες θα αναγκαστούν να επικεντρωθούν στα εγχώρια ταλέντα» σχολίασε η μάνατζερ ποδοσφαίρου, Ρέιτσελ Άντερσον.

Πρακτικά, οι ποδοσφαιριστές που είναι κάτοχοι διαβατηρίου από χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγωνίζονται χωρίς άλλες προϋποθέσεις στα πρωταθλήματα της Αγγλίας και της Σκωτίας. Στην πρώτη κατηγορία των δύο αυτών χωρών αγωνίζονται 332 παίκτες. Περισσότεροι από 100 ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ θα πρέπει να… απελαθούν. Ενδεκάδες ολόκληρες θα αφανιστούν! Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστικό ότι η Τσάρλτον έχει στο ρόστερ της 13 Ευρωπαίους παίκτες.

Ποια κριτήρια λαμβάνονται υπόψη για να χορηγηθεί άδεια εργασίας σε έναν ποδοσφαιριστή; Ποδοσφαιριστής από χώρα που είναι στο Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης θα πρέπει να έχει παίξει στο 30% των παιχνιδιών της εθνικής ομάδας του τα τελευταία δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για να του χορηγηθεί άδεια εργασίας

Ποδοσφαιριστής από χώρα που είναι στις θέσεις 11-20 στον κόσμο πρέπει να έχει αγωνιστεί στο 45% των παιχνιδιών της εθνικής ομάδας του, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε 60% για τις επόμενες 10 χώρες και φτάνει στο 75% για τις χώρες που είναι στις θέσεις 31-50.

Ερώτημα αναπάντητο παραμένει τι θα γίνει και με τους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από μη Ευρωπαϊκές χώρες. Τι θα κάνει η FIFA; Πως θα επιτρέψει τη συμμετοχή τους και πόσους θα μπορεί να αποκτήσει κάθε ομάδα; Θα είναι πιο ελαστική η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ώστε να χαλαρώσουν κάποια κριτήρια για παίκτες πχ από τη Βραζιλία ή την Αργεντινή που θα θέλουν να πάρουν μεταγραφή σε ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου; Η απάντηση είναι πως οι ποδοσφαιριστές είναι εργαζόμενοι και δύσκολα θα εξαιρεθούν από τη γενικότερη νομοθεσία.

Πηγή: sdna.gr