Home TOP NEWS Ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής μας ομάδας Νέων (1979)

Ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής μας ομάδας Νέων (1979)


Ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής μας ομάδας Νέων έγινε το 1979 με αντίπαλο την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία, που ακολούθως αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης κερδίζοντας στον τελικό τη Βουλγαρία με 1-0.

Τότε η διοργάνωση της UEFA, ηλικιακά διεξαγόταν ως Πρωτάθλημα Κάτω των 18 ετών. Το 2002 έγινε ηλικιακή αλλαγή από την UEFA σε Πρωτάθλημα Κ-19.

Στην πρώτη της παρουσία η Κύπρος κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Γιουγκοσλαβία εντός και εκτός έδρας (1η Απριλίου).

Σύμφωνα με την προκλήρωση, ο νικητής των αγώνων θα εξασφάλιζε εισιτήριο συμμετοχής για την τελική φάση της διοργάνωσης που φιλοξένησε η Αυστρία.

Ο πρώτος αγώνας της Κύπρου με τη Γιουγκοσλαβία έγινε στο Στάδιο ΓΣΠ στις 14 Μαρτίου 1979 στην παρουσία χίλιων περίπου φιλάθλων. Σύμφωνα με τους κανονισμούς ο αγώνας ήταν διάρκειας 80 λεπτών, δύο ημίχρονα των 40 λεπτών.

Η ανώτερη Γιουγκοσλαβία επικράτησε με 3-0 από τέρματα που πέτυχαν οι Γκούντελι (14′) και Τζουρέφσκι (60′, 65′).

Τον αγώνα διαιτήτευσε ο Ρουμάνος Τσίτα με επόπτες τους Στέφανο Χατζηστεφάνου και Σώτο Αυξεντίου.

Ο προπονητής της Εθνικής μας Πανίκος Ιακώβου χρησιμοποίησε τους Χριστάκη Χριστοφή (Νέα Σαλαμίνα), Κυριάκο Κυριάκου (Απόλλων), Αδάμο Κολοκούδια (ΕΝΠ), Αβραάμ Μιχαήλ (ΑΕΛ), Κώστα Μιαμηλιώτη (ΑΠΟΕΛ), Σωτήρη Νικολάου (Διγενής Μόρφου), Χριστάκη Μαύρο (Νέα Σαλαμίνα), Κώστα Πέτσα (Ομόνοια), Ευαγόρα Χριστοφή (Ομόνοια), Άντρο Χριστοδούλου (Απόλλων), Χριστάκη Παπαγιάννη (Διγενής Μόρφου). Αρχηγός Κώστας Μιαμηλιώτης.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Κωστάκης Γεωργίου (Ομόνοια) αντικατέστησε τον Αβραάμ Μιχαήλ και ο Σοφοκλής Αντώρκας (Ανόρθωση) τον Χριστάκη Μαύρο.

Στην αποστολή ήταν επίσης οι Χριστάκης Παναγιώτου (Απόλλων), Χρίστος Τιμοθέου (ΑΠΟΕΛ) και Βάσος Ανδρέου Μανές (Νέα Σαλαμίνα).

Στην τελευταία προπόνηση της ομάδας μας συμμετείχαν και οι Κωστάκης Κρασάς (ΕΝΠ), Στάσος Αναστασίου (Ερμής Αραδίππου), Πέτρος Ευαγγέλου (Άρης), Γιώργος Σαββίδης (Ολυμπιακός).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής, οι τιμές εισόδου για το συγκεκριμένο παιχνίδι καθορίστηκαν ως εξής:

Κεντρική κερκίδα: 750 μιλς
Υπόλοιπες κερκίδες: 600 μιλς
Μαθητές και στρατιώτες μόνο στην ανατολική κερκίδα: 500 μιλς