Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Έλεγχος κριτηρίων ανά μήνα, από την ΚΟΠ!

Έλεγχος κριτηρίων ανά μήνα, από την ΚΟΠ!


Οικονομικό έλεγχο σε μηνιαία βάση θα κάνει η ΚΟΠ. Θα υπάρχουν ανεξάρτητα κριτήρια ανά μήνα, για να είναι προετοιμασμένα τα σωματεία για τον τριμηνιαίο της ΟΥΕΦΑ. Ο έλεγχος θα αφορά μόνο τις πληρωμές προς τους υπαλλήλους, νυν και πρώην. Δεν θα αφορά χρέη προς κράτος κλπ. Οι συνέπειες για μία ομάδα που δεν θα παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, θα είναι αφαίρεση 2 βαθμών, ανεξάρτητα από την τιμωρία της ΟΥΕΦΑ.

Γίνεται αντιληπτό πως η ομάδα μας, όπως και όλα τα σωματεία άλλωστε, θα επηρεαστούν αρνητικά, αφού η ΚΟΠ βάζει περισσότερη πίεση για να μην υπάρχουν οφειλές στους υπαλλήλους. Η ΚΟΠ θεωρεί πως το μέτρο θα ωφελήσει και οι ομάδες θα είναι προετοιμασμένες για τον πιο αυστηρό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Η ανακοίνωση της ΚΟΠ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ στην τελευταία του συνεδρία αποφάσισε την καθιέρωση του μηνιαίου ελέγχου των οφειλών των Σωματείων προς τους υπαλλήλους τους.

Ο έλεγχος θα είναι επιπρόσθετος από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται για τα κριτήρια της UEFA και η απόφαση λήφθηκε με σκοπό να μη συσσωρεύονται δεδουλευμένα των Σωματείων προς τους υπαλλήλους τους.

Ο κανονισμός θα αποσταλεί στην UEFA για έγκριση και συμπεριλαμβάνει ποινές αφαίρεσης βαθμών.

Αναλυτικά η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ αναφέρει:

1.Στα πλαίσια της επιτήρησης των Σωματείων από ΚΟΠ, θα πραγματοποιείται έλεγχος κάθε μήνα σε όλα τα Σωματεία της Α’ Κατηγορίας για καθυστερημένες οφειλές σε εν ενεργεία ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας του Σωματείου (ποδοσφαιριστές που είναι στο ρόστερ της ομάδας και που έχει δηλωθεί στην ΚΟΠ) καθώς και προπονητές, βοηθούς και φυσιοθεραπευτές. Ο έλεγχος θα είναι επιπρόσθετες από τους δύο ελέγχους που ήδη πραγματοποιούνται μέσα στα πλαίσια της επιτήρησης – 30/6, 30/9 αλλά και τον έλεγχο αδειοδότησης 31/3.

2. Για την πρώτη σαιζόν 2013/14, ο πρώτος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2013 και ο τελευταίος στις 30 Απριλίου 2014.

3. Από την επόμενη σαιζόν 2014/15 και μετέπειτα οι μηνιαίοι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ως εξής:  30/7, 30/8, 30/10, 30/11, 31/12, 31/1, 28/2, 30/4

4. Τα χρονοδιαγράμματα του ελέγχου θα καθοριστούν από την Επιτροπή Κριτηρίων αλλά ενδεικτικά: τα στοιχεία θα υποβάλλονται μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα και ο έλεγχος και οι σχετικές αποφάσεις θα ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Π.χ για τον έλεγχο 30/10 θα υποβληθούν μέχρι 15/11 και ο έλεγχος από την οικονομική επιτροπή (ανεξάρτητοι ελεγκτές) καθώς και οι αποφάσεις θα ολοκληρώνονται μέχρι 30/11.

Ποινές
**Μη συμμόρφωση με τα πιο πάνω να επιβάλλεται ποινή αφαίρεση βαθμών 2 βαθμών για κάθε μήνα. Επίσης να ισχύει και η επιβολή εμπάργκο μετεγγραφών. Οι ποινές θα επιβάλλονται άμεσα στο τρέχον Πρωτάθλημα, εκτός από την ποινή του ελέγχου 30 Απριλίου που θα επιβάλλεται στο επόμενο πρωτάθλημα. (Λόγω του ότι οι αποφάσεις για τον έλεγχο αυτό θα λαμβάνονται μετά την λήξη του πρωταθλήματος).

**Λόγω του ότι η έκταση του ελέγχου για τις ημερομηνίες 30/6, 30/9 και 31/3 είναι πολύ πιο μεγάλη από αυτή του μηνιαίου ελέγχου όπως περιγράφεται πιο πάνω καθώς επίσης ο έλεγχος επιβάλλεται και είναι υπό την επιτήρηση της UEFA, η ποινή για μη συμμόρφωση με τα οικονομικά κριτήρια για αυτές τις ημερομηνίες να αυξηθεί σε 6 βαθμούς για κάθε έλεγχο πλέον οι άλλες ποινές (εμπάργκο μεταγραφών, αποκλεισμό από UEFA). Με εξαίρεση τον πρώτο έλεγχο Ιουνίου 2013 που λόγω σύντομης χρονικής προειδοποίησης, να ισχύσει η ποινή των 3 βαθμών.

**Λόγω της σημασίας του Financial Fair Play, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η ποινή να αυξηθεί σε αφαίρεση 9 βαθμών (από 3), από το επόμενο πρωτάθλημα του πρώτου ελέγχου.