Home TOP NEWS Τριπλό ασυμβίβαστο και θέμα ενδεχόμενης χειραγώγησης του πρωταθλήματος στο πόρισμα

Τριπλό ασυμβίβαστο και θέμα ενδεχόμενης χειραγώγησης του πρωταθλήματος στο πόρισμα


Εξαιρετικά επιβαρυντικό είναι για τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γιώργο Κούμα, το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών που διόρισε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού για να εξετάσουν κατά πόσον προκύπτει ασυμβίβαστο σε σχέση με τις ιδιότητες του ως αθλητικού παράγοντα και επιχειρηματία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο «Φ», οι μαρτυρίες είναι τέτοιες που δεν αφήνουν αμφιβολία για το ασυμβίβαστο (υπάρχουν σαφείς αναφορές), ενώ φαίνεται να καθιστούν δυνατή ακόμη και τη χειραγώγηση του πρωταθλήματος. Γι’ αυτή την τελευταία αναφορά περί αλλοίωσης του αποτελέσματος του πρωταθλήματος, μάλιστα, υπάρχουν πολλές και ξεκάθαρες επισημάνσεις στο πόρισμα. Συγκεκριμένα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυπριακού ποδοσφαίρου, στη βάση μαρτυριών, φέρεται να διαμοίραζε χρήματα στις ομάδες, τα οποία προέκυπταν από πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους στην ΑΤΗΚ (Cytavision), όπως ο ίδιος ήθελε. Δηλαδή, έδινε όσα αποφάσιζε στις ομάδες.

Από το ερευνητικό έργο των νομικών Ηλία Στεφάνου και Ευθύμιου Θ. Ευθυμίου, προέκυψε μαρτυρικό υλικό για ασυμβίβαστο σε τρεις –τουλάχιστον- περιπτώσεις και κατά παράβαση του άρθρου 14 του Νόμου Περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων.

Αυτό το ασυμβίβαστο έχει να κάνει με την ιδιότητα του κ. Κούμα ως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΚΟΠ, σε συνάρτηση με τις πολλαπλές του ιδιότητες ως επιχειρηματίας που εμπορεύεται τηλεοπτικά δικαιώματα, παραγωγή αθλητικού τηλεοπτικού προϊόντος, καθώς και ως άτομο με συμφέροντα σε εταιρεία που ασχολείται με πρακτόρευση (agent) αθλητών και σωματείων.

Το ασυμβίβαστο έχει πολύ πιο σοβαρές διαστάσεις, όπως φέρονται να σημειώνουν και στην έκθεσή τους οι ερευνώντες λειτουργοί. Με βάση μαρτυρίες που συγκέντρωσαν, ο κ. Γιώργος Κούμας, χάρη σ’ αυτές τις ιδιότητες, διαμοίραζε ως πρόεδρος της ΚΟΠ τα χρήματα τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε ομάδες «κατά το δοκούν», φαινόμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει την τελική κατάταξη του πρωταθλήματος.

Παραθέτουμε τις πληροφορίες μας για τα όσα φέρονται να καταγράφονται στο πόρισμα των δύο νομικών που διαβιβάστηκε προχθές στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού:

> Αφού πρώτα σημειώνονται οι επαγγελματικές/επιχειρηματικές ιδιότητες του κ. Κούμα, η συνεργασία του με την ΑΤΗΚ (ως πρόεδρος της ΚΟΠ και ως επιχειρηματίας) και η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων που συμμετείχαν στην ΚΟΠ TV, αναφέρεται ότι προκύπτει και στην πράξη το ασυμβίβαστο. Για τον κίνδυνο χειραγώγησης του πρωταθλήματος, οι ερευνώντες λειτουργοί φέρονται να σημειώνουν στο πόρισμά τους ότι δεν έχει να κάνει μόνο με συγκεκριμένο αγώνα, αλλά με ολόκληρο το ευ αγωνίζεσθαι και το πρωτάθλημα, εξηγώντας πως βάσει της μαρτυρίας, ομάδες λάμβαναν χρήματα κατά παράβαση των συμφωνιών είτε ποσοτικά είτε χρονικά, με τρόπο ώστε να δημιουργείται αθέμιτο πλεονέκτημα υπέρ κάποιων συλλόγων.

> Σε άλλο σημείο φαίνεται να γίνεται ειδικότερη αναφορά περί μαρτυρίας ότι τα χρήματα που δίδονταν από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CytaVision) στην ΚΟΠ για παραχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων ομάδων, τα μοίραζε η ΚΟΠ, χρονικά και ποσοτικά, κατά τη βούληση του προέδρου της Γιώργου Κούμα.

> Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας υπάρχει άλλη αναφορά σε μαρτυρία που αναφέρει ότι η ΚΟΠ δρούσε κατά τη βούληση και την επίβλεψη του κ. Κούμα. Σημειώνεται ακόμη πως ο ίδιος λάμβανε εκ μέρους των ομάδων τα εκατομμύρια της CytaVision από τις συμφωνίες των τηλεοπτικών και τη χορηγία και τα διένειμε πλέον όπως ήθελε. Ακόμη γίνεται επίκληση σε μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία «υπήρξαν περιπτώσεις που δόθηκαν χρήματα της CytaVision με οδηγίες του προέδρου της ΚΟΠ κατά παράβαση των συμφωνιών με τις ομάδες».

> Επιπλέον, προβάλλεται η θέση ότι η παροχή χρημάτων σε ομάδες κατά παράβαση των συμφωνιών, αλλάζει τις ισορροπίες σε μια διοργάνωση, δίδοντας αθέμιτο πλεονέκτημα σε κάποιες ομάδες έναντι των υπολοίπων. Δηλαδή, τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά.

€200.000 μπόνους

Πληροφορίες μας, εξάλλου, αναφέρουν ενδεικτικά πως σε ομάδα παραχωρήθηκε ως μπόνους το ποσό των €200.000, χωρίς εύλογη αιτία και μάλιστα τη στιγμή που ο συγκεκριμένος σύλλογος είχε συμπεριληφθεί σε κόκκινους φακέλους. Συμμετείχε, δηλαδή, σε παιχνίδια με αξιοπερίεργη στοιχηματική δραστηριότητα.

Εισηγήσεις

Οι ερευνώντες λειτουργοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», εισηγούνται διαβίβαση του πορίσματός τους στον Γενικό Εισαγγελέα, προκειμένου να αποφασιστεί κατά πόσον θα διεξαχθεί διερεύνηση (ποινικού χαρακτήρα) από την Αστυνομία στη βάση των ευρημάτων για το ασυμβίβαστο. Εισηγούνται, ακόμη, να διαβιβαστεί το πόρισμα στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΠ για να εξετάσει το ασυμβίβαστο του πρόεδρού της. Να σημειωθεί ότι το καταστατικό της Ομοσπονδίας, απαγορεύει το ασυμβίβαστο.

«Σωρεία παραβιάσεων νομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων»

Μετά από τη χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού για το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών και το ασυμβίβαστο που προκύπτει για τον Γιώργο Κούμα, οι δικηγόροι του τελευταίου εξέδωσαν ανακοίνωση. Οι Χρίστος Τριανταφυλλίδης και Μάριος Ορφανίδης, στη γραπτή τους τοποθέτηση, υποστηρίζουν πως παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του πελάτη τους. Σημειώνουν:

«Υπό την ιδιότητα μας ως Δικηγόροι του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κ. Γεώργιου Κούμα έχει περιέλθει εις γνώση μας η ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Σε αυτό το στάδιο δεν επιθυμούμε να σχολιάσουμε την ανακοίνωση δεδομένου ότι το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών δεν είναι εις γνώση μας. Περιοριζόμεθα να αναφέρουμε ότι κατά την διαδικασία της έρευνας έχουν περιέλθει εις γνώση μας σωρεία παραβιάσεων τόσο των νομικών όσο και των συνταγματικών δικαιωμάτων του πελάτου μας καθώς επίσης και ότι έχει συνταχθεί ένα πόρισμα χωρίς να ληφθεί η θέση του πελάτου μας και άλλων λειτουργών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Διευκρινίζεται ότι η θέση των δεν ελήφθει διότι οι ερευνώντες λειτουργοί αρνούντο να απαντήσουν ερωτήματα τα οποία τους ετέθησαν επανειλημμένα όταν καλούσαν τόσο τον πελάτη μας όσο και τους εν λόγω λειτουργούς της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να τοποθετηθούν. Οι απαντήσεις εις τα εν λόγω ερωτήματα ήτο άκρως απαραίτητες ούτως ώστε η διαδικασία να συνάδει με στοιχειώδεις κανόνες νομιμότητας. Επιφυλάττουμε το δικαίωμα να επανέλθουμε μετά που θα μας κοινοποιηθεί το περιεχόμενο του πορίσματος αλλά και η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού».

Τις πιο πάνω θέσεις απέρριψε κατηγορηματικά η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού σε ανακοίνωση της αργά χθες το βράδυ. «Οι Ερευνώντες Λειτουργοί της Επιτροπής έδωσαν επανειλημμένως την ευκαιρία τόσο στον κύριο Κούμα όσο και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον κ. Κούμα να προσέλθουν σε αυτούς και να καταθέσουν ότι γνωρίζουν, πλην όμως αυτοί επέλεξαν να μην το πράξουν», είναι η χαρακτηριστική αναφορά. «Ουδέποτε έχουν τεθεί σε κίνδυνο οποιαδήποτε δικαιώματα οποιουδήποτε προσώπου που βρίσκεται υπό διερεύνηση» σημειώνεται μεταξύ άλλων, ενώ προστίθεται ότι «η άρνηση του ελεγχόμενου να καταθέσει στηριζόμενος σε διάφορες προφάσεις δεν θα αποτελέσει ποτέ τροχοπέδη». Διευκρίνισαν ακόμη ότι «οι Ερευνώντες Λειτουργοί δεν επιτρέπεται να απαντούν σε ερωτήσεις» των προσώπων για τα οποία γίνεται έρευνα.

Φάνης Μακρίδης – Φιλελεύθερος