Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Έχουν και αυτοί μερίδιο

Έχουν και αυτοί μερίδιο

img_9834


Του Χριστόφορου Χριστοφή / “ΠΟΛΙΤΗΣ”

Ασφαλώς και ο προπονητής σε μία ομάδα έχει πάντα το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία και τη μεγαλύτερη ευθύνη στην αποτυχία.

Αυτό ισχύει και στην Ομόνοια. Ο Τόνι Σαβέφσκι ήταν στο μάτι του κυκλώνα στους πρώτους μήνες και τώρα είναι ο «αρχιτέκτονας». Είναι άδικο όμως και για κάποιους που είναι δίπλα του, οι οποίοι έχουν σημαντικό μερίδιο στην αγωνιστική άνοδο της ομάδας, τόσο πέρσι αλλά κυρίως φέτος.

Αναφερόμαστε στους βοηθούς του, Σοφόκλη Σοφοκλέους και Χριστόφορο Κόλα, τον προπονητή φυσικής κατάστασης Άλεξ Κάθερες ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά με τον βοηθό του Ονησίφορο Ονησιφόρου, τον προπονητή τερματοφυλάκων Χριστόφορο Λοΐζου, αλλά και όσους καθημερινά βρίσκονται στις προπονήσεις και βοηθούν τους παίκτες (μασέρ, φροντιστές κ.α.).

Φαίνεται το έργο του
Ο Σοφόκλης Σοφοκλέους βρίσκεται στην Ομόνοια εδώ και δυόμισι χρόνια. Όσες φορές χρειάστηκε να αντικαταστήσει τον εκάστοτε προπονητή, φανέρωσε τις προπονητικές του ικανότητες. Είχε μεγάλο μερίδιο στο κτίσιμο της περσινής ομάδας και την έλευση παικτών μεγάλης κλάσης όπως οι Αντράντε, Ασίς και Σκέμπρι. Και φέτος βοήθησε αρκετά σε αυτό το κομμάτι και γενικά δίνει αρκετές συμβουλές στον προπονητή, ο οποίος δεν διστάζει να τον ρωτήσει. Γνωρίζει πολύ καλά τα αποδυτήρια και αυτό είναι θετικό.

Ο μόνος που έφερε
Ο Χριστόφορος Κόλα ήρθε μαζί με τον Τόνι Σαβέφσκι και ήταν ο μόνος συνεργάτης που εισηγήθηκε ο Σκοπιανός. Για να τον φέρει σημαίνει ήξερε πολύ καλά τι μπορεί να κάνει. Έχει και ρόλο σκάουτερ και «διαβάζει» κυρίως τους αντιπάλους πριν από τα παιχνίδια. Μαζί με τον Σοφόκλη Σοφοκλέους έχουν μπει «σωματοφύλακες» μπροστά στον Σαβέφσκι και μαζί οι τρεις έχουν φτιάξει ένα δυνατό προπονητικό τιμ.

Κάνει τη διαφορά
Όλοι θυμόμαστε την περσινή χρονιά και τις απίστευτες φυσικές δυνάμεις που έδειξε η ομάδα στα τελευταία στάδια. Φυσικά αυτή η πορεία είχε την υπογραφεί του Άλεξ Κάσερες, ο οποίος επανεντάχθηκε στο τεχνικό επιτελείο της Ομόνοιας το καλοκαίρι του 2012. Εργάστηκε στην Ομόνοια και την περίοδο 2009-2010, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα (ένα από καλά που άφησε ο Λεμονής). Διετέλεσε για ένα διάστημα και προπονητής στην ομάδα U15 της Ομόνοιας.
Η καριέρα του Ουρουγουανού περιλαμβάνει επιτυχίες στον Ολυμπιακό Πειραιώς, ενώ προτού ενσωματωθεί εκ νέου στην Ομόνοια, υπήρξε προπονητής στην ακαδημία της ομάδας του Πειραιά. Όσοι τον βλέπουν να δουλεύει μένουν με το στόμα ανοικτό και το γεγονός ότι έχει το UEFA Pro δείχνει ότι δεν είναι απλά γυμναστής, αλλά και άνθρωπος που γνωρίζει καλά το αντικείμενο.

Ο Ονησίφορος Ονησιφόρου έχει πολλά να μάθει δίπλα του. Ο τελευταίος είναι ο βοηθός του και έχει και αυτός το μερίδιό του…

Η δουλειά του φαίνεται
Ο Χριστόφορος Λοΐζου επέστρεψε φέτος στην Ομόνοια και το ρεκόρ που πάει να κάνει ο Μορέιρα έχει και τη δική του σφραγίδα. Κατά την εξαετή προηγούμενη θητεία του στην Ομόνοια, έδειξε τη δουλειά του και η φυγή του την περσινή χρονιά (ήρθε ο Τόσκας), φάνηκε. Οι πράσινοι ταλαιπωρήθηκαν πολύ στον «άσο». Είναι άνθρωπος που γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει και το πράττει όσο καλύτερα μπορεί.