Europa Conference League, η νέα διοργάνωση που μπαίνει από το ερχόμενο καλοκαίρι και τουλάχιστον μέχρι το 2024 θα είναι στη ζωή μας.
Το ποδόσφαιρο δυστυχώς για εκείνο έχει μπει σε μία περίοδο χωρίς προηγούμενο. Μία φουλ σεζόν η οποία αναγκαστικά θα πρέπει να… συμπτυχθεί και ουσιαστικά να είναι μικρότερη απ’ όσο θα μπορούσε να είναι. Το Euro 2020 μετά την πανδημία του κορονοϊού μεταφέρθηκε για το 2021 και εκτός αυτού προκλήθηκε πρόβλημα και με το Μουντιάλ του 2022 αλλά και την φετινή και την επόμενη σεζόν των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της UEFA. Το ποδόσφαιρο αυτό που χρειάζεται και χρειαζόταν ειπώθηκε από τα χείλη του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν: “Χρειάζονται περισσότερα ματς για τις ομάδες”.
Μέσα σε όλα αυτά βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από το UEFA Europa Conference League και υπάρχουν ομάδες που ήδη έχουν ρίξει το βλέμμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Αγγλία ο νικητής του Carabao Cup (Λιγκ Καπ) δεν θα πάει στο Europa League, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες σεζόν αλλά στο Conference League της χρονιάς 2021-22 και που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2023-24.
Το πρόβλημα με αυτό το σύστημα είναι πως δεν θα εκπροσωπείται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ένας επαρκής αριθμός κρατών. Ότι δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση αρκετών χωρών στη φάση των ομίλων του Champions League και του Europa League και ότι αρκετοί σύλλογοι δεν θα έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να προχωρήσουν στις διοργανώσεις αυτές.
Η λογική μίας νέας διοργάνωσης είναι να δώσει τη δυνατότητα σε πιο μικρές χώρες που δεν έχουν ομάδες με μεγάλη ποδοσφαιρική δυνατότητα την ευχέρεια να ξεχωρίσουν σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Τουλάχιστον στα χαρτιά αυτό είναι το πλάνο.
Με τα προηγούμενα δεδομένα υπήρχε ένα Champions League των 32 ομάδων κι ένα Europa League των 48. Από την επόμενη σεζόν θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες με 32 ομάδες η κάθε μία. Το format θα είναι με οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων και μετά η φάση των νοκ άουτ.
Ποιος είναι ο λόγος για μία τρίτη διοργάνωση;
Ίσως για μία νέα διοργάνωση να ήταν πιο συναρπαστικό να είναι σαν ένα τουρνουά νοκ άουτ αγώνων. Για οικονομικούς λόγους όμως οι πιο μικρές ομάδες θέλουν εγγυημένα έσοδα από έξι αγώνες σε όμιλο. Αυτές οι ομάδες επίσης θέλουν να παίζουν στον ίδιο θεσμό με συλλόγους από τις μεγάλες χώρες και έτσι η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία φρόντισε να εκπροσωπούνται όλοι.
Για τις μεγάλες χώρες και τα τοπ πρωταθλήματα η ομάδα που θα παίρνει την τελευταία θέση για το Europa θα πηγαίνει στη νέα διοργάνωση. Εάν μιλάγαμε για τη χρονιά που τελείωσε οι: Τότεναμ, Γρανάδα, Βόλσφμπουργκ, Μίλαν και Νις θα ήταν στο Conference League.
Πιο κάτω μπορείτε να δείτε την λίστα των ομάδων της Premier που θα έπαιζαν στο Conference League εάν υπήρχε την προηγούμενη 10ετία:
2011/12: Στόουκ (φιναλίστ στο Κύπελλο)
2012/13: Λίβερπουλ (νικήτρια Λιγκ Καπ)
2013/14: Σουόνσι (νικήτρια Λιγκ Καπ)
2014/15: Χαλ (φιναλίστ Κυπέλλου)
2015/16: Σαουθάμπτον (7η θέση)
2016/17: Γουέστ Χαμ (7η θέση)
2017/18: Έβερτον (7η θέση)
2018/19: Μπέρνλι (7η θέση)
2019/20: Γουλβς (7η θέση)
2020/21: Τότεναμ (6η θέση)
Έτσι μπορεί μία ομάδα να έχει την ευχέρεια να μετάσχει και στις 3 ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε μία σεζόν πριν καν αρχίσει η φάση των ομίλων. Για την ακρίβεια εάν χάσει στον 2ο προκριματικό του Champions League θα βρεθεί στον τρίτο προκριματικό του Europa και μετά έχει και τα play offs του Conference League. Εάν αποκλειστεί και εκεί; Δεν υπάρχει άλλη επιλογή μετά.
Αυτή η νέα διοργάνωση θα αναδείξει το πως θα είναι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από τη σεζόν που θα αρχίσει το UEFA Europa Conference League και μετά. Έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που καταργήθηκε το Ιντερτότο, ένας θεσμός για τις ομάδες που δεν έπαιρναν πρόκριση για τις άλλες δύο μεγάλες διοργανώσεις.
Το νέο τουρνουά θα μοιάζει αρκετά στον πιο μεγάλο σε ηλικία… αδελφό του, το Europa League. Θα έχει οκτώ ομίλους στη φάση των γκρουπ με τους νικητές τους θα προχωρούν στη φάση των 16 κορυφαίων ομάδων. Θα υπάρχει γύρος playoff πριν τους ’16’ για τις ομάδες που θα έχουν πάρει τη 2η θέση στους ομίλους και τις ομάδες της 3ης θέσης από το Europa. Μετά θα υπάρχουν κλασικά προημιτελικά, ημιτελικά και τελικός.
Όταν… μεγάλωσε το ποδόσφαιρο!
Ποδοσφαιρικά εάν το δει κανείς στη μετά του Ψυχρού Πολέμου εποχή οι ομάδες από τη Δυτική Ευρώπη κυριάρχησαν. Η πτώση του ανατολικού μπλοκ επηρέασε το ποδόσφαιρο. Με τις συνεχείς πολιτικές αλλαγές να την επηρεάζουν η Ανατολική Ευρώπη έμεινε πίσω και η Δυτική αξιοποίησε όλα τα οφέλη του καπιταλισμού.
Αυτά τα οφέλη βοήθησαν στην άνθιση του ποδοσφαίρου αλλά και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Παράλληλα μεγάλωσε και το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο στο συγκεκριμένο κομμάτι της Ευρώπης. Η νέα διοργάνωση της Ευρώπης έχει στόχο να πιάσει όλη την Ήπειρο. Οι μεγάλες Λίγκες όπως οι Premier, La Liga θα έχουν λιγότερη συμμετοχή, εκπροσώπηση και δυνατότητα να παραστούν στη διοργάνωση.
Με τον τρόπο που έχει δομηθεί αυτός ο νέος θεσμός δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να μην δούμε μία ομάδα από τη Δυτική Ευρώπη να κατακτά ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά από καιρό. Είναι απλό. Περισσότερες ανταγωνιστικές ευκαιρίες για όλες τις χώρες και περαιτέρω ανάπτυξη για όλους. Είτε είσαι ο παίκτης στο γήπεδο είτε η ομάδα που θέλει να φτιάξει τη φήμη και το όνομά της.
Οι ομάδες θα έχουν το κίνητρο να επιδιώξουν μία καλή πορεία, να βάλουν χρήμα στα ταμεία τους και να αναπτύξουν τις Ακαδημίες τους. Ή για τον φίλαθλο που θα βλέπει διαφορετικές ομάδες.
Για τους παίκτες βέβαια εγείρεται το ζήτημα και το ερώτημα. Πόσο παραπάνω μπορούν να παίζουν και εάν η καταπόνηση αυτή βγάλει περισσότερους τραυματισμούς. Το Europa Conference League επιχειρεί να δώσει πάντως ευκαιρίες στις πιο μικρές ή τις μικρομεσαίες ομάδες της Ευρώπης. Ενδεχομένως αυτό το κίνητρο να αρκεί για τους παίκτες και να μην επηρεαστούν από τους παραπάνω αγώνες. Εξάλλου πρόκειται για ομάδες που με τη δυναμική τους δεν θα συνέχιζαν από τη φάση των ομίλων του Europa.
Το format του Europa Conference League
Το format της διοργάνωσης είναι καλό και ακολουθεί τη λογική των άλλων δύο διοργανώσεων. Είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί και με λιγότερους γύρους από το Europa δεν μπορεί να πάει λάθος.
Το Champions League παρά το υψηλό του επίπεδο σε βάζει σχεδόν πάντα στο ίδιο έργο. Και αυτό διότι μετά τη φάση των ομίλων χάνεται η… μαγεία και βλέπει κανείς σχεδόν τις ίδιες ομάδες και τα ίδια ματς. Πόσες φορές έχει δει κανείς την Παρί με την Τσέλσι; Υπό αυτήν την έννοια κάποιες φορές το Europa γίνεται πιο συναρπαστικό. Έχει ομάδες με περισσότερο πάθος, δεν βλέπεις τις κλασικές ομάδες και υπάρχουν σύλλογοι με δίψα και μεγάλη διάθεση για διάκριση. Γίνεται παράλληλα και πιο απρόβλεπτο.
Με τον θεσμό του Conference League δίνεται η δυνατότητα για να γίνει πιο έντονο το στοιχείο του απρόβλεπτου. Θα μπορούμε να δούμε περισσότερες ιστορίες με Γολιάθ και Δαυίδ. Παιχνίδια με ομάδες από χώρες όπως τα Νησιά Φερόε και το Γιβραλτάρ, που έχουν κάνει πρόοδο.
Το Champions League όπως και το Europa με την κυριαρχία της Σεβίλλης γίνεται όλο και πιο… αποκλειστικό, κάτι σαν ένα κλειστό club. Οπότε αυτός είναι ένας τρόπος να φαίνονται και να αναδεικνύονται άλλες ομάδες. Ένα νέο τουρνουά που θα εξελίξει και να αναδείξει τη διαφορετικότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει ομάδες που δεν έχει δει ή ακούσει ξανά. Αυτός θα επιφέρει ενθουσιασμό και ενδιαφέρον. Το UEFA Europa Conference League θα πρέπει να πάρει την ευκαιρία του ως θεσμός.
Για πρώτη φορά σε ένα διάστημα 20 ετών θα υπάρχουν τρεις διοργανώσεις με στόχο από την UEFA να αποκτήσουν την ίδια απήχηση από τον κόσμο. Την ίδια ανταπόκριση.
Ποιος θα μπαίνει στο UEFA Europa Conference League;
Στο σύνολο 184 ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής από 55 Ομοσπονδίες και 46 ομάδες θα μεταφερθούν από το UEFA Champions League και το UEFA Europa League.
Πριν από τη φάση των ομίλων θα υπάρχουν τρεις προκριματικοί γύροι και play off (χωρισμένα στο βασικό ‘μονοπάτι’ και στο ‘μονοπάτι’ των πρωταθλητών από τις ομάδες που θα έρχονται από το Champions League και το Europa). Υπάρχει λίστα που εξηγεί το πως θα λάβουν μέρος οι ομάδες ενώ θα συμπεριληφθούν και ομάδες που κατέκτησαν το κύπελλο στη Χώρα τους χωρών.
Καμία ομάδα δεν περνάει απευθείας από τη φάση των ομίλων, με 32 ομάδες να διαμορφώνονται ως εξής:
– 17 ομάδες από το βασικό ‘μονοπάτι’ του UEFA Europa Conference League
– 5 ομάδες από το Europa Conference League και το μονοπάτι των πρωταθλητών
-10 ομάδες που αποκλείστηκαν από τα play-offs του Europa League
Πώς θα λειτουργήσει;
Θα υπάρχουν οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων. Θα ακολουθεί ένα γύρος νοκ άουτ με play offs, ο γύρος των ’16’, τα προημιτελικά, οι ημιτελικοί και ο τελικός.
Οι οκτώ νικητές των γκρουπ θα περνάνε αυτομάτως στη φάση των ’16’. Ο επιπρόσθετος γύρος των νοκ άουτ play offs θα παιχθεί πριν τον γύρο των ’16’ και θα είναι με τις ομάδες που θα βγουν 2ες στα γκρουπ και τις ομάδες που θα πάρουν την 3η θέση των ομίλων του Europa.
Πρώτος τελικός: Τίρανα
Το 21.690 θέσεων Arena Kombëtare θα φιλοξενήσει τον πρώτο τελικό στις 25 Μαϊου του 2022. Κάτι που είχε ανακοινωθεί στις 3 Δεκεμβρίου του 2020. Το στάδιο άνοιξε πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2019 με τον ευρωπαϊκό προκριματικό μεταξύ Αλβανίας και Γαλλίας. Κατασκευάστηκε με τη συμβολή του προγράμματος βοήθειας HatTrick, πρόγραμμα της UEFA, στο σημείο που ήταν το πρώην στάδιο Κεμάλ Στάφα, στο κέντρο των Τιράνων.
Πότε θα διεξαχθούν οι αγώνες;
Οι αναμετρήσεις θα διεξάγονται Πέμπτες μαζί με τα ματς του Europa. Ο τελικός στα Τίρανα θα γίνει μία εβδομάδα μετά τον τελικό του Europa της Σεβίλλης στις 18 Μαϊου του 2022.Τα παιχνίδια των 2 διοργανώσεων θα χωριστούν σε δύο ζώνες: 18.45 Κεντρική Ευρωπαϊκή Ώρα (δεν θα υπάρχει το 18.55) και 21.00. Οι ημερομηνίες των κληρώσεων μένει να επιβεβαιωθούν.
Πρώτος προκριματικός: 8 και 15 Ιουλίου
Δεύτερος προκριματικός: 22 και 29 Ιουλίου
Τρίτος προκριματικός: 5 και 12 Αυγούστου
Play-offs: 19 & 26 Αυγούστου
Φάση ομίλων: 16 & 30 Σεπτεμβρίου, 21 Οκτωβρίου, 4 & 25 Νοεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου
Νοκ άουτ play offs: 17 και 24 Φλεβάρη
Γύρος των ’16’: 10 και 17 Μαρτίου
Προημιτελικός: 7 και 14 Απριλίου
Ημιτελικά: 28 Απριλίου και 5 Μαϊου
Τελικός: 25 Μαΐου Εθνικό Στάδιο Τιράνων
Η διοργάνωση θα αρχίσει το 2021 και το πλάνο είναι να παραμείνει τουλάχιστον έως το 2024.
Οι ομάδες του Big 5 που θα έπαιζαν… τώρα στο Europa Conference League
Μία θέση στο προσεχές Europa League και τη φάση των ομίλων και εφόσον δεν έχει διασφαλίσει μέσω του πρωταθλήματός του θέση στο Champions League.
Η νέα δομή διασφαλίζει ώστε τουλάχιστον 34 Ομοσπονδίες θα εκπροσωπούνται σε επίπεδο φάσης ομίλων σε μία ή παραπάνω διοργανώσεις.
Θα υπάρχουν μίνιμουμ 14 πρωταθλητές στη φάση των ομίλων του Champions League, από 8 έως 11 πρωταθλητές στη φάση των ομίλων του Europa και μεταξύ 9 και 12 πρωταθλητών στη φάση των ομίλων του Europa Conference League. Όλες οι Ομοσπονδίες και οι εκπρόσωποί τους θα έχουν ευκαιρία και δυνατότητα παρουσίας και στις 3 διοργανώσεις.
Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν στάθηκε στο ότι με αυτή τη διοργάνωση το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό, ενδιαφέρον και με περισσότερα ματς αλλά και και πιο δυνατή εκπροσώπηση από όλες τις χώρες.
Η νέα διοργάνωση δεν θα επηρεάσει καθόλου το Champions League. Στο Europa όμως στη φάση των ομίλων οι ομάδες θα μειωθούν από τις 48 στις 32 με οκτώ γκρουπ των τεσσάρων. Οι νικητές των 8 γκρουπ του Europa θα περνούν απευθείας στη φάση των ’16’. Θα υπάρχει επιπρόσθετος γύρος νοκ άουτ με play offs πριν τον γύρο των ’16’ του Europa. Θα αναμετρώνται εκεί οι δεύτερες ομάδες των ομίλων του Europa και οι οκτώ ομάδες που θα έχουν πάρει 3η θέση από τους ομίλους του Champions League. Οι νικητές στο UEFA Europa Conference League θα μπαίνουν στη φάση των ομίλων με 11 ομάδες που θα περνάνε μέσω των εγχώριων πρωταθλημάτων τους. Επίσης δέκα ομάδες θα προέρχονται από το Europa και άλλες δέκα από το Champions League για τον νέο θεσμό.