Έξι από αυτά κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ τα περισσότερα αναμένεται να αποσυναρμολογηθούν μετά τη λήξη του.
Ήταν 2010 όταν η FIFA ανακοίνωσε, προς έκπληξη αρκετών, πως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ. Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια από το καθεστώς της χώρας προκειμένου να δημιουργηθούν νέα ποδοσφαιρικά γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ ή να ανακαινιστούν πλήρως τα ήδη υπάρχοντα.
Οι αποκαλύψεις, όμως, σχετικά με τις ακραίες συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που μετανάστευσαν στην πάμπλουτη χώρα της Μέσης Ανατολής για να δουλέψουν στα έργα του Μουντιάλ, και τον αριθμό των εργατών που έχασαν τη ζωή τους κατά την κατασκευή τους, είναι τραγικές.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα του έγκριτου γερμανικού δικτύου ZDF, περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι πέθαναν, ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά εξαιτίας των ελλείψεων στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας.
Πολλοί μιλούν ήδη για οκτώ «αιματοβαμμένα» γήπεδα. Ποια είναι, όμως, αυτά και τι πρόκειται να συμβεί μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου;
Εθνικό Στάδιο Λουσαΐλ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό στάδιο που θα φιλοξενήσει τόσο το εναρκτήριο ματς μεταξύ Κατάρ και Ισημερινού όσο και τον μεγάλο τελικό της 18ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να ξεπεράσει τις 86 χιλιάδες θέσεις για τους θεατές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως γύρω από αυτό, ανεγέρθηκε επίσης μια ολόκληρη πόλη που είναι γεμάτη με εμπορικά κέντρα, χώρους διασκεδάσεις και πολυτελή θέρετρα.
Στάδιο Αλ Τζανούμπ
Good morning Asia.
It’s a CHAMPIONS’ morning! ⛅️ 🏆
Al-Janoub Stadium in al-Wakrah 🇶🇦 is ready for the AFC Champions League final between 🇮🇷 Persepolis and 🇰🇷 Ulsan Hyundai.
It’s a big game.#ACL2020 #ACLFinal pic.twitter.com/sVYGuI4CDR
— BabaGol (@BabaGol_) December 19, 2020
Το συγκεκριμένο στάδιο εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2019 και σχεδιάστηκε από τη Βρετανίδα, με ιρακινές ρίζες, αρχιτέκτονα Zaha Hadid, που δυστυχώς πέθανε τρία χρόνια πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών.
Το σχήμα του γηπέδου είναι εμπνευσμένο από το dau, το παραδοσιακό αραβικό ιστιοφόρο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η οροφή του μπορεί να κλείνει εντελώς και να προσφέρει κλιματισμό τόσο στις εξέδρες όσο και στο τερέν.
Στάδιο Αλ Μπαΐτ
Εκεί θα πραγματοποιηθούν και οι δύο ημιτελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από τις σκηνές των Βεδουίνων. Η χωρητικότητά του ξεπερνά τις 60 χιλιάδες θέσεις, ενώ αποτελεί μέρος ενός συγκροτήματος που περιλαμβάνει εμπορικά κέντρα, νοσοκομείο και αρκετές ακόμη δομές.
Ήταν 2010 όταν η FIFA ανακοίνωσε, προς έκπληξη αρκετών, πως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ. Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια από το καθεστώς της χώρας προκειμένου να δημιουργηθούν νέα ποδοσφαιρικά γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ ή να ανακαινιστούν πλήρως τα ήδη υπάρχοντα.
Στάδιο Αχμέτ Μπιν Αλί
🏟️ Ahmad Bin Ali Stadium
🏟️ Education City Stadium👀 Take a closer look at the @FIFAWorldCup stadiums preparing to host #ClubWC matches in Qatar 🇶🇦
ℹ️👉 https://t.co/iqMR7UzcqA pic.twitter.com/9Z906oCNtx
— FIFA.com (@FIFAcom) January 27, 2021
Το συγκεκριμένο στάδιο χτίστηκε εκ νέου πάνω στο παλιό στάδιο που υπήρχε στην περιοχή. Έχει χωρητικότητα άνω των 40 χιλιάδες θέσεων και θα φιλοξενήσει αγώνες μέχρι και τα προημιτελικά. Μετά το τέλος του Μουντιάλ, χάρη στην αφαίρεση ενός κομματιού των εξεδρών, οι θέσεις του θα πέσουν κάτω από τις 20 χιλιάδες.
Το Στάδιο Education City έχει χωρητικότητα 40.000 θεατών, ενώ θα φιλοξενήσει αγώνες μέχρι και την προημιτελική φάση του Μουντιάλ 2022. Το όνομά του προέρχεται από το σημαντικότερο πανεπιστήμιο του Κατάρ και χτίστηκε μέσα στην κύρια πανεπιστημιούπολη της Αλ Ραγιάν.
Η αρχική ιδέα ήταν να μοιάζει με διαμάντι, ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα ίσως είναι τελικά λιγότερο λαμπερό από αυτό που φαντάζονταν οι αρχιτέκτονες. Μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου πρόκειται να αποσυναρμολογηθεί και τα υλικά του να ανακυκλωθούν.
Στάδιο Αλ Τουμάμα
Βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ντόχα και μετράει περίπου 40 χιλιάδες θέσεις. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στην καφίγια, το παραδοσιακό φουλάρι που φοριέται κυρίως στον ισλαμικό κόσμο. Σε αυτό μπορεί να φτάσει κανείς μέσω γραμμής του μετρό, ενώ γύρω από αυτά είναι χτισμένα διάφορα εμπορικά κέντρα.
Διεθνές Στάδιο Καλίφα
Το συγκεκριμένο στάδιο είναι το μοναδικό στο Κατάρ που προϋπήρχε και δεν κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα εγκαίνιά του χρονολογούνται στο 1976 και θεωρείται ένας ποδοσφαιρικός μουσειακός χώρος για τη χώρα. Το 2017 έγινε μια μεγάλη ανακαίνιση, ενώ από ψηλά μοιάζει με ένα τεράστιο κοχύλι.
Στάδιο Ρας Αμπού Αμπούντ
Stadium 974 in Ras Abu Aboud Doha, Qatar is the first world transportable football Arena.
It can be transported to another country and put together.😳 pic.twitter.com/A7ixLs781M
— LB 💜🍀 (@LanreSQ) November 9, 2022
Το γήπεδο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την Ντόχα, κατά μήκος της ακτής του Περσικού Κόλπου. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα είναι ότι κατασκευάστηκε από κοντέινερ και για το λόγο αυτό θεωρείται το πιο βιώσιμο στάδιο της διοργάνωσης. Έχει χωρητικότητα 40 χιλιάδων θέσεων, ενώ πρόκειται για την πρώτη μεταφερόμενη ποδοσφαιρική αρένα στον πλανήτη.
Πηγή:oneman.gr