Μεγάλο και αναλυτικό αφιέρωμα στην ομάδα μας φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της Λέγκια. Αναφέρεται στην ιστορία της ομάδας, το λόγο ίδρυσης της, τις επιτυχίες της αλλά και τα πρόσωπα που άφησαν εποχή στην ομάδα. Γίνεται επίσης αναφορά στον προπονητή μας.
Αναλυτικά το αφιέρωμα:
Αν κάποιο επιθυμούσε το ζευγάρι της Λέγκια να έχει ενδιαφέρον, μετά την κλήρωση με την ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπορεί να έχει παράπονο. Αν και η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο μπραντ στον ΕυρωπαΪκό ποδοσφαιρικό χάρτη, αναμφίβολα κουβαλά μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία. Γιατί ο συγκεκριμένος σύλλογος δεν θα δημιουργείτο ποτέ αν δεν υπήρχε ο «αιώνιος» αντίπαλο της; Από που προέρχονται οι οπαδοί αλλά και ορισμένα διαχρονικά ποδοσφαιρικά σύμβολα της ομάδας, για τα οποία μπορούν να γραφτούν ολόκληρες παραγράοφυς σε πολλές χώρες; Γνωρίστε την προσεχή αντίπαλο της Λέγκια.
Η Ομόνοια Λευκωσίας είναι ένας σύλλογος που δεν θα είχε ποτέ δημιουργηθεί χωρίς – όπως αποδείχθηκε αργότερα – ο μεγαλύτερος αντίπαλος, ο Αποέλ. Ήταν το 1948, όταν η Ελλάδα ήταν στη μέσυ εμφύλιου πόλεμου, όχι μακριά από την Κύπρο, στον οποίο οι δεξιές κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστήριζονταν από τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι κομμουνιστικές δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, αντιμάχονταν. Υπήρχε μόνο ένα κλαμπ στη Λευκωσία εκείνη την εποχή, το Aποέλ, του οποίου οι αρχές εξέδωσαν επιστολή με την οποία καταδίκασαν δημόσια την «κομμουνιστική ανταρσία». Καθώς η Κύπρος (η οποία τελικά πέτυχε ανεξαρτησία το 1960) αγωνιζόταν για ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία εκείνη την εποχή, ορισμένοι ακτιβιστές του συλλόγου αρνήθηκαν να υπογράψουν το έγγραφο και εκδιώχθηκαν από τον σύλλογο του Αποέλ.
Σε αντίθεση με τις συντηρητικές αξίες του, η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν τοποθετειμένη από την αρχή ομάδα της αριστεράς. Το όνομα της ομάδας δεν ήταν επίσης τυχαίο – η λέξη “ομόνοια” στα ελληνικά σημαίνει “συγκατάθεση”. Το ντέρμπι της Λευκωσίας είναι ένας από τους πιο πολιτικοποιημένους αγώνες στην Ευρώπη σήμερα. Ενώ οι οπαδοί του Aποέλ είναι σταθεροί συντηρητικοί, οι οπαδοί της «Βασίλισσας» έχουν έντονα αριστερή οπτική. Υπολογίζεται ότι έως και το 80% των υποστηρικτών του συλλόγου ανήκουν στο Προοδευτικό Εργατικό Κόμμα Κύπρου. Τα σύμβολα του σφυριού και του δρεπανιού και οι εικόνες του Τσε Γκεβάρα είναι τακτικά στο γήπεδο.
Η πρώτη νίκη έναντι του αιώνιου αντιπάλου ήρθε το 1956 ενώ χρειάστηκε 13 χρόνια από την ίδρυση της για να σπάσει την ηγεμονία του Αποέλ. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, η ομάδα έφτασε στο πρώτο της εθνικό πρωτάθλημα. Εκείνα τα χρόνια, ο Αποέλ και η Ανόρθωση πάλευαν για την υπεροχή στην Κύπρο, αλλά η Ομόνοια, κάθε χρόνο, γινόταν ολοένα και πιο σοβαρός αντίπαλος για τους δύο μεγάλους. Τέλος, η δεκαετία του 1970 έφτασε. Από το 1974-1979 η ομάδα κέρδισε έξι συνεχόμενους τίτλους πρωταθλήματος και μεταξύ 1972 και 1989 θριάμβευσε 14 φορές.
Αναμφίβολα, ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής του συλλόγου και ο ηγέτης των επιτυχιών ήταν ο Σωτήρης Καϊάφας, ο οποίος σε 388 αγώνες πρωταθλήματος σημείωσε 261 γκολ. Αναγνωρίζεται όχι μόνο ως ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Ομόνοιας, αλλά και στην ιστορία όλου του εθνικού ποδοσφαίρου. Συνέβαλε στα εννέα πρωταθλήματα και τα 6 κύπελλα του συλλόγου και πήρε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ οκτώ φορές. Επιπλέον, ήταν ο μόνος Κύπριος παίκτης στην ιστορία που κέρδισε το Golden Boot όταν σημείωσε 39 γκολ στη σεζόν 1975/1976. Η παρουσίατου Καϊάφα έθεσε μια σταθερή βάση για την Ομόνοια για να γίνει ο δεύτερος πιο επιτυχημένος σύλλογος στην ιστορία του κυπριακού πρωταθλήματος.
Η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει κερδίσει 20 πρωταθλήματα Κύπρου, 14 κύπελλα και 16 σούπερ κύπελλα. Κατάφερε επίσης να σηματοδοτήσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αρένα. Το 1972, 1979 και 1986, αγωνίστηκε διαδοχικά με την Bayern Munich, την Ajax Amsterdam και την RCS Anderlecht..
Το τελευταίο εθνικό τρόπαιο κέρδισε πριν , όταν την σεζόν 2011/2012 κέρδισε το κύπελλο και το supercup. Η ΟΜΟΝΟΙΑ περίμενε μια δεκαετία για το πρωτάθλημα, επειδή ο τελευταίος τέτοιος τίτλος είχε έρθει το 2010. Αν και στο πρωτάθλημα κυριαρχεί το Αποέλ, η σεζόν 2019/2020 θα μπορούσε τελικά να φέρει μια σημαντική επιτυχία για την Ομόνοια. Πριν από την πανδημία, η ομάδα ήταν πρώτη στο πρωτάθλημα με τον ίδιο αριθμό πόντων με την Ανόρθωση Αμμοχώστου, αλλά τα μεταξύ τους παιχνίδια ήταν υπέρ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ωστόσο, οι κυπριακές αρχές τερμάτισαν το πρωτάθλημα μετά από 22 γύρους – κανένας δεν υποβιβάστηκε, αλλά επίσης κανείς δεν έγινε πρωταθλητής. Ωστόσο, έπρεπε να οριστούν οι ομάδες για να συμμετάσχουν στους προκριματικούς του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, δόθηκε το δικαίωμα στην Ομόνοια να αγωνιστεί για το UEFA Champions League.
Στην ομάδα, θα βρούμε αρκετούς παίκτες με παρελθόν στην Ευρώπη. Η Ομόνοια αποτελείται από παίκτες που έχουν δεκάδες εμφανίσεις σε ομάδες όπως FC Porto, Fenerbahce, Dynamo Zagreb, Olympique Marseille, Dynamo Moscow ή Zenit Saint Petersburg. Συχνά η ΟΜΟΝΟΙΑ αναδείκνυε αποτελεσματικούς επιθετικούς – οι παίκτες της κέρδισαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ 23 φορές. Έχουμε ήδη αναφέρει τους οκτώ τίτλους του Σωτήρη Καϊάφα, αλλά αξίζει επίσης να αναφερθεί το πρόσωπο του Ρέινερ Ράουφμαν. Ο Γερμανός, που έπαιξε στην Ομόνοια μεταξύ 1997 και 2004, σημείωσε … 191 γκολ σε 152 αγώνες, αριθμοί που τον καθιστούν τον πιο αποτελεσματικό παίκτη στην ιστορία του συλλόγου.
Παρόλο που η Ομόνοια Λευκωσίας δεν είναι ένα τόσο γνωστό εμπορικό κλαμπ στην Ευρώπη , έχει σίγουρα μια πλούσια, διφορούμενη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Δεν είναι αποδεκτός ο αποκλεισμός από τους ανθρώπους της ομάδας, πόσο μάλλον από τον Χένινγκ Μπέργκ ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της κυπριακής ομάδας και ο οποίος γνωρίζει την ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού στην Λεοφώρο Łazienkowska. Ως ο πρώτος προπονητής της Legia (2013-2015), ήταν στον πάκγο της σε 97 αγώνες. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την Τετάρτη θα γίνουμε μάρτυρες ενός αγώνα που ο οποίς θα μηνξμονέυεται. Αν βέβαια οι αναμνήσεις μετά από αυτόν ήταν θετικές.