Το «ελβετικό σύστημα» αποτελεί την απάντηση της UEFA στα σχέδια των «μεγάλων» για ευρωπαϊκή Super League, εξασφαλίζοντας 10 αγωνιστικές με ξεχωριστούς αντιπάλους για κάθε ομάδα από το 2024.
Ριζικές αλλαγές σκέφτεται να πραγματοποιήσει η UEFA στο φορμάτ του Champions League, για να αντικρούσει τα σχέδια των κορυφαίων κλαμπ για ευρωπαϊκή υπέρ-λίγκα. Τα μέλη της ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας πρόκειται να συζητήσουν μέσα στην εβδομάδα την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, για ομίλους 10 αγωνιστικών όπου η κάθε ομάδα θα αντιμετωπίζει 10 διαφορετικούς αντιπάλους, σε ένα ρηξικέλευθο σενάριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Το λεγόμενο και ως «ελβετικό σύστημα» αποτελεί το φαβορί για την ανανέωση του θεσμού από την UEFA, καθώς θα παρέχει τέσσερα επιπλέον παιχνίδια σε κάθε σύλλογο, δίχως να αλλοιώσει τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίζονται τα εισιτήρια από τα πρωταθλήματα. Ωστόσο, αναμφίβολα θα στριμώξει ακόμη περισσότερο το καλεντάρι των ομάδων, που θα κληθούν να «θυσιάσουν» αγώνες εγχώριων κυπέλλων.
Αν η πρόταση περάσει, τότε θα τεθεί σε ισχύ από το 2024, με την UEFA να αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της ιδέας στα ευρωπαϊκά κλαμπ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το εξής φορμάτ χρησιμοποιείται ευρέως στο σκάκι και σε άλλα αθλήματα: συνήθως πρόκειται για 32 ή 36 ομάδες σε μία κατηγορία. Αντί να παίζουν όλοι με όλους, θα γίνεται κλήρωση, η οποία θα ορίζει 10 αγώνες, 5 εντός και 5 εκτός, με διαφορετικό αντίπαλο κάθε αγωνιστική για την κάθε ομάδα. Με βάση τους βαθμούς που συγκεντρώνουν από τα 10 παιχνίδια, οι ομάδες θα τίθενται σε ενιαία κατάταξη, από την οποία θα περνούν οι καλύτερες 16 στα νοκ-άουτ.
Η βασική διαφορά είναι ότι αντί για κλήρωση στη φάση των «16», θα ισχύει η μέθοδος του NBA: Ο 1ος θα παίζει με τον 16ο, ο 2ος με τον 15ο, ο 3ος με τον 14ο κ.ο.κ.
Αυτή η ιδέα φαίνεται πως αρέσει όχι μόνο στην UEFA, αλλά και στην ECA (Ένωση Συλλόγων), η οποία πρωτοστατεί στη δημιουργία της κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας. Πολλώ δε μάλλον, φαντάζει αρκετά προσοδοφόρα για τα συνεργαζόμενα τηλεοπτικά δίκτυα, λόγω των περισσότερων αγώνων και του «σασπένς» που εγγυάται το συγκεκριμένο φορμάτ.
Πηγή:Gazzetta.gr