Διοργάνωση τα θεμέλια της οποίας βάζουν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν είναι η European Super League, με τους Times να παρουσιάζουν όλο το πλάνο της διοργάνωσης που σηκώνει στον… αέρα το ποδόσφαιρο!
Ενα πλάνο που αλλάζει τον ποδοσφαιρικό χάρτη; Ενα σχέδιο που προκαλεί τριγμούς κι αν ευοδωθεί θα αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο τοπίο του ποδοσφαίρου. Τα ιδρυτικά μέλη της ευρωπαϊκής Super League προσφέρουν ένα ποσό έως και 350 εκατομμύρια για κάθε συμμετοχή στον θεσμό και σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαρρεύσει οι διεθνείς Ποδοσφαιρικές Αρχές τη θεωρούν μία πολύ σημαντική απειλή για το ποδόσφαιρο. Έξι αγγλικές ομάδες θα είναι στα 15 ιδρυτικά μέλη, σύμφωνα με τις πηγές που υπάρχουν ενώ φέρεται να έχουν εμπλακεί και ομάδες όπως οι Ρεάλ, Μίλαν και Γιουνάιτεντ. Μία Super League που θα έχει στόχο να αντικαταστήσει το Champions League!
Πρόκειται για μία πρόταση 18 σελίδων. Ένα έγγραφο που έχει διαρρεύσει για το πλάνο της Super League. Οι Times αποκάλυψαν πως υπάρχουν 15 ιδρυτικά μέλη και άλλες 5 ομάδες που θα προκρίνονται κάθε χρόνο. Θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των 10 ομάδων και θα παίζουν 18 έως 23 παιχνίδια τη σεζόν.
Το έγγραφο αυτό επίσης δείχνει πως τα έσοδα για τα 15 ιδρυτικά στελέχη θα είναι τεράστια σε σχέση με άλλες ομάδες στην Ευρώπη. Ακόμα και με το αποκτούν το δικαίωμα να δείξουν τα παιχνίδια τους σε δικές τους πλατφόρμες. Η παρουσία αυτού του εγγράφου και αυτών των στοιχείων έχει θορυβήσει για τα καλά την μεγάλη ιεραρχία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η FIFA θέλησε να πάρει δραστικά μέτρα και έτσι ενημέρωσε σε συνεργασία με την UEFA πως όποιος παίκτης ή ομάδα μετάσχει εκεί θα αποκλειστεί από κάθε άλλη διεθνή διοργάνωση. Ωστόσο τα δεδομένα είναι έτσι; Πιθανώς όχι μετά από απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου που κάνει πιο εύκολη τη δημιουργία μίας τέτοιας διοργάνωσης καθώς θα μπορεί να πραγματοποιείται χωρίς την έγκριση των Διεθνών Αρχών.
Σύμφωνα με τις πηγές που υπάρχουν το πλάνο της Super League έχει φτιαχτεί σύμφωνα με το πως λειτουργεί η παγκόσμια αγορά και τα τηλεοπτικά. Οι έξι ομάδες από την Αγγλία μπορεί να είναι οι Big Six. Συν 3 από Ισπανία, 3 από Ιταλία, 2 από Γερμανία και 1 από Γαλλία. Η επενδυτική JP Morgan είναι σε συζητήσεις για να χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ. Οι προτάσεις της Super League είναι: Οι 15 ιδρυτικές ομάδες θα μοιραστούν ένα αρχικό ποσό 3.5 δις, κάτι που σημαίνει ποσά από 310 εκατομμύρια έως 89 ανά ομάδα, που μπορούν να επενδυθούν σε γήπεδα, προπονητικές εγκαταστάσεις και να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα από τον Covid 19.
- Δύο γκρουπ των 10 ομάδων θα παίζουν εντός και εκτός έδρας. Η πρώτη 4άδα από κάθε όμιλο θα προχωράει σε προημιτελικούς των 2 αγώνων, ημιτελικούς και σε μονό τελικό
- Τα ματς θα γίνονται μεσοβδόμαδα και οι ομάδες θα μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν στα πρωταθλήματά τους
- Οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να δείξουν 4 παιχνίδια τους μες στη σεζόν σε δικές τους πλατφόρμες και με εικόνα σε όλον τον κόσμο
- Τα έσοδα από τηλεοπτικά και χορηγίες θα επωφελούν τα ιδρυτικά μέλη: 32.5% τις εκατό θα μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στις 15 ομάδες και μετά ένα άλλο 32.5% μεταξύ των ομάδων της Super League συμπεριλαμβανομένων και των πέντε που θα έχουν προκριθεί
- 20% θα είναι χρήματα που θα δίνονται με το σύστημα της Premier League και σύμφωνα με το που θα τερματίζουν στον θεσμό οι ομάδες ή στους ομίλους τους εάν δεν περνάνε στη νοκ άουτ φάση
- Το υπόλοιπο 15% θα είναι ανάλογα με την εμπορικότητα της κάθε ομάδας
- 12 ομάδες θα προκρίνονται για το νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων της FIFA
- Ένα 55% των εσόδων θα δίνεται για μισθούς και μεταγραφές
- Θα υπάρχει επιτροπή οικονομικής παρακολούθησης για το που θα ξοδεύουν τα χρήματα οι ομάδες
Το αρχικό ποσό των 3.5 δις είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για να βασιστεί κάποιος. Το πλάνο βασίζεται και πολύ στα έσοδα που θα πάρει η διοργάνωση από τηλεοπτικά δικαιώματα και δικαιώματα μετάδοσης αλλά και χορηγίες. Η παρουσία τέτοιων προτάσεων σήμαναν συναγερμό στις FIFA και UEFA. Η Super League δείχνει ικανή να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στο Champions League, το οποίο βασίζεται στις τοπ ομάδες του για να προσελκύσει χορηγούς και τηλεοπτικά.
Ο Λαρς Κρίστερ Όλσον, πρόεδρος των ευρωπαϊκών Λιγκών, που εκπροσωπεί τα πρωταθλήματα όλα όπως και την Premier σχολίασε: “Πρόκειται για μία σημαντική απειλή για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μία κλειστή Super League με έναν συγκεκριμένο αριθμό ομάδων θα λειτουργεί όπως στη Λατινική Αμερική και θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα”.
Οι FIFA, UEFA και άλλες πέντε Συνομοσπονδίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση πως όποιος παίκτης ή ομάδα μετάσχει στον θεσμό αυτό θα αποκλείεται από διοργανώσεις όπως το Μουντιάλ και το Euro. Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα γίνει και συνάντηση με τον Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, που εμφανίζεται ως κινητήριο μοχλός πίσω από αυτό το πρότζεκτ. Συνάντηση επίσης με τον ομόλογό του στη Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, που είναι πανίσχυρος στην Ένωση των Ευρωπαϊκών Συλλόγων. Η UEFA από την άλλη επεξεργάζεται το πλάνο της για το Champions League και το πως να αλλάξει από το 2024 και μετά.
Η κοινή αυτή ανακοίνωση είναι σημαντική διότι την έχει υπογράψει και ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο Πέρεθ αυτά τα σχέδια του τα είχε παρουσιάσει το 2019 και ο Ινφαντίνο δεν ήταν αντίθετος μέχρι τώρα όμως. Τον Οκτώβριο είχε πει πως δεν τον ενδιαφέρει μία ευρωπαϊκή Super League. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ινφαντίνο αντιτίθεται επίσημα σε αυτή τη διοργάνωση. Παράλληλα η FIFA συμφώνησε σε όλα με την UEFA για ένα νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων με 24 ομάδες και νέο format. Η ανακοίνωση επισημαίνει κατηγορηματικά πως μία τέτοια διοργάνωση δεν πρόκειται να αναγνωριστεί ούτε από τη FIFA ούτε από κανέναν άλλον. Και φυσικά αναφέρονται οι επιπτώσεις για ομάδες και παίκτες.
Η FIFA ξεκαθαρίζει πως όποια διοργάνωση υπάρχει ή προκύπτει θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένη από εκείνη ή οικείες της Συνομοσπονδίες. Υπό αυτό το πρίσμα αναγνώρισε και αναγνωρίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων που θα πάρει μία νέα μορφή, ένα νέο format. Αναγνωρίζει επίσης τις διοργανώσεις που βρίσκονται υπό την αιγίδα των άλλων Συνομοσπονδιών. Η UEFA όπως αποκάλυψαν οι Times θέλει να εφαρμόσει ένα επαναστατικό ‘ελβετικό σύστημα’ για το format του Champions League από το 2024 και μετά όπως και για το Europa αλλά και για τη νέα διοργάνωση, το Europa Conference League.
Το μοντέλο αυτό θα έχει 32 ή 36 ομάδες σε μία κατηγορία που θα κληρώνονται να παίζουν με δέκα αντιπάλους με ποικιλία αγωνιστικού επιπέδου. Θα πέφτουν δηλαδή πάνω σε τυχαίους αντιπάλους. Η βαθμολογία που θα προκύπτει θα αναδεικνύει τις ομάδες για τη νοκ άουτ φάση.
Ο Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε, πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου και άλλοτε ισχυρός άνδρας της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, την περασμένη εβδομάδα στήριξε τις αλλαγές και τόνισε πως η φάση των ομίλων του Champions League έχει γίνει βαρετή.
Οι Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ αρνήθηκαν να κάνουν σχόλιο. Ο εκτελεστικός πρόεδρος, Εντ Γούντγουορντ, είπε σε φόρουμ φιλάθλων της Μάντσεστερ τον Νοέμβριο ότι η ομάδα είναι σε συζητήσεις για το μελλον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Για ένα σημαντικό διάστημα πάντως είχε επικεντρωθεί στο να ισχυροποιηθεί στην Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων.
Πηγή: gazzetta.gr