Πολύ πριν γίνει μόδα να αγωνίζεται ένας σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στη Σαουδική Αραβία, ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε δοκιμάσει την τύχη του στη Μέση Ανατολή, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν σίγουρα ξεχωριστός για πολλούς λόγους, είτε αγωνιστικούς είτε όχι. Ένας από αυτούς ήταν και το γεγονός ότι πήγε στη Σαουδική Αραβία, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, πολύ πριν φτάσουμε στο σήμερα, όπου η μετοίκηση πολλών παγκόσμιων αστέρων εκεί έχει μετατραπεί σε ένα συνηθισμένο φαινόμενο.
Αποτέλεσε τον πρώτο πραγματικό σταρ που φόρεσε τη φανέλα αραβικού συλλόγου, αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Αλ Αχλί, το 1987. Η παρουσία του, βέβαια, ήταν βραχυπρόθεσμη, μια και παραβρέθηκε στην Τζέντα, για τον εορτασμό των 50 χρόνων του συλλόγου. Αντίπαλος η Μπρόντμπι από τη Δανία, με την μικρή γεύση που πήραν όσοι βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο γήπεδο να αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από αρκετή. 3 ασίστ και 2 γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο, με την Αλ Αχλί να επικρατεί 5-2 και τον κόσμο να μένει άναυδος με τις ποδοσφαιρικές ικανότητες του «Pibe de Oro» αλλά και την αγάπη του για το ποδόσφαιρο.
Οι αντιδράσεις από την Ιταλία και τη Νάπολι ήταν αρκετά έντονες. Υπήρξε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο αστέρι της ομάδας πήγε στη Σαουδική Αραβία για ένα παιχνίδι… τιμής ένεκεν, αλλά οι πρωταθλητές Ιταλίας δεν μπορούσαν να κάνουν απολύτως τίποτα. Ο Μαραντόνα έκανε κυριολεκτικά ό,τι ήθελε. Και μέσα, αλλά και έξω από το γήπεδο. Μάλιστα, οι δρόμοι του «Ντιεγκίτο» και του Αραβικού κόσμου συναντήθηκαν ξανά.
24 χρόνια αργότερα, το 2011, ο Μαραντόνα κάνει το μεγάλο βήμα, αναλαμβάνοντας τεχνική ηγεσία της Αλ Βασλ. Ο χαμός που έγινε, κατά το πρώτο του παιχνίδι ως προπονητής στη Δυτική Ασία, με αντίπαλο την Αλ Τζαζίρα, το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, είναι το πιο ενδεικτικό σκηνικό της λατρείας των Αράβων προς τον Αργεντινό σούπερ σταρ.
Τα μικρόφωνα που τοποθετήθηκαν μπροστά του, στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα, ήταν αμέτρητα και εκείνος απαντούσε με χαμόγελο σε κάθε ερώτηση. Η θητεία του άρχισε με ήττα 4-3 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012, μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, εκεί όπου η Αλ Βασλ κατετάγη όγδοη. Δεν είχε τον ίδιο ντόρο η πορεία του στην Φουτζάιρα το 2017, αποχωρώντας ένα χρόνο αργότερα, μια και δεν μπόρεσε να την προβιβάσει από τη δεύτερη κατηγορία της Σαουδικής Αραβίας στην πρώτη.
Οι δηλώσεις του συμπαίκτη του στα Μουντιάλ του 1982 και του 1990 με την Αργεντινή, αλλά και συνεργάτη του στην Αλ Βασλ, Γκάμπριελ Καλντερόν, πάντως, τα λένε όλα για την πρώτη παρουσία του στη Μέση Ανατολή, ως τεχνικός. «Όταν τον είχες στην ομάδα σου ήξερες ότι όλα είναι δυνατά. Ως προπονητής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήξερε πως δε είχε εύκολο έργο. Ωστόσο, παρ’ όλο που βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης, του άρεσε απλά το ποδόσφαιρο. Να είναι κοντά στους παίκτες και να προσπαθεί να τους βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Είχε πολλές ευχάριστες αναμνήσεις από τον ένα χρόνο που πέρασε εκεί και ξέρω ότι οι οπαδοί τον αγάπησαν εξίσου», αναφέρει ο Αργεντινός, δείχνοντας πόσο ξεχωριστός ήταν, σε κάθε του πτυχή, ο Μαραντόνα.
Πηγή:sport-fm.gr