Από τον ΑΓΓΕΛΟ ΜΕΝΔΡΙΝΟ
Εκείνο το μεσημέρι της 5ης Δεκεμβρίου 1908 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ο καιρός δεν ήταν καλός. Είχε ομίχλη και το κρύο διαπερνούσε το σώμα. Όσοι πήγαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Αμερικανικού πρωταθλήματος των «Πάνθηρων» της ομάδας του Πανεπιστημίου με την αντίστοιχη ομάδα «Τζέφερσον» του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξεπλάγησαν ευχάριστα.
Οι ποδοσφαιριστές φορούσαν αριθμούς στις φανέλες τους. Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν θα τους εμπόδιζαν να παρακολουθήσουν το ματς. Άσε που θα μπορούσαν να ρωτήσουν και για τον παίκτη της αντίπαλης ομάδας.
Αφήστε που οι προληπτικοί θεώρησαν ότι τους πήγαν γούρι οι αριθμοί αφού νίκησαν με 14-0!
Έτσι ξεκίνησε η «μόδα» των αριθμών στην απέναντι άκρη του Ατλαντικού.
Στην Ευρώπη και στο δικό μας ποδόσφαιρο άργησε αρκετά χρόνια. Στις 25 Αυγούστου 1928 σε δύο αγώνες του Αγγλικού πρωταθλήματος, στα Άρσεναλ – Σέφιλντ Γουένστεϊ και Τσέλσι – Σουόνσι οι ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων φορούσαν αριθμούς από το 1 έως το 11.
Σε αντίθεση με ότι έγινε στην Αμερική εδώ οι γηπεδούχοι δεν είχαν τύχη. Η Άρσεναλ έχασε με 3-2 κι η Τσέλσι με 4-0!
Στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας του 1933 οι ποδοσφαιριστές της τυπικά γηπεδούχου Έβερτον φορούσαν φανέλες με αριθμούς από το 1 έως το 11 και οι φιλοξενούμενοι από το 12 έως το 22 που φορούσε ο τερματοφύλακας της τυπικά φιλοξενούμενης Μάντσεστερ Σίτι
Δείτε και το σχετικό βίντεο
Οι αριθμοί έγιναν μόδα, αλλά υποχρεωτικοί μόλις το 1939. Μέχρι τότε οι παίκτες φορούσαν αριθμούς από το 1 έως το 11, αν και συνήθως οι τερματοφύλακες έπαιζαν χωρίς αριθμό.
Ιστορίες με αριθμούς
• Ο Μάικλ Τζόρνταν πίστευε ότι όταν φορά το 23 παίζει καλύτερο μπάσκετ!
• Ο παντελής καφές του άρεσε να αγωνίζεται με το νο 1 στη πλάτη αν και δεν ήταν τερματοφύλακας
• Στη Μίλαν ο Ροναλντίνιο και ο Ζέεντορφ λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια για το ποιος θα πάρει τη φανέλα με το 10
• Στην Ίντερ ο καυγάς έγινε για τη φανέλα με το 9 με πρωταγωνιστές τους Ρονάλντο (όχι τον Κριστιάνο φυσικά) και τον Ζαμοράνο.
• Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ της Ρεάλ έτριβαν τα χέρια τους όταν υπέγραψε σε αυτούς ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Επειδή ο Ραούλ φορούσε το 7 ο Πορτογάλος βολεύτηκε με το 9. Όταν έφυγε ο Ραούλ ο Ρονάλντο πήρε το 7 κι οι φανέλες με το 9 έγιναν… ντεμοντέ! Άρα νέες πωλήσεις…
• Στο Μουντιάλ του 1958 ο Πελέ φορούσε το 3 αντί του 10. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας μοίρασε ανακατεμένα τα νούμερα!
• Η Αργεντινή σε τρία Μουντιάλ (1974,78,82) έδωσε τα νούμερα με αλφαβητική σειρά. Μην σας παραξενέψει λοιπόν αν δείτε τον Νορμπέρτο Αλόσνο το 1978 με το νο1 και τον Οσβάλντο Αρντίλες το 1982 με τον ίδιο αριθμό! Εξαίρεση ο Μαραντόνα που το 1982 ζήτησε και πήρε το 10!
• Την… πατέντα του Ιβάν Ζαμοράνο να φορά στην Ιντερ το 18 με ένα μικρό + ενδιάμεσα, έτσι ώστε να φαίνεται (στο μυαλό του) ως 1+8 επειδή δεν πήρε το κατειλημμένο από τον Ρονάλντο 9, ακολούθησε αργότερα στη βιγιαρεάλ και ο Χουάν Πάμπλο Σορίν που πήρε το 1+2 επειδή το 3 το είχε ο γνωστός μας Μάρτιν Αρουαμπαρένα.
• Η ασιατική ποδοσφαιρική ομοσπονδία απαιτεί οι διεθνείς παίκτες που λαμβάνουν μέρος στα προκριματικά για το Πανασιατικό Κύπελλο να διατηρούν έναν σταθερό νούμερο. Ετσι, κατά περίπτωση, οι αριθμοί στις φανέλες γίνεται να ξεπεράσουν το 100. Οπως συνέβη με τον Αυστραλό Τόμας Οαρ που φόρεσε το 121 στο ματς με την Ινδονησία.
• Το ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού που έχει φορέσει ποδοσφαιριστής, ανήκει στον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα Ροζέριο Σένι που όταν έκανε ρεκόρ με 618 συμμετοχές στη Σάο Πάολο φόρεσε το αντίστοιχο νούμερο.
• Ο Νίκλας Μπέντνερ το 2009 άλλαξε ξαφνικά νούμερο στη φανέλα της Αρσεναλ και από το 26 πήρε το 52. Για προσωπικούς λόγους. Μέχρι εδώ όλα είναι φυσιολογικά. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως ο Δανός αποζημίωσε πλήρως όσους είχαν αγοράσει φανέλα με το όνομά του και τον παλιό αριθμό…
• Ο Μαροκινός επιθετικός Χικάμ Ζερουαλί πήρε την άδεια να φοράει το 0 στη φανέλα του στην Αμπερντίν επειδή το παρατσούκλι του ήταν «μηδέν».
• Ο Ελβετός διεθνής Αλεν Σουτέρ μόλις πήρε μεταγραφή στους Ντάλας Μπερν επέλεξε το 66 προς τιμήν του διάσημου αυτοκινητόδρομου Route 66.
• Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό. Ο Βισέντε Λιζαραζού επέλεξε το νο 69 για τους παρακάτω λόγους: Γεννήθηκε το 1969, έχει ύψος 1μ69 αι ζύγιζε, τότε, 69 κιλά.
• Όταν ακόμα ήταν στην Πάρμα ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν είχε επιλέξει το 88 στη φανέλα του. Ο συνδυασμός των φημολογούμενων ακροδεξιών του πεποιθήσεων με τον συμβολισμό του ναζιστικού χαιρετισμού Heil Hitler μέσω του συγκεκριμένου αριθμού, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Η απάντηση του Μπουφόν ήταν πως επέλεξε τον αριθμό του βάσει ενός ιταλικού ρητού που λέει πως οι δυνατοί άνδρες έχουν τέσσερα αρ@@@…
• Ο Μεξικανός επιθετικός Αντόλφο Μπαουτίστα έχει μείνει στην ιστορία μόνο επειδή ήταν ο πρώτος παίκτης που φόρεσε τριψήφιο αριθμό στη φανέλα του.
• Ο Ρομάριο φόρεσε το νούμερο 500 για να γιορτάσει μισή χιλιάδα εμφανίσεις με τη φανέλα της Βάσκο Ντα Γκάμα.
Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr