Home TOP NEWS Συνέντευξη με τον Υπ. Επικοινωνίας, Χαράλαμπο Ρωσσίδη: «Βήμα-βήμα να προσθέτουμε κάτι καινούργιο»

Συνέντευξη με τον Υπ. Επικοινωνίας, Χαράλαμπο Ρωσσίδη: «Βήμα-βήμα να προσθέτουμε κάτι καινούργιο»

Τα δεδομένα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλάζουν ραγδαία, οι ταχύτητες αυξάνονται και τομείς όπως η Επικοινωνία, τα Social Media, το Video και η Φωτογραφία κερδίζουν καθημερινά έδαφος. Μια βόλτα από τις επίσημες σελίδες ευρωπαϊκών συλλόγων στο διαδίκτυο επιβεβαιώνει, άλλωστε, του λόγου το αληθές. Για όλα τα πιο πάνω, είχαμε την ευκαιρία για μια σύντομη συνομιλία με τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας του ΔΣ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Χαράλαμπο Ρωσσίδη.


1. Χαράλαμπε, πόσο σημαντικοί είναι οι πιο πάνω τομείς στη λειτουργία ενός σύγχρονου ποδοσφαιρικού Συλλόγου;

Παραδοσιακά οι ομάδες διατηρούσαν Γραφείο Τύπου, με εκπρόσωπο Τύπου και Υπεύθυνο Τμήματος. Οι ανάγκες, ωστόσο, σήμερα είναι πολύ περισσότερες, αφού τα κανάλια επικοινωνίας πολλαπλασιάζονται. Η είσοδος του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με την ανάπτυξη των smart phones, άλλαξαν το πεδίο άρδην. Πλέον, μια ολοκληρωμένη ομάδα Επικοινωνίας, πέραν του εκπροσώπου Τύπου, χρειάζεται άτομα με εξειδίκευση στη δημοσιογραφία, τη Φωτογραφία, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το Graphic Designing και τη δημιουργία οπτικοακουαστικού υλικού. Ολοένα και περισσότερη σημασία αποκτά, παράλληλα, η παρακολούθηση των ΜΜΕ, για τη διαχείριση της επικαιρότητας και τη διαμόρφωση της ευρύτερης στρατηγικής.

2. Τι είναι αυτό που καθιστά τα πιο πάνω εργαλεία αναγκαία;

Η ενίσχυση των καναλιών επικοινωνίας με τους φιλάθλους και μαζί η βελτίωση της ποιότητας και της εμπειρίας που τους προσφέρεται. Επιπρόσθετα, η θέληση των φιλάθλων να είναι κοντά στην ομάδα και τα δρώμενά της, αλλά και να νιώθουν περήφανοι ότι ανήκουν σε μια οικογένεια που βαδίζει με τα δεδομένα της εποχής, διατηρώντας τις αξίες και τα ιδανικά της. Τα εργαλεία αυτά προσθέτουν αμεσότητα, ταχύτητα και ευελιξία. Εξίσου πολύτιμα είναι και τα πιο παραδοσιακά εργαλεία, όπως οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα, τα οποία απευθύνονται σε διαφορετικά ακροατήρια με διαφορετικές ανάγκες επικοινωνίας. Ιδιαίτερα για την Ομόνοια, στην οποία η συμμετοχή του κόσμου στην καθημερινότητα της ομάδας είναι κάτι περισσότερο από σημαντική, τα εργαλεία αυτά είναι ακόμη πιο σημαντικά στη λειτουργία του οργανισμού. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν υποκαθιστούν την ανάγκη της παρουσίας των φιλάθλων στο γήπεδο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του συλλόγου. Εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της διαχείρισης των social media για τους ίδιους τους αθλητές. Πολλές φορές λειτουργεί ως εργαλείο σύσφιξης των σχέσεων με τους φιλάθλους, ενημέρωσης ακόμα και ως τρόπος αποσυμπίεσης από τις καθημερινές υποχρεώσεις.

3. Θεωρείτε ότι η ομάδα μας τα αξιοποιεί επαρκώς;

Αυτό καλύτερα να το κρίνει ο κόσμος. Πεποίθησή μας είναι ότι πάντοτε θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σε μια μεγάλη ομάδα όπως η ΟΜΟΝΟΙΑ, ποτέ δεν πρέπει εφησυχάζεις. Η Επικοινωνία είναι ένα πεδίο αστείρευτο, όπου πάντοτε θα υπάρχει έδαφος να κτίζεις και να δημιουργείς. Θέλουμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι, να κάνουμε βήματα μπροστά, να ανοίγουμε δρόμους και να καινοτομούμε. Πάντοτε πρέπει να υπάρχει πλάνο, που να λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα του Συλλόγου την εκάστοτε χρονική περίοδο. Κτίζουμε σιγά-σιγά, προσθέτοντας με την πάροδο του χρόνου, νέα στοιχεία και εργαλεία. Προτού κάνουμε το επόμενο βήμα, βεβαιωνόμαστε ότι το προηγούμενο αφομοιώθηκε και έγινε κομμάτι της καθημερινής λειτουργίας του Τμήματος.

4. Η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος σήμερα, επηρεάζει και τον Τομέα της Επικοινωνίας;

Σε κάθε Οργανισμό, τα περισσότερα τμήματα, αν όχι όλα, εξαρτώνται από τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά δεδομένα. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελεί την εύκολη απάντηση και την έτοιμη δικαιολογία για τα πάντα. Υπάρχουν λύσεις και επιλογές που μπορούν να συμβάλουν στην πρόοδο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσουμε τη δράση μας. Από φέτος, το Τμήμα εγκαινιάζει πρόγραμμα Πρακτικής, με στόχο την αναβάθμιση της προβολής των όλων των Τμημάτων και τη δημιουργία περισσότερου οπτικοακουστικού υλικού. Επιπλέον, εδώ και ένα χρόνο ο Σύλλογος εργοδοτεί επαγγελματία Graphic Designer, ενώ πολύ πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του διαδικτυακού συνδρομητικού καναλιού, «OMONOIA Premium», σε συνεργασία με την εταιρεία Consultics, στρατηγικό συνεργάτη του συλλόγου. Μια συνεργασία που προϋποθέτει τη συμμετοχή επαγγελματιών, cameramen, μοντέρ, δημοσιογράφων, web developer κτλ. Συνεπώς, η ομάδα μεγαλώνει, μέσα σε ένα πλαίσιο που ο Σύλλογος αντέχει.

5. Το ΟΜΟΝΟΙΑ Premium είναι το νέο εγχείρημα;

Είναι ένα εγχείρημα με τεράστιες προοπτικές. Πρόκειται για μια σύγχρονη πλατφόρμα, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των καναλιών επικοινωνίας και την προσπάθεια άντλησης εσόδων. Δημιουργεί ευκαιρίες τόσο στον τομέα της Επικοινωνίας, όσο και στον τομέα του Μάρκετινγκ. Στόχος του «ΟΜΟΝΟΙΑ Premium» είναι να φέρει τον κόσμο ακόμη πιο κοντά σε ό,τι έχει σχέση με την ΟΜΟΝΟΙΑ, προσφέροντας υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας υλικό και πληροφόρηση. Σχεδιάστηκε από την εταιρεία Consultics, ενώ το υλικό παράγεται σε συνεργασία με την Consultics και τη συμβολή του Τμήματος Επικοινωνίας. Κτίζεται μια υποδομή και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει τη διαδικτυακή τηλεόραση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Όταν γίνονται live streaming μεταδόσεις γιατί να μην γίνονται και live streaming εκπομπές; Θέλουμε, όμως, να κτίζουμε συνετά και στοχευμένα, σε γερά θεμέλια και όχι πάνω στην άμμο. Βήμα-βήμα να προσθέτουμε κάτι καινούργιο. Νομίζω είναι φυσιολογικό στις αρχές να προκύπτουν κάποια τεχνικά προβλήματα, ωστόσο εάν δούμε τη μεγάλη εικόνα, το Premium αποτελεί βήμα προς τα μπρος. Πρέπει να το αγκαλιάσουμε, να αξιολογούμε τα λάθη, να το βελτιώνουμε καθημερινά. Είναι μια καινοτομία, πρώτη η ΟΜΟΝΟΙΑ το εφάρμοσε.

6. Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτές τις νέες πρωτοβουλίες;

Σε μεγάλο βαθμό θετική. Υπάρχει κάποια δυσπιστία, δικαιολογημένη κατ’ εμένα, αφού αρκετός κόσμος επικαλείται ενέργειες που ξεκίνησαν στο παρελθόν και διακόπηκαν ή αφέθηκαν. Προσπαθούμε να τους κερδίσουμε μέσα από τη δουλειά μας. Χρειάζεται υπομονή και συστηματικότητα για να κτίσουμε αξιοπιστία και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη. Το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε τη συμμετοχή και την εποικοδομητική κριτική του κόσμου. Μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι. Αρκετός κόσμος επικοινωνεί μαζί μας σε καθημερινή βάση. Καταθέτει προβληματισμούς, σκέψεις και προτάσεις. Κάποιες από αυτές υλοποιούνται, με θετικό αντίκτυπο για τον Σύλλογο. Ιδιαίτερα ένας σύλλογος με τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, έχει ανάγκη τη συμμετοχή του κόσμου. Είμαστε ανοικτοί σε ιδέες και εισηγήσεις, η πόρτα είναι πάντοτε ανοικτή. Επιδιώκουμε αυτή την επικοινωνία σε συστηματική βάση. Έγιναν οι ανοικτές συγκεντρώσεις το καλοκαίρι σε όλη την Κύπρο, ενώ προηγήθηκε τον Χειμώνα η παγκύπρια εκστρατεία εγγραφής μελών, επίσης με ανοικτές συγκεντρώσεις. Πρόσφατα ο Σύλλογος διενήργησε ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες, τα επιστημονικά ευρήματα των οποίων αξιοποιήθηκαν τόσο για τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας, όσο και για την ευρύτερη στρατηγική του ΔΣ. Μέσα από αυτές τι έρευνες, θέλαμε να ακούσουμε τις ανάγκες και απαιτήσεις των φιλάθλων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, να γίνουμε περισσότερο διαδραστικοί, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή.

7. Πόσο εύκολο είναι να σχεδιαστεί η επικοινωνιακή πολιτική ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου;

Σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο οργανισμό, η επικοινωνιακή προσέγγιση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον τελευταίο αγώνα. Ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός, πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτή την ιδιαιτερότητα. Τα δεδομένα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον αγωνιστικό χώρο. Όταν η ομάδα κερδίζει, η δουλειά της επικοινωνίας γίνεται πιο εύκολη. Όταν χάνει, μπαίνει σε διαδικασία διαχείρισης κρίσης. Εάν αυτή η κρίση είναι παρατεταμένη, τότε επηρεάζεται κάθε ενέργεια και έκφανση. Συνεπώς η στρατηγική αναπροσαρμόζεται ανάλογα. Σημαντικό είναι να εκσυγχρονίζεται η υποδομή και τα εργαλεία και να υπάρχει ένας τρόπος λειτουργίας ικανός να προσαρμόζεται στα δεδομένα που προκύπτουν. Χρειάζεται εγρήγορση. Κάποιες φορές ένας αβάσιμος ψίθυρος μπορεί να σπείρει τον πανικό ανάμεσα στον κόσμο, μέσα σε λίγα λεπτά.

8. Ποιες άλλες ενέργειες έγιναν το τελευταίο διάστημα και ποια τα επόμενα βήματα;

Μεταξύ άλλων υιοθετήθηκε το νέο σλόγκαν, το «ΟΜΟΝΟΙΑ Αιώνια», ένα σύνθημα που ξέρουμε ότι ηλεκτρίζει τον κάθε Ομονοιάτη και Ομονοιάτισσα. Δημιουργήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης των ΜΜΕ, βάλαμε κάποιους κανόνες λειτουργίας στο γραφείο τύπου και στην επικοινωνία μας με τον δημοσιογραφικό κόσμο. Επιδιώξαμε την ενιαία ταυτότητα στο διαδίκτυο και τα social media, δημιουργήσαμε νέα ιστοσελίδα, προσθέσαμε το στοιχείο του graphic designing, αλλά και νέες ενότητες όπως τα «60 δευτερόλεπτα». Προχωρήσαμε με δράσεις κοινωνικής ευθύνης και αναρτήσεις κοινωνικού περιεχομένου, αλλά και με δυναμικές παρεμβάσεις μέσω twitter για διάφορα θέματα επικαιρότητας. Δημιουργήσαμε, ακόμη, τον λογαριασμό στο Instagram, ο οποίος αναπτύσσεται καθημερινά. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, πέραν του Premium, μελετάμε το ενδεχόμενο έκδοσης Match Program και πιθανόν κάποια διαδραστικά προγράμματα στα social media. Τροχιοδρομείται, όπως ανέφερα και πιο πριν, η αναβάθμιση της προβολής των Τμημάτων και η δημιουργία περισσότερου οπτικοακουστικού υλικού.

9. Πόσο εύκολο ήταν να μείνει ζεστός ο κόσμος μετά από μια χρονιά όπως η περσινή;

Σε καμιά περίπτωση δεν θέλαμε να αφήσουμε χώρο στη μιζέρια και τη νεκροψία. Δηλαδή, αναλύσεις επί αναλύσεων για το τι πήγε λάθος κατά την περσινή περίοδο. Εσωτερικά έγινε αυτοκριτική και αξιολόγηση. Αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, και δεδομένου ότι υπήρχε νέο τεχνικό επιτελείο, προχωρήσαμε σε συνέντευξη Τύπου. Γυρίσαμε σελίδα πολύ γρήγορα, επικοινωνήσαμε τα νέα μας μηνύματα. Διευθετήσαμε κάποιες συνεντεύξεις, του Προέδρου, του Αρχηγού του Ποδοσφαιρικού Τμήματος, του προπονητή και του διευθυντή ποδοσφαίρου για να δώσουμε συνέχεια. Μιλήσαμε, επιπλέον με τα οργανωμένα σύνολα και διαπιστώσαμε ότι υπήρχε θέληση για κοινό βηματισμό. Χωρίς τη συμβολή τους, το έργο μας θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Σε συνεργασία μαζί τους, διοργανώσαμε εξορμήσεις σε όλη την Κύπρο, προβάλαμε τις γεμάτες αίθουσες και τον παλμό, κτίσαμε σιγά σιγά τη δυναμική με βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φτάσαμε στην πρώτη προπόνηση με 3000 κόσμο. Άλλοι τόσοι φίλοι και φίλες ήρθαν στις Πλάτρες, φτάσαμε στις 9500 με τον Ολυμπιακό και στη ναυλωμένη πτήση για Κρήτη. Πιο σημαντικό ρόλο από την τακτική που ακολουθήθηκε, διαδραμάτισαν ασφαλώς οι μεταγραφές που έγιναν, τα συμβόλαια που ανανεώθηκαν, ο νέος αέρας που έβγαζε η ομάδα με το νέο τεχνικό επιτελείο, και πάνω από όλα η θέληση του κόσμου για μια ισχυρή ΟΜΟΝΟΙΑ.