Home DON'T MISS Και ο Ινφαντίνο στα Panama Papers

Και ο Ινφαντίνο στα Panama Papers

koutsokoumnis-infantino


Νέο σοκ στις τάξεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου από την αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας Guardian ότι και ο νέος πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ιφαντίνο φέρεται να είναι κι αυτός μπλεγμένος στο σκάνδαλο διαφθοράς Panama Papers, που συγκλονίζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στα γραφεία της αγγλικής εφημερίδας γεννώνται σημαντικές ερωτήσεις και απορίες για τον ρόλο που έπαιξε ο Ινφαντίνο σε συμφωνίες, όσο ήταν διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της ΟΥΕΦΑ, αλλά και της εκτελεστικής επιτροπής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα, η ΟΥΕΦΑ φέρεται να σύναψε συμφωνίες με offshore εταιρείες μέσω προσώπου που συνδέεται με το σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων μέσω του Παγκοσμίου κυπέλλου, αν και νωρίτερα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχαν τέτοιου είδους συμφωνίες.

Οι συμφωνίες αυτές που χρονολογούνται από το 2003 ως το 2006 και οι οποίες έχουν συνυπογραφεί από τον Ινφαντίνο, σχετίζουν για πρώτη φορά την ΟΥΕΦΑ με μία από τις εταιρίες που σχετίζονται με την εταιρία που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο που έριξε από την προεδρία της ΦΙΦΑ, τον Σεπ Μπλάτερ!

Η ΟΥΕΦΑ έχει αρνηθεί κάθε σχέση της με αυτή την υπόθεση, αλλά και οποιαδήποτε ανάμειξη οποιοδήποτε στελέχους της, υποστηρίζοντας ότι όλες οι συμφωνίες έγιναν πάνω από το τραπέζι, ενώ το ίδιο έχει υποστηρίξει επίσημα και η ΦΙΦΑ λέγοντας ότι ο Ινφαντίνο δεν είχε οποιαδήποτε συναλλαγή με καμία εταιρία ή φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται αυτή την στιγμή υπό αστυνομική ανάκριση.

Οι κατηγορίες αυτές σχετίζονται με την διαρροή 11.000 αρχείων από την offshore οικονομική / νομική εταιρία Μοσάκ Φονσέκα. Τα αρχεία αυτά δείχνουν ότι το 2006, όταν ο Ινφαντίνο εργαζόταν για την ΟΥΕΦΑ, η ομοσπονδία πούλησε τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στην Λατινική Αμερική.

Τα δικαιώματα για το Champions League, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το Σούπερ Καπ αποκτήθηκαν από μία εταιρία στην Αργεντινή, με το όνομα Cross Trading και η οποία αμέσως τα πούλησε στο δίκτυο Teleamazonas, για ποσό περίπου 3 ή 4 φορές μεγαλύτερο από αυτό που τα απέκτησε! Τα συμβόλαια αφορούν την περίοδο από το 2003 ως το 2006 και από το 2006 ως το 2009.

Η Cross Trading είναι θυγατρική μίας εταιρίας που λέγεται Full Play, η οποία ανήκει στον Ούγκο Τζίνκις. Πέρυσι, ο κατηγορήθηκε από τις αρχές των Η.Π.Α. ότι έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε ποδοσφαιρικούς παράγοντες για να τους «λαδώσει», ώστε να πάρει και να διατηρήσει τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα διοργανώσεων. Ο Τζίνκις μαζί με τον γιο του Μαριάνο, βρίσκονται αυτή την στιγμή σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Αργεντινή.

Η εμπλοκή του Τζίνκις με τις συμφωνίες της ΟΥΕΦΑ πριν από μία δεκαετία αποκαλύπτεται στα Panama Papers. Η Cross Trading υπέγραψε μία συμφωνία με την ΤΕΑΜ, που αποτελεί την τηλεοπτική και εμπορική συνέταιρο της ΟΥΕΦΑ και το όνομα του Ινφαντίνο εμφανίζεται στο συμβόλαιο ως αυτό του διευθυντή των νομικών υπηρεσιών της ΟΥΕΦΑ.

Η απάντηση της ΟΥΕΦΑ σε όλα αυτά είναι πως οι συμφωνίες που έγιναν ήταν φερέγγυες ενώ τονίζει πως δεν θα μπορούσε να γνωρίζει πως, όταν υπογράφηκαν το 2003 και το 2006, πως ο Τζίνκινς θα εμπλεκόταν στο σκάνδαλο μία δεκαετία αργότερα.

Παράλληλα, αναφορικά με το περιβόητο συμβόλαιο υποστηρίζει πως υπογράφηκε όντως από τον Τζιάνι Ινφαντίνο, καθώς ήταν ένας από τους πολλούς συμβούλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που ήταν αρμόδιοι για να υπογράψουν συμβόλαια εκείνη την περίοδο. Άλλωστε, όπως τονίζει η ΟΥΕΦΑ, το συμβόλαιο υπογράφηκε επίσης από έναν άλλον σύμβουλο. Πρόκειται για μία «στάνταρ διαδικασία», όπως υπογραμμίζεται.

πηγη: sdna.gr