Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ρετρό-Ντέρμπι: «Όταν έχουμε ελευθερία στο παιγνίδι μας, δεν μας σταματά κανένας αντίπαλος»

Ρετρό-Ντέρμπι: «Όταν έχουμε ελευθερία στο παιγνίδι μας, δεν μας σταματά κανένας αντίπαλος»


Γυρίζουμε το χρόνο πίσω στο 1994 όταν στις 29 Οκτωβρίου 1994 η ΟΜΟΝΟΙΑ ως τυπικά φιλοξενούμενη υποδέχτηκε το Αποέλ στο Μακάρειο Στάδιο και θριάμβευσε με 5-2.

Ο τότε προπονητής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ο Γερμανός, Γκέρντ Πρόκοπ, έλεγε: «Όταν έχουμε ελευθερία στο παιγνίδι μας, δεν μας σταματά κανένας αντίπαλος» και η ΟΜΟΝΟΙΑ σε εκείνο το ματς ήταν επιβλητική και ασταμάτητη. Διέλυσε το Αποέλ με 5-2. Ηταν μία καλοκουρδισμένη πράσινη μηχανή παραγωγής γκολ που σκόρπισε τη γαλαζοκίτρινη ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη. Σούπερ σκόρερ του ντέρμπι αναδείχθηκε ο Κάντηλος που έκανε χατ τρικ, σπάνιο φαινόμενο σε ντέρμπι αιωνίων αφού μέχρι τότε είχαν πετύχει μόνο δύο παίκτες ο Ανδρέας Στυλιανού το 1964 και ο Σολής Ανδρέου το 1969 και οι δύο του Αποέλ.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ στο πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε δυνατά σε σχέση με το Αποέλ που άρχισε νωθρά. Οι πράσινοι κυριάρχησαν πλήρως και στο ημίχρονο ήσαν μπροστά στο σκορ με 3-0 και όλα έδειχναν ότι το Αποέλ οδηγείτο στη συντριβή.

Το Αποέλ δεν μπορούσε να αντιδράσει και σε καμία περίπτωση δεν απείλησε την ΟΜΟΝΟΙΑ.

Το σκορ άνοιξε στο 24΄ όταν ο Μαλέκκος με επιδέξιους ελιγμούς απέφυγε τον Μάρκοβιτς, σέντραρε στην περιοχή και ο Κάντηλος με κεφαλιά άνοιξε το σκορ και η πράσινη κερκίδα προκάλεσε χαλασμό στο Μακάρειο. Στο 36΄ μια σέντρα του Χριστοδούλου από δεξιά ο Γκογκριτσιάνι με κεφαλιά έστρωσε στον Σάκη Ανδρέου, ο οποίος με γυριστό σουτ έγραψε το 2-0. Στο 45΄ η ΟΜΟΝΟΙΑ εκτέλεσε φάουλ με τον Τούτιτς, ο οποίος απλά έκανε μικρή πάσα στον Κάντηλο, ο οποίος μπαίνοντας στην περιοχή του Αποέλ έκανε παράλληλη σέντρα και ο Γκοκριτσιάνι πρόλαβε στην έξοδο τον Μαραγκό και με κεφαλιά πέτυχε το 3-0 υπέρ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μέσα σε αποθέωση.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ παρουσίασε διαφορετικό πρόσωπο. Δεν κυνήγησε τη διεύρυνση του σκορ και έτσι έπαιξε άμυνα για να διαφυλάξει το 3-0. Το Αποέλ άρπαξε την ευκαιρία και πίεσε πολύ την ΟΜΟΝΟΙΑ. Για 15 λεπτά το Αποέλ είχε πολύ καλό ρυθμό στο παιγνίδι του και στο 53΄ σέντρα του Μαγνήτη από αριστερά και την κεφαλιά του Πούνα μάζεψε από τα δίκτυα του ο τερματοφύλακας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χρίστου. Ετσι σημειώθηκε το 3-1 ενώ οι παίκτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ υποστήριξαν ότι ο Πούνας χρησιμοποίησε και το χέρι του κάτι που ο διαιτητής του ντέρμπι κ. Γιώργος Πεκρής δεν είδε.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ από το 65΄και μετά ξαναβρήκε το ρυθμό της και στο 70΄ οι Σαββίδης και Γκογκριτσιάνι έπαιξαν πολύ ωραία το 1-2, ο Σαββίδης μπαίνοντας στην περιοχή έστειλε την μπάλα προς τον Κάντηλο, ο οποίος με κεφαλιά ανέβασε το σκορ σε 4-1 και η νίκη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ άρχισε να παίρνει διαστάσεις θριάμβου. Πέντε όμως λεπτά αργότερα απάντησε το Αποέλ μειώνοντας σε 4-2 με κεφαλιά του Σωτηρίου σε σέντρα του Χατζηλούκα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ συνέχισε να επιτίθεται για να βάλει κι άλλα γκολ και στο 78΄ λίγο πριν τη μεσαία γραμμή ο Κάντηλος με μια εκπληκτική μπαλιά έβγαλε τον Σαββίδη που ερχόταν με φόρα πίσω από το κέντρο, φάτσα με το τέρμα του Αποέλ. Ομως ο επόπτης γραμμών κ. Τύλληρος καταλόγισε οφ σάιντ και έτσι η ΟΜΟΝΟΙΑ έχασε μια σπουδαία ευκαιρία. Στο 81΄ ο Καϊάφας με πάσα έβγαλε τον Γκοκριτσιάνι πίσω από την άμυνα του Αποέλ ο τερματοφύλακας του οποίου τον ανέτρεψε. Οι Ομονοιάτες ζήτησαν πέναλτι το οποίο δεν δόθηκε. Στο 90΄ όμως η επιμονή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ καρποφόρησε όταν ο Κιζιλασβίλι με ωραία πάσα έβγαλε τον Κάντηλο σε θέση βολής και με δυνατό σουτ σημείωσε το τελικό 5-2 υπέρ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ οι παίκτες της οποίας γνώρισαν την αποθέωση μετά το τελικό σφύριγμα του διαιτητή. Το ντέρμπι στο Μακάρειο παρακολούθησαν 20.000 θεατές περίπου.

ΟΜΟΝΟΙΑ (Γκέρντ Πρόκοπ): Χρίστος Χρίστου, Γιάννος Καλοθέου, Παναγιώτης Παναγιώτου, Γιώργος Χριστοδούλου, Ευαγόρας Χριστοφή, Ανδρέας «Σάκης» Ανδρέου, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Γιώργος Σαββίδης, Γκότσια Γκογκριτσιάνι (Νταβίντ Κιζιλασβίλι), Νεντίμ Τούτιτς (Κώστας Καϊάφας 59΄), Κώστας Μαλέκκος.

Αποέλ (Γιάννης Μαντζουράκης): Σωκράτης Μαραγκός, Κώστας Κώστα (Αντώνης Αντωνίου 50΄), Πέτραγκ Μάρκοβιτς, Ξένιος Αριστοτέλους(Δημήτρης Κλεάνθους 84΄), Νίκος Χαραλάμπους, Νίκος Μαγνήτης, Χρίστος Πούνας, Αριστος Αριστοκλέους, Αντρος Σωτηρίου, Γιάννος Ιωάννου, Λούκας Χατζηλούκας.

Από το αφιέρωμα της Χαραυγής για τα 56 χρόνια ΟΜΟΝΟΙΑ-ΑΠΟΕΛ