Σε υψηλούς τόνους άρχισε η συζήτηση για την καταλληλότητα των αθλητικών χώρων σε θέματα ασφάλειας, υγείας και υπηρεσιών φιλοξενίας, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτούς, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού. Εκ μέρους των ομάδων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις εγκαταστάσεις των γηπέδων τους (Εθνικού Άχνας, Σαλαμίνας και Ανόρθωσης), εκφράστηκε δυσφορία για την κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς όπως οι ίδιοι υπέδειξαν, να ιδρώνει τ’ αυτί κανενός.
Παράλληλα, προβληματισμένοι εμφανίστηκαν εκπρόσωποι των ΑμεΑ, αφού αρκετοί συνάνθρωποι μας λάτρεις της στρογγυλής Θεάς αλλά και φυσικά άλλων αθλημάτων, δεν έχουν την ευχέρεια να βρίσκονται στα γήπεδα ως οπαδοί αλλά είναι παραγκωνισμένοι. Κάτι φυσικά, που ισχύει και για τους ίδιους αθλητές ΑμεΑ, οι οποίοι δεν έχουν τις απαραίτητες ανέσεις στις εγκαταστάσεις, για να αθληθούν όπως προνοείται από τους κανονισμούς.
Από τη δική τους πλευρά οι βουλευτές, αναφέρθηκαν σε παραδείγματα που αποτελούν ντροπή για τον αθλητικό μας κόσμο, χαρακτηρίζοντας κυπριακά γήπεδα ως «μπουρδέλλο», ενώ σε άλλο σημείο υποδείχθηκε πως είναι από τύχη που δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι σήμερα με την τριτοκοσμική κατάσταση που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των γηπέδων.
Ξεσπάθωσε ο Κίκης του Εθνικού
Ιδιαίτερα έντονος εμφανίστηκε ο ισχυρός άνδρας του Εθνικού Άχνας, Κίκη Φιλίππου στην Επιτροπή, ο οποίος υπέδειξε ότι «έχει τρία χρόνια τώρα και ειδικά οι ομάδες που έχουμε γήπεδα, θα έλεγα ότι όχι μόνο ταλαιπωρούμαστε, αλλά είμαστε σε μια φάση που δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Το γήπεδο του Εθνικού, είναι το μόνο γήπεδο μετά την προσφυγιά, που φιλοξένησε τη Σαλαμίνα και την Ανόρθωση. Αυτό το γήπεδο κτίστηκε με εθελοντισμό και δεν κτίστηκε με προδιαγραφές. Και έρχεται σήμερα η Αρχή Σταδίων και μας λέει ότι αν δεν κάνετε ορισμένα πρέπει να το κλείσετε. Οικονομικά δεν είχαμε γρόσι. Και φέρναμε ανθρώπους για να αποπερατώσουν τα έργα και να τους υποσχόμαστε ότι θα τους πληρώσουμε. Σήμερα τους βλέπουμε και ντρεπόμαστε γιατί δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε».
Φανερά προβληματισμένος ο κ. Φιλίππου, τόνισε ότι «θα μας κλείσουν τα γήπεδα, είμαστε πολύ κοντά», για να συμπληρώσει ότι «η Αρχή Σταδίων έχει κάνε κάποια μελέτη και έχουν βγάλει ένα κόστος που το έχει στα χέρια του ο ΚΟΑ. Είχαμε συνάντηση και με τον Πρόεδρο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν θα μείνει γήπεδο που δεν θα επιδιορθωθεί. Είχαμε ακόμη συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών οι οποίοι υποσχέθηκαν τουλάχιστον για τα έξοδα εμπειρογνωμόνων και περιμένουμε εδώ και τέσσερις μήνες αν θα εγκριθεί ένα ποσό για να εξεταστούν τα γήπεδά μας. Εάν το κράτος και η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί τι γίνεται, τότε έχουμε πρόβλημα».
Εκ μέρους της Νέας Σαλαμίνας, ο κ. Γιάννος Χρυσοστόμου, στάθηκε σε δυο παράγοντες για να υπάρχει επίλυση στο πρόβλημα των γηπέδων. «Είναι το χρήμα και η βούληση. Πρέπει να αξιολογηθούν οι ανάγκες που υπάρχουν και τα γήπεδα δεν είναι μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά και για τον στίβο. Όλα τα γήπεδα έπρεπε να έχουν τον στίβο που έχει και το ΓΣΠ. Τη στιγμή που δεν έχουν αποχωρητήρια στα γήπεδα και δεινοπαθούν οι αθλητές για να αθληθούν, τη στιγμή που είδαμε στο Τσίρειο στο παιχνίδι του Απόλλωνα να βάλλουν πλακάς για να προστατεύσουν το ταρτάν, είναι πράγματα που πρέπει να μας κάνουν να διερωτόμαστε. Το υπουργείο Παιδείας δεν βοηθά, οποιοδήποτε αίτημα έχουμε, δεν γίνεται. Τα τελευταία χρόνια ακούμε μόνο λόγια. Είμαστε στο μηδέν και έρχεται η Αρχή Αδειοδότησης να μας κλείσει τα γήπεδά μας. Πληρώσαμε τουλάχιστον από ένα εκατομμύριο τα τρία σωματεία Σαλαμίνα, Ανόρθωση και Εθνικός και δεν πήραμε ούτε ένα σεντ. Τι θα κάνουμε; Δεν θα παίξουμε στα γήπεδά μας; Φέτος όπως φαίνεται δεν θα παίξουμε. Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εάν πέσει μια κερκίδα, τι θα γίνει;».
«Ανησυχώ ότι θα έχουμε νέο Μαρί στα γήπεδα»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός διευθυντής ποδοσφαίρου της Ανόρθωσης, Μαρίνος Μήτρου, ο οποίος εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια οι πιέσεις που δέχθηκαν τα γήπεδα ήταν μειωμένη λόγω της μειωμένης πληρότητας γηπέδων. «Με την επιστροφή τώρα στα γήπεδα όμως θα υπάρξουν τεράστιες πιέσεις. Ανησυχώ ότι θα έχουμε νέο Μαρί στα γήπεδα αν συνεχίσουμε. Στέγαστρα ασυντήρητα που μπορεί να πέσουν στο κεφάλι μας και κερκίδες που δεν έπρεπε να υπάρχουν σήμερα. Δεν είναι μόνο το Παπαδόπουλος, αλλά όλα τα γήπεδα. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Πριν μερικούς μήνες ηλεκτροδοτήθηκε στο Παπαδόπουλος, προηγουμένως λειτουργούσε με γεννήτρια. Παίζαμε ευρωπαϊκά με γεννήτρια. Το κράτος πρέπει να στηρίξει τα δικά του γήπεδα και είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.
Εκπρόσωπος του ΓΣΠ, κα. Κυριάκου, ανέφερε ότι το ΓΣΠ είναι ιδιωτικός οργανισμός και δεν επιχορηγείται από κανένα. «Έχει συμφωνίες με συγκεκριμένες ομάδες και επωμίζεται το κόστος των έργων που θα γίνουν στο γήπεδο. Οι αναβαθμίσεις δεν σταματούν ποτέ. Και το ΓΣΠ φθάνει σε σημείο που δυσκολεύεται για να πληρώσει κάποιες αναβαθμίσεις για να παραμένει το γήπεδο σύγχρονο και να ακολουθεί τα κριτήρια της UEFA. Το στάδιο ποδοσφαίρου είναι ένα κομμάτι και το στάδιο στίβου άλλο κομμάτι. Ο συνθετικός τάπητας του στίβου του ΓΣΠ είναι ακατάλληλος σήμερα από το 2019. Καλούμαστε να φτιάξουμε εγκαταστάσεις και όλα αυτά εξυπακούουν μεγάλα κόστη».
Η θέση του ΚΟΑ και της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων
Αρκετές επικρίσεις δέχθηκε στην Επιτροπή ο ΚΟΑ, με τη Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, Μαίρη Παπαμιλτιάδους, να εξηγεί τα δεδομένα που υπάρχουν. «Εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι για να επιλύσουμε τα θέματα των γηπέδων. Ασφαλώς υπάρχουν θέματα με τις εγκαταστάσεις και σε αυτές που δεν ανήκουν στον ΚΟΑ. Έγινε μια αξιολόγηση του κόστους για να επιδιορθωθούν εγκαταστάσεις για την ασφάλεια των γηπέδων και αυτή η κοστολόγηση ξεπέρασε τότε τα 30 εκατομμύρια. Έγινε προτού ανέβει το κόστος λόγω των παγκόσμιων συνθήκων και εκτιμούμε ότι σήμερα θα είναι περισσότερο το κόστος. Όσο αφορά στον ΚΟΑ για τα γήπεδα που έχει (Μακάρειο & Στέλιος Κυριακίδης), τα συστήματα CCTV έχουν βελτιωθεί, τόσο του Μακαρείου και του Παφιακού. Πέραν των εγκαταστάσεων μας όμως προχωρήσαμε και στην αναβάθμιση και άλλων γηπέδων. Επίσης όσο αφορά την προσβασιμότητα ΑμεΑ και φιλάθλων, προχωρήσαμε σε διαγωνισμό για την εξυπηρέτηση και αθλητών ΑμεΑ».
Στις βασικές προτεραιότητες του ΚΟΑ, βρίσκεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ, όπως και η βελτίωση των εγκαταστάσεων. «Επίσης ένα άλλο ζήτημα είναι η κάρτα φιλάθλου. Πρέπει να υπάρχει σε όλα τα γήπεδα η αρίθμηση και της πιστής εφαρμογής από όλα τα στάδια κατά τη διάρκεια των αγώνων. Μέσα στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ που έχουμε κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε. Όσο αφορά το δυστυχές γεγονός που έγινε στο Παφιακό, ζητήσαμε να μας ενημερώσουν αναλυτικά για το περιστατικό, γιατί το Στέλιος Κυριακίδης δεν έχει κάποιο πρόβλημα και γι’ αυτό το αδειοδότησε η Αρχή. Σύμφωνα με το τι μας έχει πει η Αρχή, δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε όλες μας τις εγκαταστάσεις μας υπάρχει πρόγραμμα συντήρησης από ειδικό εργολάβο συντήρησης του Σταδίου».
Τα μόνα στάδια που είναι κατάλληλα, είναι αυτό του ΓΣΠ και της ΑΕΚ Αρένα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, κα. Πασχαλίδη. «Με οδηγίες του Προέδρου συστάθηκε μια επιτροπή και ζητήσαμε να καταθέσουν εκτιμήσεις. Δυστυχώς δεν υπήρξαν καταθέσεις και έτσι η επιτροπή έκανε μια έκθεση με προεκτίμηση και έθετε ως προτεραιότητα την αντισεισμική κατάσταση των γηπέδων και την πρόληψη της βίας, φωτισμό στις κερκίδες, ράμπες αναπήρων και αποδυτήρια. Έγινε εκτίμηση του κόστους, μετά προέκυψε ο κορωνοϊός και έμεινε η εκτίμηση του κόστους. Μετά αναστάλθηκε η λειτουργία των γηπέδων. Συνεχίσαμε τις προσπάθειες και επικεντρωθήκαμε σε μια προεκτίμηση γύρω στα 26 εκατομμύρια για να γίνουν οι βασικές επιδιορθώσεις στα γήπεδα. Ως αρχή για να βοηθήσουμε τα γήπεδα, ζητούμε τα έντυπα ελέγχου ώστε να επιβεβαιώνεται η στατικότητα των γηπέδων. Ζητήσαμε να χρηματοδοτηθούν τα τρία γήπεδα που χρειάζονται βελτιώσεις».
Η τοποθέτηση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Ξεκάθαρη ήταν από την πλευρά της η Αστυνομία, με τον Χριστόφορο Μαυρομμάτη, να σημειώνει ότι το κομμάτι της Αστυνομίας, έχει να κάνει μόνο με την ασφάλεια. «Όταν δοθεί άδεια από την Αρχή εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αστυνομεύσουμε οποιοδήποτε γεγονός. Κατά καιρούς συντάσσουμε εκθέσεις για την ασφάλεια και καταγράφουμε και εμείς τα προβλήματα που υπάρχουν. Εμείς εστιάζουμε στην ασφάλεια κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων. Μας ενδιαφέρουν τα θέματα της ασφάλειας του κόσμου ακόμα και των εργαζομένων. Ακόμη και οι αστυνομικοί δουλεύουν. Κάποια γήπεδα που κτίστηκαν τότε, σήμερα έχουν περικυκλωθεί από οικίες και πολυκατοικίες και δημιουργούνται και άλλα προβλήματα».
Την ίδια ώρα, εκ μέρους Πυροσβεστικής, σημειώθηκε ότι, «από τη στιγμή που είναι διαθέσιμο ένα γήπεδο θα εξετάσουμε τα μέτρα πρόληψης και εφόσον είναι όλα σε λειτουργίσιμη κατάσταση εκδίδουμε ένα πιστοποιητικό. Ειδικά στις αίθουσες πολλαπλής χρήσης βλέπουμε σε αρκετά σημεία να μην καλείται η πυροσβεστική. Οι σχολικές εφορείες αδυνατούν δυστυχώς να τα επιδιορθώσουν».
Πυρ και μανία οι Βουλευτές
Αρκετά έντονοι ήταν οι Βουλευτές κατά τη διάρκεια της Επιτροπής, αφού σε κάποια στιγμή ψήλωσαν οι τόνοι ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στις αρμόδιες αρχές του τόπου μας για την άθλια κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα κυπριακά γήπεδα.
Αρχικά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς, υπέδειξε ότι «πίσω από όλες τις αδυναμίες του συστήματος, υπάρχει μια γενική παραδοχή, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός σύγχρονου κόσμου. Πρέπει να ανοίξουμε το στόμα μας και να μιλήσουμε για τον λαϊκό αθλητισμό. Δεν ευθύνεται ούτε ο Αναστασιάδης, ο Χριστόφιας και ο Παπαδόπουλος, αλλά ευθυνόμαστε όλοι. Αν πάρουμε πολιτικές αποφάσεις και με σεβασμό ο ένας στον άλλο τότε θα μπορέσουμε να τα επιδιορθώσουμε. Η συλλογικότητα και η συνταντήληψη είναι δεδομένα που πρέπει να έχουμε».
Οι τόνοι ψήλωσαν όταν πήρε τον λόγο ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος ανέφερε ότι, «δεν υπάρχουν γήπεδα σήμερα, ούτε ανοικτού και κλειστού τύπου, που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες του φιλάθλου. Συγχαίρω τη Σαλαμινα, τον Εθνικό και την Ανόρθωση γιατί με τα δικά τους χέρια έκαναν τα δικά τους γήπεδα. Το Στέλιος Κυριακίδης διερωτώμαι πώς δόθηκε άδεια, έπρεπε να είναι φυλακή όλοι. Αν σκοτωνόταν ο μιτσής προχθές θα πηγαίνατε φυλακή. Ο μικρός που έπεσε προχθές, τα κάγκελα είναι οριζόντια και από κάτω υπάρχει καταπακτή. Είναι τόσο ψηλά τα κάγκελα που φορεί μωρό να περάσει από κάτω. Το μπετόν έχει διαβρωθεί επίσης, είναι επικίνδυνο να πέσουν όλοι κάτω. Για τους ΑμεΑ δεν υπάρχει επίσης χώρος, οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται στον διάδρομο. Όσο αφορά για γυναίκες δε, καλύτερα μην πάνε γήπεδο γιατί δεν θα βρουν τουαλέτες».
Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, «για τις κάμερες που αλλάξετε, απλά φύγατε εκείνες που ήταν ζοφφές. Επίσης, δεν καλύπτουν όλους τους χώρους οι κάμερες, εκείνοι που θέλουν να κάνουν τις ζημιές μπορούν να τις κάνουν. Τα ντεπόζιτα επίσης τρέχουν. Είναι αυτό το Στέλιος Κυριακίδης, ένα μπουρδέλλο. Μας είπετε για πρόγραμμα πενταετές αλλά χωρίς να κάμετε κάτι, όλο θα θα θα… Εγώ θα βάλω θέμα αν δεν έρθει ο Μιχαηλίδης, να μην ξαναέρθει ο ΚΟΑ εδώ. Μάθατε να φιμώνεται κάποιους στον ΚΟΑ».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης υπογράμμισε πως «το θέμα της ασφάλειας είναι εξαιρετικά σοβαρό γιατί εκεί αθλούνται χιλιάδες αθλητές και τα παιδιά μας. Πρέπει να δούμε τις προδιαγραφές των γηπέδων και να δούμε με χρονοδιάγραμμα πως διορθώνουμε τα θέματα ασφάλειας και υγείας αλλά και της φιλοξενίας των αθλητών. Να δούμε τα κλειστά και τα ανοικτά γήπεδα σε ποιο βαθμό αξιοποιούνται γιατί έχουμε καταγγελίες για γήπεδα που ξοδεύτηκαν εκατομμύρια και είναι αναξιοποίητα. Όταν αξιοποιηθούν αυτά τα γήπεδα θα συμβάλουν και στην προσέλκυση αθλητών ειδικά σε ορεινές περιοχές και στην απασχόληση νέων. Η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο».
Από την άλλη, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, σημείωσε ότι κατανοεί την ανάγκη ότι το κράτος πρέπει να επιδοτεί τις αθλητικές δραστηριότητές, αλλά διερωτήθηκε, «γιατί το κράτος πρέπει να τα κάνει όλα και να μην τα κάνουν ιδιώτες και το κράτος να επιδοτεί; Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας αλλά ούτε και να παρέχει τις υποδομές που χρειάζονται παντού. Όπως για παράδειγμα το ΓΣΠ και ο τρόπος λειτουργεί. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να γίνουν τα πάντα στον αθλητισμό και να γίνονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά».
Ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, υπέδειξε ότι «όλη η ευθύνη βαραίνει τη κυβέρνηση, καθώς δεν έχει στρατηγικό πλάνο. Πατσιάρουμε και κάνουμε συσκέψεις επί συσκέψεων. Μετά που κινδυνεύει κόσμος, τρέχουμε να δούμε τι γίνεται. Μας έκαναν τα μυαλά αερόστατο με το περιβόητο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και δεν ακούσαμε γι αυτό το ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες κόσμο και έχει να κάνει με την ασφάλεια και την υγεία του. Το κράτος έχει ευθύνη να είναι αρωγός στα γήπεδα μας. Έχει υποχρέωση το κράτος να διασφαλίζει αυτά τα ζητήματα».