Καλεσμένος στην εκπομπή της CableNet «Χωρίς VAR» ήταν χθες βράδυ ο Νικόλας Γεωργιάδης, μέλος του Δ.Σ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Αναλυτικά
«Είχε τεράστια σημασία το κύπελλο. Όπως είπε ο πρόεδρος στείλαμε τον υπέροχο κόσμο της Ομόνοιας σπίτι του χαρούμενο. Γι αυτό είμαστε εδώ. Το ότι έφυγαν με χαμόγελο στα χείλη είναι πολύ σημαντικό. Πέραν του ότι είναι το δεύτερο μεγάλο τρόπαιο, πήραμε και το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Θα είμαστε τουλάχιστον στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ. Έχει γίνει η Ευρώπη συνήθεια, με ταξίδια στο εξωτερικό, η οικονομική ενίσχυση και η χαρά που δίνει στον κόσμο και τους ποδοσφαιριστές. Όταν είσαι συνέχεια στους ομίλους, μπορείς να προσελκύσεις καλύτερους ποδοσφαιριστές.
Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αντιμετωπίσαμε με σοβαρότητα και σεβασμό τον Εθνικό. Μπορεί να είναι στην β’ κατηγορία την επόμενη σεζόν, όμως απέκλεισε την δευτεραθλήτρια Κύπρου με δύο νίκες. Μπήκαμε σε δεύτερο ματς όπως και στον ημιτελικό να παίξουμε με 10 λεπτά. Μέτρησε η καρδιά του πρωταθλητή, η εμπειρία, το μέταλλο αυτής της ομάδας. Τα καταφέραμε στα πέναλτι και ο κόσμος έφυγε χαρούμενος. Μέτρησε το μέγα πάθος και το πήραμε.
Δεν υποτιμάμε κανένα. Πόσο μάλλον μετά τις περιπέτειες που είχαμε κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αντιμετώπισαν όλοι πολύ σοβαρά το ματς. Ο προπονητής μας προέρχεται από μια χώρα που οι εκπλήξεις είναι καθημερινότητα. Φάνηκε στον αγώνα, στην παράταση και στα πέναλτι. Δεν πέρασε από το μυαλό ματς ότι θα ήταν ένα εύκολο απόγευμα. Ήμασταν προετοισμένοι για όλα. Μάθαμε να ζούμε με πίεση, με την πλάτη στον τείχο τους τελευταίους μήνες. Αν δεν παίζαμε με 10 παίκτες θεωρώ ότι θα παίρναμε την νίκη πιο εύκολα. Μείναμε με 10 παίκτες, πολλές ομάδες θα λύγιζαν, θα άλλαζαν τα σχέδια τους, εμείς μείναμε εκεί. Ο κόσμος μας ήταν ο 11ος παίκτης. Στήριξε και κράτησε την ομάδα. Ήταν συμμέτοχος.
Ένα πράγμα που χαρακτηρίζει την διοίκηση Παπασταύρου είναι ότι είμαστε ρεαλιστές, όταν κάνουμε λάθη τα παραδεχόμαστε, τα συζητάμε και παίρνουμε αποφάσεις. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Όταν πήραμε απόφαση για αλλαγή τεχνικής ηγεσίας ήταν έκπληξη για πολλούς. Φάνηκε ότι είχαμε δίκαιο. Πήραμε αυτή την απόφαση, δουλέψαμε με την ομάδα. Ο νέος προπονητής έγινε ένα με την ομάδα. Η σεζόν ξεκίνησε προβληματικά. Η Ομόνοια δεν γίνεται να είναι εκτός εξάδας. Αυτό το σημειώνουμε. Όπως χαιρόμαστε για το κύπελλο, την ίδια στιγμή σημειώσαμε ότι τερματίσαμε 7οι και αυτό δεν χωράει στην Ομόνοια».
«Ήμασταν κοντά όλοι και βγήκαμε 1-2 λεπτά έξω, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Υπήρχε η εμπειρία στη διαδικασία των πέναλτι, ήταν ο Φαμπιάνο, ο κύριος πρωταγωνιστής αλλά από την άλλη είναι…. πέναλτι. Τα πάντα μπορούσαν να γίνουν. Μιλώντας με τα άλλα μέλη της διοίκησης, ενώ το άγχος ήταν μεγάλο νιώθαμε έντονη αισιοδοξία. Πήγαμε από την καρδιά των πρωταθλητών των παικτών, πόσο πολύ το ήθελαν οι παίκτες, το οικοδόμημα ο κόσμος. Το άγχος την ίδια στιγμή ήταν τεράστιο».
«Για μένα έδειξε κάτι καινούργιο ο Λοΐζος. Έδειξε να ωριμάζει, ότι είναι leader. Ξέραμε για το ταλέντο του. Ο Χάμπος ένα παιδί 18 χρονών που πήρε πέρσι ευκαιρίες και τώρα με τον Νιλ Λένον. Νιώθαμε τη σιγουριά ότι θα το βάλει. Όταν το έβαλε έβλεπες έναν παίκτη που είχε εμπειρία και όχι 18 χρονών. Ήταν πολύ έντονα τα συναισθήματα».
«Ο Μπεργκ έδωσε τις πρώτες ευκαιρίες στους νεαρούς, δίνει τώρα ο Λένον. Ήταν όραμα της διοίκησης. Θυμάμαι τότε στις πρώτες συνελεύσειςμε τον Σταύρο όταν θα ερχόταν στην Ομόνοια οι σπουδαίες ακαδημίες ήταν το όραμα του. Σε κάθε συνέντευξη με προπονητή ήταν προτεραιότητα οι ακαδημίες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το κάνουν οι προπονητές. Δεν είναι μόνο οι ευκαιρίες, είναι και ο χειρισμός. Χαιρόμαστε για τις επιδόσεις των grassroots».
O Xένινγκ είναι μεγάλο κεφάλαιο για μας. Έκανε τα παιδιά μας να χαμογελούν στο σχολείο. Μας έκανε ξανά περήφανους. Έφερε τίτλους, μας έφερε μεγάλες στιγμές, δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Ένα βασικό πράγμα που πρέπει να κάνει μια διοίκηση είναι να ξέρει που είναι η ομάδα. Τον Φεβρουάριο είχαμε ένα μεγάλο δείγμα, η ομάδα δεν ήταν η περσινή και η προπέρσινη. Πήραμε την απόφαση την συγκεκριμένη στιγμή. Ήμασταν πολύ προσεκτική. Η ομάδα που δούλεψε γιανα φέρει τον νέο προπονητή δούλεψε πολύ σκληρά και φάνηκε ότι έπεσε διάνα. Ο προπονητής και οι παίκτες έφεραν ξανά τον κόσμο και ζήσαμε αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Η διοίκηση ήταν έτοιμη για μεταγραφές, το μπάτζετ ήταν εκεί. Θα έπρεπε να γίνει μια διαδικασία… ήταν κάτι που μέτρησε για τις δύσκολες αποφάσεις. Ο Χένινγκ είναι μεγάλο κεφάλαιο, ελπίζουμε ο Λένον να συνεχίσει να μας δίνει χαρές. Είναι μεγάλη ομάδα πίσω από τον προπονητή, είναι ο Σίμος Ταραπουλούζης. Γίνεται τεράστια δουλειά και φάνηκε ξεκάθαρα ότι έχουμε τους ανθρώπους που μπορούσαν να αλλάξουν την μοίρα της ομάδας μας.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να κατακτάμε τίτλους. Δεν είναι θέμα δικαίωσης, νιώθουμε ικανοποίηση που πήραμε δύσκολες αποφάσεις, τολμήσαμε. Νιώθουμε ότι είναι το πρώτο τρόπαιο, τόση είναι η ικανοποίηση.
Ο Σταύρος Παπασταύρου είναι τεράστιο κεφάλαιο για την Ομόνοια. Είμαστε τυχεροί που ηγείται του συμβουλίου. Δεν είναι μόνο οι οικονομικές θυσίες και ίσως η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Είναι ο τρόπος που διοικεί. Μαζί με τους συνεργάτες του. Αυτές τις στρατηγικές τις βλέπεις στο εξωτερικό σε μεγάλους οργανισμούς. Είναι γερά τα θεμέλια, όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και ως οικοδόμημα. Λάθη θα γίνουν, κακές στιγμές θα υπάρξουν όπως και φουρτούνες. Το ζητούμενο είναι να βρίσκεις λύσεις.
Δεν ξέρω για τους άλλους, αλλά ζω τον Σταύρο και ζω την Ομόνοια και το κυπριακό ποδόσφαιρο. Το μόνο πράγμα που κερδίζει ο Σταύρος και αυτό που θέλει πολύ είναι την αγάπη του κόσμου. Το έβλεπες στο πρόσωπο του, την ανακούφιση τουπου έβλεπε όλους τους Ομονοιάτες να πάνε σπίτι περήφανοι. Αυτό είναι το κέρδος του Σταύρου Παπασταύρου από την επένδυση στην Ομόνοια. Το λέω με πλήρη ειλικρίνια. Αυτό κάνει καθημερινά. Δεν θέλω να σταθώ μόνο στο Σταύρο. Ο Δημήτρης Γρηγόρη τρέχει όλα τα καθημερινά, τα πολλά μικρά, σημαντικά. Το μεγάλο κουπί το τραβά ο Δημήτρης σε συνεννόηση με τον πρόεδρο που μπορεί να είναι μακριά όμως με την τεχνολογία είναι κοντά. Έχουμε συνεχή επικοινωνία. Λειτουργεί άψογα η Ομόνοια. Το συμβούλιο στις συνεδρίες μία φορά τον μήνυα κάθε μέλος βάζει τα θέματα. Η Ομόνοια υπό τον Σταύρο Παπασταύρου θυμίζει μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού».
«Μας βοήθησε πάρα πολύ ο Νεόφυτος για να μπουν οι σωστές δομές, το τμήμα σκάουτινγκ, το τεχνικό επιτελείο. Έπαιξε μεγάλο ρόλο για να είμαστε αυτό που είμαστε. Τώρα έχουμε έναν προπονητή με τεράστια εμπειρία στο εξωτερικό, με μεγαλύτερο επιτελείο, τμήμα σκάουτινγκ με 4 άτομα και αυτή φόρμουλα φαίνεται ότι δουλεύει. Θα το δούμε πως δουλεύει αυτό το μοντέλο κι αν χρειαστεί θα το αλλάξουμε ή θα το ενισχύσουμε. Έχουμε ανθρώπους του ποδοσφαίρου και ξέρουν το αντικείμενο και τίποτε δεν εξαρτάται σε έναν.
Για μας το κεφάλιο Τζον Χριστοδούλου έκλεισε. Ο πρόεδρος είπε ότι επηρέασε αυτό το θέμα με τον τρόπο που βγήκε. Έπρεπε να συνεχιστούν οι συζητήσεις, να είναι κοντά και μετάνα βγει προς τα έξω. Μετά τον Οκτώβριο αυτό το κεφάλαιο για την διοίκηση έκλεισε, αν είχε ανοίξει…»
Ο Σταύρος Παπασταύρου 4 χρόνια έβαλε περισσότερα λεφτά από όσα είπε, πολλαπλάσια λεφτά από την αρχική συυμφωνία. Η Ομόνοια είναι ανεξάρτητη οικονομικά. .
«Τα εκατομμύρια που έρχονται από την Ευρώπη σου δίνουν την ευκαιρία να δυναμώσεις περισσότερα και να μειώσεις όσα βάζεις εσύ. Πήραμε την άδεια για το προπονητικό κέντρο, περιμένουμε την άδεια από το Γέρι, τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε περισσότερα να πούμε. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο ο κόσμος θα είναι περήφανος. Θα κάνει την Ομόνοια να ξεχωρίζει.
Βλέπουμε τα πάντα. Τις εγκασταστάσεις, τις μπουτίκ, τα πρϊόντα. Τι κάνουν άλλες ομάδες στο εξωτερικό για να τα φέρουμε στην Ομόνοια. Η Ομόνοια δεν σταματά ποτέ να βάζει τον πήχη ψηλά».
Η διοίκηση Παπασταύρου είναι δίπλα στην ομάδα και δίνει τα πάντα για να είναι πιο δυνατή. Δεν σημαίνει ότι θα γίνονται σπατάλες και λάθη. Πρέπει να έχεις τους μηχανισμούς για να πάρεις 1 και να αξιζει 1. Η Ομόνοια θέλει να είναι ένας σωστός εργοδότης, στις 28-29 του μήνα να πληρώνεται σωστά. Αυτό κάνει η Ομόνοια με τον Σταύρο Παπασταύρου και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και είναι ένας από τους λόγους που ένας ποδοσφαιριστής έρχεται στην Ομόνοια.
«Τα τελευταία τρία χρόνια αφήσαμε άδειες θέσεις ξένων κενές για να παίρνουν χρόνο οι νεαροί ποδοσφαιριστές. Στηρίξαμε αυτό το ρίσκο, αυτή είναιη στρατηγική. Αν δεν πάρεις ρίσκο δεν θα πετύχεις. Θα καταλάβαινε κανείς αν έβλεπε τον τελικό τις ηλικίες; ».
«Το VAR άλλαξε το ποδόσφαιρο. Είναι εργαλείο εξαιρετικό που θα κάνει καλύτερο το ποδόσφαιρο. Είναι εργαλείο που σου δίνει την ευκαιρία και μετά υπάρχει η υποκειμενικότητα. Στην Ομόνοια πιστεύουμε ότι με ξένους διαιτητές σε συνεχή βάση και πάνω σε σχέδιο μαζί με Κύπριους διαιτητές έχει να κερδίσει το κυπριακό ποδόσφαιρο. Είδαμε περισσότερο ποδόσφαιρο, πιο γρήγορο ποδόσφαιρο, νομίζω με αυτό τον τρόπο μπορούν να μάθουν και οι Κύπριοι διαιτητές. Έχουμε και καλούς Κύπριους διιατητές και μαζί με το VAR μπορούν να κάνουν καλά παιχνίδια. Πρέπει να έρθουν ξένοι που διαιτητεύουν σε μεγάλα πρωταθλήματα με ποδοσφαιριστές θρύλους. Να υπάρχει σχέδιο και όχι να έρθουν όταν διαμαρτύρονται οι ομάδες. Και οι ξένοι κάνουν λάθη».
«Ο κόσμος μας βοήθησε πάρα πολύ. Ήταν συγκλονιστικός, ήταν ο 12ος, ο 11ος ο αμυντικός, ο επιθετικός, τα πάντα. Θα ήθελα να απευθυνθώ στα παιδιά 12-18 ετών να τους πως να διαβάζουν τις Τετάρτες επειδή τις Πέμπτες θα ξενυχτούν. Ανυπομονούμε για να ξεκινήσει η νέα σεζον.».