Home ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ; Μα πως και που…; (Του Χρήστου Ζαβού)

Μα πως και που…; (Του Χρήστου Ζαβού)


Καταθέτει την άποψη του ο αθλητικός συντάκτης της ιστοσελίδας 24sports.com.cy, Χρήστος Ζαβός, για το χθεσινό παιχνίδι αλλά και αυτά που παρουσιάζει έως τώρα η ΟΜΟΝΟΙΑ.

Το άρθρο:

Ήταν καθοριστική; Ήταν. Άλλαξε τα δεδομένα; Τ’ άλλαξε. Θα μπορούσε να ήταν η έκβαση διαφορετική; Θα μπορούσε.
Στην τελική, τα ερωτήματα μα και οι απαντήσεις σε σχέση με την φάση του 25’ και την αποβολή του Κούσουλου δεν επιδέχονται και πολλών ερμηνειών. Κανείς δεν διαφωνεί ότι καθόρισε σε μεγάλο βαθμό το ματς.

Από την άλλη όμως δεν συνέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος, ούτε και δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά. Είναι μέρος του ματς και το παιγνίδι συνεχίζεται.

Γι’ αυτό συνεχίστηκε και μάλιστα η Ομόνοια ισοφάρισε με γκολ που βγαίνει μέσα από τον πίνακα της τακτικής και τις προπονήσεις στο Ηλίας Πούλλος.

Κάθετη Μπέζους στο χώρο και κτύπημα Κακουλλή στην πλάτη της άμυνας. Αν υπάρχει κάτι νέο φέτος στην Ομόνοια, επιθετικά τουλάχιστον είναι αυτό ακριβώς. Το «πρότζεκτ Κακουλλή». Το οποίο μάλιστα πρότζεκτ τέθηκε σε λειτουργεία και αρίστευσε μες στο γήπεδο των Δανών.

Αν όμως κάτι αρίστευσε, κάτι άλλο κατέρρευσε για να έρθει η πεντάρα. Και αυτό ήταν η άμυνα. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλη λέξη πέραν του ΤΡΑΓΙΚΗ. Πάει χρόνια να δούμε τέτοιο σούργελο και ας έχει την δικαιολογία ότι έπαιζαν με παίκτη λιγότερο.

Η Ομόνοια τα τελευταία χρόνια έπαιξε με καλύτερες ομάδες απ’ ότι η Μίντιλαντ και δεν παρουσίασε ποτέ τέτοια εικόνα πίσω.

Δεν ξέρω αν είναι καλός παίκτης ο Κουλιμπαλί , ούτε και γνωρίζω τι είδαν πάνω του, ούτε και πόσο καιρό θα του πάρει να δέσει μες στην ομάδα, μα χθες ήταν γαμώτο ΤΡΑΓΙΚΟΣ. Και αν κανείς ήλπιζε ότι θα τον σώσει ο Λάγκ, και αυτός ήταν το ίδιο και χειρότερος.

Και στις πέντε φάσεις των γκολ έχουν ευθύνη όπως και οι υπόλοιποι που συμμετέχουν σ’ αυτό που λέμε αμυντικό κομμάτι. Άμα δε υπολογίσεις τι έκοψε ο Φαμπιάνο και πόσες φορές απείλησαν οι δαίμονες των Δανών, ο αμυντικός μηχανισμός και δη το κέντρο του, ήταν «δύο δεκάρες η βιολέτα, τσιγκολελέτα, τσιγκολελέτα».

Στην καθοριστική φάση του 25’ ο Τσάρλς που παίρνει την κάθετη από τον Σιμσίρ κινείται στο κέντρο της άμυνας της Ομόνοιας, ο Κουλιμπαλί που τον έχει από πίσω δεν κινείται προς αυτόν ενώ ο Κούσουλος τρέχει να καλύψει το κενό μεταξύ των στόπερ.

Στο δεύτερο γκολ των Δανών, ο Φρανγκουλίνο σκοράρει ανάμεσα στο στόπερ Λάγκ και τον αριστερό μπακ, Λέζιακς, αφού πρώτα πηδάει ο Κουλιμπαλί πιάνοντας αέρα.

Στο τρίτο γκολ το ρήγμα, ναι μεν έρχεται από αριστερά με τον μάγο Τούρκο που κάνει γιογιό τη δεξιά γραμμή της ομάδας, μα και πάλι η εκτέλεση έρχεται μέσα από το κέντρο της άμυνας. Μόνος του ο Παουλίνιο, μόνος του και ο Φραγκολίνο  που έρχεται και πάλι πίσω από τον Λάγκ.

Το τέταρτο γκολ των Δανών, πετυχαίνετε και πάλι από το κέντρο της άμυνας, καθότι ο δαιμόνιος Φρανγκολίνο πιάνει το ξερό σουτ ανάμεσα και πάλι τα δύο στόπερ. Ο Κουλιμπαλί όπως και σε όλο το ματς, πάλι είχε λάθος αντίληψη, κακές τοποθετήσεις μ’ αποτέλεσμα να βρίσκεται καθυστερημένα στο χώρο. Το ίδιο και ο Λάγκ που απλά υιοθετεί την τραγικότητα.

Και ναι σωστά το καταλάβετε το πέμπτο γκολ, έρχεται μετά από σουτ μπροστά από τα δύο στόπερ. Τραγικά πράγματα.

Και κάπως έτσι απαντώνται τα ερωτήματα που αναγράφονται στον τίτλο. Με τέτοιο αμυντικό μηχανισμό, δεν πας πουθενά. Ούτε και στην Κύπρο πόσο μάλλον στην Ευρώπη. Δηλαδή είναι μαλάκες οι Δανοί που φόρτωσαν την ομάδα παικταράδες από τη μέση και μπροστά και εσύ γέμισες πίσω την ομάδα με Κουλιμπαλί;

Η Ομόνοια δεν άξιζε και δικαίως δεν μπήκε στους ομίλους. Όποιος θέλει ν’ αναπαυτεί σε υποθετικά σενάρια… ας ανάψει το air condition να μην ζεσταίνεται κιόλας.

Γνωρίζω και κατανοώ ότι το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και οι ευθύνες είναι συλλογικές. Δεν άνηκα και δεν ανήκω στην κυπριακή σχολή σκέψης ότι φταίει ένας και μόνο και καλό θα ήταν να λιθοβολιστεί.

Επί τούτου ο αμυντικός μηχανισμός που παρουσιάστηκε στη Δανία είναι ευθύνη του Σοφρώνη, τα δύο βασικά γρανάζια του, Κουλιμπαλί και Λάγκ ήταν στο γάμο του καραγκιόζη ενώ η απόφαση για να έρθει ο πρώτος ως ο βασικός στόπερ της ομάδας, έχει ήδη υποστεί σοβαρά ρήγματα. Είναι μεν υπό αξιολόγηση μα τα πρώτα δείγματα δεν επιτρέπουν σε κανένα να τοποθετήσει θετικό πρόσημο, ούτε και να το διανοηθεί.

Αν πάντως τα ερωτήματα που αναγράφονται στον τίτλο του κειμένου απαντήθηκαν, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση μιας άλλης ερώτησης πολύ πιο βασικής για τη φετινή πορεία της Ομόνοιας.