Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Συνέντευξη Κώστα Πέτσα για το Οικονομικό

Συνέντευξη Κώστα Πέτσα για το Οικονομικό

 


Γύρω στα 4 εκατομμύρια θα είναι ο προϋπολογισμός της ομάδας μας φέτος. Ο Οικονομικός Υπεύθυνος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κος Κώστας Πέτσας απαντάει σε σημαντικά ερωτήματα.  Ο φετινός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος και αυτός είναι ο στόχος που έχει τεθεί από το Δ.Σ. και θα είναι κατά 50+% μειωμένος σε σχέση με την χρονιά που μας πέρασε. Οι προσπάθειες για δανειοδότηση συνεχίζονται ωστόσο ο κόσμος είναι αυτός που καλείται να δώσει και πάλι λύση στο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Σκαμπύλη – Εφημερίδα Χαραυγή

Τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν το Σωματείο της Ομόνοιας είναι γνωστά, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το συνολικό χρέος. Οι δικές σαν εκτιμήσεις ποιες είναι ως προς το ύψος του ποσού;

Το ακριβές ποσό του συνολικού χρέους θα το γνωρίζουμε με την αναθεώρηση των χρονιαίων ισολογισμών. Ωστόσο, οι ενδιάμεσοι ισολογισμοί που έγιναν στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, ανέβαζαν το ποσό στα €17 εκ.

Αριθμός ο οποίος φαντάζει πολύ μεγάλος… Αλήθεια, πως δημιουργήθηκαν αυτά τα χρέη;

Τα χρέη και γενικότερα τα οικονομικά προβλήματα της Ομόνοιας δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε τώρα. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο όμως τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια είχε ξεφύγει. Αν θυμάστε στην Γενική Συνέλευση τον περασμένο Μάιο το χρέος κυμαίνετο στα €26 εκ. με τα πάγια του Σωματείου να ανέρχονται γύρω στα €7 εκ.

Όταν μιλούμε για πάγια σε τι ακριβώς αναφέρεστε;

Μιλούμε για τις κτιριακές μας εγκαταστάσεις, τις οφειλές από τρίτους κλπ. Δηλαδή, αν τη δεδομένη στιγμή (Μάιος 2012) για χάριν συζήτησης πωλούσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε, εκτιμάτε ότι θα παίρναμε γύρω στα €7 εκ. Άρα από τα €26 εκ. το χρέος κατέβαινε στα 19 εκ.

Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια περισυλλογής και ορθολογιστικής διαχείρισης των οικονομικών του Σωματείου. Πρόκειται για ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς τα δεδομένα της εποχής και την οικονομική κρίση. Βέβαια μετά την απόφαση που λήφθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Eurogroup, τα πράγματα έχουν γίνει δυσκολότερα.

Το μόνο πράγμα που είναι πλέον δεδομένο είναι ότι βαδίζουμε στη βάση κάποιου προϋπολογισμού και η προσπάθεια μας θα κινηθεί στην κατεύθυνση με τη νέα χρονιά τα έσοδα μας να είναι περισσότερα από τα έξοδα ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να ξεπληρώσουμε και τις παλιές οφειλές διότι εκκρεμούν χρέη που πρέπει να ξοφληθούν.

Στη Γενική Συνέλευση το Δ.Σ. παρουσίασε προς τα μέλη, ένα οικονομικό πλάνο. Τι προνοεί συγκεκριμένα και ποιο είναι το όλο σκεπτικό;

Το πλάνο που παρουσιάστηκε ήταν σε βάθος δεκαετίας. Το σκεπτικό και η προσπάθεια ήταν να βρεθεί ένα δάνειο με βάση το οποίο θα διευθετούσαμε αρκετές από τις παλιές οφειλές ώστε να επικεντρωθούμε μετά μέσω πλεονασματικού προϋπολογισμού στην αποπληρωμή του δανείου. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να πάρουμε κάποιο δάνειο κυρίως λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε.

Σίγουρα το έργο προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ δύσκολο γι’αυτό και η μόνη διέξοδος ήταν να αποταθούμε άμεσα στον μεγάλο κόσμο της Ομόνοιας.

Βεβαία αυτό θα έπρεπε να το κάνουμε και αν εξασφαλίζαμε το δάνειο γιατί πρέπει να έχεις και έσοδα για να μπορείς να το ξοφλήσεις. Ωστόσο αυτό δεν έχει σημασία, απλώς θα μας έδινε το χρόνο να οργανωθούμε καλύτερα.

Με την ευκαιρία, να πούμε κάτι το οποίο είναι χιλιοειπωμένο. Η Ομόνοια ανήκει στον κόσμο της και πρέπει για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε τους απανταχού Ομονοιάτες. Η Ομόνοια δεν είναι ούτε τα μέλη του Δ.Σ. ούτε ο εκάστοτε πρόεδρος. Η Ομόνοια είναι όλος ο Ομονοιάτικος κόσμος. Απλώς το Δ.Σ. έχει το πρόσταγμα αυτή την στιγμή να διαχειρίζεται το Σωματείο και σίγουρα ο κόσμος για να δίνει θέλει να έχει και λόγο και μια διαφάνεια για να ξέρει πως γίνεται η διαχείριση των λεφτών.

Φαίνεται ότι μετά τα τελευταία γεγονότα υπήρξε μια διαφάνεια με την έννοια ότι δόθηκαν στοιχεία σε ό,τι αφορά τις εισφορές που έγιναν στα διάφορα σχέδια που εκπονήθηκαν για στήριξη της ομάδας, από τα εισιτήρια διαρκείας…

Θα έλεγα ότι διαφάνεια πάντα υπήρχε προς τα μέλη στις Γενικές Συνελεύσεις. Αυτή την στιγμή υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και στον ευρύτερο κόσμο της Ομόνοιας που δεν είναι μέλη.

Αναγκαίο, από την στιγμή που στραφήκατε πιο πλατιά στον κόσμο…

Ακριβώς. Όταν κάνεις κάτι και ζητάς την βοήθεια του κόσμου πρέπει να σέβεσαι αυτό το πράγμα και να δίνεις ανάλογη ανταπόκριση. Σίγουρα το έργο μας είναι πάρα πολύ δύσκολο αλλά πιστεύουμε ότι με σωστή διαχείριση η Ομόνοια σε βάθος χρόνου και με υπομονή από όλους θα μπορέσει να αντεπεξέλθει. Δυστυχώς για εμάς το έργο μας είναι πολύ πιο δύσκολο γιατί να μην ξεχνάμε σε ένα περιβάλλον που δεν βοηθά, με ακμάζουσα την ανεργία και όταν ο περισσότερος κόσμος σου ανήκει στα λαϊκά στρώματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα είναι κατανοητό γιατί γίνεται δυσκολότερη η επίτευξη του στόχου μας.

Είναι όμως κατανοητό πόσο μεγάλο είναι το επίτευγμα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να μαζευτούν κάποια λεφτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βαδίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί δεν έχουμε κάποια άλλη οδό. Θα πάμε πίσω και στον παραδοσιακό τον τρόπο με εκδηλώσεις, δραστηριότητες, εισφορές, λαχνούς και όχι μόνο. Ήδη αξιολογούμε και άλλες προτάσεις/ εισηγήσεις για διασφάλιση περισσότερων εσόδων, πχ. το σχέδιο ομάδα με την cyta ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα. Είμαστε αναγκασμένοι να απευθυνθούμε στον κόσμο και είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί. Βέβαια μας βοήθησε και η ομάδα με την εικόνα που έβγαζε στο γήπεδο. Κανονικά θα έπρεπε να μην είναι συνδεδεμένο το αγωνιστικό κομμάτι με το οικονομικό αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι ξέρουμε ότι το αγωνιστικό είναι αυτό που βοηθάει και το οικονομικό αφού αλλάζει την ψυχολογία του κόσμου. Και ο κόσμος της Ομόνοιας είναι δίπλα της.

Το πλάνο περισυλλογής μπορεί να επηρεάσει την ομάδα σε ότι αφορά την ποιότητα;

Είναι γνωστό ότι είμαστε μέσα σε ένα πλάνο περισυλλογής. Ομως, δεν πάμε να κάνουμε οικονομική περισυλλογή αγνοώντας το θέμα της ποιότητας της ομάδας γιατί είμαστε η Ομόνοια. Απλώς προσπαθούμε να βρούμε εκεί που είναι οι οικονομικές αντοχές της Ομόνοιας για να μπορέσουμε να βγάλουμε το μέγιστο ως προς την ποιότητα. Είναι ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο και ελπίζουμε ότι θα πετύχει. Ευχής έργο θα ήταν να κλείναμε τη σεζόν με το ίδιο ρόστερ χωρίς να αλλάξουμε ή ακόμα να κάνουμε προσθήκες. Γίνονται προσπάθειες και προς αυτή την κατεύθυνση. Και ο κόσμος της Ομόνοιας πρέπει να ξέρει ότι δεν θυσιάζουμε το ένα με ελαφρά την καρδία αλλά προσπαθούμε να βρούμε ισορροπίες. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό δεν είναι μόνο η Ομόνοια που αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά και Σωματεία που πιθανόν να θεωρούνταν ότι δεν έχουν πρόβλημα φαίνεται να βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Το όλο σκηνικό του κυπριακού ποδοσφαίρου τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 χρόνια θα αλλάξει και δεν νομίζω ότι θα είναι όπως ήταν την τελευταία δεκαετία.

Έχει τεθεί έντονα το ζήτημα για σωστή διαχείριση. Αφού δεν εξασφαλίσατε το δάνειο πως θα κινηθείτε; Πως θα πετύχετε τον στόχο σας για πλεονασματικό προϋπολογισμό;

Η οποιαδήποτε προσπάθεια για πιθανή δανειοδότηση δεν σταματά, ούτε η προσπάθεια για επιπρόσθετους χορηγούς. Όταν λέμε σωστή διαχείριση ξεκινούμε από μια εκτίμηση αναφορικά με τα πιθανά έσοδα που μπορείς να έχει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως, λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος ξεκινούμε με μια συντηρητική εκτίμηση σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων. Αν δηλαδή κάνουμε μια καλή πορεία στην Ευρώπη, τα έσοδα μας θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ επιπλέον χρήματα θα πάρεις αν πουλήσεις κάποιους ποδοσφαιριστές.

Επίσης, πρέπει να δεις ποια είναι τα σταθερά έξοδα ενός Σωματείου που αφορούν μετακινήσεις, οδοιπορικά, συντήρηση γηπέδων, ρεύματα, ενοίκια, γραφειακό προσωπικό κλπ. Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για μείωση, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί το μισθολόγιο των ποδοσφαιριστών και της προπονητικής ομάδας. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να βρεθούν ισορροπίες και να καθοριστεί ο προϋπολογισμός.

Εμείς έχουμε καταρτίσει ένα προϋπολογισμό αλλά υπάρχει δυστοκία να πάμε σε αυτό γιατί υπάρχουν συμβόλαια ποδοσφαιριστών που δεν λήγουν. Αυτές οι περιπτώσεις είναι ιδιόμορφες γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες και με όλους αυτούς αλλά και τον καθένα ξεχωριστά ώστε αυτοί που είναι στα πλάνα του προπονητή να αποδεχτούν κάποιες μειώσεις. Κάποιοι συμφώνησαν, με κάποιους άλλους συμφωνούμε, θα τα δούμε όλα αυτά στην πορεία. Τώρα αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε στον επιθυμητό αριθμό-το νούμερο έχει προσδιοριστεί-και μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες θα έχει ξεκαθαρίσει και αυτό. Στα πλαίσια της βελτίωσης και σωστής διαχείρισης, μείωσης εξόδων και αύξησης εσόδων έχουμε προσλάβει οικονομικό διευθυντή ο οποίος αναμένεται ότι θα βελτιώσει την ποιότητα της δουλειάς μας σε αυτό τον τομέα.

Σε ποιο ύψος αναμένεται να κινηθεί ο προϋπολογισμός και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας σε σχέση με τα έσοδα του Σωματείου για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά;

Χωρίς την πώληση ποδοσφαιριστών και με πολύ συντηρητικά νούμερα υπολογίζουμε ότι τα έσοδα θα καλύψουν τα έξοδα και αυτός είναι ο στόχος μας για τον προϋπολογισμό. Πως θα πληρωθούν οι παλιές οφειλές; Θα γίνει μια πολύ εντατική προσπάθεια για αύξηση των εσόδων εκτός και αν βολέψει μέσα από μετεγγραφές ή επιπρόσθετες χορηγίες. Είναι όμως αδύνατο να πάει ο προϋπολογισμός πιο κάτω από τα ποσά που έχουμε αναφέρει και η δυσκολία έχει να κάνει κυρίως με τα υφιστάμενα συμβόλαια.

Σε σχέση με τα κριτήρια Ιουνίου, ποιες είναι οι άμεσες οφειλές;

Αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πω ακριβώς το ποσό και ο λόγος είναι ότι και με τον κάθε ποδοσφαιριστή κάνεις ένα διακανονισμό. Επειδή είναι σε εξέλιξη αυτό το πράγμα δεν μπορώ να αναφέρω με σιγουριά το ακριβές ποσό επειδή έχουμε και τις διάφορες υποχρεώσεις μας στις κοινωνικές ασφαλίσεις και αλλού. Θα έλεγα όμως ότι με ένα ποσό της τάξεως κοντά στο 2,5 εκ. θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, ίσως και πιο λίγο.

Πως θα βρείτε αυτό το ποσό;

Κατά κύριο λόγο μέσω του κόσμου. Γι’ αυτό θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας, γι’ αυτό διοργανώνουμε και την συναυλία, γι’ αυτό συνεχίζουμε και την προσπάθεια με διάφορες εκδηλώσεις, γι’ αυτό θέλουμε ο κόσμος να αγοράσει περισσότερα season ticket.

Ενα θέμα που προβληματίζει πολύ κόσμο είναι αυτό με τα season ticket. Το ότι δηλαδή λεφτά της χρονιάς που θα διανύσουμε δόθηκαν για την προηγούμενη χρονιά. Αυτό δεν επηρεάζει τον φετινό προϋπολογισμό;

Γι αυτό είπαμε ότι στον προϋπολογισμό δεν τα υπολογίζουμε αυτά. Δηλαδή τα λεφτά που πιάσαμε φέτος που ήταν έσοδα για την επόμενη χρονιά δεν τα υπολογίζουμε, έτσι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον καταρτισμό του φετινού προϋπολογισμού. Το πρόβλημα εστιάζεται στους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους για την εξόφληση των παλιών συσσωρευμένων οφειλών.