Home SPORTS NEWS Κολίνα: «Ίσως εξετάσουμε κανόνα… ελέους όταν η διαφορά στο σκορ είναι μεγάλη»

Κολίνα: «Ίσως εξετάσουμε κανόνα… ελέους όταν η διαφορά στο σκορ είναι μεγάλη»

Ο επικεφαλής των διαιτητών της FIFA πιστεύει ότι ο διαιτητής του Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να λυπήθηκε την ομάδα του Τεν Χαγκ κάτι που δεν ήταν βάσει των υπαρχόντων κανονισμών σωστό, αλλά ίσως θεσπιστεί στο μέλλον.

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα, επικεφαλής των διαιτητών της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, δήλωσε ότι ο Άντι Μάντλεϊ διαιτητής του Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν πρόσθεσε αρκετό χρόνο καθυστερήσεων στο τέλος του ντέρμπι, που εξελίχθηκε σε συντριβή της Γιουναίτεντ, αλλά ακολούθησε έναν άτυπο κανόνα «ελέους» που υιοθετείται συνήθως στο ερασιτεχνικό μπέιζμπολ, για να γλιτώσουν όσοι βρίσκονται σε δεινή θέση, από περισσότερη ταπείνωση.


Έξι από τα γκολ της περασμένης Κυριακής σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά ο διαιτητής Μάντλεϊ πρόσθεσε μόνο τρία λεπτά στο τέλος του αγώνα. Αν και η Premier League δεν υιοθετεί ακόμη την αυστηρή προσέγγιση της FIFA για τον επιπλέον χρόνο, όπως παρατηρήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Κολίνα πιστεύει ότι θα έπρεπε να είχαν παιχτεί περισσότερα στο «Άνφιλντ», ειδικά καθώς η διαφορά τερμάτων μπορεί να γίνει καθοριστικός παράγοντας στην τελική κατάταξη της Premier League.
Ο πολύπειρος ρέφερι δήλωσε: «Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθησαν δέκα αγώνες στην Premier League και τέσσερις αγώνες ξεπέρασαν τα 100 λεπτά [συνολικά]. Δύο από αυτά θα έπρεπε να είναι υψηλότερα από αυτό μόνο και μόνο επειδή ήταν 7-0 και 4-0 [Μπράιτον εναντίον Γουέστ Χαμ] και ο διαιτητής πιθανώς αποφάσισε να μην θεωρήσει ότι ο επιπλέον χρόνος πρέπει να δοθεί με ακρίβεια. Έξι γκολ σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο [στο Άνφιλντ]. Μπορώ να καταλάβω ότι το να δώσεις μεγαλύτερο ποσό επιπλέον χρόνου όταν είναι 7-0 είναι δύσκολο. Αλλά αν οι κανονισμοί της διοργάνωσης λένε ότι ολόκληρη η διαφορά τερμάτων είναι σχετική για την κατάταξη στο τέλος ακόμη και ένα γκολ που έχει σημειωθεί ή δεν έχει σημειωθεί μπορεί να κάνει τη διαφορά»

Ο πρόσθετος χρόνος υπολογίζεται με βάση τις διακοπές για τις αλλαγές -δέκα έγιναν στο Άνφιλντ- καθώς και τους τραυματισμούς, τους πανηγυρισμούς και τις αποφάσεις του VAR. Ένας άλλος αγώνας στην Premier League το Σαββατοκύριακο είχε 14 λεπτά πρόσθετου χρόνου, σε σύγκριση με τα τέσσερα στο Άνφιλντ (τρία στο δεύτερο ημίχρονο και ένα στο πρώτο).

Ο Κολίνα δήλωσε ότι αποδέχεται ότι η «κοινή λογική» μπορεί να ήταν ένας παράγοντας για την απόφαση του ρέφερι του ντέρμπι,δεδομένου του σκορ και ότι η FIFA μπορεί στο μέλλον να εξετάσει αν θα πρέπει να εφαρμοστεί ένας κανόνας… ελέους, όπως αυτός που χρησιμοποιείται στο ερασιτεχνικό μπέιζμπολ. «Ίσως στο μέλλον να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να πούμε ότι δεν πρέπει να δίνεται επιπλέον χρόνος στο τέλος του αγώνα αν υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη από Χ γκολ μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι στους νόμους του παιχνιδιού. Τώρα είναι κοινή λογική – αλλά η κοινή λογική δεν είναι κοινή λογική αν επηρεάζει κάποιον. Στο παιχνίδι Ισπανία – Κόστα Ρίκα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Ισπανία προηγήθηκε με 6-0 και δόθηκαν οκτώ λεπτά έξτρα χρόνου.. Η Ισπανία πέτυχε ένα [ακόμη] γκολ στην παράταση [για να κάνει το 7-0] και αυτό το γκολ θα μπορούσε να είχε στοιχίσει στην Ισπανία ή στην Κόστα Ρίκα την πρόκριση στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης».

Πηγή:Gazzetta.gr