Home SPORTS NEWS Πέντε ομάδες που διαλύθηκαν πριν πετύχουν όσα θα μπορούσαν

Πέντε ομάδες που διαλύθηκαν πριν πετύχουν όσα θα μπορούσαν


Με αφορμή όσα κάνει φέτος ο Αγιαξ και όσα θα κάνει το καλοκαίρι, με τις πωλήσεις παικτών, θυμόμαστε ανάλογες περιπτώσεις από το παρελθόν.

Ο Φρένκι Ντε Γιονγκ έχει ήδη υπογράψει στην Μπαρτσελόνα. Ο Ματάις Ντε Λιχτ αναμένεται να κάνει το ίδιο σύντομα. Ο Νίκολα Ταλιαφίκο συνδέεται με Αρσεναλ και Τότεναμ, ο Ντέιβιντ Νέρες είναι στο στόχαστρο αρκετών ομάδων, όπως και ο Χακίμ Ζίγιεχ. Ετσι είναι η ζωή, όμως, όταν είσαι στο talent factory του Αγιαξ. Με την ολλανδική ομάδα να υπολείπεται οικονομικά σε σύγκριση με τα κλαμπ άλλων χωρών, χρειάζεται πάντα… μάχη για να διατηρήσει τους καλύτερους παίκτες της και ειδικά όταν αποκλείουν τις Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους οδεύοντας προς τον τελικό του Champions League. Βρέθηκαν κι άλλες φορές σε αυτή τη θέση, αλλά υπάρχουν παραδείγματα κι άλλων ομάδων που διαλύθηκαν πριν φτάσουν στο peak τους, πριν πετύχουν όσα θα μπορούσαν…

ΜΟΝΑΚΟ (2003-04)

Πριν τους Μπερνάρντο, Μπακαγιόκο, Μεντί και Μπαπέ, υπήρξαν οι Εβρα, Μοριέντες, Ροτέν και Ζιουλί. Από αυτό το κουαρτέτο, μόνο ο Εβρά παρέμενε στην ομάδα λίγους μήνες μετά την ήττα της Μονακό στον τελικό του Champions League 2004 από την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Ροτέν πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο δανεικός Μοριέντες έφυγε για τη Λίβερπουλ μέσω της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ο Ζιουλί πουλήθηκε στην Μπαρτσελόνα, με την οποία κατέκτησε το τρόπαιο το 2006. Το γεγονός ότι το Champions League του 2005 το κατέκτησε η Λίβερπουλ, μάλλον δείχνει ότι ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τη Μονακό. Ο Εβρά πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Ιανουάριο του 2006, στην ίδια μεταγραφική περίοδο δηλαδή που ο Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ πουλήθηκε στην Αρσεναλ, καθώς η ομάδα που έφτασε ως τον τελικό του Champions League πουλούσε όλα τα ταλέντα της.

ΑΓΙΑΞ (2003-04)

Η ομάδα του Αγιαξ που κατέκτησε το Champions League τη δεκαετία του ’90 αποθεώθηκε όπως της άξιζε και μάλλον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια άλλη ομάδα, μια δεκαετία μετά, θα μπορούσε να πετύχει κάτι παρόμοιο. Οι Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Γουέσλεϊ Σνάιντερ, Ραφαέλ Φαν Ντερ Φάαρτ, Νάιτζελ Ντε Γιονγκ, Τόμας Βερμάελεν, Μάξγουελ και Χατέμ Τραμπελσί δεν είχαν φτάσει στο peak τους ομαδικά, αλλά αποτελούσαν μια δυνατή ομάδα με πολύ ταλέντο. Η αποχώρηση του Ιμπραΐμοβιτς για να υπογράψει στη Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2004 ήταν η πρώτη από τις πολλές εξόδους που έβαλαν τέλος σε κάθε όνειρο για επανάληψη των επιτυχιών των 90’s. Η ομάδα διαλύθηκε τόσο γρήγορα τα επόμενα χρόνια, ώστε όταν ο Σνάιντερ υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2007, να έχει απομείνει στο Αμστερνταμ μόνο ο Βερμάελεν.

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ (1998-99)

Η θεαματική πρωταθλήτρια Ουκρανίας νίκησε τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Αρσεναλ στο Champions League 1998-99, πριν αποκλειστεί με συνολικά γκολ 4-3 από την Μπάγερν Μονάχου στον ημιτελικό. Αν είχε προκριθεί στον τελικό και αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκινούσε εκεί τόσο άσχημα όσο κόντρα στους Βαυαρούς, το φονικό δίδυμο των Σεργκέι Ρεμπρόφ και Αντρέι Σεφτσένκο ίσως να έκανε αδύνατο για την Γιουνάιτεντ το comeback. Ο Σεφτσένκο έφυγε αμέσως για τη Μίλαν, όπου θα αποδεικυνόταν ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες της, ενώ ο αρχηγός Ολεγκ Λούζνι υπέγραψε στην Αρσεναλ. Ο Ρεμπρόφ ακολούθησε τον Λούζνι στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τότεναμ ένα χρόνο μετά, ενώ ο Σεφτσένκο στη συνέχεια είχε δίπλα του στη Μίλαν τον Κάχα Καλάτζε. Δεν είναι έκπληξη, ίσως, το γεγονός ότι η Ντιναμό δεν επανήλθε ακόμη.

ΠΑΡΜΑ (1998-99)

Το γεγονός ότι η Πάρμα κατέκτησε το κύπελλο UEFA το 1999 μπορεί να οδηγήσει σε παρεξήγηση όταν κρίνεις τα επιτεύγματα της. Το έκαναν όταν υπήρχε ακόμη το κύπελλο Κυπελλούχων και αυτό ήταν που θεωρείτο η δεύτερη σημαντικότερη ευρωπαϊκή διοργάνωση, οπότε το κύπελλο UEFA ήταν μικρή ανταμοιβή για μια ομάδα που είχε τους Τζανλουίτζι Μπουφόν, Φάμπιο Καναβάρο, Λιλιάν Τουράμ, Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν και Ερνάν Κρέσπο – πόσες ομάδες είχαν καλύτερο γκρουπ παικτών; Ο Τουράμ είχε ήδη κατακτήσει το Μουντιάλ με τη Γαλλία, οι Καναβάρο και Μπουφόν θα το έκαναν στη συνέχεια με την Ιταλία, ο Κρέσπο σύντομα έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του κόσμου και ο Βερόν ήταν ίσως αυτός που προκαλούσε τον μεγαλύτερο θαυμασμό. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε όλο αυτό το ταλέντο όμως, το πρωτάθλημα το κατέκτησε η Μίλαν εκείνη την σεζόν ενώ η Πάρμα τερμάτισε μόλις 4η. Ο Βερόν υπέγραψε στη Λάτσιο εκείνο το καλοκαίρι, ο Κρέσπο τον ακολούθησε ένα χρόνο μετά, ενώ οι Μπουφόν, Καναβάρο και Τουράμ θα πετύχαιναν στη Γιουβέντους τα επόμενα χρόνια.

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ (2000-01)

Δεν το ήξεραν τον Νοέμβριο του 2000 όταν πουλούσαν τον Ρίο Φέρντιναντ στη Λιντς για 18 εκατ. λίρες, αλλά αυτή η απόφαση για τον τότε 22χρονο στόπερ ήταν ο καταλύτης για τον υποβιβασμό της Γουέστ Χαμ λιγότερο από τρία χρόνια αργότερα. Οι δυνατότητες των -συμπαικτών του Φέρντιναντ- Φρανκ Λάμπαρντ, Μάικλ Κάρικ, Τζο Κόουλ και Ζερμέν Ντεφόε είχαν αναγνωριστεί από όλους, αλλά όταν ο καθένας τους έφτασε στο peak, ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης. Οι Φέρντιναντ και Κάρικ κατέκτησαν το Champions League το 2008 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Λάμπαρντ με την Τσέλσι το 2012, η ίδια ομάδα με την οποία ο Κόουλ υπήρξε φιναλίστ, ενώ ο Ντεφόε αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους σκόρερ της Premier League και της εθνικής Αγγλίας. Οταν η Γουέστ Χαμ επέστρεφε στην Premier League το 2005 μέσω των πλέι οφ της Championship, είχαν φύγει και οι τέσσερις, ακολουθώντας το παράδειγμα του Φέρντιναντ.

ΠΗΓΗ: FourFourTwo