Home TOP NEWS Τα πεπραγμένα του Γέσπερ Γιάνσον, μετά που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια

Τα πεπραγμένα του Γέσπερ Γιάνσον, μετά που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια


Από το 1988 μέχρι το 2008 έπαιξε ποδόσφαιρο ο Γέσπερ Γιάνσον. Ήταν αμυντικός ποδοσφαιριστής και στην καριέρα του δεν κατέγραψε ιδιαίτερες διακρίσεις αν και έφυγε για λίγο από τη Σουηδία για να παίξει στο Βέλγιο και την Γκενκ ενώ είχε πάει και στη Νορβηγία για λογαριασμό της Στάμπαεκ.

Είχε πάντως συμμετοχές με τις μικρές εθνικές της Σουηδίας ενώ στην Εθνική του ομάδα έπαιξε μόνο μία φορά.

Όταν αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια, το 2008, δεν αποχώρησε από το ποδόσφαιρο. Ανέλαβε το πόστο του διευθυντή ποδοσφαίρου στη Χέλσιμποργκ. Την πρώτη του χρονιά η ομάδα του τερμάτισε στην 8η θέση, την αμέσως επόμενη στη 2η και το 2011 κατέκτησε το πρωτάθλημα, το 5ο στην ιστορία της ύστερα από 12 χρόνια. Η Χέλσιμποργκ μάλιστα έπαιξε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Η συνέχεια για την Χέλσιμποργκ δεν ήταν ανάλογη με την ομάδα του να τερματίζει στη μέση της βαθμολογίας. Τον Μάιο του του 2015 μετακόμισε στη Δανία για να δουλέψει ως διευθυντής του τμήματος σκάουτινγκ της Κοπεγχάγης. Εκείνη τη χρονιά η ομάδα στην οποία εργάστηκε κατέκτησε τον τίτλο. Επιτυχία του ήταν η επιλογή του Παραγουανού Φεντερίκο Σανταντέρ, ο οποίος αποκτήθηκε 3,5 εκατομμύρια από την Γκουαράνι, για να πωληθεί 3 χρόνια μετά 6,5 εκ. στη Μπολόνια. Εκείνη τη χρονιά η Κοπεγχάγη είχε αποκτήσει τον Ρόμπιν Όλσεν από τον ΠΑΟΚ, αλλά και τον Τόμας Καμίνσκι, γνωστό μας από το πέρασμα του στην Ανόρθωση, από την Άντερλεχτ.

Ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε να επαναπατριστεί. Η Χάμαρμπι, ιδιοκτησίας Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, τον προσέλαβε για να αναλάβει το πόστο του Διευθυντή ποδοσφαίρου της ομάδας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η ομάδα του σταθεροποιήθηκε ανάμεσα στις δυνατές ομάδες του πρωταθλήματος, ενώ το 2019 έχασε για έναν πόντο το πρωτάθλημα από την Τζουργκάρντεν. Κατέγραψε δύο δεύτερες θέσεις και κατέκτησε ένα κύπελλο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως την τελευταία τριετία η Χάμμαρμπι συμμετέχει στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Το προηγούμενο καλοκαίρι πάντως έφτασε μέχρι τα πλέι-οφ του Κόνφερενς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα ημιφιναλίστ Βασιλεία.

Σημαντικό είναι να τονιστεί πως συνέβαλε στο να βελτιωθούν τα οικονομικά της Χάμαρμπι αφού μόνο στην περσινή χρονιά η πωλήθηκαν ποδοσφαιριστές της για να καρπωθεί 12 εκ. Ευρώ.