Home TOP NEWS Conference League: Τι είναι η νεοσύστατη League Phase – Όλες οι λεπτομέρειες

Conference League: Τι είναι η νεοσύστατη League Phase – Όλες οι λεπτομέρειες


Η UEFA αποφάσισε να μετατρέψει τους ευρωπαϊκούς ομίλους σε ένα μίνι πρωτάθλημα 36 ομάδων και σας μεταφέρουμε όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής.


Η εξέλιξη των ευρωπαϊκών ομίλων ακούει στο όνομα League Phase και όλοι περιμένουμε να δούμε πως θα εφαρμοστεί.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ πέρασε στη League Phase του Κόνφερενς Λιγκ και για αυτό παραθέτουμε χρήσιμες πληροφορίες για την κλήρωση που θα γίνει την Παρασκευή 30 Αυγούστου στο Μονακό.

Πως θα λειτουργήσει η νεοσύστατη League Phase

Από τη σεζόν 2024/25, 36 σύλλογοι θα συμμετάσχουν στη νεοσύστατη φάση του πρωταθλήματος (πρώην φάση των ομίλων) του UEFA Champions League, Europa League και Conference League δίνοντας σε δώδεκα ακόμη ομάδες την ευκαιρία να αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τη νέα μορφή, στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ οι ομάδες θα παίξουν οκτώ αγώνες εναντίον οκτώ διαφορετικών ομάδων, αντί για τρεις ομάδες δύο φορές όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Οι πρώτοι 8 σε κάθε πρωτάθλημα θα περάσουν στην φάση των «16» ενώ οι 16 ομάδες που θα τερματίσουν από τις θέσεις 9 μέχρι 24 θα παίξουν σε διπλούς αγώνες νοκ-άουτ για να προκριθούν στους «16». Οι τελευταίες 8 ομάδες αποκλείονται από όλες τις διοργανώσεις.

Τι ισχύει στο Κόνφερενς Λιγκ

Στο Κόνφερενς Λιγκ θα γίνει και πάλι πρωτάθλημα 36 ομάδων όμως οι ομάδες θα παίξουν έξι αγώνες(και όχι οκτώ όπως στις άλλες δύο διοργανώσεις) με έξι διαφορετικές ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει μόνο έξι αντιπάλους, έναν από κάθε ένα από τα έξι γκρουπ που θα διαμορφωθούν. Στην κλήρωση του Κόνφερενς το σύστημα θα διασφαλίσει ότι οι ομάδες θα παίξουν ένα ματς εντός και ένα εκτός από δύο πρώτα γκρουπ και το ίδιο για τα γκρουπ 3-4 και 5-6. Άρα εάν κληρωθεί μια ομάδα εντός με αντίπαλο από το Γκρουπ 1 τότε θα παίξει εκτός με αντίπαλο από το Γκρουπ 2.

Στη φάση του πρωταθλήματος οι ομάδες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αντιπάλους από τη χώρα τους και δεν μπορούν να κληρωθούν με περισσότερες από δύο ομάδες από την ίδια χώρα.

Αυτή την στιγμή η ΟΜΟΝΟΙΑ βρίσκεται στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας.

Πώς θα γίνει η κλήρωση

Η νέα μορφή απαιτεί μια νέα ιδέα κλήρωσης. Στην πραγματικότητα, εάν η παλιά ιδέα της κλήρωσης για τη φάση των ομίλων επρόκειτο να εφαρμοστεί στη νέα μορφή της φάσης του πρωταθλήματος, θα απαιτούνταν σχεδόν 1000 μπάλες, με τουλάχιστον 36 μπολ στη σκηνή, με αποτέλεσμα μια αφόρητα μεγάλη κλήρωση.

Και οι 36 ομάδες θα κληρωθούν χειροκίνητα χρησιμοποιώντας φυσικές μπάλες. Για κάθε ομάδα που κληρώνεται χειροκίνητα, ένα καθορισμένο αυτοματοποιημένο λογισμικό θα τραβήξει τυχαία οκτώ αντιπάλους στα τέσσερα pot, οι οποίοι θα αποκαλυφθούν στην οθόνη στην αίθουσα κληρώσεων και στην τηλεόραση. Το λογισμικό θα αποφασίσει επίσης ποιοι αγώνες θα είναι εντός και ποιοι εκτός έδρας.

Η κλήρωση θα ξεκινήσει με το Pot 1, ορίζοντας οκτώ αντιπάλους και στις εννέα ομάδες, τη μία μετά την άλλη, και θα συνεχιστεί με τα άλλα pot με φθίνουσα σειρά μέχρι να δοθούν σε όλες τις ομάδες οι οκτώ αντίπαλοί τους(έξι ποτ και έξι αντιπάλοι στο Κόνφερενς). Το λογισμικό θα εγγυάται την πλήρη τυχαιότητα στο πλαίσιο των συνθηκών κλήρωσης που ορίζονται από τους κανονισμούς (π.χ. προστασία χώρας και όχι περισσότεροι από δύο αντιπάλους από την ίδια χώρα), ενώ εγγυάται ότι η κλήρωση μπορεί να ολοκληρωθεί για όλες τις ομάδες χωρίς να προκύψει σε κανένα σημείο αδιέξοδη κατάσταση.

Παρόλο που οι ομάδες θα γνωρίζουν όλους τους αντιπάλους τους μέχρι το τέλος της κλήρωσης, η λίστα των αγώνων με τις ημερομηνίες των αγώνων και τις ώρες έναρξης θα αναλυθεί στη συνέχεια και θα ανακοινωθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου, ώστε να μην υπάρχουν ημερολογιακές συγκρούσεις με ομάδες του UEFA Europa League και Η UEFA Conference League παίζει στις ίδιες πόλεις.

Το λογισμικό κλήρωσης παρέχεται από την AE Live. Από τον διορισμό τους τον Σεπτέμβριο του 2023 ως συνεργάτης για όλες τις κληρώσεις της UEFA, έχουν αναπτύξει και δοκιμάσει το λογισμικό, ενσωματώνοντας διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς μηχανισμούς για τον έλεγχο και την επαλήθευση των αποτελεσμάτων.

Ολόκληρη η εξέλιξη της κλήρωσης έχει ελεγχθεί από έναν εξωτερικό ελεγκτή, την Ernst & Young, με ιδιαίτερη προσοχή στην τυχαιότητα και τη συμμόρφωση με τους κανόνες κλήρωσης. Η Ernst & Young θα παρέχει επίσης την ανασκόπηση και τον έλεγχο των χειροκίνητων και ψηφιακών λειτουργιών κληρώσεων επί τόπου.

Οι ημερομηνίες των αγώνων στη League Phase του Conference League

Matchday 1: 3 October 2024
Matchday 2: 24 October 2024
Matchday 3: 7 November 2024
Matchday 4: 28 November 2024
Matchday 5: 12 December 2024
Matchday 6: 19 December 2024

Νοκ άουτ φάση

Στο τέλος της φάσης του πρωταθλήματος, οι ομάδες που βρίσκονται από την 1η έως την 8η θέση προκρίνονται απευθείας για τη φάση των 16. Οι ομάδες που τερματίζουν μεταξύ 9ης και 24ης διαγωνίζονται σε πλέι οφ δύο αγώνων για να εξασφαλίσουν μια θέση στους 16. Ομάδες που τερματίζουν από την 25η θέση και κάτω αποκλείονται από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Δυνατοί και αδύνατοι στην κλήρωση των νοκ-άουτ

Για τα πλέι οφ της νοκ-άουτ φάσης, οι σύλλογοι που θα τερματίσουν από την 9η έως τη 16η θέση στη φάση του πρωταθλήματος θα τοποθετηθούν στους δυνατούς και εκείνοι που θα τερματίσουν από τις θέσεις 17 έως 24 θα είναι αδύνατοι.

Για τη φάση των 16, οι σύλλογοι που θα τερματίσουν από την 1η έως την 8η θέση στη φάση του πρωταθλήματος θα μπουν στους δυνατούς και θα παίξουν με τους νικητές των πλέι οφ της νοκ άουτ φάσης, οι οποίοι θα είναι αδύνατοι. Στα πλέι οφ της νοκ-άουτ φάσης και στη φάση των 16, οι ομάδες που είναι στους δυνατούς παίζουν τον δεύτερο αγώνα εντός έδρας.

Η θέση των ομάδων στα seedings (δυνατούς ή αδύνατους) καθορίζει την πορεία κάθε συλλόγου στη φάση των νοκ άουτ από τα πλέι οφ μέχρι τον τελικό. Όσο υψηλότερα τερματίσουν οι ομάδες στην κατάταξη της φάσης του πρωταθλήματος, τόσο υψηλότερη θα είναι η θέση σποράς τους για τη φάση νοκ-άουτ της διοργάνωσης.