Home Uncategorized Δώδεκα «φαινόμενα» του υπολογιστή σας και οι λύσεις τους!

Δώδεκα «φαινόμενα» του υπολογιστή σας και οι λύσεις τους!

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_1410.jpeg


Τα μεγαλύτερα μυστήρια στη λειτουργία του υπολογιστή είναι τα πράγματα που πάνε στραβά ενώ δεν θα ’πρεπε. Γιατί δεν τυπώνει ξαφνικά ο printer, πού εξαφανίστηκαν τα downloads, γιατί δεν μπορώ να σβήσω ένα αρχείο, πώς εισέβαλαν αυτές οι καταχθόνιες γραμμές εργαλείων στον browser;

Παρά τη σοφιστικέ τελειότητα των τελευταίων PC και τα τεχνολογικά θαύματα που επιτελούν, οι υπολογιστές ακόμα και σήμερα κάνουν τρελά και ανεξήγητα πράγματα. Στη λειτουργία του κοινού υπολογιστή θα έβρισκε αρκετό μυστήριο ακόμα και ο Sherlock Holmes, ενώ τον καθημερινό χρήστη συχνά τον λούζει η απόγνωση και η απελπισία…

Τα μυστήρια του υπολογιστή είναι πολλά και επίμονα. Ξεκινούν συνήθως με το «γιατί δεν» και σπάνια έχουν ευτυχή κατάληξη. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι γιατί κάποιες φορές τα Windows δεν σε αφήνουν πεισματικά να διαγράψεις ένα αρχείο για εκτύπωση που έβαλες στην αναμονή, τότε καλωσόρισες στον κόσμο του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι σπαζοκεφαλιές πολλές στο σύμπαν της τεχνολογίας. Για να δούμε όμως και τις λύσεις τους…

Νο 1 – Το μέγα μυστήριο των χαμένων downloads

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_944.jpeg

«Πού πήγαν τα αρχεία που κατέβασα; Γιατί δεν τα βρίσκω;» Ο browser σου ρυθμίζει πού σώζονται τα downloaded αρχεία κι εσύ μπορείς να ελέγξεις πλήρως τη διαδικασία, αλλάζοντας τον φάκελο προορισμού. Υπάρχουν browsers που είναι αρκετά ευγενικοί ώστε να σε ρωτούν κάθε φορά πού θέλεις να σωθούν τα αρχεία πριν από το κατέβασμά τους, ενώ άλλοι παίρνουν την πρωτοβουλία by default, αφήνοντάς σε να ξύνεις το κεφάλι σου. Αυτούς τους άτακτους browsers πρέπει να κάνεις πιο συνεργάσιμους: βρες στα Tools ή τα Options του browser τις επιλογές για το downloading και άλλαξε τον φάκελο για το πού θα πηγαίνουν by default. Αν θες, τικάρισε και την επιλογή «Always ask me where to save files» για να σε συμβουλεύεται κάθε φορά πριν κατεβάσει κάτι…

Νο 2 – Το μυστήριο των videos που δεν παίζουν

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_1034.jpeg

«Γιατί δεν παίζει στο laptop, αφού έπαιζε πριν από ένα λεπτό στο PC μου;» Αν το laptop σου δεν διαθέτει τον κατάλληλο decoder για το συγκεκριμένο format του video, τότε απλά δεν αναπαράγεται. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα format και τα codec της ψηφιακής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση, κατεβάζοντας το ίδιο codec με αυτό που έχει κωδικοποιηθεί η εικόνα (σαν το πασίγνωστο DivX ας πούμε) θα λύσει το πρόβλημα. Κατέβασε και εγκατάστησε το «K-Lite Codec Pack Full», το οποίο περιέχει ό,τι χρειάζεσαι για να παίξουν τα περισσότερα videos του πλανήτη (avi, flv, mkv κ.ά.).

No 3 – Το μυστήριο του επίμονου εκτυπωτή

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_1122.jpeg

«Ο printer μου δεν τυπώνει και τα Windows δεν με αφήνουν να κάνω cancel ή delete στο αρχείο για εκτύπωση» Η διαδικασία γνωστή: στέλνεις ένα έγγραφο στον printer για εκτύπωση αλλά δεν γίνεται τίποτα, μπαίνεις στο Print Queue προσπαθώντας να σβήσεις ή να ακυρώσεις την ενέργεια και πάλι δεν γίνεται τίποτα, κάνεις ένα γενναίο reboot για να του δείξεις εσύ κι όταν τελικά ξανανοίξει, βλέπεις το αρχείο ακόμα στην αναμονή να σε στοιχειώνει! Έχεις μπροστά σου ένα κλασικό πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ υπολογιστή και εκτυπωτή. Κάν’ τα λοιπόν να μιλήσουν. Ο ένοχος μπορεί να είναι από τον κατεστραμμένο driver του εκτυπωτή μέχρι ένα ελαττωματικό καλώδιο USB. Κατέβασε και εγκατέστησε την εφαρμογή «Stalled Printer Repair», η μοναδική (και μοναδικά συγκλονιστική) δουλειά της οποίας είναι η εκκαθάριση των συσσωρευμένων αρχείων στο Print Queue! Ξενοιάζεις από τα φαντάσματα και μπορείς μετά να ξαναστείλεις το αρχείο σου για εκτύπωση.

Νο 4 – Το μυστήριο των «μπιπ»

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_1216.jpeg

Ακούς «μπιπ» όταν ανοίγεις τον υπολογιστή σου και έχεις ελαφρώς θορυβηθεί; Τι να σημαίνει άραγε αυτός ο μηχανικός θόρυβος; Αυτά τα τρομακτικά «μπιμ» προέρχονται από το BIOS (ένα προγραμματάκι της μητρικής) και είναι ο αλά R2-D2 κωδικοποιημένος τρόπος του να επικοινωνεί μαζί σου! Πρέπει να μάθεις να καταλαβαίνεις τη γλώσσα του: ένα σύντομο «μπιμ» σημαίνει ότι όλα δουλεύουν ρολόι∙ δύο μακρά «μπιμ» ακολουθούμενα από τρία σύντομα σε προειδοποιούν ότι το σύστημα απέτυχε στην αναγνώριση των keyboard/controllers (ένα από τα πολλά τεστ που τρέχει το σύστημα κατά την εκκίνησή του)∙ ένα μακρό «μπιμ» ακολουθούμενο από δύο σύντομα δείχνουν κάποιου είδους αποτυχία στην αναγνώριση της οθόνης κ.λπ. Αν ακούς λοιπόν κατά την εκκίνηση του PC σου οτιδήποτε άλλο από ένα χαρούμενο και γρήγορο «μπιπ», συμβουλεύσου το manual του συστήματός σου που περιέχει σίγουρα τον κώδικα των «μπιπ». Έχε υπόψη σου ότι ο κώδικας διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή BIOS (AMI, Award κ.λπ.), οπότε σιγουρέψου ότι κοιτάς τον σωστό…

Νο 5 – Το μυστήριο του Κάδου Ανακύκλωσης

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_1311.jpeg

«Το Recycle Bin εξαφανίστηκε! Τι κάνω τώρα;» Ας το δούμε διαφορετικά: είσαι σίγουρος ότι ήταν εκεί αρχικά; Δεν είναι λίγα τα PC -ακόμα και καινούρια- που έχουν απενεργοποιημένη την επιλογή του κάδου ανακύκλωσης και πολλοί χρήστες το συνειδητοποιούν μόνο όταν χρειαστεί να ανακτήσουν ένα κατά λάθος διαγραμμένο αρχείο. Όπως και να ’χει, ακόμα κι αν όντως υπήρχε κάποτε κάδος ανακύκλωσης, μπορεί να σβήστηκε από λάθος ή απλά κάποιο τρίτο πρόγραμμα ή μια δυσλειτουργία των Windows να έθεσε την επιλογή εκτός. Σε Windows 7 ή Vista, κάνε κλικ στο Start menu και πληκτρολόγησε «desktop icons»∙ επίλεξε την επιλογή «show or hide common icons on the desktop», τίκαρε το κουτάκι μπροστά από το Recycle Bin και πάτα ΟΚ. Λύθηκε;

Νο 6 – Το μυστήριο του ξαφνικού reboot

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_1410.jpeg

«Γιατί έκαναν τα Windows ξαφνικά επανεκκίνηση χωρίς να με ρωτήσουν;» Το σενάριο ιδιαίτερα προσφιλές: απομακρύνεσαι για λίγο από το PC σου και όταν επιστρέψεις όλα έχουν χαθεί. Έγινε reboot χωρίς την άδειά σου! Μην το εκλάβεις ωστόσο ως έλλειψη σεβασμού, το μυστήριο απλώς συνδέεται με το πώς τα Windows εγκαθιστούν τις αυτόματες ενημερώσεις. Κάτι μπορείς να κάνεις και γι’ αυτό. Σε Windows 7 ή Vista λοιπόν, κάνε κλικ στο Start menu και πληκτρολόγησε «windows update»∙ κάνε κλικ στο «Change Settings» στο menu αριστερά, επίλεξε την επιλογή «download updates but let me choose whether to install them» και πάτα ΟΚ. Παρόλο που τα Windows θα συνεχίζουν να σε ζαλίζουν με την εγκατάσταση των ενημερώσεων, τουλάχιστον δεν θα παίρνουν πρωτοβουλίες για reboot…

Νο 7 – Το μυστήριο του νέου toolbar

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_157.jpeg

«Πώς καρφιτσώνονται όλες αυτές οι γραμμές εργαλείων στον browser μου;» Σίγουρα αναρωτιέσαι πώς φορτώνονται όλα αυτά τα toolbars στον κακόμοιρο τον browser και τι μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς από την ανεπιθύμητη παρουσία τους. Το spyware (γνωστό και ως «κακόβουλο λογισμικό») είναι πολύ πιθανόν ο φταίχτης. Αν το toolbar έχει όνομα «Super Internet Search» ή κάτι εξίσου τερατώδες, πρόκειται πιθανότατα για spyware που διείσδυσε στο σύστημα όταν επισκέφθηκες κάποια μολυσμένη ιστοσελίδα ή τρύπωσε με παρόμοιο τρόπο. Κάνε ένα scan στο PC σου με ένα καλό antimalware πρόγραμμα και μη χρησιμοποιήσεις ούτε για πλάκα τη συγκεκριμένη γραμμή εργαλείων. Ενδέχεται βέβαια το toolbar να «φυτεύτηκε» στον browser από κάποια εφαρμογή που εγκατέστησες, αφού τα περισσότερα προγράμματα προσπαθούν ύπουλα να το κάνουν αυτό κατά το install. Οπότε, όταν εγκαθιστάς ένα πρόγραμμα πρόσεξε να ξετικάρεις την (πάντα τικαρισμένη!) επιλογή της προσθήκης toolbar στον browser. Αν ήσουν βιαστικός και η γραμμή εργαλείων εγκαταστάθηκε ήδη, από τη στιγμή που δεν είναι spyware (ναι, το toolbar της Yahoo δεν είναι κακόβουλο) μπορείς να την απεγκαταστήσεις εύκολα.

No 8 – Το μυστήριο του QuickTime

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_166.jpeg

«Πώς κατέληξα με το QuickTime στον υπολογιστή μου; Δεν θυμάμαι να το κατέβασα ποτέ!» Το QuickTime προέρχεται από την Apple και είναι εφαρμογή αναπαραγωγής φωτογραφιών και video, μουσικής και πολλών άλλων multimedia. Παρόλο που το βρίσκεις πλέον και ως ξεχωριστό προϊόν, περιέχεται πακέτο με το iTunes, κι αυτός είναι ο τρόπος που βρίσκεται ως διά μαγείας σε πολλά PC! Όταν λοιπόν έχεις εγκατεστημένο το iTunes, έχεις απαραίτητα και το QuickTime. Αν έχεις iPod, iPad ή iPhone, χρειάζεσαι αναγκαστικά το iTunes και… το QuickTime∙ αν πάλι δεν είσαι χρήστης συσκευών Apple, καλό είναι να έχεις ούτως ή άλλως το QuickTime για να μπορείς να βλέπεις video και movie trailer από τον browser σου, καθώς πολλά embedded video είναι κωδικοποιημένα σε format QuickTime (κατάληξη mov). Συμπέρασμα: αν δεν σου έχει κάνει κάτι, άσε το QuickTime στην ησυχία του…

Νο 9 – Το μυστήριο του Word

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_173.jpeg

«Αφού έχω το Word εγκατεστημένο, γιατί δεν μπορώ να ανοίξω το docx αρχείο που μου έστειλαν;» Γιατί χρησιμοποιείς Word 2003 ή παλιότερο. Και έχουμε 2012! Βλέπεις με το Office 2007 η Microsoft θέλησε να κόψει κάθε δεσμό με τα παλιά, εγκαταλείποντας το doc αρχείο (που διαβάζει το δικό σου Word) για το καινούριο docx. Το ίδιο έκανε βέβαια και με το Excel (το πατροπαράδοτο xls αρχείο μετατράπηκε σε xlsx) αλλά και το PowerPoint (από ppt στο νέο pptx). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αν δεν έχεις Office 7 ή 10, δεν μπορείς να τρέξεις στην παλιά σου σουίτα κανένα από τα καινούρια αρχεία. Ή τουλάχιστον όχι χωρίς λίγη βοήθεια. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το «Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel and PowerPoint 2007 File Formats» (ένα όνομα που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας!). Είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί στις παλιές εκδόσεις του Office (2000, XP και 2003), το κατεβάζεις από τη Microsoft πανεύκολα και θα μπορείς να ανοίγεις, να επεξεργάζεσαι και να σώζεις τους καινούριους τύπους αρχείων, αλλά και να μετατρέπεις τα doc αρχεία σε docx.

Νο 10 – Το μυστήριο της μη διαγραφής

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_182.jpeg

«Γιατί δεν μπορώ να σβήσω αυτό το αρχείο;» Σίγουρα κάποια στιγμή τα Windows αρνήθηκαν πεισματικά να σου επιτρέψουν να σβήσεις ένα αρχείο. Ένα απλό delete. Δεν πρόκειται ακριβώς και για εγχείριση εγκεφάλου το να σβήσεις ένα αρχειάκι! Γιατί λοιπόν το λειτουργικό αρνείται να υπακούσει; Για το καλό σου γίνεται, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον. Αν τα Windows επιμένουν να μη σβήνουν ένα αρχείο ή φάκελο, είναι συνήθως επειδή κάποια εφαρμογή ή λειτουργία του συστήματος το επεξεργάζεται. Αν μπορούσες να σβήσεις ένα αντικείμενο που είναι «σε χρήση», ολόκληρη η εφαρμογή ή ακόμα και τα ίδια τα Windows θα μπορούσαν να κρασάρουν. Οπότε κλείσε όλα τα προγράμματα που τρέχεις (ή ακόμα καλύτερα κάνε ένα restart) και δοκίμασε ξανά να το σβήσεις. Θα φύγει αθόρυβα…

Νο 11 – Το μυστήριο των ψηφιακών σκουπιδιών

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_191.jpeg

«Γιατί ενώ κάνω uninstall σε ένα πρόγραμμα, αφήνει πίσω του αρχεία και φακέλους;» Να σου πω πώς έγινε η ιστορία: δοκίμασες ένα νέο software, ήταν μάπα, το απεγκατέστησες μια χαρά αλλά συνεχίζεις να βλέπεις τα απομεινάρια του στο Start menu. Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο γιατί πολύ απλά οι uninstallers των εφαρμογών δεν κάνουν καλή δουλειά. Δεν καθαρίζουν επαρκώς τα ψηφιακά τους ίχνη. Η λύση είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά τα βάναυσα advanced uninstallers, εφαρμογές που αφαιρούν όχι μόνο το πρόγραμμα, αλλά και όλα τα ίχνη τους. Το δωρεάν «IObit Uninstaller» θα καθαρίσει στη στιγμή απομεινάρια και ξέμπαρκα μητρώα, ενώ θα σε απαλλάξει και από τα ανεπιθύμητα toolbars που λέγαμε πριν.

Νο 12 – Το μυστήριο του attachment

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_201.jpeg

«Γιατί δεν μπορώ να επισυνάψω ένα αρχείο στο e-mail μου;» Το μυστήριο με τα attachments που άλλοτε επισυνάπτονται πανεύκολα και άλλοτε αρνούνται να προσδεθούν στο mail έχει λύση και μάλιστα απλή: το αρχείο είναι προφανώς πολύ μεγάλο! Οι περισσότεροι πάροχοι e-mail περιορίζουν το μέγεθος των attachments στα 10ΜΒ ή και ακόμα λιγότερο. Το Gmail και το Yahoo είναι οι εξαιρέσεις, αλλά ακόμα κι αυτά έχουν όριο αρχείων τα 25ΜΒ και 20ΜΒ αντίστοιχα. Αν λοιπόν επιχειρείς να στείλεις μέσω e-mail ένα video ή μια συλλογή φωτογραφιών και δεν μπορείς να τα επισυνάψεις, είναι επειδή το μέγεθος του αρχείου σου ξεπερνά την επιτρεπόμενη χωρητικότητα. Ευτυχώς, υπάρχουν στη διάθεσή σου μια σειρά από (δωρεάν) όπλα για να απαλλαγείς από τους περιορισμούς: το «YouSendIt», για παράδειγμα, σου επιτρέπει να στείλεις αρχεία μέχρι 100MB, το «SugarSync» σου προσφέρει μέχρι 5GB δωρεάν online χώρο και κάνει τη μεταφορά μεγάλων αρχείων πανεύκολη, ενώ το εξαιρετικά απλό στη λειτουργία του «WeTransfer» διαχειρίζεται αρχεία μέχρι και 2GB. Ανακάλυψέ τα και λύσε το μυστήριο του attachment που δεν κάνει attach…

Περισσότερη τεχνολογία, techit.gr