Home ΑΡΧΕΙΟ EURO 2016 Σε ετοιμότητα η κυπριακή πρεσβεία στο Παρίσι

Σε ετοιμότητα η κυπριακή πρεσβεία στο Παρίσι

image735


Σε ετοιμότητα να παράσχει οποιαδήποτε τυχόν αρωγή χρειαστούν Κύπριοι, οι οποίοι θα βρίσκονται στη Γαλλία για τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου, το Euro2016, βρίσκεται η πρεσβεία της Κύπρου στο Παρίσι, καθώς και τα επίτιμα προξενεία της Δημοκρατίας στη Μασσαλία και τη Μπορντό.

Ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία, Μάριος Λυσιώτης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, αναφέρθηκε στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται για την ασφαλή διοργάνωση του κορυφαίου αυτού αθλητικού γεγονότος, τονίζοντας πως το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να δοθεί στον κόσμο είναι να είναι προσεκτικός και να ακολουθεί ευλαβικά τις οδηγίες των Αρχών ασφαλείας, ότι και να συμβεί, όπως είχε γίνει και όταν είχαν σημειωθεί οι τρομοκρατικές επιθέσεις, τον περασμένο Νοέμβριο.

Όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, ειδικά εκεί όπου υπάρχει πολύς κόσμος, και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών ασφαλείας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου, και τώρα αυξάνονται ακόμη περισσότερο, ανέφερε, προσθέτοντας πως “για μας αυτός είναι ένας τρόπος ζωής”.

“Η Γαλλία βίωσε τρομοκρατικές επιθέσεις πολύ πρόσφατα, οπότε αυτό το γεγονός είναι στο μυαλό όλων”, ανέφερε ο κ. Λυσιώτης, προσθέτοντας πως “παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αυτά τα γεγονότα, το Δεκέμβριο οργανώθηκε στη Γαλλία η Διεθνής Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 130 ηγέτες και γύρω στα 45 χιλιάδες άτομα”. Λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και τα πάντα κύλησαν ομαλά, συνέχισε.

Υπενθύμισε εξάλλου πως αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στη Γαλλία το τουρνουά αντισφαίρισης Roland Garros, μια επίσης μεγάλη διεθνής αθλητική διοργάνωση, και πως τον Ιούλιο θα λάβει χώρα ο μεγάλος ποδηλατικός αγώνας Tour de France.

“Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία εκ μέρους της κυβέρνησης, και συνεχίζεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα εδώ και καιρό, και τώρα αυξάνονται ακόμη περισσότερο”, επεσήμανε.

Σημείωσε πως προς το σκοπό αυτό έχουν επιστρατευτεί 90 χιλιάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και άτομα που θα χειρίζονται θέματα ασφάλειας. Πρόκειται, ανέφερε, για 77 χιλιάδες αστυνομικούς, χωροφύλακες και πυροσβέστες και 12 χιλιάδες ειδικούς επί θεμάτων ασφαλείας, που θα καλύψουν ειδικότερα τις 10 πόλεις της Γαλλίας που θα φιλοξενήσουν αγώνες και εκδηλώσεις του Euro2016.

“Υπάρχει αυξημένη επιφυλακή γιατί η καλύτερη πολιτική είναι η πρόληψη. Οι Αρχές ασφαλείας της χώρας και οι μυστικές υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση και έχουν κάνει και ειδικές διασκέψεις για να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους και τον κόσμο για τα μέτρα που λαμβάνονται”, σημείωσε ο κ. Λυσιώτης.

Επίσης, είπε, θα λειτουργήσουν fun zones, τα οποία είναι υποχρεωτικά για τη διοργάνωση του Euro, και είναι χώροι στους οποίους θα μπορεί να μαζευτεί κόσμος να παρακολουθεί αγώνες από γιγαντοοθόνες και στους οποίους θα διοργανώνονται συναυλίες αφού το ποδόσφαιρο, όπως σημείωσε, είναι γιορτή. Στο Πεδίο του Άρεως, στο Παρίσι, για παράδειγμα, ανέφερε, αναμένεται να συγκεντρώνονται γύρω στα 90 χιλιάδες άτομα.

Η Αστυνομία παίρνει όλα τα μέτρα, στα πλαίσια των εξουσιών που έχει με βάση το νόμο για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τα μέτρα αυτά είναι και φανερά, όπως πχ οι περιπολίες σε αξιοθέατα και σε άλλους χώρους, καθώς και αόρατα, συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως υπάρχει μια σημαντική επένδυση δυνάμεων για την ασφάλεια, που είναι ένα τρομερά ευαίσθητο θέμα. “Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ έντονα. Προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη πχ στους σταθμούς τρένων και στο μετρό”, επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λυσιώτης είπε πως η κυπριακή πρεσβεία είναι έτοιμη να βοηθήσει, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα Κύπριους, που μπορεί να χρειαστούν την αρωγή της.

“Η πρεσβεία είναι έτοιμη να βοηθήσει, όπως βοηθά σε οποιεσδήποτε άλλες περιπτώσεις χρειαστεί, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις πχ που κάποιος μπορεί να χάσει το διαβατήριό του και τον βοηθούμε. Επειδή, όμως, υπάρχει αυτή η διοργάνωση, κατά την οποία αναμένουμε μεγαλύτερη συρροή κόσμου είμαστε σε μεγαλύτερη ετοιμότητα”, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, έχουμε και δυο επίτιμα προξενεία σε πόλεις όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, στη Μασσαλία και στη Μπορντό, και έχουμε ενημερώσει τους Πρόξενούς μας και βρίσκονται και αυτοί σε εγρήγορση, ανέφερε.

Είπε πως τα στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων αυτών υπάρχουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και αυτά θα μπορούν και να δώσουν συμβουλές και βοηθήσουν, σε περίπτωση ανάγκης, όπως πχ σε περίπτωση απώλειας ταξιδιωτικών εγγράφων. Είπε ακόμη πως τα άτομα αυτά συμμετέχουν στις ενημερώσεις που κάνουν οι κοινότητες προς το προξενικό σώμα, για να ενημερώσουν για τα μέτρα που λαμβάνονται, τις διαδικασίες κλπ.

Έχουμε συναίσθηση ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να υπάρχει ανάγκη κτλ οπότε λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, και ακόμα και τα Σαββατοκύριακα θα υπάρχει ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου για τον κόσμο που θα χρειαστεί να επικοινωνήσει μαζί μας, ανέφερε, σημειώνοντας πως αν χρειαστεί κάποιος θα μπορεί να επικοινωνεί και με το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία. “Και βέβαια είναι καλά να παρακολουθεί κάποιος τα όσα ανακοινώνονται από τα αρμόδια Υπουργεία της Γαλλίας και αναρτώνται στις ιστοσελίδες τους”, είπε.

Ερωτηθείς για την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι διπλωματικές αποστολές από τις αρμόδιες Αρχές της Γαλλίας, ενόψει του Euro, ο κ. Λυσιώτης είπε πως έχουν κληθεί κατά κύριο λόγο για ενημέρωση οι Πρέσβεις των χωρών των οποίων οι εθνικές ομάδες αγωνίζονται στη διοργάνωση και που αναμένουν και υψηλούς αξιωματούχους από τις χώρες τους στη Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία, ο κ. Λυσιώτης είπε πως είναι ένα ζήτημα το οποίο διαρκεί εδώ και αρκετό καιρό και έχει να κάνει με το δικαίωμα των εργαζομένων να κάνουν απεργία.

“Κάνει τα πράγματα λίγο πιο πολύπλοκα από ότι θα ήταν αν δεν υπήρχε απεργία στη σιδηροδρομική εταιρεία για παράδειγμα, αλλά αυτά είναι μέρος της καθημερινής ζωής σε μια δημοκρατία όπου διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων”, είπε ο Κύπριος Πρέσβης.

πηγή: ΚΥΠΕ