Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η Ομιλία του Στέλιου Μυλωνά στην Γ.Σ.

Η Ομιλία του Στέλιου Μυλωνά στην Γ.Σ.

img_0212


Αγαπητά Μέλη,

Σας καλωσορίζω στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας.

Δυστυχώς, οι συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στο Σωματείο μας, οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο στην απόφαση για διεξαγωγή Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ούτως ώστε τα μέλη του Σωματείου μας να αποφασίσουν για το κατά πόσο θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές ή εάν θα είναι προς το συμφέρον της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να εξαντλήσει το Διοικητικό Συμβούλιο τη θητεία του κανονικά, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2014.

Αρχικά, η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση είχε αποφασιστεί πως θα ήταν Εκλογική, ωστόσο λόγο των συνθηκών που επικράτησαν λίγες μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας της υποβολής υποψηφιοτήτων – και αφού πρώτα διάφορα άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να υποβάλουν υποψηφιότητα – το Δ.Σ. έκρινε σε έκτακτη συνεδρία του πως αυτό εμπόδιζε την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν υπό αυτές τις συνθήκες.

Σε αυτό το θέμα και στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή μας την απόφαση θα αναφερθώ σε ξεχωριστή Εισήγηση μου στην συνέχεια.

Κρίνουμε όμως απαραίτητο ως Δ.Σ. να κάνουμε πρώτα από όλα ένα απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων του Δ.Σ. και να παρουσιάσουμε στα μέλη μας τη δουλειά που έγινε τους τελευταίους 14 μήνες.

2. Αναφορά στο Ιστορικό.
Κάνοντας τον απολογισμό του παρόντος Δ.Σ. πρέπει να θέσουμε το εξής ερώτημα:

Ποια ήταν η κατάσταση του σωματείου μας όταν την παρέλαβε το παρόν Δ.Σ. τον Σεπτέμβριο του 2012 και ποια είναι σήμερα;

Θέλω να υπενθυμίσω στα μέλη μας τη κατάσταση που περιήλθε το σωματείο το Σεπτέμβριο του 2012. Ο πρώην πρόεδρος είχε ουσιαστικά αποχωρήσει χωρίς προειδοποίηση και το σωματείο παρέμεινε ακέφαλο και εκτεθειμένο σε χίλια δυο προβλήματα

Κατά συνέπεια το έργο το δικό μου ως προέδρου αλλά και των συνεργατών μου μελών του Δ.Σ. πρέπει να κριθεί από τη στιγμή που αναλάβαμε την πραγματική ευθύνη διοίκησης του σωματείου και που με δικές μας αποφάσεις καθορίζαμε την τύχη και το μέλλον του.

Δεν υπήρχε κανένας να αναλάβει τότε τη διακυβέρνηση του σωματείου το οποίο είχε ενώπιον του τα κριτήρια Σεπτέμβριου 2012 και χρειαζόταν άμεσα 1,500,000 εκ ευρώ περίπου. Αν περιέγραφα την κατάσταση ως τραγική θα ήταν λίγο.

Εκείνες τις δύσκολες ώρες αποδέχτηκα, μετά από παρότρυνση και στήριξη των συνεργατών μου, να τεθώ επικεφαλής του σωματείου ως προεδρεύων. Δεν ήταν εύκολη απόφαση όμως έκρινα ότι δεν είχα επιλογή. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ούτως ώστε να γίνει ομαλή διαδοχή χωρίς να προκληθεί πανικός στη ποδοσφαιρική ομάδα.

Πρέπει να μην ξεχνούμε ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι κατά κύριο λόγο ένα ποδοσφαιρικό σωματείο με ομάδα που πάντα πρωταγωνιστεί. Κάθε απόφαση της διοίκησης, κάθε δήλωση μας δυνατό να έχει αντίκτυπο στους ποδοσφαιριστές, στο τεχνικό team και γενικά στο όλο οικοδόμημα. Επομένως έχουμε ευθύνη, έστω και εάν πρέπει να λάβουμε οδυνηρές αποφάσεις ή εάν οι στιγμές είναι δύσκολες, να συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να εμπνέει εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές και στους προπονητές μας.

Θα θυμάστε ότι πρώτη μας ενέργεια ήταν να καλέσουμε παγκύπρια συνέλευση φίλων του σωματείου στην κρατική έκθεση. Εκεί προσπαθήσαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο και ότι θα δίναμε όλες μας τις δυνάμεις για να σώσουμε το σωματείο μας. Υπενθυμίζω ότι σε εκείνη τη συνέλευση δώσαμε πλήρη στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του σωματείου και εξηγήσαμε τις προσπάθειες που θα κάναμε για διάσωση του.

Ακολούθησε ο αγώνας για τα κριτήρια Σεπτεμβρίου του 2012. Το 1,500,000 ευρώ τελικά έγινε κατορθωτό να μαζευτεί από προσωπικό δάνειο που έκαναν 8 μέλη του Δ.Σ. από ΣΠΕ καθώς και από ανώνυμους φίλους. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τους συνεργάτες μου που εκείνη τη δύσκολη ώρα δεν σκέφτηκαν και δεν δίστασαν να θέσουν την υπογραφή τους εκθέτοντας με αυτό τον τρόπο και τις οικογένειες τους και τη προσωπική τους περιουσία σε ένα δάνειο για να σώσουν το σωματείο μας.

Στη συνέχεια, με μεγάλο συμπαραστάτη το μοναδικό κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πετύχαμε μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, οι οποίες προέκυπταν από το τεράστιο χρέος που υπήρχε στο Σωματείο μας, την έλλειψη ρευστότητας και τις πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο μετά το Eurogroup του Μαρτίου να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειάζονταν για να σωθεί το σωματείο μας.

3. Τα αποτελέσματα της δουλειάς του παρόντος Δ.Σ.
Ποια ήταν τα ποιο σημαντικά επιτεύγματα της οικογένειας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τους τελευταίους 14 μήνες;

Το Σωματείο μας έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία τέσσερις φορές τους ελέγχους της ΟΥΕΦΑ.
• Τον Σεπτεμβρίο του 2012 αυτό επιτεύχθηκε με τη σύναψη δανείου που προανέφερα.
• τον Μάρτιο του 2013 μας διέσωσε η πρωτοφανής ανταπόκριση των φίλων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην εκστρατεία οικονομικής διάσωσης του Σωματείου. Τότε έγινε αυτό που όλοι αποκαλέσαμε ως θαύμα και απέδειξε ακόμα μία φορά το μεγαλείο το κόσμου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
• τον Ιούνιο του 2013 οι πωλήσεις των Δημήτρη Χριστοφή και Αντρέ Άλβες λειτούργησαν καταλυτικά, ενώ
• τον Σεπτέμβριο του 2013 αξιοποιήθηκε η συμφωνία που είχαμε με σπόνσορες για εξεύρεση ρευστότητας μαζί με την μεγάλη συνεισφορά από τον κόσμο και το Δ.Σ και κάποιους ανώνυμους και οικονομικά δυνατούς φίλους του σωματείου.

Το χρέος του Σωματείου μας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 14.5 εκατομμύρια ευρώ και είναι γνωστό σε ποιο επίπεδο κυμαινόταν προηγουμένως.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι το παρόν Δ.Σ. έχει διευθετήσει σχεδόν όλες τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε επαναφέροντας το σωματείο σε τροχιά σταθερότητας και δημιουργώντας ελπίδα και προοπτική για το μέλλον.

Σε ότι αφορά πρώην ποδοσφαιριστές εκκρεμούν μόνο οι υποθέσεις του Ιάγο Μπουθόν και Αγκίρε.

Το Σωματείο μας έχει προχωρήσει στην εξόφληση αρκετών πρώην ποδοσφαιριστών του, όπως των Μπεργκουνιού, Μπεν Νταγιάν, Λούα Λούα, Γέβριτς, Εσπασαντίν, Κωνσταντίνου, Κασέκε, Λοΐζου, Γιωργαλλίδης, Χαραλάμπους, Μακρίδης, Οζ Ράλι, Ρουέδα,Ντάβιτσον,Λεμονής κτλ ενώ σύντομα θα εξοφληθούν και κάποιοι άλλοι.

Θεωρώ επίσης ουσιαστικής σημασίας το γεγονός ότι τον τελευταίο ένα χρόνο με τους χειρισμούς που έχουν γίνει, δεν έχει δημιουργηθεί καμία νέα εκκρεμότητα για το Σωματείο μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την κοινωνία μας, επιχείρησε να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων για το Σωματείο μας. Από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου έχει αρχίσει η εισαγωγή και η διανομή του ΟΜΟΝΟΙΑ Energy Drink, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες για τη δημιουργία άλλων δύο προϊόντων, καφέ και νερού. Όπως όλα δείχνουν το νερό θα είναι έτοιμο για να λανσαριστεί στην αγορά πολύ σύντομα, ενώ η διάθεση του καφέ αναμένεται ότι θα ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους.

Μετά από πάρα πολλά χρόνια έχει δημιουργηθεί πλεονασματικός προϋπολογισμός στο Σωματείο μας, καθώς για τη σεζόν 2013-14 τα έξοδα έχουν εκτιμηθεί στα 5.500.000 ευρώ και τα έσοδα στα 6.000.000 ευρώ, συνεπώς θα προκύψει πλεόνασμα περίπου 500.000 ευρώ. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ναι μεν ο προϋπολογισμός μας φέτος θα είναι πλεονασματικός, ωστόσο είχαμε πει από την αρχή της σεζόν ότι θα χρειαζόμασταν άλλα 2.5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για να αποπληρώσουμε παλιά μας χρέη, ούτως ώστε να μην δεχτούμε κυρώσεις από την ΟΥΕΦΑ.

Τα προηγούμενα χρέη και οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί τη περίοδο 2008-2012 είναι αυτά που δημιουργούν πρόβλημα το Σωματείο μας.

4. Τεχνικό επιτελείο – ρόστερ – υποστηρικτικό προσωπικό.
Η ποδοσφαιρική μας ομάδα έχει αποδείξει με την αγωνιστική της παρουσία, πως έχει όλα τα εχέγγυα για να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα.

Με πολύ μεγάλες προσπάθειες και συντονισμένες ενέργειες, έγινε κατορθωτό το περασμένο καλοκαίρι να διατηρήσουμε στο ρόστερ μας τον περσινό πετυχημένο βασικό κορμό της ομάδας, μειώνοντας παράλληλα και τον προϋπολογισμό μας.

Η επιτροπή προγραμματισμού έχει καταφέρει να εντάξει στο δυναμικό της ομάδας μας ποδοσφαιριστές που αποτελούσαν βασικές επιλογές του προπονητικού μας επιτελείου. Οι ποδοσφαιριστές Κόριν Μπρούκς, Ευαγόρας Χατζηφραγκίσκου, Χοσέ Θερβέρα, Πιέρ Εμπέμπα, Πλατινί, Τόνι Τέιλορ και Λούκας Γκικίεβιτς, αποτελούσαν επιλογές του προπονητικού τιμ, ενώ με εισήγηση των προπονητών επανεντάχθηκαν στην ομάδα μας οι Σοφιάν Σερφά και Γιάννης Χατζηβασίλης. Οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν είναι με πολύ χαμηλότερο κόστος, σε σχέση με το κόστος των μετεγγραφών του καλοκαιριού του 2012.

Μετά από πρωτοβουλίες της Διοίκησης ήρθαν για δοκιμαστικά κάποιοι νεαροί παίκτες, τους οποίους έγκριναν οι προπονητές και για αυτό παρέμειναν, ποδοσφαιριστές, πάνω στους οποίους η ΟΜΟΝΟΙΑ επενδύει με πάρα πολύ χαμηλό κόστος, με την ελπίδα πως σε κάποια χρόνια θα καταφέρει να τους πωλήσει έχοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Επίσης, διατηρήσαμε το ίδιο τεχνικό επιτελείο, που έχει δείξει ότι με τον τρόπο που εργάζεται μπορεί να βελτιώνει την ομάδα και να την κάνει να αποδίδει πολύ καλό ποδόσφαιρο. Ακόμη, θεωρούμε πλεονέκτημα για την ΟΜΟΝΟΙΑ το γεγονός ότι συνέχισε με την ίδια προπονητική ομάδα που είχε και την περασμένη σεζόν. Η εμπιστοσύνη στον προπονητή μας και στο τεχνικό τιμ είναι δεδομένη και απαραίτητη για να προχωρήσει μπροστά η ομάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τους δίνουμε λευκή επιταγή. Αντίθετα το Δ.Σ. οφείλει να ελέγχει και να ζητά εξηγήσεις από το προπονητικό τιμ όταν η πορεία ή η εικόνα της ομάδας δεν είναι αντάξια αυτού που όλοι αναμένουμε. Ο προβληματισμός και η συζήτηση είναι απαραίτητη και αποτελεί καθήκον του Δ.Σ. Πιστεύω ότι αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι η συζήτηση και η επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ του Δ.Σ. και των προπονητών μας απολήγει προς όφελος όλων και ειδικά της ομάδας μας.

Παράλληλα, υπάρχει ένα πολύ καλά στελεχωμένο υποστηρικτικό και ιατρικό προσωπικό, που υποστηρίζει την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών και τους βοηθά στην καθημερινότητά τους.

5. Διοικητικό Συμβούλιο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο κλήθηκε να διαχειριστεί πολύ σοβαρά προβλήματα από τον Σεπτέμβριο του 2012, με κυριότερο το οικονομικό. Όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε τέθηκαν ενώπιον του Δ.Σ. ή των επιτροπών για συζήτηση και συλλογική λήψη αποφάσεων. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, έχουν τεθεί ασφαλιστικές δικλείδες σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα την πρόσληψη προσωπικού, ποδοσφαιριστών κλπ, ούτως ώστε να υπάρχει έλεγχος και καταγραφή των ενεργειών.

Το Δ.Σ. εργάζεται συλλογικά. Πρέπει επίσης να εργάζεται υπεύθυνα. Ορισμένα από τα μέλη του υφιστάμενου Δ.Σ. εκλέγηκαν στις προηγούμενες εκλογές ως ανεξάρτητοι αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να λειτουργήσουν συλλογικά και να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στη προσπάθεια που έγινε. Εξάλλου όπως είναι η δομή του σωματείου μας δεν υπάρχει χώρος για αυτόνομες πορείες. Το κάθε μέλος του Δ.Σ. εκλέγεται για να προσφέρει τις υπηρεσίες του και οφείλει να αφιερώνει αρκετό προσωπικό χρόνο και κόπο χωρίς κανένα όφελος πέραν από την τιμή ότι είναι μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Όλα τα μέλη του ΔΣ εργάζονται αφιλοκερδώς.

Ως έχει η υφιστάμενη διοικητική δομή, το σωματείο μας δεν έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να εξαρτάται αποκλειστικά στους υπηρεσιακούς για εκτέλεση και υλοποίηση των διαφόρων αποφάσεων. Κάτι τέτοιο είναι ουτοπία.

Τα μέλη του Δ.Σ. , καλά ή κακά, έχουν εκτελεστικό ρόλο με την έννοια ότι υλοποιούν τις αποφάσεις ή την πολιτική του Δ.Σ. Ο υπεύθυνος του μάρκετιγκ στο Δ.Σ. δεν δίδει απλά οδηγίες και αναλαμβάνουν οι υπηρεσιακοί να τις εκτελέσουν. Αντίθετα κάνει επαφές, εξευρίσκει χορηγούς, συζητά συμβόλαια, κάνει συναντήσεις. Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων καταρτίζει το πρόγραμμα, καθορίζει τις εκδηλώσεις, τις συντονίζει και τις υλοποιεί. Ο υπεύθυνος του φούτσαλ ή του βόλευ δεν δίδει εντολές και απλά επιβλέπει την εκτέλεση τους. Συμμετέχει ο ίδιος ενεργά στη διοίκηση του τμήματος και φροντίζει τις λεπτομέρειες από το Α ως το Ω. Το νομικό μας τμήμα δεν έχει υπηρεσιακούς δικηγόρους για να χειρίζονται τα θέματα και απλά επιβλέπει. αφιερώνουν ώρες

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας έχει την ευθύνη μεταξύ άλλων να μεταφέρει τις θέσεις του ΔΣ στα ΜΜΕ και τον κόσμο της ομάδας μας. Δεν είναι θέμα προσωπικών απόψεων ή αντιλήψεων. Και δεν είναι λίγες οι φορές που υποχρεώθηκε να υπερασπιστεί αποφάσεις του ΔΣ με τις οποίες είχε διαφωνήσει κάθετα.

Ασφαλώς όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να εργαστούμε ούτως ώστε κάποια στιγμή να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο που το Δ.Σ. του σωματείου απλά θα καθορίζει πολιτική και τις αποφάσεις θα τις υλοποιούν υπηρεσιακοί. Όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Είναι γεγονός πως σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάστηκε το φαινόμενο των διαρροών από μέρους του Δ.Σ., κάτι που είχε ως συνέπεια να πληγεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Σωματείου. Είναι εντελώς διαφορετικές έννοιες η διαφάνεια και οι διαρροές. Η διαφάνεια έχει να κάνει με την πλήρη ενημέρωση του κόσμου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για όλα τα θέματα που αφορούν το Σωματείο, ενώ οι διαρροές έχουν να κάνουν με τις συζητήσεις που γίνονται εντός Διοικητικού Συμβουλίου και συνήθως αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.

Το θέμα των διαρροών αλλά και σκόπιμης διοχέτευσης παραποιημένων πληροφοριών σε μέσα ενημέρωσης από μεμονωμένα μέλη του Δ.Σ. με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα. Δεν είναι δυνατόν να συζητείται ένα θέμα στο Δ.Σ. και την επομένη να υπάρχουν λεπτομέρειες του τι συζητήθηκε στις εφημερίδες. Πως θα υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης ούτως ώστε το κάθε μέλος του Δ.Σ. να εκφράσει το προβληματισμό του ή τις σκέψεις του για ένα θέμα όταν γνωρίζει ότι την επομένη πιθανόν να γίνει στόχος ιστοσελίδων ή δημοσιογράφων που συνήθως παραποιούν τα γεγονότα. Πως θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Σωματείου μας; Με το να κάνουμε ανοικτές συνεδριάσεις του Δ.Σ; Πολλές φορές συζητούνται ευαίσθητα θέματα όπως π.χ. θέματα διαιτησίας ή χειρισμών που πρέπει να γίνουν στο δικαστήριο ή στη δικαστική της ΚΟΠ που δεν πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας. Πρέπει όλα αυτά να βγαίνουν προς τα έξω; Δεν καταλαβαίνουμε ότι προκαλούμε ζημιά στο Σωματείο με αυτό τον τρόπο;. Ένιωθα ότι υπήρχε ένα αόρατο χέρι το οποίο ροκάνιζε κάθε προσπάθεια που γινόταν και υπονόμευε τη θέση μου ως προέδρου αλλά και του Δ.Σ.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει και οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για να την σταματήσουμε. Κανενός η προσωπική ατζέντα ή φιλοδοξίες δεν είναι υπεράνω της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

6. Καταστατικές Αλλαγές.
Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του περασμένου Ιουνίου 2013 το Δ.Σ. εισηγήθηκε αλλαγές στο Καταστατικό μας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του. Όσοι παρευρεθήκατε τότε θα διαπιστώσατε ότι έγινε μία σοβαρή προσπάθεια. Υπάρχει βέβαια ακόμα δυνατότητα και για άλλες αλλαγές.

Επιγραμματικά αναφέρω τις ακόλουθες αλλαγές:

Εισήχθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση παραίτησης μέχρι και 8 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, να προκηρύσσονται αυτόματα και εντός ενός μηνός εκλογές. Η εκλογή του νέου Δ.Σ. θα είναι για πλήρη θητεία δύο ετών.

Εισήχθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία το Δ.Σ. δύναται να προτείνει οικονομικά και/ ή επικοινωνιακά πακέτα και/ ή σχέδια και συναφή αυτών ωφελήματα στα μέλη και μη μέλη του, φίλους και οπαδούς του σωματείου.

Εισήχθηκε πρόνοια που ρυθμίζει διαδικαστικά και εσωτερικά τη λειτουργία του Δ.Σ με τη θέσπιση κανονισμού λειτουργίας, τόσο του Δ.Σ. αλλά και των επιτροπών.

Έχοντας κατά νου την εμπειρία των προηγούμενων ετών, εισήχθηκε πρόνοια για δημιουργία ανεξάρτητης ελεγκτικής επιτροπής που θα διορίζεται από τη Γενική Συνέλευση κάθε έτος κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. Η ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή θα έχει εξουσίες να ελέγχει την λειτουργία του Δ.Σ., έχοντας πλήρη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και/ή έγγραφα και να παρεμβαίνει όπου κρίνει απαραίτητο. Θα λογοδοτεί στην Γενική Συνέλευση ετοιμάζοντας ετήσια έκθεση. Πρόκειται για σημαντική καταστατική τροποποίηση η οποία έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στις διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας του Δ.Σ. που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Εισήχθησαν πρόνοιες που θα δώσουν τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, λογοτύπων, συμβόλων, εμβλημάτων και τροπαίων του Σωματείου μας.

Μέσα από την αμφίδρομη επικοινωνία που είχαμε με τον κόσμο της ομάδας μας, μέσα από ανοικτές συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη την Κύπρο στις οποίες αναλύθηκαν προτεινόμενα διοικητικά μοντέλα, είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μοντέλο της εταιρείας δεν ήταν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατάλληλο για σωματείο μας.

Γι’ αυτό και πάρθηκε η απόφαση πως, υπό τις παρούσες συνθήκες, η ενδεδειγμένη οδός ήταν οι καταστατικές αλλαγές και η διεύρυνση της βάσης μελών του σωματείου μας.

Αυτό έχει γίνει, καθώς σημειώνω ενδεικτικά ότι από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 475 μέλη, από τα οποία τα 96 διαγράφηκαν διότι δεν ενεργοποίησαν έγκαιρα την εγγραφή τους. Συνολικά η ομάδα μας αριθμεί 1368 μέλη. Επίσης άλλα 600 διαγράφηκαν λόγω μη τακτοποίησης των οικονομικών υποχρεώσεων τους.

7. Ο Κόσμος μας.
Ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του Δ.Σ. ήταν το γεγονός πως μέσα από τη διαφάνεια που επέδειξε όσο αφορά τα οικονομικά του Σωματείου, αλλά και την στροφή στο καθεστώς εγγραφής μελών, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, με αποτέλεσμα να έρθει ο μεγάλος ξεσηκωμός τον Μάρτιο του 2013, που οδήγησε στο θαύμα που κανένας δεν περίμενε. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μαζεύτηκε ένα ποσό γύρω στα €2,5 εκ. από πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας και εισφορές, έτσι η ομάδα μας κρατήθηκε όρθια περνώντας τον έλεγχο της ΟΥΕΦΑ. Εάν η ομάδα μας δεν περνούσε τα κριτήρια Μαρτίου 2013, τότε αυτή τη στιγμή αναμφίβολα θα συζητούσαμε για άλλα πράγματα, πολύ χειρότερα για το Σωματείο μας. Με λίγα λόγια ο μεγάλος κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κράτησε γερό και δυνατό το Σωματείο, δίνοντάς του την ευκαιρία σήμερα να διεκδικεί με αξιώσεις την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία όχι και τόσο καλή επικοινωνία και σχέση με τη Θύρα 9, με αποκορύφωμα την απαίτηση των οργανωμένων – την οποία εξέφρασαν σε αρκετές περιπτώσεις μέσω ανακοινώσεών τους – για να μην επαναδιεκδικήσουν θέση στο Δ.Σ. όσα μέλη του υφιστάμενου Συμβουλίου ήταν εντός διοικητικού σχηματισμού με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Νεοφύτου. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει κάνει ξεκάθαρο με ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι όλα τα μέλη του Σωματείου μας δικαιούνται ισότιμα να διεκδικήσουν θέση στο Δ.Σ. και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προ-αποκλείσει καμία υποψηφιότητα. Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ΟΜΟΝΟΙΑ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι οι αντιπαραθέσεις εντός της οικογένειάς της. Το περήφανο παρελθόν του Σωματείου μας, μας έχει διδάξει πως ενωμένοι πετυχαίνουμε θαύματα και κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας!

8. Πορεία ομάδας – σχέση με προπονητή και παίχτες.
Στα αρχικά στάδια της σεζόν η ομάδα μας δεν πήρε τα αποτελέσματα που ήθελε, με αποτέλεσμα να έρθει ο Ευρωπαϊκός αποκλεισμός στον β’ προκριματικό γύρο του Europa League, όπως και δύο ήττες στις πρώτες τρεις αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Ωστόσο, στην πορεία η ομάδα δικαίωσε τις προσδοκίες μας, καθώς παρουσιάζει συνεχή βελτίωση, ενώ συνδυάζει τις νίκες της με πολύ καλές εμφανίσεις, που ικανοποιούν και τον κόσμο μας.

Είναι γεγονός πως η πορεία της ομάδας στο ξεκίνημα της σεζόν προβλημάτισε έντονα το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, το οποίο θεώρησε ορθό να μελετήσει διεξοδικά όλα τα κομμάτια που αποτελούν το ποδοσφαιρικό τμήμα, με μοναδικό στόχο να βοηθήσει στο να έρθει η αγωνιστική ανάκαμψη. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και το κεφάλαιο τεχνική ηγεσία, στην παρουσία και του προπονητή μας, Τόνι Σαβέβσκι. Αυτό που είχε γίνει ήταν μία προσπάθεια για να διαπιστωθεί το κατά πόσο η ομάδα μας λειτουργούσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή αν χρειαζόταν κάποια επιπλέον βοήθεια. Αυτήν την χρονική περίοδο έγινε συζήτηση και με τους ποδοσφαιριστές μας, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε σε διορθωτικές κινήσεις. Μέσα από τις συζητήσεις και το ταρακούνημα που είχε γίνει σε όλο το οικοδόμημα του Σωματείου μας, καταφέραμε να βγούμε πιο δυνατοί και δείχνουμε ικανοί να στεφθούμε πρωταθλητές.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για να ενισχύουμε το έργο της προπονητικής μας ομάδας, αλλά και να υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερο το έργο των ποδοσφαιριστών, έγινε και η προσθήκη του Ράινερ Ράουφμαν στην εφορία ποδοσφαίρου της ομάδας μας. Ο Ράινερ είναι υπάλληλος του Σωματείου μας από τον περασμένο Μάρτη και μετακινήθηκε στην εφορία ποδοσφαίρου, από το πόστο που κατείχε στην Ακαδημία ποδοσφαίρου.

9. Η πορεία στα οικονομικά.
Πώς θα προχωρήσουμε τους επόμενους έξι μήνες όσο αφορά το οικονομικό και όχι μόνο
Μεγάλο στοίχημα για το Σωματείο μας αποτελεί το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της σεζόν θα χρειαστούμε περίπου 2.0 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες ρευστότητας μας και συνεπώς να περάσουμε τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ για τον Μάρτιο του 2014. Ως γνωστό, οι οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο είναι εξαιρετικά δύσκολες και εκτιμάται ότι θα γίνουν ακόμη δυσκολότερες το 2014. Συνεπώς, οι επιλογές μας όσο αφορά την άντληση εσόδων είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ωστόσο με τα δεδομένα που υπάρχουν είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τους τρόπους για να καταφέρουμε να κρατήσουμε το Σωματείο μας μακριά από κυρώσεις και παράλληλα όχι μόνο να μην μειώσουμε την ποιότητα της ποδοσφαιρικής μας ομάδας, αλλά να την εξελίσσουμε συνεχώς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί πως με τις ακόλουθες ενέργειες μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε προαναφέρει. ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.

• Έκδοση εισιτηρίων διαρκείας για τη σεζόν 2014-15 από τον Ιανουάριο του 2014. Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα. Όπως και πέρσι θα ληφθούν υπόψη η γενικότερη οικονομική κατάσταση.

• Μαζική συμμετοχή των φιλάθλων μας σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια. Το σωματείο αναπροσαρμόζει τις τιμές των εισιτηρίων ώστε μα δώσει στο κόσμο μας την ευκαιρία να το κάνει πράξη. Αυτό θα έχει πολλαπλά ωφέλει.

• Στήριξη και αγορά των διαφόρων λαχνών που εκδίδονται ως επίσης και στήριξη των διαφόρων εκδηλώσεων.

• Εάν και εφόσον προκύψουν συμφέρουσες προτάσεις προς το σωματείο να γίνουν και πάλι πωλήσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι θα αντικατασταθούν με κάποιους άλλους ποιοτικούς παίκτες, εντός των προκαθορισμένων οικονομικών πλαισίων. Για να πετύχουμε στην αντικατάσταση των ποδοσφαιριστών που ενδεχομένως πωληθούν, επιβάλλεται να μελετήσουμε έγκαιρα και πολύ προσεκτικά τις όποιες κινήσεις μας στο μεταγραφικό παζάρι. Πράγμα και το οποίο κάνουμε.

• Δημιουργία νέων προϊόντων για το Σωματείο μας, όπως ο καφές και το νερό.

• Στήριξη των προϊόντων που είναι είδη στην αγορά (π.χ Energy Drink, Πράσινη Φωνή, ΟΜΟΝΟΙΑ VISA CARD )

• Αγορά των αυθεντικών προϊόντων από το κατάστημα του Σωματείου

• Αύξηση των συνδρομητών στο πρόγραμμα ΟΜΑΔΑ.

• Αύξηση του αριθμού των μελών του Σωματείου μας. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε πως επιβάλλεται όλα ανεξαιρέτως τα μέλη να είναι συνεπέστατα ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, διότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν σημαντικές οικονομικές βοήθειες στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Θεωρούμε πως ένα ποσό 15 ευρώ των μήνα, η πλειονότητα του κόσμου μας έχει τη δυνατότητα να το πληρώνει.

• Μείωση και κατά επέκταση εξάλειψη των προστίμων προς το σωματείο. Αυτό είναι στο δικό μας χέρι και υπόθεση όλων των ΟΜΟΝΟΙΑΤΩΝ.

• Μικρές και μεγάλες εισφορές από τα μέλη και φίλους του σωματείου μας

• Περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων και του μισθολογίου όπου είναι δυνατό.

• Προσπάθεια για περισσότερους χορηγούς. Μικρούς και μεγάλους. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει.

Κατά τους μήνες που πέρασαν έγιναν σημαντικά βήματα και λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις σε ότι αφορά την διαχείριση των οικονομικών του Σωματείου μας.

– Εκπονήθηκε και συμφωνήθηκε ο προϋπολογισμός του Σωματείου μας, μετά από πολύωρες συζητήσεις, ο οποίος κυμαίνεται στα 5.5 εκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει, αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί με πλεόνασμα περίπου μισού εκατομμυρίου. Δυστυχώς για αρκετά χρόνια το σωματείο δεν εργαζόταν στην βάση ισοσκελισμένου ή πλεονασματικού προϋπολογισμού. Φυσικά αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα της ρευστότητας που έχει να κάνει με τις παλαιές οφειλές. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα πράγμα είναι ο προϋπολογισμός και άλλο πράγμα η ρευστότητα.

– Πολύ σημαντικό κρίνεται το γεγονός πως η ομάδα μας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη Οικονομικού Διευθυντή, ένα πόστο που για πρώτη φορά δημιουργείται στο Σωματείο μας και το οποίο χρειαζόταν εδώ και καιρό.

– Εντός Δεκεμβρίου του 2013 αναμένεται πως τα γραφεία του Σωματείου μας θα μεταφερθούν στην οδό Κυπράνορος, εκεί όπου πλέον θα στεγάζεται και η Green Boutique. Από αυτήν την ενέργεια, εξοικονομούνται 36.000 ευρώ ετησίως σε ενοίκια.

Η αλλαγή ξενοδοχείου μας αποφέρει πάνω από 100,000 χιλιάδες τον χρόνο.

– Έχουν γίνει και πάρα πολλές άλλες εξοικονομήσεις , αλλά δεν είναι του παρόντος να γίνει λεπτομερές αναφορά. Η πιο πάνω αναφορά έχει γίνει για να δώσουμε ένα χειροπιαστό παράδειγμα.
Τέλος, πρέπει να αναφέρω πως το χρέος του Σωματείου μας εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος της σεζόν 2013-14 θα πέσει στα 14 εκατομμύρια

10. Επικοινωνία.
Η αλλαγή στάσης του νέου ΔΣ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ξεκάθαρη. Ακολουθήσαμε μια πιο επιθετική πολιτική, ιδιαίτερα σε θέματα που άπτονταν του τρόπου λειτουργίας της ΚΟΠ, της διαιτησίας και άλλων σοβαρών ζητημάτων.

Η αντίδραση μας ήταν πάντα άμεση και θεωρούμε ουσιαστική. Οι διαδικασίες έχουν πλέον απλοποιηθεί ώστε να μπορούμε να δρούμε με αξιοπιστία και ταχύτητα.

Το τμήμα επικοινωνίας λειτουργεί με βάση συγκεκριμένο πλάνο το οποίο έχει εγκριθεί από το ΔΣ. Ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κόσμο μας είτε μέσω της ιστοσελίδας μας, είτε μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσω της υπηρεσίας ΟΜΑΔΑ. Επίσης ενημερώνει καθημερινά τα μέλη του ΔΣ για τον ημερήσιο αθλητικό τύπο αλλά και επιλαμβάνεται θεμάτων που απασχολούν την ομάδα μας. Θεωρώ ότι ο τρόπος που λειτουργούμε αυτή την στιγμή είναι υποδειγματικός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται λάθη ή μπορούμε μέσα από μια ανακοίνωση να καλύψουμε όλους τους ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ και ΟΜΟΝΟΙΑΤΙΣΣΕΣ. Διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι να υπάρχει κατανόηση αλλά και σεβασμός στην αντίθετη άποψη.

Αναφορικά με τις σχέσεις με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας βασικός άξονας λειτουργίας είναι να συμπεριφέρεται σε όλα τα μέσα με αντικειμενικότητα και ισότητα. Χατίρια δεν γίνονται σε κανένα. Ούτε διαρροές. ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΑΥΤΟ.

Πρέπει να πούμε ότι με τα πλείστα αθλητικά μέσα επικοινωνίας οι σχέσεις μας είναι από καλές έως άριστες και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Αντίθετα, οι πολιτικές εφημερίδες, μας πολεμούν συνεχώς και με κάθε ευκαιρία. Είχαμε και χειριστήκαμε σοβαρά ζητήματα με τις εφημερίδες Φιλελεύθερος, Πολίτης, Αλήθεια και Σημερινή. Ο πόλεμος εναντίον της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι ανελέητος και κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ρωτήσουν την θέση μας. Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει αλλά ταυτόχρονα να κάνει σε όλους κατανοητό πόσο απαραίτητη είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ στις τάξεις του σωματείου μας. Εδώ τονίζω ότι δεν χαριστήκαμε σε κανένα και η απάντηση μας ήταν δυναμική τόσο με λόγια αλλά και με έργα.

Κλείνω με μια αναφορά στα ΟΜΟΝΟΙΑΤΙΚΑ μέσα. Στηρίζω ένθερμα την επαφή και μάλιστα ήμουν παρόν στην τελευταία συνάντηση του Τμήματος Επικοινωνίας με όλα τα ΟΜΟΝΟΙΑΤΙΚΑ μέσα. Επαναλαμβάνω όμως φορτικά. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑΤΙΚΟ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ να λοιδορούμε, να προσβάλλουμε και να κατηγορούμε ατεκμηρίωτα μέλη του ΔΣ, στελέχη του σωματείου ή μέλη της προπονητικής ομάδας και ποδοσφαιριστές κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία και τα ψευδώνυμα. Η κριτική αγαπητοί φίλοι είναι καλοδεχούμενη απ’ όπου κι’ αν προέρχεται.

Η ισοπέδωση όμως, η διαστρέβλωση, οι ανώνυμες προσωπικές επιθέσεις ιδιαίτερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι γεγονότα αποδεκτά. Σας καλούμε λοιπόν ως μέλη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να προστατέψετε το σωματείο μας. Δεν μπορεί πλέον η ΟΜΟΝΟΙΑ να λειτουργεί στην βάση του ψιθύρου και της λάσπης. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και οφείλουμε πρώτοι εμείς εδώ να τα καταδικάσουμε και να τα καταγγείλουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας.

11. Μάρκετινγκ.

Primetel
Όπως είναι ήδη γνωστό η ομάδα μας έχει αλλάξει ποδοσφαιρική στέγη από αυτήν τη σεζόν, καθώς έχει «μετακομίσει» στην PrimeTel. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι μέχρι στιγμής με τη συνεργασία που έχουμε, σε όλα τα επίπεδα, καθώς διαπιστώνουμε πως η εταιρία αντιμετωπίζει την Ομόνοιας με σεβασμό σαν μία πολύ μεγάλη ομάδα, όπως άλλωστε της αρμόζει. Επίσης και η PrimeTel είναι απόλυτα ευχαριστημένη από τη συνεργασία μας, ενώ βλέπει καθημερινά τους συνδρομητές της να αυξάνονται λόγω της σχέσης της με την Ομόνοια.

Energy drink
Όπως έχουμε αναφέρει και προηγουμένως, το OMONOIA Energy Drink διατίθεται στην αγορά από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, με τα αποτελέσματα να έχουν ξεπεράσει τις αρχικές μας εκτιμήσεις.

Online shop
Άλλο ένα βήμα μπροστά σε θέματα μάρκετινγκ έκανε η ΟΜΟΝΟΙΑ με τη δημιουργία του Online Shop, μέσω του οποίου δίνεται η ευκαιρία στους απανταχού ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ, απ’ όπου και εάν βρίσκονται, να προμηθεύονται τα επίσημα προϊόντα του Σωματείου μας. Ήδη έχουν προκύψει αρκετά έσοδα από πωλήσεις σε αρκετές χώρες εκτός Κύπρου, όπως επίσης και από πωλήσεις στις υπόλοιπες επαρχίες πέραν της Λευκωσίας.

Online ticketing
Έχει αναβαθμιστεί το Online Ticketing του Σωματείου μας, το οποίο δίνει με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία τη δυνατότητα στους ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους για τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας μας, από τον δικό τους χώρο και ότι ώρα η ίδιοι επιθυμούν

12. Νομικά Θέματα.
Οι χειρισμοί των προηγούμενων ετών δημιούργησαν με δύσκολη κατάσταση πραγμάτων σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις που υπήρχαν κατά του Σωματείου μας. Το πρόβλημα ουσιαστικά οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον, στο τρόπο που γινόταν ο τερματισμός συμβολαίων με ποδοσφαιριστές ή προπονητές και δεύτερον στη σύναψη συμφωνιών που συνεπάγονταν οικονομικές υποχρεώσεις που το Σωματείο δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσει.

Είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με το αθλητικό δίκαιο ότι τα συμβόλαια ποδοσφαιριστών ή προπονητών πολύ δύσκολα μπορούν να τερματιστούν από τα Σωματεία. Η ΦΙΦΑ παρέχει απόλυτη προστασία και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις δικαιολογείται ένας τερματισμός συμβολαίου από τον εργοδότη που είναι το Σωματείο. Άρα κάθε φορά χρειάζεται που πρέπει να γίνει αυτό χρειάζεται πολύ προσοχή.

Ξεκινώ την αναφορά μου από την πιο πρόσφατη περίπτωση που αφορά τον Ισπανό ποδοσφαιριστή Ρουέδα.

Ο Ρουέδα δικαιώθηκε από την ΦΙΦΑ για το ποσό των 350,000. Το πρόβλημα με το Ρουεδά ήταν ότι ο Ισπανός εκπρόσωπος του εμπόδιζε την οποιαδήποτε συμφωνία για περιοδικές πληρωμές διασυνδέοντας την οφειλή του Σωματείου μας προς το γραφείο του ύψους 200,000 ως προμήθειες και την οφειλή προς το ποδοσφαιριστή Ιάγο Μπουθόν την οποία ανέβαζε στις 350,000. Έτσι ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτούσε 1,000,000 ευρώ για να υπογράψει ο Ρουέδα για τα κριτήρια απαιτώντας ταυτόχρονα το συνολικό ποσό να ενσωματωθεί σε μία συμφωνία που να εμπίπτει στα κριτήρια ΟΥΕΦΑ ούτως ώστε να μην έχουμε δυνατότητα διαφυγής ή αμφισβήτησης του ποσού. Η διαφωνία μας ήταν τόσο ως προς το ύψος του ποσού αλλά και τον τρόπο πληρωμής.

Το ζητούμενο για εμάς ήταν να εξεύρουμε τρόπο να ασκήσουμε πίεση στην πλευρά του Ισπανού ατζέντη για να δεκτεί ένα λογικό συμβιβασμό. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν αυτό δεν κατέστει δυνατό διότι ο ίδιος θεωρούσε ότι μας είχε στη γωνιά λόγω κριτηρίων. Για αυτό το λόγο βομβάρδιζε τη ΦΙΦΑ με επιστολές καταγελώντας το Σωματείο μας.

Με διάφορους χειρισμούς που έγιναν παρατείναμε την υποχρέωση πληρωμής στο Ρουέδα, στον Μπουθόν και στον Ισπανό ατζέντη από τον Οκτώβριο του 2012 στο Σεπτέμβριο του 2013.

Δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες παρά μόνο να αναφέρω ότι το Σωματείο μας έχει κινηθεί δικαστικά κατά του Ρουέδα και του Ισπανού ατζέντη στα κυπριακά δικαστήρια ενημερώνοντας σχετικά την ΦΙΦΑ. Επίσης το Σεπτέμβριο του 2013 καταβάλαμε ξεχωριστά μόνο την οφειλή του Ρουέδα στην ΚΟΠ για να ξεπεράσουμε το σκόπελο των κριτηρίων ΟΥΕΦΑ. Η σημερινή κατάσταση είναι ότι το θέμα Ρουέδα έχει διευθετηθεί πλήρως και δεν αποτελεί πρόβλημα πλέον. Παραμένει η απαίτηση του Μπουθόν στη ΦΙΦΑ και η απαίτηση του Ισπανού ατζέντη η οποία όμως δεν εμπίπτει εντός των κριτηρίων ΟΥΕΦΑ.

Ένα δεύτερο αγκάθι ήταν η υπόθεση Οκκά.
Το συμβόλαιο του Οκκά τερματίστηκε από τον προηγούμενο πρόεδρο με τρόπο που ήταν σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε συμβουλεύσει ο τότε νομικός σύμβουλος του Σωματείου μας. Όταν ο Οκκάς προσέφυγε στα Δικαστήρια και στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της ΚΟΠ, ο τότε πρόεδρος διόρισε εξωτερικούς νομικούς συμβούλους για να χειριστούν την υπόθεση, το δικηγορικό γραφείο Ιωαννίδης, Δημητρίου. Το εν λόγω δικηγορικό γραφείο διεκδικεί τώρα από το Σωματείο μας 40,000 ευρώ για τις υπηρεσίες που πρόσφερε σε αυτή την υπόθεση. Η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών αποφάσισε υπέρ του Οκκά επιδικάζοντας του 915,000 ευρώ απόφαση που εμπίπτει στα κριτήρια ΟΥΕΦΑ.

Μετά την έκδοση της απόφασης το Δ.Σ. αποφάσισε να αναθέσει την εκπροσώπηση του Σωματείου για σκοπούς άσκησης έφεσης στο Αθλητικό Εφετείο της ΚΟΠ στο νομικό τμήμα του Σωματείου μας. Το πενταμελές εφετείο αποφάσισε με πλειοψηφία 3-2, δηλαδή με διαφορά 1 ψήφου να απορρίψει την έφεση. Σημειώνω ότι η απόφαση του εφετείου στην υπόθεση Οκκά αναιρεί προηγούμενη απόφαση του ίδιου εφετείου στην υπόθεση της Νέας Σαλαμίνας.

Για την εν λόγω απόφαση κάναμε και ειδική δημοσιογραφική διάσκεψη. Σε συνέχεια των όσων ανέφερα και τότε δημόσια, αρκεί να σημειώσω σήμερα ενώπιον σας ότι για τη συγκεκριμένη κατάληξη υπήρξε οργιώδες παρασκήνιο. Και θα μείνω ως εδώ.

Μετά την απόρριψη της έφεσης , τον Ιανουάριο του 2013, είχαμε ενώπιον μας μία απόφαση για 915,000 την οποία έπρεπε να χειριστούμε αφού αυτή η οφειλή ενέπιπτε στα κριτήρια Μαρτίου 2013.

Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω κατηγορηματικά ότι ο Οκκάς απέρριψε οποιαδήποτε μεσολαβητική πρόταση του έγινε για συμβιβασμό.

Στις προσπάθειες για συμβιβασμό συμμετείχα και εγώ προσωπικά και είχα συναντήσεις με το δικηγόρο του Γιώργο Χριστοφίδη. Η πρόταση μας ήταν για 500,000 ευρώ σε 36 μήνες την οποία απέρριψε. Η καλύτερη πρόταση που μας έκανε ήταν για 600,000 με όρο αδιαπραγμάτευτο να αποπληρωθούν σε 1 χρόνο που ήταν αδύνατο να δεκτούμε διότι δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Τα όσα λέγονται από διάφορους κύκλους ότι δήθεν ο Οκκάς αποδέχθηκε ένα λογικό συμβιβασμό και εμείς τον απορρίψαμε είναι σκόπιμες διαρροές από το περιβάλλον του ιδίου, τις οποίες δυστυχώς κάποιοι υιοθετούν αβασάνιστα.

Η οφειλή προς τον Οκκά έπρεπε να εξοφληθεί το Μάρτιο του 2013 διαφορετικά δεν θα περνούσαμε τα κριτήρια. Με σειρά χειρισμών που έγιναν σε νομικό επίπεδο πετύχαμε να παρατείνουμε αυτή την περίοδο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2013 περνώντας με επιτυχία τα κριτήρια Μαρτίου 2013 και Ιουνίου 2013 χωρίς αυτό το σκόπελο.

Το Σεπτέμβριο του 2013 πετύχαμε ενώπιον της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών της ΚΟΠ την έκδοση απόφαση για περιοδικές πληρωμές ύψους 20,000 μηνιαίως αντί 40,000 που απαιτούσε η άλλη πλευρά.

Αυτή η κατάληξη ήταν αποτέλεσμα και της πίεσης που ασκήθηκε μέσω αγωγής που κατατέθηκε στο Δικαστήριο κατά του Οκκά, της συζύγου του, της Ανόρθωσης και της εταιρείας Quality με την οποία το Σωματείο μας επιζητεί, μεταξύ άλλων, αποκάλυψη του δεύτερου συμβολαίου του Οκκά ή της συζύγου του με την Ανόρθωση το οποίο απεκρύβει από την ΚΟΠ. Αυτή η αγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να μειωθεί αισθητά η συνολική οφειλή του Σωματείου μας προς το συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή.

Η τρίτη υπόθεση ήταν η αυτή του Μπάγιεβιτς.
Ο Μπάγιεβιτς διεκδικούσε μέσω της ΦΙΦΑ 680,000 ευρώ. Η τελική απόφαση ήταν για 250,000 εκ των οποίων οι 90,000 ήταν οφειλές μισθών που είχαν ήδη πληρωθεί στην ΚΟΠ. Άρα οι αποζημιώσεις περιορίστηκαν στις 150,000 αντί 610,000 που απαιτούσε. Έγινε διευθέτηση με περιοδικές πληρωμές ούτως ώστε να μην έχουν πρόβλημα με τα κριτήρια.

Η τέταρτη υπόθεση ήταν αυτή του βοηθού του Μπάγιεβιτς, Μπουρουντζίκα. Ο Μπουρουντζίκας απαιτούσε 160,000 αποζημίωση. Η υπόθεση εκδικάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών της ΚΟΠ και η ΟΜΟΝΟΙΑ κέρδισε την υπόθεση αφού η απαίτηση για αποζημιώσεις απορρίφθηκε.

Παρόμοια απαίτηση είχε και ο δεύτερος βοηθός του Μπάγιεβιτς, Γιωργαμλής η οποία είχε την ίδια τύχη με αυτή του Μπουρουντζίκα.

Οι συνολικές απαιτήσεις του Μπουρουντζίκα και Γιωργαμλή κατά του Σωματείου μας ήταν για 320,000 ευρώ και τελικά έλαβαν μόνο τα δεδουλευμένα τους και όχι αποζημιώσεις.

Η πέμπτη υπόθεση ήταν αυτή του γυμναστή Φωτόπουλου.
Ο Φωτόπουλος απαιτούσε 90,000 ως αποζημίωση από την ΟΜΟΝΟΙΑ. Η υπόθεση εκδικάστηκε από την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της ΚΟΠ την οποία κέρδισε η ΟΜΟΝΟΙΑ. Ακολούθως ο Φωτόπουλος άσκησε έφεση στο Αθλητικό Εφετείο της ΚΟΠ την οποία επίσης κερδίσαμε. Εν τέλει ο Φωτόπουλος έλαβε τις 2,000 ευρώ που του οφείλονταν ως μισθοί.

Τα χρήματα που γλίτωσε το Σωματείο μας από αυτές τις υποθέσεις Μπάγιεβιτζ, Μπουρουντζίκα, Γιωργαμλή και Φωτόπουλου ανέρχονται σε 840,000 ευρώ.

Η άλλη περίπτωση που είχε νομικές προεκτάσεις αφορούσε τη μεταγραφή του Δημήτρη Χριστοφή.
Υπήρχε μία συμφωνία με βάση την οποία έπρεπε να καταβάλουμε στο Παραλίμνι σε περίπτωση μεταγραφής €200,000.

Τελικά με το χειρισμό που έγινε από το νομικό μας τμήμα δώσαμε €90,000 μόνο και εντάξαμε στη δύναμη μας και τον υποσχόμενο νεαρό ποδοσφαιριστή Δημήτρη Μουλαζίμη. Μετά από παραίνεση του προπονητή μας ο Μουλαζίμης δόθηκε ως δανεικός στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου για να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Ως γνωστόν είναι βασικό στέλεχος της ΕΝΠ και της Εθνικής Νέων.

Στα Δικαστήρια έχουμε και άλλες υποθέσεις που όμως δεν επηρεάζουν τα κριτήρια ΟΥΕΦΑ.

Η πιο σημαντική είναι η αγωγή της Russian Commercial Bank. Αφορά δάνειο 2,000,000 ευρώ που έγινε από τον πρώην πρόεδρο στο όνομα του Σωματείου. Δεν θέλω να αναφέρω περισσότερα διότι η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δικαστήριο παρά μόνο να τονίσω ότι αυτό το ποσό είναι υπολογισμένο στο χρέος των 14.5εκ. του Σωματείου.
Υπάρχει επίσης η απαίτηση του Ισπανού ατζέντη για 200,000 ευρώ που επίσης βρίσκεται ενώπιον των Δικαστηρίων.

13. Δημόσιες Σχέσεις.
Κατά την διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας αυτού του Δ.Σ., το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων μεταξύ άλλων έχει κάνει τα ποιο κάτω:

• Οι Δημόσιες Σχέσεις του σωματείου είχαν την ευθύνη για την διοργάνωση και συμμετοχή σε συγκεντρώσεις φιλάθλων που σκοπό έχουν την συλλογή λεφτών για να βοηθήσουμε το σωματείο μας να περάσει τα κριτήρια, επισκέψεις μαζί με ποδοσφαιριστές σε σειρά σχολείων για ενημέρωση των παιδιών για το fair Play, την βία στα γήπεδα και τον Χουλιγκανισμό, επισκέψεις μαζί με ποδοσφαιριστές σε σειρά ιδρυμάτων, σε σειρά οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (κυρίως μικρά παιδιά των οικογενειών) με στόχο να απαλύνουν τον πόνο τους, διοργάνωση διαφόρων τιμητικών εκδηλώσεων, συμμετοχή σε ραδιομαραθώνιο κτλ

14. Ακαδημία.
Έχουν προωθηθεί δύο ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής στην πρώτη ομάδα, οι Αντρέας Παναγιώτου και Παναγιώτης Θεράποντος, ενώ άλλοι δύο οι Αντρέας Σοφοκλέους και Φάνος Κατελάρης έχουν δοθεί με υποσχετική στην Αλκή, ούτως ώστε να πάρουν αγωνιστικά λεπτά στην α’ κατηγορία και να επιστρέψουν πιο έτοιμη στην ομάδα μας τη νέας σεζόν. Έχει διοριστεί στο πόστο του Διευθυντή της Ακαδημίας ο Κυριάκος Ανδρέου, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Ακαδημίας, ενισχύοντας παράλληλα και την επιστημονική της υποστήριξη.

15. Φουτσαλ.
Το τμήμα φούτσαλ συνεχίζει την εξαιρετική του παρουσία, έχει κατακτήσει τρία συνεχόμενα νταμπλ, ενώ και φέτος θα κάνει τη μεγάλη προσπάθεια για να υπερασπιστεί τους τίτλους του, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και δύσκολο πρωτάθλημα.

16 Ποδηλασία.
Έκλεισαν την περσινή σεζόν οι ποδηλάτες μας κατακτώντας πολλές πρωτιές και εκπροσωπώντας επάξια την ιδέα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

17 Μπάσκετ.
Η ομάδα καλαθόσφαιρας αγωνίζεται στη β’ κατηγορία, στηριζόμενη σε δικά μας παιδιά, βγαλμένα από τα «σπλάχνα» της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, με στόχο σταδιακά τη δημιουργία μίας δυνατής βάσης, πάνω στην οποία θα «κτιστεί» μία δυνατή ομάδα για τα επόμενα χρόνια.

18 Πετόσφαιρα.
Με πρωταγωνιστικούς στόχους ξεκίνησε τη φετινή σεζόν η ομάδα πετόσφαιρας, βάζοντας πάρα πολύ ψηλά τον πήχη. Η αγωνιστική της παρουσία, καθώς και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχει φέρει, πιστοποιούν πως οι δυνατότητές της είναι πολύ μεγάλες. Όλοι στην ομάδα μας πιστεύουν πως φέτος μπορεί να γίνει η μεγάλη υπέρβαση και παρουσιάζονται αποφασισμένοι για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

19 Καταληκτικό σχόλιο.
Καταλήγοντας φίλοι μου θα ήθελα να σας πω ότι , ο εχθρός μας πολλές φορές είναι ο ίδιος ο εαυτός μας, για αυτό πρέπει να προφυλαχθούμε από τους ίδιους τους εαυτούς μας για αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο μας.

Το πιο σημαντικό για την ΟΜΟΝΟΙΑ όμως είναι η επόμενη μέρα να μας βρει ΟΛΟΥΣ ενωμένους και αποφασισμένους για να κάνουμε μαζί αυτά που πρέπει, ούτως ώστε να οδηγήσουμε την ΟΜΟΝΟΙΑ σε καλύτερες μέρες. Ζητούμε να μας κρίνετε αυστηρά αλλά δίκαια πέρα από κάθε ιδεοληψία και σλόγκαν όπως ‘ήταν στην διοίκηση ΜΝ’ . Οι 14 μήνες που διοικεί η παρούσα διοίκηση είναι αρκετή για να κριθεί.
Κατά συνέπεια το έργο το δικό μου ως προέδρου αλλά και των συνεργατών μου μελών του Δ.Σ. πρέπει να κριθεί από τη στιγμή που αναλάβαμε την πραγματική ευθύνη διοίκησης του σωματείου και που με δικές μας αποφάσεις καθορίζαμε την τύχη και το μέλλον του.

Για την ΟΜΟΝΟΙΑ οι καλύτερες μέρες μεταφράζονται σε κατακτήσεις τίτλων, επιτυχίες εντός και επιτέλους εκτός Κύπρου, όπως ασφαλώς και εξυγίανση των οικονομικών της όπως ήταν και οι εντολές των προηγούμενων ΓΣ. Βλέπω όλους εσάς που ξεκινήσαμε τον ξεσηκωμό των Ομονοιατών τον περασμένο Μάρτιο και νοιώθω σιγουριά για το μέλλον του σωματείου μας .

Η οποιαδήποτε απόφαση παρθεί σήμερα από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, θα είναι απολύτως σεβαστή και επιβάλλεται να στηριχτεί από όλους τους ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ. Όταν όλοι μας συνειδητοποιήσουμε σε τι μεγαθήριο μετατρέπεται η ΟΜΟΝΟΙΑ όταν στις τάξεις μας υπάρχει ομόνοια, τότε είμαι σίγουρος πως δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε να υπάρξει οτιδήποτε άλλο.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους πρώην προέδρους και τα παλιά μέλη των προηγούμενων ΔΣ για την στήριξη τους, τους ΣΥ.ΦΙ και τους οργανωμένους, τους παλαίμαχους ,εσάς όλυς εδώ αλλά και την ποδοσφαιρική μας ομάδα στην οποία πιστεύουμε πάρα πολύ.

Ζήτω η ΟΜΟΝΟΙΑ!