ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΗ / “GoalNews” 24-2-13
Το ταλέντο του Δημήτρη Χριστοφή δεν άργησαν να το αντιληφθούν σκάουτερ ξένων ομάδων, με τον διεθνή εξτρέμ να παρακολουθείται εδώ και καιρό.
Η πρόοδός του -η φετινή σεζόν είναι η καλύτερη από τότε που φόρεσε τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος- έφερε προτάσεις. Η Ροστόφ επέδειξε ζεστό ενδιαφέρον, ωστόσο για την ώρα δεν έχει προκύψει κατάληξη μεταξύ των Ρώσων και των διοικούντων την Ομόνοια.
Είτε τώρα είτε το καλοκαίρι ο Δημήτρης Χριστοφή αναμένεται να πάρει τον δρόμο για το εξωτερικό, κάνοντας το άλμα στην καριέρα του. Άλλωστε, στην Ομόνοια πέρα από τη Ροστόφ έχουν δεχθεί κρούση και από άλλους συλλόγους.
Ο Χριστοφή, εφόσον υλοποιηθεί η μετεγγραφή του, θα γίνει ο ένατος «πράσινος» που περνά εκτός συνόρων. Ο Ανδρέας Χριστοδούλου Πάκκος αποτέλεσε τον πρώτο, το 1965, παίρνοντας μετεγγραφή για τον Παναθηναϊκό.
Ακολούθησε ο Γιώργος Σαββίδης το 1987, όπου για μια πενταετία αγωνίστηκε στην ΑΕΚ Αθηνών. Ο Γιώργος Χριστοδούλου, το 1990, μετεγγράφηκε στον Ολυμπιακό Πειραιώς, ενώ ο Κώστας Μαλέκκος, έφυγε από τους πράσινους το 1997 για τον Παναθηναϊκό, όπου έπαιξε μόνο για έξι μήνες.
Περνώντας στη νέα γενιά, Στάθης Αλωνεύτης και Ηλίας Χαραλάμπους, την ίδια χρονιά (2005), πήραν μετεγγραφή για τη Λάρισα και τον ΠΑΟΚ, αντίστοιχα. Άλλοι δυο παίκτες, που δεν ήταν γέννημα θρέμμα των πρασίνων, πήραν μετεγγραφή από την Ομόνοια για το εξωτερικό. Πρόκειται για τον Μούσα Μ’Γκούνι (2008) και τον Κωνσταντίνο Μακρίδη (πέρσι).
Μούσα Μ’ Γκούνι
Από τη Ζιμπάμπουε στην Ομόνοια και ακολούθως στην Αλ Σαμπάμπ της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μούσα Μ’Γκούνι αποκτήθηκε από τους πράσινους το 2004 σε ηλικία 21 χρόνων. Ο υψηλόσωμος επιθετικός αγωνίστηκε σε 69 αγώνες πρωταθλήματος πετυχαίνοντας 29 γκολ. Το καλοκαίρι του 2008 ήρθε η μετεγγραφή για το εξωτερικό. Σήμερα ανήκει στη ρωσική Τέρεκ, στην οποία αγωνίζεται και ο Αΐλτον.
Κωνσταντίνος Μακρίδης
Από τη Μέταλουργκ Ντόνετσκ, στην οποία μετεγγράφηκε από τον Αποέλ το 2008, επέστρεψε στην Κύπρο για λογαριασμό της Ομόνοιας, από την οποία μετακόμισε το περασμένο καλοκαίρι και πάλι στο Ντόνετσκ. Ο Μακρίδης φόρεσε τη φανέλα της Ομόνοιας για τρεις σεζόν (2009-12), μετρώντας 84 συμμετοχές πρωταθλήματος και εννιά γκολ.
Στάθης Αλωνεύτης
Ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει το «τριφύλλι» από την Ακαδημία του την τελευταία δεκαετία. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε τη σεζόν 2000-01, σε ηλικία μόλις 17 χρονών. Αφού αγωνίστηκε για μια πενταετία στην Ομόνοια, με τις δυο τελευταίες (2003-05) να κάνει πράγματα και θαύματα, το ενδιαφέρον της Λάρισας έφερε τη μετεγγραφή στην ομάδα της Θεσσαλίας.
Σε ηλικία 22 χρονών ο βραχύσωμος εξτρέμ έκανε το άλμα στην καριέρα του. Αφού αγωνίστηκε για δυο σεζόν στη Λάρισα, πήρε μετεγγραφή για τη γερμανική Κότμπους, για να επιστρέψει στην Κύπρο και την Ομόνοια το 2008 όπου αγωνίστηκε μέχρι πέρσι, παίρνοντας μετεγγραφή στον Αποέλ, ακολουθώντας τη διαδρομή των Πάκκου και Χριστοδούλου.
Ηλίας Χαραλάμπους
Την ίδια χρονιά που αποχωρούσε ο Αλωνεύτης για τη Λάρισα, ο Ηλίας Χαραλάμπους έπαιρνε μετεγγραφή στον ΠΑΟΚ. Κι αυτός μετά από μια πενταετία στην Ομόνοια, της οποίας είναι γέννημα θρέμμα, σε ηλικία 25 χρόνων έκανε το βήμα στην καριέρα του. Την ίδια περίοδο, λοιπόν, οι πράσινοι «έχασαν» δυο δικά τους παιδιά.
Ο αριστερός μπακ έπαιξε για μια τριετία στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, με πολύ καλές επιδόσεις, αφού αγωνίστηκε σε 63 αγώνες πρωταθλήματος πετυχαίνοντας δυο γκολ. Το 2008, όπως και ο Αλωνεύτης, εντάχθηκε και πάλι στην ομάδα που τον ανέδειξε. Έπιαξε για άλλη μια τριετία. Πέρσι αγωνίστηκε στην Αλκή για ένα εξάμηνο και μετά μετεγγράφηκε στην Καρλσρούη, ενώ φέτος είναι στην ρουμανική Βασλούι.
Ανδρέας Πάκκος
Ο πρώτος «πράσινος» που έκανε το άλμα και πήρε μετεγγραφή εκτός συνόρων ήταν ο Ανδρέας… Πάκκος. Σπουδαίος ποδοσφαιριστής, εκ των κορυφαίων Κύπριων της εποχής, με άριστη τεχνική κατάρτιση, ήταν φαινόμενο για την εποχή του. Το 1961 παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την Ομόνοια στον Παναθηναϊκό για μια σειρά φιλικών αγώνων στην Αμερική.
Επέστρεψε στην Κύπρο και τελικά η μετεγγραφή του από το τριφύλλι της Κύπρου στο τριφύλλι της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε αρχές του 1965, πριν 48 χρόνια δηλαδή, όπου ο Πάκκος πήγε στην Αθήνα και υπέγραψε συνεργασία με τον Παναθηναϊκό. Αγωνίστηκε για ενάμιση χρόνο, αφού επέστρεψε στην Κύπρο το 1966 όπου συνέχισε την καριέρα του στον Αποέλ μέχρι το 1970.
Γιώργος Σαββίδης
Ο Γιώργος Σαββίδης έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας που έκανε το άλμα και πήρε μετεγγραφή σε μια από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας. Ο δεξιός εξτρέμ των πρασίνων… έβγαζε μάτια και αφού μπήκε στο στόχαστρο των μεγάλων ελληνικών ομάδων, η ΑΕΚ ήταν αυτή που πρόλαβε και τον έντυσε στα κιτρινόμαυρα.
Το 1987, λοιπόν, άφησε την Ομόνοια για την ΑΕΚ, όπου αγωνίστηκε για μια πενταετία, ώς το 1992. Καθιερώθηκε και ήταν εκ των κορυφαίων της «Ένωσης», αφού αγωνίστηκε 135 φορές με τη φανέλα της ΑΕΚ, σκοράροντας και 37 τέρματα. Κατάφερε, μάλιστα, να προσθέσει στην πλούσια συλλογή του δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (1989, 1992), ένα Λιγκ Καπ (1990) κι ένα Σούπερ Καπ (1989).
Γιώργος Χριστοδούλου
Τρίτος της παρέας ο Γιώργος Χριστοδούλου. Ο «Ράμπο» όπως τον αποκαλούσαν, λόγω της δύναμής του στο παιχνίδι του, άρχισε την καριέρα του από την Ομόνοια το 1986. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις άνοιξαν τον δρόμο για μετεγγραφή του σε άλλη μια μεγάλη ομάδα της Ελλάδας, τον Ολυμπιακό το 1990.
Μετά από μια τριετία στον Ολυμπιακό Πειραιώς αλλά και για δυο χρόνια στον Ιωνικό Νίκαιας το 1995 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για να ξαναφορέσει τη φανέλα της ομάδας που τον ανέδειξε. Τελικά όπως φάνηκε το γυαλί είχε ραγίσει με τον Κύπριο αμυντικό να αποχωρεί ένα χρόνο αργότερα, το 1994, και να παίρνει μετεγγραφή στον «αιώνιο» αντίπαλο.
Κώστας Μαλέκκος
Τριάντα δύο χρόνια μετά τη μετεγγραφή του Πάκκου στον Παναθηναϊκό, άλλος ένας ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας πήρε μετεγγραφή για τους πράσινους της Αθήνας. Ο Κώστας Μαλέκκος το 1997, περίοδος που έκανε… μαγικά, σε ηλικία 26 χρόνων, παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού.
Ωστόσο, ο ζογκλέρ των κυπριακών γηπέδων για την εποχή του και ένας εκ των κορυφαίων παικτών που ανέδειξε το κυπριακό ποδόσφαιρο, δεν έπιασε στον Παναθηναϊκό, παρόλο που αγωνίστηκε σε 12 παιχνίδια πετυχαίνοντας και ένα γκολ.
Αποτέλεσμα ήταν μετά από ένα εξάμηνο να επιστρέψει στην Κύπρο και την Ομόνοια. Στην ομάδα που τον ανέδειξε αγωνίστηκε για άλλη μια τριετία, ακολούθως πήγε στην ΑΕΛ και απ’ εκεί στο Αποέλ.