Κύκλωμα που προκαθόριζε αποτελέσματα εξαρθρώθηκε και στη τσεχία και τη Σλοβακία, με τις αρχές να προχωρούν 12 συλλήψεις ποδοσφαιριστών πριν από μερικές ημέρες, σε συντονισμένη κοινή έρευνα που έγινε στις δυο χώρες. Για το θέμα εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση και παγκόσμιο συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών (FIFPro)!
Οι τέσσερις εκ των συλληφθέντων είναι μάλιστα εν ενεργεία παίκτες της Ντουνάισκα Στρέντα, ομάδα της πρέμιερ Σλοβακία. Μπορεί όμως σύμφωνα με τον Τύπο των δυο χωρών οι αρχές να εστιάζουν τις έρευνες κυρίως σε «στήσιμο» αγώνων των μικρότερων κατηγοριών, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν ενδείξεις για επηρεασμό αποτελεσμάτων και στις πρώτες κατηγορίες της Σλοβακίας και της Τσεχίας.
Σάλος έχει προκαλέσει το γεγονός πως η εφημερίδα «SME» της Σλοβακίας δημοσίευσε και το όνομα ενός εκ των ποδοσφαιριστών, που έχουν συλληφθεί και φέρεται να είναι ο πρώην διεθνής Σλοβάκος Ιβάν Χόντουρ.
Οι αρχές έχουν στα… χέρια τους 19 αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι. Ο αρχηγός της αστυνομίας, έκανε γνωστό πως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος είναι ένας Ασιάτης. Ο συγκεκριμένος φέρεται να «έστηνε» τα ματς περίπου 15 λεπτά μετά τη σέντρα, και για τις «αμοιβές» των παικτών που ήταν στον… κόλπο, αποφάσιζε μετά το τέλος των αναμετρήσεων…
Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στην ανάκριση και οι κατηγορούμενοι
για δωροδοκία απειλούνται με φυλάκιση δύο έως πέντε ετών. Όσοι αποδειχθεί ότι χρηματίστηκαν για αυτό τον σκοπό απειλούνται με φυλάκιση έως και 8 έτη.
Όπως αναφέραμε θέση πήρε και η FIFPro στέκεται στη σημασία του να καταπολεμηθεί η μάστιγα των «στημένων», θεωρώντας μάλιστα του παίκτες θύματα στην όλη υπόθεση!
Η ανακοίνωση της FIFPr αναφέρει:
«Συνολικά 12 νυν και πρώην ποδοσφαιριστές στην Τσεχία και τη Σλοβακία, συμπεριλαμβανομένων μερικών που έχουν αγωνιστεί στις κορυφαίες κατηγορίες των δύο χωρών, ανακρίθηκαν και συνελήφθησαν από τις αρχές κατηγορούμενοι για δωροδοκία και δωροληψία.
Το στήσιμο αγώνων είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να σημειώνεται και να καταδιώκεται με τον εντονότερο τρόπο, αφού σχετίζεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα, έτσι οι αρχές επιβολής του νόμου οφείλουν να εντοπίζονται οι εγκληματίες που είναι υπεύθυνοι για τις απαρχές αυτού του σκανδάλου.
Τις περισσότερες φορές οι ποδοσφαιριστές πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν θύματα παρά σαν θύτες, είναι το τέλος μίας αλυσίδας που ξεκινάει από άλλους και η άποψη της FIFpro είναι πως κάθε τέτοιο γεγονός πρέπει να ερευνάται σε βάθος.
Η FIFpro από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει το στήσιμο παιχνιδιών, αλλά επιθυμεί να υποστηρίξει τους ποδοσφαιριστές στη Σλοβακία με το πρόγραμμα επιμόρφωσης και πρόληψης Don’t Fix It, το οποίο η FIFpro ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μπρίκμπεκ του Λονδίνου, την UEFA και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το ότι δεν υπάρχει Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών στη Σλοβακία, η FIFpro θα υποστηρίξει τους εκεί ποδοσφαιριστές.
Η FIFpro θα διασφαλίσει πως τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών θα γίνουν σεβαστά και θα επιμείνει πως πρέπει να τιμωρηθούν οι εμπνευστές του σκανδάλου».
Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr