Home SPORTS NEWS Euro 2024, Ισπανία – Αγγλία: Θέαμα εναντίον σκοπιμότητας, στον τελικό που συγκρούονται...

Euro 2024, Ισπανία – Αγγλία: Θέαμα εναντίον σκοπιμότητας, στον τελικό που συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι και θα γραφτεί ιστορία

Δύο διαφορετικές σχολές ποδοσφαίρου συγκρούονται στον τελικό του Euro 2024, αυτός της Ισπανίας και της Αγγλίας. Το SPORT24 με την αξιοπιστία της Opta σας παρουσιάζει μερικά facts για την ιστορική αναμέτρηση που ίσως βγάλει αληθινό ένα τραγούδι του 1996.


Έχουν περάσει αισίως 28 χρόνια από το λανσάρισμα του “Football’s Coming Home” από τους Βρετανούς κωμικούς Ντέιβιντ Μπαντίελ και Φρανκ Σκίνερ και το ροκ συγκρότημα The Lightning Seeds. Η απόλυτη απόδειξη για την τρέλα των Άγγλων για το ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, το τρόπαιο του Euro, αλλά και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ακόμα δεν έχει καταλήξει στην τροπαιοθήκη της FA. Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα στον φετινό τελικό (14/07, 22:00. ΕΡΤ1, LIVE από το Matchcenter του SPORT24).

Αυτή τη φορά τελευταίο εμπόδιο δεν θα είναι η Ιταλία όπως το Γουέμπλεϊ το 2021, αλλά η τρομερή Ισπανία του θαυματουργού Λαμίν Γιαμάλ.

Η ομάδα που μετράει το 6/6 στη διοργάνωση, που παρουσιάζει το καλύτερο θέαμα, σε αντίθεσή με τις σκοπιμότητες των Άγλλων, και που προσδοκά να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 12 χρόνια, μένοντας μόνη πρώτη στη λίστα με τις περισσότερες κατακτήσεις Euro με τέσσερις.

Πάμε να δούμε μερικά χρήσιμα Facts με τη βοήθεια της Opta.

Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση μεταξύ της Ισπανίας και της Αγγλίας σε τελική φάση Euro, με την Αγγλία να κερδίζει με 2-1 στη φάση των ομίλων το 1980, πριν ηττηθεί στον προημιτελικό του 1996 με 4-2 στα πέναλτι μετά από το ισόπαλο 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση.

Η Αγγλία δεν έχει καταφέρει να σκοράρει σε τρία από τα τέσσερα παιχνίδια της σε μεγάλες διοργανώσεις (Παγκόσμιο Κύπελλο/Euro) εναντίον της Ισπανίας, με τους δύο τελευταίους αγώνες να λήγουν αμφότεροι 0-0 (Παγκόσμιο Κύπελλο 1982, Euro 1996).

Η Ισπανία έχει ηττηθεί μόνο στις τέσσερις από τις τελευταίες 14 αναμετρήσεις της με την Αγγλία σε όλες τις διοργανώσεις (επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες), έχοντας χάσει επτά σερί φορές απέναντι στα Τρία Λιοντάρια πριν από αυτό.

Η Αγγλία κέρδισε 3-2 την τελευταία φορά που αντιμετώπισε την Ισπανία στο UEFA Nations League τον Οκτώβριο του 2018. Τα Τρία Λιοντάρια δεν έχουν νικήσει σε διαδοχικά ματς τη Φούρια Ρόχα μετά από ένα σερί επτά αγώνων μεταξύ 1960 και 1980.

Η Ισπανία έχει κερδίσει στους τρεις τελευταίους τελικούς μεγάλων διοργανώσεων που συμμετείχε, κατακτώντας το Euro του 2008 και του 2012, και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010. Καμία εθνική από την Ευρώπη δεν έχει επιτύχει το απόλυτο των τεσσάρων διαδοχικών νικηφόρων τελικών σε Παγκόσμιο Κύπελλο/Euro.

Αυτός είναι ο πέμπτος τελικός του Euro για την Ισπανία, η οποία έχει κατακτήσει το τρόπαιο τρεις φορές (1964, 2008, 2012), ενώ το έχει χάσει και μία φορά (1984). Εάν το κατακτήσει ξανά θα γίνει η πρώτη ομάδα που έχει στην κατοχή της τέσσερα τρόπαια της διοργάνωσης.

Η Αγγλία φτάνει στον τελικό του Euro για δεύτερη σερί διοργάνωση. Τα Τρία Λιοντάρια έχουν πλέον φτάσει σε περισσότερους τελικούς μεγάλων διοργανώσεων σε τέσσερις προσπάθειες υπό την καθοδήγηση του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (2), απ’ ό,τι στις προηγούμενες 23 συμμετοχές τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro μαζί (1) πριν από τη θητεία του.

Αυτός θα είναι ο πρώτος τελικός μεγάλου τουρνουά που θα παίξει η Αγγλία εκτός Νησιού, καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 και το Euro του 2020 είχαν διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ. Τα Τρία Λιοντάρια δεν έχουν χάσει ποτέ αγώνα στο Βερολίνο σε έξι αγώνες (τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες), παίζοντας περισσότερα μόνο στο Ελσίνκι (8), το Άμστερνταμ (7) και το Σάντερλαντ (7) χωρίς να ηττηθούν.

Η Ισπανία έχει κερδίσει και τα έξι παιχνίδια της μέχρι στιγμής στο Euro 2024, που είναι ήδη οι περισσότερες νίκες που έχει πάρει οποιαδήποτε ομάδα σε μία μόνο διοργάνωση. Από την εισαγωγή του φορμάτ με τη φάση των ομίλων το 1980, μόνο η Γαλλία το 1984 (5/5) έχει κατακτήσει το τουρνουά διατηρώντας ποσοστό νικών 100%.

Η Ισπανία έχει πετύχει 13 γκολ μέχρι στιγμής στο EURO 2024. Μόνο η Γαλλία το 1984 (14) έχει πετύχει περισσότερα σε μία μόνο διοργάνωση.

Η Αγγλία έχει δεχθεί πρώτη γκολ και στα τρία παιχνίδια της νοκ-άουτ φάσης μέχρι στιγμής στο EURO 2024. Μάλιστα, είναι αήττητη στα τελευταία έξι ματς της όταν τρώει πρώτη γκολ σε Euro (πέντε νίκες και μία ισοπαλία), χωρίς καμία ομάδα να έχει κερδίσει περισσότερα παιχνίδια δεχόμενη πρώτη τέρμα στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η Ισπανία έχει κερδίσει καθένα από τα οκτώ τελευταία παιχνίδια της σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας 23 γκολ και δεχόμενη μόλις τέσσερα. Τελευταία φορά που είχε μεγαλύτερο νικηφόρο σερί ήταν μεταξύ του Ιουνίου του 2009 και του ίδιου μήνα του 2010 (12).

Η Αγγλία έχει δεχτεί μόλις 13 γκολ στους τελευταίους 20 αγώνες της σε όλες τις διοργανώσεις, Μάλιστα, η μόνη δορά που ο αντίπαλός της κατάφερε να παραβιάσει περισσότερη από μία φορά την εστία της ήταν σε μια φιλική ισοπαλία 2-2 με το Βέλγιο τον Μάρτιο του 2024.

Η Ισπανία έχει ασκήσει περισσότερες πιέσεις στο τελευταίο τρίτο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο Euro 2024 (890), ενώ η Αγγλία έχει δεχθεί τις περισσότερες πιέσεις μέχρι στιγμής στο τουρνουά (3.369).

Τα πέντε σουτ της Αγγλίας στον στόχο εναντίον της Ολλανδίας στη νίκη της με 2-1 στον ημιτελικό ήταν τα περισσότερα μέχρι στιγμής σε έναν μόνο αγώνα στο Euro 2024. Εντωμεταξύ, η Ισπανία είχε 5+ σουτ στον στόχο σε τέσσερα από τα έξι παιχνίδια της στο τουρνουά.

Ο προπονητής της Ισπανίας Λουίς ντε λα Φουέντε θα είναι 63 ετών και 23 ημερών την ημέρα του τελικού, ο τρίτος γηραιότερος προπονητής που καθίσει σε πάγκο ομάδας σε τελικό, μετά τον Λουίς Αραγονές με την Ισπανία το 2008 (69 ετών και 337 ημερών) και τον Ότο Ρεχάγκελ με την Ελλάδα το 2004 (65 ετών και 330 ημερών), οι οποίοι κατέκτησαν το τρόπαιο.

Ο προπονητής της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (φιναλίστ στο Euro 2020) θα είναι ο τρίτος τεχνικός στην ιστορία του θεσμού με συμμετοχή σε πάνω από έναν τελικό (εξαιρουμένων των επαναληπτικών), μετά τον Χέλμουτ Σεν με τη Γερμανία (1972, 1976) και τον Μπέρτι Φογκτς επίσης με τη “Μάνσαφτ” (1992, 1996). Και οι τρεις το έχουν καταφέρει σε διαδοχικές διοργανώσεις. Κανένας προπονητής στο παρελθόν δεν έχει χάσει σε δύο τελικούς στη διοργάνωση.

Σε ηλικία 17 ετών και μίας ημέρας, ο Ισπανός Λαμίν Γιαμάλ θα γίνει ο νεότερος παίκτης που έχει συμμετάσχει ποτέ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου ή Euro, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Πελέ από το Μουντιάλ του 1958 (17 ετών και 249 ημερών). Μέχρι στιγμής έχει τρεις ασίστ στο Euro 2024, ενώ κανένας Ισπανός δεν έχει δώσει ποτέ τέσσερις σε ένα μόνο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ο επιθετικός της Αγγλίας Χάρι Κέιν έχει πετύχει περισσότερα γκολ στη φάση των νοκ άουτ αγώνων σε μεγάλες διοργανώσεις (Παγκόσμιο Κύπελλο/Euro) από οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο παίκτη (9), συμπεριλαμβανομένου του ρεκόρ του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (6).

Ο Ισπανός Λαμίν Γιαμάλ έχει άμεση συμμετοχή σε 13 τελικές μετά από κουβάλημα μπάλας (6 σουτ, 7 key passes), τουλάχιστον τρεις περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη του τουρνουά.

Ο μέσος της Αγγλίας, Ντέκλαν Ράις, έχει περισσότερες επαφές με την μπάλα (300) και επιτυχημένες πάσες (236) υπό έντονη πίεση των αντιπάλων από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στο Euro 2024.

Πηγή:sport24.gr