Home Uncategorized Επέμβαση στη Συρία μόνο με έγκριση από το Κογκρέσο

Επέμβαση στη Συρία μόνο με έγκριση από το Κογκρέσο


Έτοιμος να δώσει εντολή για στοχευμένα χτυπήματα μικρής διάρκειας στη Συρία εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε ωστόσο την έγκριση του κογκρέσου για να επιτεθεί εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Η απόφαση του Ομπάμα έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή της επιχείρησης, καθώς το Κογκρέσο έχει σταματήσει τις εργασίες του για το καλοκαίρι και πρόκειται να συνέλθει ξανά στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, ο Μπαράκ Ομπάμα, διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα. Ανέφερε ακόμη ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων έλαβε την απόφαση για στρατιωτική δράση “περιορισμένης ισχύος” προσθέτοντας  ότι είτε σήμερα, ή αύριο, ή την επόμενη εβδομάδα, ή τον άλλο μήνα εκδηλωθεί η επίθεση, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που θέτουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του πολέμου, που συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ έξω από το Λευκό Οίκο, κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο Ομπάμα να μην οδηγήσει τη χώρα σε άλλον έναν πόλεμο και κατήγγειλαν τους πρόσφατους πολέμους στους οποίους ενεπλάκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Βρισκόμαστε με το δάκτυλο στη σκανδάλη» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουαέλ αλ Χάλκι.

Πρόσθεσε ότι ο συριακός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια.

Στο μεταξύ, έως και τρεις εβδομάδες θα μπορούσε να διαρκέσει η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν στη Συρία από τους επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στη Χάγη, ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την ομάδα θα υποβληθούν τώρα σε εργαστηριακή ανάλυση και τεχνική εκτίμηση βάσει των καθιερωμένων και αναγνωρισμένων διαδικασιών και προτύπων.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε τις πληροφορίες ότι ο διεθνής οργανισμός αποσύρει το προσωπικό του για να επιτρέψει να διεξαχθούν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κι επισήμανε ότι το ανθρωπιστικό του θα συνεχιστεί.

ASTRA